In het nieuws

Asielzoekers blij met belkans Rode Kruis en Vodafone

Camera videoVluchtelingen blij met belkans Rode Kruis & Vodafone

Een blije Georgiër heeft contact met het thuisfront. / Foto's: Jack Tillmans | Fotofocus

Foto van 'Erik Jonk'

15 FEB 2017

Het Rode Kruis en Vodafone geven vluchtelingen de kans om 3 minuten te bellen met het thuisfront.

Het is een wat miezerige, kille vrijdagmiddag, als een moderne bus het asielzoekerscomplex in Ter Apel opdraait. Daar, diep in Groningen, zijn we op een terreingedeelte waar 325 mensen uit landen als Iran, Eritrea, Afghanistan en Syrië wachten op een eerste indicatie van een verblijfsstatus in Nederland. Het ziet er hier uit als een keurige, pas uit de grond gestampte nieuwbouwwijk. Alleen de tuintjes ontbreken. Het is er stil op straat, want met dit weer is het niet echt prettig om buiten te zijn als je uit een warm land komt.

Duizenden belletjes

Toch wordt het uiteindelijk druk. De bus is namelijk van het Rode Kruis, dat samen met provider Vodafone wat zon in het op dit moment zo onzekere leven van de asielzoekers komt brengen. Vrijwilligers stappen de ‘nieuwbouwwijk’ in en bellen overal aan om voorzien van flyers in verschillende talen te vertellen wat er mogelijk is: drie minuten bellen met het thuisfront. Mensen zonder telefoon of voor diegenen waarvoor het te duur is om de familie te laten weten hoe het met hen gaat, mogen de bus in. Sinds mei hebben enkele duizenden vluchtelingen van de belmogelijkheid gebruik gemaakt. Met het Powerful Connectionsprogramma laat Vodafone zien hoe mobiele technologie ingezet kan worden voor een betere maatschappij. Voor het verbinden van vluchtelingen werkt Vodafone samen met het Rode Kruis.

Asielzoekers blij met belkans Rode Kruis en Vodafone

Busman Klaas legt zijn arm om de schouder van een jongeman uit Irak.

Vluchtelingen die willen bellen, worden ontvangen door de uiterst vriendelijke Klaas Jongstra uit het Drentse dorp Erica. Zijn werkzame leven bij Shell is voorbij en hij verplaatst de bus vrijwillig: „Ik wil alleen nog leuk werk doen.” Met leuk bedoelt hij bevredigend en dankbaar, geeft hij toe. „Soms heb je mensen die voor de eerste keer hun familie weer horen, dan zie je dankbaarheid. Soms horen ze ook dat er helemaal geen familie meer is, dan heb je een heel ander gesprek. Dan ben je een luisterend oor en bied je troost. Dan geef je slechts zekerheid, maar wel met een tissue erbij. Ja, dan moet ik wel eventjes slikken.”

Ondertussen belt een aardige veertiger uit Syrië, nadat de techniek door Fabienne Groen is uitgelegd. Zij is studente in Groningen en vindt het belangrijk om vrijwilligerswerk te doen. De man krijgt geen contact, maar kent zijn familie blijkbaar goed. „Ze zullen wel visite hebben. Over een uur kom ik terug.” Klaas Jongstra vertelt graag over de met geavanceerde apparatuur van Vodafone uitgeruste ‘belbus’. Over die keer dat een jonge vrouw met haar dochtertje, ook hier in Ter Apel, de bus betrad bijvoorbeeld. „Die kwam ook uit Syrië. Twee weken later was er in Delfzijl een man met een naam die ik voor mijn gevoel eerder had gezien. Ik had het goed en een week later waren ze herenigd. Dat was een letterlijke connectie.”

Opa en vader gebeld

Nietsvermoedend komt een gezin met kinderwagen aan wandelen. Klaas stapt op ze af en vertelt ze enthousiast over de mogelijkheid om te bellen. Ze zijn zichtbaar blij en grijpen de kans met beide handen aan. Het gezin blijkt uit Venezuela te komen, een land dat zwaar onder een crisis lijdt, maar waarvan je de bevolking niet meteen in een asielzoekerscomplex verwacht. „Wij hebben het land ook om een persoonlijke reden verlaten”, vertelt José, de man van het stel. Meer wil hij daar niet over kwijt. Hij heeft zijn opa even aan de telefoon gehad. Zijn vrouw Keyla belde haar vader: „Zo kon ons zoontje even met opa praten. We vroegen vooral hoe hún situatie is, want in Venezuela is het nogal ingewikkeld.” Het kleine mannetje, gekleed in een leuk trainingspak, heeft natuurlijk nog geen idee waarom hij in Ter Apel is. Als José gevraagd wordt of hij het belangrijk is dat zo’n belbus naar het complex komt, hoeft de tolk van de middag geen Spaans te vertalen. Zij lach is groot, zijn duim in de lucht.

Asielzoekers blij met belkans Rode Kruis en Vodafone

Het gezin uit Venezuela krijgt uitleg van Fabienne Groen.

Als mensen stralend de bus verlaten, dan is de dag voor busman Klaas geslaagd. Zoals een jongen uit Syrië deze middag, of een goedlachse man uit Georgië. Ook de eerder genoemde Fabienne Groen kan genieten van het kleine gebaar met mooie gevolgen. „Laatst had ik een meneer uit Eritrea. Toen hij de stemmen van zijn kinderen eenmaal hoorde kon hij niets meer. Ik heb toen het gesprek afgemaakt.” Zo zullen er in de bus van het Rode Kruis en Vodafone nog vele mooie en minder mooie momenten volgen. Als de winter intreedt, wordt de bus naar Griekenland verplaatst om de vluchtelingen contact te laten maken. Aan Klaas is gevraagd of hij de bus wil rijden.

Vodafone

Frank van de Kamp is werkzaam bij Vodafone en vrijwilliger bij het Rode Kruis: „Vodafone Foundation steunt het Rode Kruis onder andere met de bus. Als Vodafone leveren we bovendien enkele vrijwilligers die mensen bij het gratis bellen kunnen helpen. Het Rode Kruis heeft de Foundation gevraagd: kunnen jullie ons helpen? Wij hebben de bus en de apparatuur geleverd en bovendien betaalt Vodafone de belminuten. Het lijkt misschien een klein gebaar. Als we in Nederland willen bellen, bellen we gewoon. Dat vinden we normaal, maar is niet iedereen in de wereld gegeven. Met de bus kunnen we asielzoekers in drie minuutjes blij maken. Dan weet hun familie weer waar ze zijn. Vodafone wil mensen verbinden. Dat lukt met de Rode Kruis-bus optimaal.”

Rode Kruis

Tracing en mensen in contact brengen is van oudsher een van de kernactiviteiten van het Rode Kruis. „De afdeling Opsporing en Ondersteuning spoort mensen op en zorgt voor contactherstel met familieleden, als men elkaar is kwijtgeraakt door een conflict, emigratie of een natuurramp”, vertelt Lisa Zitman van het Rode Kruis. „Daarnaast doen we aan preventie en dan komt bijvoorbeeld het bellen om de hoek kijken. Daarmee voorkom je dat mensen elkaar uit het oog verliezen. Het kunnen bellen heeft een sterke emotionele waarde: het versterkt mensen in hun proces hier. Na traumatische ervaringen onderweg, heeft het even hebben van contact een grote impact. Maar ook voor de familie in het thuisland met een conflictsituatie is het belangrijk.”

De drieminutentelefoontjes in de bus zijn voor het Rode Kruis relatief nieuw, maar passen naadloos bij de tracingafdeling. Zitman: „In Nederland rijdt nu één bus, maar we doen het ook in bijvoorbeeld Italië, Griekenland en Mexico. Door Vodafone is de bus in ons land mogelijk geworden. Daarmee bieden we de bellers een stukje privacy. De bus heeft een meerwaarde.”

Asielzoekers blij met belkans Rode Kruis en Vodafone

Frank van de Kamp van Vodafone is vrijwilliger bij het Rode Kruis. / Eigen foto

COA

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft in Nederland op dit moment 39.000 asielzoekers in opvang. In Ter Apel wachten gemiddeld dertienhonderd mensen op een verblijfstatus. Jacqueline Engbers is blij met het bel-initiatief van het Rode Kruis en Vodafone. „Natuurlijk vinden we dat heel positief. We regelen graag een plek voor de bus en zorgen ervoor dat het allemaal goed verloopt.” Het COA probeert ook zelf communicatiemiddelen in de opvangcomplexen te regelen. Engbers: „Zo worden overal wifi-hotspots aangelegd. Dat is beter dan dat asielzoekers bijvoorbeeld in winkelcentra op zoek gaan naar wifi om te skypen of te bellen met het land van herkomst.”


Overleden Nijlpaard Emmen is zowel man als vrouw

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

11 MIN

Een dinsdag in Wildlands Adventure Zoo overleden 11-jarig nijlpaard had zowel mannelijke en vrouwelijke kenmerken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht.

Hasana werd na het overlijden onderzocht omdat het park wilde weten waardoor het dier om het leven was gekomen. „Hasana bleek van buiten alle kenmerken van een vrouwelijk nijlpaard te hebben, maar van binnen vooral kenmerken van een mannetje", aldus het park in Emmen op zijn website.

Helft van een tweeling
Een verklaring voor de ‘genderneutrale’ kenmerken kan zijn dat Hasana bij geboorte een helft van een tweeling was. Dit is zeer uitzonderlijk bij nijlpaarden, die doorgaans maar één jong krijgen. Het tweelingbroertje van Hasana leefde slechts vier dagen, maar de tijd samen in de baarmoeder kan de oorzaak van de mannelijke kant zijn.


Baby zwaar ondervoed door veganistische leefstijl
Likeability of3

Baby zwaar ondervoed door veganistische leefstijl

Het meisje zag er na 19 maanden uit als een baby van drie maanden. Ze kreeg geen dierlijke producten binnen. /Unsplash

Foto van 'Metro'

3 UUR

Twee Australische ouders zijn veroordeeld tot taakstraffen van 18 maanden, omdat zij hun dochtertje op een streng en eenzijdig veganistisch dieet hadden gezet. Daardoor raakte zij zwaar ondervoed, zo zag ze er met 19 maanden uit als een baby van drie maanden. Het meisje, dat nu drie jaar oud is, kreeg voornamelijk granen, aardappelen, toast en rijst te eten, meldt BBC News.

Blauwe lippen

Toen het meisje vorig jaar bij haar ouders werd weggehaald, bleek dat zij geen tanden had. Daarnaast had ze blauwe lippen, een lage bloedspiegel, nauwelijks spieren en koude handen en voeten.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Verdachte doodsteken meisje Breda langer vast

Verdachte doodsteken meisje Breda langer vast

Er werd onderzoek gedaan in de woning waar het meisje werd doodgestoken. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:32

De verdachte van het doodsteken van de 15-jarige Megan uit Breda blijft veertien dagen langer in voorarrest. De rechtbank in Breda heeft dat donderdag besloten bij de voorgeleiding voor de rechter-commissaris.

Klasgenoten

De 16-jarige verdachte zou het meisje maandag in de Bilderdijkstraat in Breda hebben doodgestoken. Hulpverleners probeerden het meisje nog te redden, maar die pogingen waren vergeefs.


Druk op Bolsonaro om Amazonebranden neemt toe

Druk op Bolsonaro om Amazonebranden neemt toe

Er is een recordaantal bosbranden gaande in het Amazonegebied, een stijging van 84 procent ten opzichte van vorig jaar.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:00

De druk in Brazilië en daarbuiten op de regering van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro om de bosbranden in het Amazonegebied te bestrijden neemt verder toe. Milieuminister Ricardo Salles werd uitgejoeld bij een bijeenkomst over klimaatverandering in Salvador, melden Braziliaanse media. Op sociale media zijn #PrayForTheAmazon en gerelateerde hashtags in veel landen trending, waaronder ook Nederland.

'Hoe moeten we dat blussen?'

Bolsonaro zei donderdag in een op Facebook live uitgezonden speech dat de regering niet het geld en de middelen heeft om de natuurbranden te bestrijden. „Iedereen geeft ons de schuld van de branden maar de Amazone is groter dan Europa. Hoe moeten we die gaan blussen?" Bolsonaro wees daarbij tevens op het terugtrekken van twee belangrijke geldschieters Duitsland en Noorwegen uit het fonds ter bescherming van het Amazonegebied.


Gilze-Rijen komt 'hittewimpel' niet ophalen

Gilze en Rijen komt 'hittewimpel' toch niet ophalen

Na 75 jaar is het hitterecord verbroken, en daar hoort de historische hittewimpel bij. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:22

75 jaar lang mocht Warnsveld zich de heetste gemeente van Nederland noemen, omdat daar het hitterecord van 38,6 graden werd gemeten, in 1944. Maar na de hittegolf van vorige maand, toen het in Gilze en Rijen 40,7 graden werd, hebben ze die titel moeten overdragen. Vrijdagmiddag zou iemand van de gemeente Gilze en Rijen de historische 'hittewimpel' in Warnsveld komen ophalen, maar dat gaat nu opeens niet door.

Burgemeester Jan Boelhouwer en zijn wethouders hebben vrijdagmiddag plotseling een vergadering en daarom is er niemand beschikbaar. Dat heeft de secretaresse van twee wethouders per mail aan de organisatie in Warnsveld laten weten.

Officiële wimpel


FBI: tip van hotelmedewerker voorkomt aanslag

FBI: tip van hotelmedewerker voorkomt aanslag

In El Paso en Dayton kwamen in totaal 31 mensen om na schietpartijen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:49

Een hotelmedewerker heeft waarschijnlijk een massaschietpartij in de Verenigde Staten voorkomen. De medewerker van een hotel in Long Beach meldde de politie dat een collega had gedreigd personeel en hotelgasten te doden. De FBI hield vervolgens de 37-jarige man aan en vond in zijn woning in Los Angeles zware wapens en munitie, meldt de BBC.

Uit onderzoek bleek dat de man overstuur was vanwege problemen met de human resource afdeling op zijn werk. Volgens de politie had de medewerker „duidelijke plannen, intentie en de middelen om een ​​daad van geweld uit te voeren die zouden kunnen leiden tot een massaschietpartij".

Preventie


Eenzame olifant in Burgers' Zoo krijgt gezelschap

Eenzame olifant in Burgers' Zoo krijgt gezelschap

Nadat een olifantenkoe in april overleed, was de olifant alleen. Ze krijgt nu weer gezelschap. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:05

De eenzame, 53-jarige Aziatische olifantenkoe in Burgers' Zoo in Arnhem krijgt vrijdag eindelijk nieuw gezelschap. Dan arriveert een 51-jarig olifantenvrouwtje uit de dierentuin van Kolmarden in Zweden. De Arnhemse olifant was alleen nadat een olifantenkoe van 50 jaar in april was overleden.

Rusthuis

Burgers' Zoo is een soort rusthuis voor oude olifantenkoeien. Die kunnen in een groep veel te dominant zijn en zelfs paringen tussen andere olifanten in de groep voorkomen. Aangezien er een Europees fokprogramma is voor de bedreigde soort, is dat ongewenst. Daarom gaan dergelijke dominante koeien naar Arnhem, zodat andere dierentuinen fokgroepen kunnen houden.


Nutri-Score 'ontmaskert' ongezonde etenswaren

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:27

Veel etenswaren die door voedingsmiddelenfabrikant als 'gezond' bestempeld worden, zijn dat helemaal niet. Dat stelt voedselwaakhond foodwatch. Aan de hand van de zogeheten Nutri-Score blijken veel 'gezonde' dingen juist ongezond te zijn.

Het van oorsprong Franse voedselkeuzelogo laat met kleuren, van groen tot rood, en letters (van A tot E) op eenvoudige wijze zien hoe (on)gezond een product is. Foodwatch berekende de Nutri-Score van onder meer volkoren biscuits, crackers, vruchtendrank, pizza's, ontbijtgranen, grillworst en yoghurt.

Gezond blijkt ongezond


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

60.000 bijen verwijderd uit plafond van huis

60.000 bijen verwijderd uit plafond van huis

Tussen de delen van het plafond hadden de bijen een meterslang, golvend nest gemaakt. /Beeld van Paul Wood/Brisbane Backyard Bees

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:52

Het was even schrikken voor de bewoners van een huis in Brisbane, Australië: een imker heeft daar een bijennest met zeker 60.000 bijen uit het plafond verwijderd. Tussen de delen van het plafond hadden de bijen een meterslang golvend nest gemaakt.

Meterslange honingraten


Duizenden kippen komen om bij brand
Likeability of3

Duizenden kippen komen om bij brand

Bij een brand in een kippenschuur zijn donderdagochtend duizenden kippen omgekomen. Foto ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:09

Bij een brand in een kippenschuur in Nijkerk (Gelderland) zijn donderdagochtend duizenden kippen om het leven gekomen. Volgens regionale media gaat het om 16.000 kippen. Een woordvoerder van de veiligheidsregio zegt geen reden te hebben daaraan te twijfelen.

De brand brak in de vroege uren uit in een schuur aan de Bunschoterweg. De precieze oorzaak is niet bekend, maar brandstichting wordt vrijwel uitgesloten.

Volledig uitgebrand


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Politici na hondenaanval: ‘Rassen laten uitsterven'

Politici na hondenaanval: 'Rassen laten uitsterven'

Politici pleiten voor het laten uitsterven van sommige rassen, omdat die agressief zouden zijn. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:52

Nadat een 44-jarige vrouw dinsdagnacht zwaargewond raakte omdat ze werd aangevallen door drie Staffordshire Terriers, laait de discussie rond het fokken van zogenoemde 'hoogrisicohonden' weer helemaal op. CDA, VVD, PvdA en D66 vinden dat er nu echt maatregelen moeten komen. Tweede Kamerlid William Moorlag van de PvdA pleit zelfs voor een totaal (fok)verbod op honden als Staffords, met als doel het ras te laten uitsterven.

Staffordshire Terriers zijn in Nederland verantwoordelijk voor een groot deel van bijtincidenten. Ongeveer 150.000 mensen per jaar worden gebeten door een hond. Bij een deel daarvan, 30.000 mensen, is er sprake van ernstig letsel. Ook overlijdt er jaarlijks iemand aan een hondenbeet. Dat schrijft het AD.

Hoogrisicohonden


'Mensen met laag inkomen worden steeds armer'
Likeability of3

'Mensen met laag inkomen worden steeds armer'

Mensen met een laag inkomen kunnen in veel gevallen terecht bij de Voedselbank. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:42

Mensen die weinig te besteden hebben worden alleen maar armer. Dat meldt Zelf, een netwerk van maatschappelijke bewindvoerders dat een steekproef deed onder zijn cliënten. De vaste lasten stijgen, waardoor er minder geld overblijft voor primaire levensbehoeften zoals voedsel en kleding.

De onderzoekers schatten dat mensen met een laag inkomen nu netto 100 euro per maand minder te besteden hebben dan tien jaar geleden.

Euro's minder waard


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Extra bomen, banken en opblaasbeesten op Mysteryland

Rondje opbouw, samen met festivaldirecteur Carina . Een mooie traditie inmiddels en dit jaar gingen we extra hard op haar 'ramgator'.

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 09:10

Metro’s Iris ging weer vol gas met festivaldirecteur Carina over het terrein van Mysteryland, dat voor velen het closing festival van de zomer betekent. Extra bomen en 1000 opblaasbeesten zijn besteld. „Álles voor onze party animals.”

Rondje opbouw

We hebben een echte ramgator dit jaar, ik kan nu serieus hard. Kom!” Carina Kornfeind is festivaldirecteur van ID&T’s grootste event en voor het derde jaar op rij doen we een rondje opbouw. Nummer 21 prijkt op de voorkant van de stoere groene terreinwagen die eigenlijk maar 10 km/u mag, zo staat op het A4’tje ’gatorregels’ dat op de voorklep is geplakt. Carina trapt het gas in met haar Dr. Marten, kijkt geroutineerd over haar schouder en geeft een ruk aan het stuur. In haar vrije hand een bekertje hete koffie, waarvan wonderbaarlijk geen druppel verloren gaat tijdens haar achterwaartse rijmanoeuvres. „Deze gator rijdt op benzine en kan wel 80 kilometer per uur.” Haar ogen twinkelen. „Maar waar zit toch die handrem?”


Barman doodgeslagen: weigerde bediening dronken man

Barman doodgeslagen: weigerde bediening dronken man

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:02

De eigenaar van een café in de Franse stad Saint-Denis is dinsdagnacht doodgeslagen omdat hij weigerde een dronken klant te bedienen. Dat schrijft de Franse krant Le Parisien.

Klap in zijn nek

Rond middernacht stapten twee mensen binnen, die allebei dronken waren. Ze werden daarom niet geholpen. Aan de Franse krant Le Parisien vertelt Amar, de zoon van het slachtoffer, dat ze de dader kennen. „Hij heeft al eens klanten aangevallen met een zwaard. Andere klanten stonden mijn vader dinsdag bij en stuurden de man naar buiten. Hij bleef verwijten maken richting mijn vader, ook buiten. Toen is mijn vader op hem afgestapt om met hem te praten, maar hij kreeg een klap in zijn nek." Het 66-jarige slachtoffer zakte bijna meteen in elkaar.


D66 wil dat Nederland opkomt voor ongelovigen

D66 wil dat Nederland opkomt voor ongelovigen

D66 wil dat de regering zich sterk gaat maken voor de rechten van ongelovigen in het buitenland. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:10

D66 wil dat de regering zich sterk gaat maken voor de rechten van ongelovigen in het buitenland. De coalitiepartij komt donderdag met een initiatiefvoorstel daarvoor. Nederland telt meer ongelovigen dan gelovigen en is daarom bij uitstek een land dat de positie van vervolgde atheïsten kan aankaarten, stelt Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in Trouw.

Verdrukking van atheïsten

„Veel landen komen op voor christenen die in de knel zitten, maar tegen de verdrukking van atheïsten wordt veel minder opgekomen", vertelt Sjoerdsma. Hij wil dat de ministers Stef Blok en Sigrid Kaag zich steviger gaan uitspreken voor de rechten van „de derde grootste vervolgde groep ter wereld".


'Plastics in drinkwater geen bedreiging gezondheid'

'Plastics in drinkwater geen gezondheidsbedreiging'

De concentratie microplastics in het drinkwater is vooralsnog zo laag dat er geen bedreiging is voor de volksgezondheid. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:41

De concentratie microplastics in het drinkwater is vooralsnog zo laag dat er geen bedreiging is voor de volksgezondheid. Dat schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in haar eerste rapport over dit onderwerp.

Niet opgenomen

Volgens de VN-organisatie wordt een groot deel van de plasticdeeltjes die via het drinkwater binnenkomen niet in het lichaam opgenomen. Al is die conclusie wel getrokken op basis van „beperkte informatie", stelt de WHO die aandringt op breder onderzoek. „We moeten dringend meer weten."


Zedenpolitie onderbezet: zedenzaken blijven liggen

Zedenpolitie onderbezet: zedenzaken blijven liggen

Bij minstens 350 zaken duurt het maanden tot soms een jaar voordat de zedenpolitie tijd heeft voor het onderzoek. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Door drukte en onderbezetting bij de zedenpolitie blijven zedenzaken te lang op de plank liggen. Bij minstens 350 zaken per jaar duurt het maanden tot soms een jaar voordat de zedenpolitie tijd heeft om het onderzoek te starten en de vermoedelijke dader te verhoren, bevestigt de zedenpolitie na onderzoek van Nieuwsuur.

Andere zaken meer prioriteit

Het gaat niet alleen om lichte zedenmisdrijven, maar ook om verkrachting. Zelfs als de vermoedelijke dader bekend is en er sprake is van geweld, zijn er andere zaken die meer prioriteit krijgen bij de zedenpolitie. Dat zijn zaken waarbij de directe veiligheid in het geding is, of zaken waarbij het gaat om minderjarige slachtoffers.


Oud-topman in zorg moet 2 miljoen terugbetalen

Oud-topman in zorg moet 2 miljoen terugbetalen

Darryl N. en zijn partner moeten in totaal 1.945.393 euro betalen aan de schatkist. Foto ter illustratie. /Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De voormalige bestuurder van de zorginstelling Zorg Stichting Vivence (ZSV) en zijn partner moeten in totaal 1.945.393 euro betalen aan de schatkist. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag bepaald tijdens de behandeling van een ontnemingsvordering.

Ex-directeur Darryl N. werd in december 2017 al veroordeeld tot 4 jaar cel voor stelselmatige fraude met zorggelden van de instelling die zorg en huisvesting voor gehandicapten regelde. Het ging om bijna 1,9 miljoen euro. Dat geld had hij samen met zijn vriendin uitgegeven. ZSV ging door de fraude failliet.

'Leven van een popster