Controles sneller; laptop mag in handbagage blijven

De proef met de nieuwe handbagagescan op de luchthaven Schiphol. / ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Je weet het wel en toch sta je altijd weer op Schiphol te emmeren omdat je vergeten bent je laptop of vloeistoffen uit je handbagage te halen. En dus moet je, met de woedende blikken van de wachtenden achter je, je tas weer open maken.

Als het aan Schiphol ligt, komt hier een einde aan. Passagiers hoeven straks niet langer hun vloeistoffen en laptop of tablet uit hun tas te halen bij de handbagagecontroles. Vanaf maandag begint er in Vertrekhal 3 een test met een nieuwe veiligheidsscan, waarbij de securitymedewerker aan de hand van 3D-beelden beter kan zien wat er in de handbagage zit en de reiziger alles in de tas kan laten zitten. De controles moeten hierdoor soepeler en sneller verlopen.

Drukke dagen

Vooral op drukke dagen in de zomervakantie, kunnen de rijen voor de controle flink oplopen. Het helpt dan natuurlijk niet dat er talloze mensen zijn die hun tas nog binnenstebuiten moeten keren om de laptop en vloeistoffen aan de beveiligers te tonen.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Medewerkers van Schiphol balen zelf ook van de oplopende wachttijden en dus experimenteert de luchthaven sinds eind vorig jaar met het nieuwe systeem bij de overstappende passagiers. Nu is het tijd om de scan bij een groter aantal reizigers te testen. Vooralsnog gaat het om één controlepost in vertrekhal 3, dus nog niet iedereen zal er al baat bij hebben.

Bewijzen

„Deze scan moet zich nu echt gaan bewijzen”, zegt Daan van Vroonhoven, senior manager security policy op Schiphol. „Als alles goed gaat, willen we het systeem eind volgend jaar grootschalig op de luchthaven uitrollen.”

Schiphol loopt wereldwijd voorop met de 3D-scan voor handbagage. Op dit moment zijn er vergelijkbare experimenten gaande in Singapore en Lyon, maar die zijn volgens Van Vroonhoven nog niet in zo'n vergevorderd stadium.

Ondanks dat het scannen in 3D iets langer duurt, wordt er vooral aan het begin en aan het eind van de controles tijd gewonnen. Passagiers hoeven dus geen spullen meer uit hun bagage te halen en apart te leggen, wat ook weer scheelt in het aantal te controleren bakken. Bovendien zijn andere 'verdachte' voorwerpen met de nieuwe techniek ook beter te bekijken, waardoor mensen minder vaak hun handbagage hoeven te openen.

Doorzichtige zakjes

Volgens Van Vroonhoven moeten de vloeistoffen vooralsnog wel in de speciale doorzichtige literzakjes blijven. Hij verwacht dat als in de toekomst het systeem wereldwijd op luchthavens wordt doorgevoerd en de wet- en regelgeving hierover wordt aangepast, passagiers ook weer grotere flessen mee mogen nemen in hun handbagage. Aan de hand van een geavanceerde techniek kunnen gevaarlijke vloeistoffen in de scan worden ontdekt.

De 3D-techniek wordt overigens al langer gebruikt bij de ruimbagage in de kelders van de luchthaven. De apparaten die daar staan, zijn echter de groot en te zwaar voor de handbagagecontrole. Schiphol experimenteert nu met vier verschillende fabrikanten die het systeem aanbieden. De testfase gaat in nauwe samenspraak met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en luchtvaartmaatschappij KLM.


Views

0

Jongeren lezen steeds minder boeken

Jongeren lezen steeds minder boeken

In 2016 las 40 procent van de tieners wekelijks minstens tien minuten aaneengesloten een boek. Foto: Unsplash.

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Het aantal tieners dat wekelijks minstens tien minuten aaneengesloten leest is flink gedaald, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau. In 2006 las nog 65 procent thuis af en toe een boek. In 2016 was dat 40 procent.

Ook het aantal jongvolwassenen dat in zijn vrije tijd leest is teruggelopen van 87 procent in 2006 naar 49 procent in 2016.

Ouderen

De tijd die ouderen vrijmaken voor lezen is nagenoeg gelijk gebleven. 65-plussers lezen volgens het SCP met 90 procent het meest.

Hoogopgeleiden lezen meer dan laagopgeleiden en dit verschil is in tien jaar tijd groter geworden. Uit het onderzoek blijkt dat mensen met weinig tijd minder lezen.

Digitaal lezen

Het SCP heeft ook gekeken of lezen op bijvoorbeeld computer, telefoon, e-reader of tablet lezen van papier heeft vervangen, maar dit blijkt niet zo te zijn. Nederlands lezen nog steeds het liefst van papier.

Tijdschriften, gevolgd door kranten en boeken worden het meest gelezen. Mensen die digitaal lezen doen dat het liefst op de pc of laptop, gevolgd door de tablet en smartphone.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

6

'Alleen nog ja-knikkende PVV'ers in Den Haag'

Willie Dille/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

De kandidatenlijst voor de gemeenteraad in Den Haag van PVV gaat flink op de schop. Ingewijden melden tegenover RTL Nieuws dat er sprake is van een grote schoonmaak en van de zes raadsleden blijven alleen fractievoorzitter Karen Gerbrands en Willie Dille over.

Geen uitleg

Een PVV'er - die anoniem wil blijven uit angst voor represailles - stelt dat de overige drie zonder enige uitleg te hebben gekregen nu niet meer op een verkiesbare plek staan of kregen te horen dat ze helemaal niet meer terugkeren.

Dit bericht wordt bevestigd door enkele anderen, die stellen dat er nu veel 'ja-knikkers zonder enige ervaring' op de voorkeuzelijst staan. Ze zijn dan ook teleurgesteld. „Het is voor mij erg dubbel om hier met de pers over te spreken, maar ik wil zo een signaal geven: met deze lijst wordt de partij naar de knoppen geholpen", stelt een van hen.

Één topic

Ook dat de-islamisering momenteel haast het enige topic is waar de PVV het over heeft, is iets dat bij het gesproken lid moeilijk valt. „Ik vind die 'minder minder'-uitspraak prima, maar hier in de gemeente Den Haag kunnen we niets met de islam; dat is een landelijk onderwerp, geen gemeentepolitiek. In de gemeente kunnen we op andere, sociale gebieden echt wat betekenen, maar iedereen die een eigen mening heeft en ook maar enigszins tegengas geeft, wordt er nu uitgegooid."

En er is dus bijval. „Fractievoorzitter Karen Gerbrands en Willie Dille hebben alles zelf geregeld rond de conceptlijst, de rest van de fractie wist van niets. Zij staan nu op nummer 1 en 2. Mensen die volop betrokken waren bij het werk in de gemeenteraad hebben zij op onverkiesbare plaatsen gezet, waarna die zich hebben teruggetrokken." Dit terwijl Gebrands en Dille zelf weinig zouden doen en vaak afwezig zijn.

Rotterdam en Utrecht

Ook in de PVV-fracties van Rotterdam en Utrecht is er al gerommel geweest. In Rotterdam moest lijsttrekker Géza Hegedüs één dag na zijn presentatie alweer het veld ruimen vanwege racistische uitspraken in het verleden. In Utrecht deed Henk van Deún grove uitspraken over de Ulu-moskee. „Wij hebben liever dat hij afbrandt, bij wijze van spreken."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

NS en KLM grijpen in vanwege verwachte storm

Eerder deze maand schrapte KLM ook al vluchten/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Zowel KLM als NS grijpt in vanwege de hevige storm die er donderdag wordt verwacht. NS past de dienstregeling aan, terwijl de luchtvaartmaatschappij ruim 200 vluchten heeft geannuleerd.

Europese vluchten

Het gaat om vluchten tussen 10 en 12 uur 's ochtends, wanneer de storm op zijn hevigst is en het te riskant is voor de 'grondafhandeling'. Het gaat alleen om vluchten met een Europese bestemming.

KLM zegt alle reizigers voor wie dit geldt te informeren over de annulering en dat de vluchten zullen worden omgeboekt. Verder waarschuwt de maatschappij voor vertragingen gedurende de dag vanwege de storm.

Minder treinen

NS gaat vooral minder rijden op donderdag 18 januari. Op drukke trajecten in de Randstad rijdt in plaats van elk kwartier of 10 minuten slechts elk half uur een trein. „We willen op de trajecten ruimte creëren zodat we snel omgewaaide bomen kunnen opruimen, of erop kunnen anticiperen als er bijvoorbeeld objecten op de bovenleiding terechtkomen”, zo verklaart NS.

Verder gaat er een stuk van het spoor helemaal dicht, dat is namelijk het deel over de Moerdijkbrug. Reizigers van Rotterdam naar Brabant (en andersom) zullen dus om moeten reizen via Dordrecht.

Code oranje

Voor donderdagochtend (10 tot 13 uur) geldt in Nederland code oranje en kunnen er windstoten verwacht worden tot zelfs 130 kilometer per uur in de westelijke kustprovincies. Voor de rest van de dag geldt code geel.


Views

100+

'Koppel verdiende 4 ton met uitbuiting zwakbegaafde'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Een echtpaar uit Tubbergen moet voor de rechter verschijnen omdat het koppel ervan verdacht wordt een zwakbegaafde man jarenlang te hebben uitgebuit. Ze zouden daar zo'n 400.000 euro mee hebben verdiend.

Als een zoon

Verdachte Gretha K. ontkent de aantijgingen echter volledig. „We hadden hem als een zoon opgenomen in ons gezin.” Wel erkent ze dat zij en haar man Adje B. soms een klap uitdeelden. „Als Adje hem sloeg, kreeg hij blauwe plekken. Bij mij gebeurde dat niet.”

K. (47) en B. (60) zouden het nu 32-jarige slachtoffer zeven dagen in de week, 16 uur per dag voor hen hebben laten werken. 's Nachts werd hij opgesloten in een kleine caravan zonder sanitaire voorzieningen. B. sloeg hem herhaaldelijk, blijkt uit een verklaring van hun zoon. Het slachtoffer is zwakbegaafd en had een gokverslaving. Ook zouden de twee zijn bankrekening hebben geplunderd.

Profiteur

Volgens de officier van justitie verdiende het stel vier ton met de uitbuiting. Een derde verdachte, de 60-jarige Nico H. uit Hilversum, profiteerde door een onderneming en bankrekening op naam van het slachtoffer te zetten.

B. en K. leerden de man kennen op de kermis waar het echtpaar werkte. Ze namen hem op in het gezin, gaven hem werk, eten en onderdak, zei K. Volgens Adje B. heeft de man altijd geld gehad voor zijn werk. Dat zijn caravan 's nachts op slot ging, zou in wederzijds overleg zijn gebeurd.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

‘Geef oor aan de minder kleurrijke geschiedenis’

Het Mauritshuis in Den Haag. Foto / ANP

Foto van 'Merel Driessen'

De Amsterdamse JP Coenschool die haar naam verandert en het Mauritshuis dat het borstbeeld van Johan Maurits weghaalt. Hoogleraren geschiedenis pleitten in De Telegraaf dat er zo sprake is van geschiedvervalsing. „Dat is faliekante onzin”, vindt Remco Raben. „Er worden symbolen toegelicht of weggehaald, maar aan de geschiedenis verandert helemaal niks.”

Verandering is niet slecht

Raben is hoogleraar koloniale en postkoloniale literatuur aan de Universiteit Utrecht en aan de Universiteit van Amsterdam. Dat er een nieuwe beeldenstorm zou zijn ontstaan, gelooft Raben wel. Hij zou het alleen anders noemen. „Ik vind het niet slecht dat er wat verandert. Je mag best met de normen van nu naar het verleden kijken. Dat is een gezonde omgang met de geschiedenis.”

Toch vindt hij dat je beladen geschiedenis niet weg moet poetsen. Je moet het juist benoemen. „Maar een schoolnaam, die een symboolfunctie heeft, is daar niet voor geschikt.” Hij vindt niet dat je de ouders van de leerlingen van J.P. Coenschool een A4’tje met uitleg kan geven en vervolgens de naam kan houden. „Je moet er zeker voor zorgen dat er wordt uitgelegd wat er in onze koloniale geschiedenis omging, en wat de rol van Coen daarin was, maar dat moet vooral in musea en schoolboeken gebeuren. En dat is wat het Mauritshuis juist beoogt.”

‘Jongere generaties moeten leren over het verleden’

Daar is Iris Loois, student geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, het mee eens. „De namen moeten blijven, maar het moet wel uitgelegd worden door er bijvoorbeeld in de les over te praten. Het is erg belangrijk om er uitleg over te geven, zodat vooral jongere generaties leren over hun verleden.” Volgens Loois wordt de geschiedenis verwaarloosd als dat soort namen veranderen. „Je wist het uit.”

Van het uitwissen van de geschiedenis is geen sprake, vindt Jilt Jorritsma. „Er wordt gezegd dat door het weghalen van die beelden we ook een deel van de geschiedenis wissen. Maar daar gaat het niet om. Het gaat om de bewustwording van een minder kleurrijk deel van onze geschiedenis.” Jorritsma studeerde moderne geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en is inmiddels hoofdredacteur van Jonge Historici. „Het is juist aan ons in het heden om ook oor aan de minder kleurrijke geschiedenis te geven.”

Weghalen is geen oplossing

Maar of het weghalen van standbeelden en naamsveranderingen de juiste manier is, betwijfelt ook Jorritsma. „Die standbeelden zijn er al, net als de straatnamen. Het gaat erom hoe we daar betekenis aan geven en hoe we dat kunnen veranderen. Het is belangrijk dat het hele verhaal wordt verteld.” Ook hij is er voorstander van om dat in het onderwijs te doen. „Er moet niet alleen op de Nederlandse geschiedenis worden gelet. We moeten ook kijken naar de rol van Nederland in de wereld.”

Of de ophef over straatnamen en standbeelden iets van de laatste jaren is? Jorritsma denkt van niet. „Die groep activisten is er altijd en zal er altijd blijven. Maar dat is ook belangrijk, want geschiedenis hoort veranderlijk te zijn. We horen er bewust mee om te gaan.” Toch merkt hij dat het een meer besproken onderwerp is. „Vooral na de zwartepietendiscussie heb ik gemerkt dat het veranderde, ook hoe ik er zelf over nadacht. Ik denk dat dat goed is, dat hoort bij de geschiedenis.”

Ook Loois praat er veel over met haar medestudenten geschiedenis. „Zeker op borrels is dit een geliefd onderwerp. Er zijn studenten geschiedenis die er een andere mening dan ik over hebben. Maar dat levert wel lekker veel discussie op.”


Views

28

Nieuw in Metro: Over de schreef met Madelfried

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Madelfried is vanaf donderdag nieuw in Metro. We belden even met zijn Belgische tekenaar Kim Duchateau.

Welkom bij Metro!
Ja, fantastisch. Ik ben hier erg blij mee. Madelfried staat al ruim twintig jaar in de Belgische krant Belang van Limburg. Eerst online, nu alleen in de papieren versie. Ik ben erg benieuwd of jullie lezers Madelfried leuk zullen vinden.

Wie of wat is Madelfried?
Een anti-superheldenkonijn. Madelfried wil graag een superheld zijn, denkt ook dat hij er een is, maar is eigenlijk een loser. Madelfried spiegelt zich aan Superman. Net als zijn grote idool wil Madelfried de grote wereldproblemen oplossen. Hij krijgt daarbij hulp van zijn vriendin Bo. Dat heeft-ie trouwens wel goed voor elkaar, want Bo is een hartstikke mooi meisje. Ja, alles loopt door elkaar in de wereld van Madelfried. Zijn beste vriend is een Aziatisch varken en heet Xao-Ping. Als ze er met hun drietjes niet uitkomen, roepen ze af en toe de hulp in van Toverman. Dat is een cynische tovenaar die nooit praat: hij helpt ze altijd van de regen in de drup. Eigenlijk worden de problemen alleen maar groter en is het Madelfried nog nooit gelukt om iets op te lossen. Maar dat is logisch. Als iets lukt, is het geen humor.

Teken je ook andere strips?
Zeker. In België zijn Aldegonne en Esther Verkest bekender dan Madelfried. Zo verschijnt Esther Verkest in de Eppo en de Nederlandse en Duitse Playboy.

Aldegonne en Madelfried zijn wel aparte namen…
Een vriend van me zei ooit: ‘Hoe kom je erop om de meest oncommerciële namen te verzinnen voor je strips?’ Hij heeft wel gelijk, hahaha.

Nou? Hoe ben je op de naam Madelfried gekomen?
Vroeger had mijn oma een scheurkalender waarop iedere dag ontzettende slechte grappen stonden. Ook had iedere dag een patroonheilige. Een van hen was Madelfried. Ik weet echt niet meer van wat, maar die naam is blijven hangen.

Wat voor soort humor kunnen we verwachten van Madelfried?
Absurdistische humor. In België hebben we over het algemeen brave humor, alleen Kamagurka is daar eigenlijk een uitzondering op. Daarom hou ik ook van jullie humor. Nederlanders gaan vaker over de schreef. Ik kan dubbel liggen om bijvoorbeeld Van Kooten en De Bie, Sjef van Oekel en Hans Teeuwen.


Views

39

Likeability of 5

Ambulance blij met auto's A15 die aan de kant gaan

Videostill ambulancedienst op Twitter. / @Mike_ambuzhz

Foto van 'Daisy Heyer'

De Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid heeft via Twitter laten weten ontzettend blij te zijn met de manier waarop automobilisten op de A15 dinsdagavond reageerden op hun ziekenwagen met zwaailichten. „Dit is een schoolvoorbeeld van hoe het óók kan.”

File

De file die dinsdagavond op de A15 tussen Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam stond, bleek geen enkel probleem voor het ambulancepersoneel dat met spoed uit moest rukken voor een levensbedreigende situatie. De vluchtstrook kon niet gebruikt worden, aangezien deze tijdens de spits wordt gebruikt als spitsstrook. De enige optie was dus dat de auto's allemaal aan de kant gingen voor de ambulance die met loeiende sirenes aan kwam rijden.

En dat deden ze: verpleegkundige Mike die in de ambulance zat, zag hoe weggebruikers hun auto aan de kant zetten om de ziekenwagen erdoor te laten. Hij plaatste een filmpje van het voorval op Twitter. Dat filmpje kan niet alleen van het ambulancepersoneel, maar ook van veel twitteraars op lof rekenen. Het filmpje werd tientallen keren geliket en gedeeld op Twitter.

Wat er precies voor melding is gemaakt, is niet bekend. Het filmpje werd tevens gedeeld door de VerkeersInformatieDienst (VID), die de weggebruikers een compliment maakten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

100+