In het nieuws

Asielzoekers blij met belkans Rode Kruis en Vodafone

Camera videoVluchtelingen blij met belkans Rode Kruis & Vodafone

Een blije Georgiër heeft contact met het thuisfront. / Foto's: Jack Tillmans | Fotofocus

Foto van 'Erik Jonk'

15 FEB 2017

Het Rode Kruis en Vodafone geven vluchtelingen de kans om 3 minuten te bellen met het thuisfront.

Het is een wat miezerige, kille vrijdagmiddag, als een moderne bus het asielzoekerscomplex in Ter Apel opdraait. Daar, diep in Groningen, zijn we op een terreingedeelte waar 325 mensen uit landen als Iran, Eritrea, Afghanistan en Syrië wachten op een eerste indicatie van een verblijfsstatus in Nederland. Het ziet er hier uit als een keurige, pas uit de grond gestampte nieuwbouwwijk. Alleen de tuintjes ontbreken. Het is er stil op straat, want met dit weer is het niet echt prettig om buiten te zijn als je uit een warm land komt.

Duizenden belletjes

Toch wordt het uiteindelijk druk. De bus is namelijk van het Rode Kruis, dat samen met provider Vodafone wat zon in het op dit moment zo onzekere leven van de asielzoekers komt brengen. Vrijwilligers stappen de ‘nieuwbouwwijk’ in en bellen overal aan om voorzien van flyers in verschillende talen te vertellen wat er mogelijk is: drie minuten bellen met het thuisfront. Mensen zonder telefoon of voor diegenen waarvoor het te duur is om de familie te laten weten hoe het met hen gaat, mogen de bus in. Sinds mei hebben enkele duizenden vluchtelingen van de belmogelijkheid gebruik gemaakt. Met het Powerful Connectionsprogramma laat Vodafone zien hoe mobiele technologie ingezet kan worden voor een betere maatschappij. Voor het verbinden van vluchtelingen werkt Vodafone samen met het Rode Kruis.

Asielzoekers blij met belkans Rode Kruis en Vodafone

Busman Klaas legt zijn arm om de schouder van een jongeman uit Irak.

Vluchtelingen die willen bellen, worden ontvangen door de uiterst vriendelijke Klaas Jongstra uit het Drentse dorp Erica. Zijn werkzame leven bij Shell is voorbij en hij verplaatst de bus vrijwillig: „Ik wil alleen nog leuk werk doen.” Met leuk bedoelt hij bevredigend en dankbaar, geeft hij toe. „Soms heb je mensen die voor de eerste keer hun familie weer horen, dan zie je dankbaarheid. Soms horen ze ook dat er helemaal geen familie meer is, dan heb je een heel ander gesprek. Dan ben je een luisterend oor en bied je troost. Dan geef je slechts zekerheid, maar wel met een tissue erbij. Ja, dan moet ik wel eventjes slikken.”

Ondertussen belt een aardige veertiger uit Syrië, nadat de techniek door Fabienne Groen is uitgelegd. Zij is studente in Groningen en vindt het belangrijk om vrijwilligerswerk te doen. De man krijgt geen contact, maar kent zijn familie blijkbaar goed. „Ze zullen wel visite hebben. Over een uur kom ik terug.” Klaas Jongstra vertelt graag over de met geavanceerde apparatuur van Vodafone uitgeruste ‘belbus’. Over die keer dat een jonge vrouw met haar dochtertje, ook hier in Ter Apel, de bus betrad bijvoorbeeld. „Die kwam ook uit Syrië. Twee weken later was er in Delfzijl een man met een naam die ik voor mijn gevoel eerder had gezien. Ik had het goed en een week later waren ze herenigd. Dat was een letterlijke connectie.”

Opa en vader gebeld

Nietsvermoedend komt een gezin met kinderwagen aan wandelen. Klaas stapt op ze af en vertelt ze enthousiast over de mogelijkheid om te bellen. Ze zijn zichtbaar blij en grijpen de kans met beide handen aan. Het gezin blijkt uit Venezuela te komen, een land dat zwaar onder een crisis lijdt, maar waarvan je de bevolking niet meteen in een asielzoekerscomplex verwacht. „Wij hebben het land ook om een persoonlijke reden verlaten”, vertelt José, de man van het stel. Meer wil hij daar niet over kwijt. Hij heeft zijn opa even aan de telefoon gehad. Zijn vrouw Keyla belde haar vader: „Zo kon ons zoontje even met opa praten. We vroegen vooral hoe hún situatie is, want in Venezuela is het nogal ingewikkeld.” Het kleine mannetje, gekleed in een leuk trainingspak, heeft natuurlijk nog geen idee waarom hij in Ter Apel is. Als José gevraagd wordt of hij het belangrijk is dat zo’n belbus naar het complex komt, hoeft de tolk van de middag geen Spaans te vertalen. Zij lach is groot, zijn duim in de lucht.

Asielzoekers blij met belkans Rode Kruis en Vodafone

Het gezin uit Venezuela krijgt uitleg van Fabienne Groen.

Als mensen stralend de bus verlaten, dan is de dag voor busman Klaas geslaagd. Zoals een jongen uit Syrië deze middag, of een goedlachse man uit Georgië. Ook de eerder genoemde Fabienne Groen kan genieten van het kleine gebaar met mooie gevolgen. „Laatst had ik een meneer uit Eritrea. Toen hij de stemmen van zijn kinderen eenmaal hoorde kon hij niets meer. Ik heb toen het gesprek afgemaakt.” Zo zullen er in de bus van het Rode Kruis en Vodafone nog vele mooie en minder mooie momenten volgen. Als de winter intreedt, wordt de bus naar Griekenland verplaatst om de vluchtelingen contact te laten maken. Aan Klaas is gevraagd of hij de bus wil rijden.

Vodafone

Frank van de Kamp is werkzaam bij Vodafone en vrijwilliger bij het Rode Kruis: „Vodafone Foundation steunt het Rode Kruis onder andere met de bus. Als Vodafone leveren we bovendien enkele vrijwilligers die mensen bij het gratis bellen kunnen helpen. Het Rode Kruis heeft de Foundation gevraagd: kunnen jullie ons helpen? Wij hebben de bus en de apparatuur geleverd en bovendien betaalt Vodafone de belminuten. Het lijkt misschien een klein gebaar. Als we in Nederland willen bellen, bellen we gewoon. Dat vinden we normaal, maar is niet iedereen in de wereld gegeven. Met de bus kunnen we asielzoekers in drie minuutjes blij maken. Dan weet hun familie weer waar ze zijn. Vodafone wil mensen verbinden. Dat lukt met de Rode Kruis-bus optimaal.”

Rode Kruis

Tracing en mensen in contact brengen is van oudsher een van de kernactiviteiten van het Rode Kruis. „De afdeling Opsporing en Ondersteuning spoort mensen op en zorgt voor contactherstel met familieleden, als men elkaar is kwijtgeraakt door een conflict, emigratie of een natuurramp”, vertelt Lisa Zitman van het Rode Kruis. „Daarnaast doen we aan preventie en dan komt bijvoorbeeld het bellen om de hoek kijken. Daarmee voorkom je dat mensen elkaar uit het oog verliezen. Het kunnen bellen heeft een sterke emotionele waarde: het versterkt mensen in hun proces hier. Na traumatische ervaringen onderweg, heeft het even hebben van contact een grote impact. Maar ook voor de familie in het thuisland met een conflictsituatie is het belangrijk.”

De drieminutentelefoontjes in de bus zijn voor het Rode Kruis relatief nieuw, maar passen naadloos bij de tracingafdeling. Zitman: „In Nederland rijdt nu één bus, maar we doen het ook in bijvoorbeeld Italië, Griekenland en Mexico. Door Vodafone is de bus in ons land mogelijk geworden. Daarmee bieden we de bellers een stukje privacy. De bus heeft een meerwaarde.”

Asielzoekers blij met belkans Rode Kruis en Vodafone

Frank van de Kamp van Vodafone is vrijwilliger bij het Rode Kruis. / Eigen foto

COA

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft in Nederland op dit moment 39.000 asielzoekers in opvang. In Ter Apel wachten gemiddeld dertienhonderd mensen op een verblijfstatus. Jacqueline Engbers is blij met het bel-initiatief van het Rode Kruis en Vodafone. „Natuurlijk vinden we dat heel positief. We regelen graag een plek voor de bus en zorgen ervoor dat het allemaal goed verloopt.” Het COA probeert ook zelf communicatiemiddelen in de opvangcomplexen te regelen. Engbers: „Zo worden overal wifi-hotspots aangelegd. Dat is beter dan dat asielzoekers bijvoorbeeld in winkelcentra op zoek gaan naar wifi om te skypen of te bellen met het land van herkomst.”


Maanden voorpret bij uitstippelen Koningsdagroute

Langs de route. Beeld: ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

10 MIN

Morgen maakt de Koning met zijn gezin een twee uur durende wandeling door Amersfoort, ter ere van zijn 52e verjaardag. De route en activiteiten onderweg zijn zorgvuldig uitgekozen door de gemeente. Geen gemakkelijke taak, vertelt Manolito Buth van de Gemeente Amersfoort. „Je wil een veelzijdig beeld van de stad en haar inwoners laten zien.”

„Bij het uitstippelen van de route weet je dat je twee uur krijgt.” Van elf tot één wandelt de Koninklijke familie door de stad in het midden van het land. Het is geen wandeling van twee uur. „Als je de route zoals we ‘m nu hebben uitgestippeld zou lopen, ben je maar een kwartiertje onderweg. We stoppen constant omdat overal langs de route wel iets gebeurt. Die twee uur hebben we dus echt wel nodig.”

Rekening houden met veel dingen


Sigaret na 2020 in 'saaie' verpakking

Pakjes sigaretten in een schap. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

11 MIN

Vanaf 1 januari 2020 zal de sigaret alleen nog in 'saaie' verpakking worden verkocht. dat meldt de NOS op zijn website naar aanleiding van voorstellen die staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid op internet heeft gepubliceerd.

Deze maatregel is een van de manieren waarop Blokhuis hoopt het roken minder aantrekkelijk te maken. Op de pakjes mag naast de gebruikelijke waarschuwende teksten en foto's alleen nog de naam van de fabrikant staan en informatie over de soort sigaret.

Stuk duurder


Hoe maak je de mooiste foto’s op Koningsdag?
Likeability of3

Hoe maak je de mooiste foto’s op Koningsdag?

Een oranje mensenmassa is tegenwoordig heel goed en haarscherp in beeld te brengen.

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Iedereen kan tegenwoordig een goede camera op zak hebben tijdens Koningsdag. Maar ben je dan ook een topfotograaf? Het kán!

Drankje in de ene hand, maar vooral een smartphone in de andere. Dat is het beeld van Koningsdag 2019. Want zeg nou zelf: mooie (oranje) momenten vastleggen willen (en doen) we toch bijna allemaal?

Willem-Alexander en Máxima


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Kabinet in actie tegen designerdrugs

Verschillende xtc-pillen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

36 MIN

Designerdrugs moeten verboden worden. Zo pleit staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Hij is met minister Ferd Grapperhaus (Justitie) bezig aan een wetsvoorstel om dat mogelijk te maken. Designerdrugs zijn drugs die in een laboratorium in elkaar worden geknutseld.

Snelle markt

Blokhuis wil dat het mogelijk wordt niet alleen bepaalde drugs te verbieden, maar ook hele groepen van stoffen die als grondstof daarvoor worden gebruikt. Daarmee kan in één keer een hele groep designerdrugs worden verboden, ongeacht de samenstelling.


Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

Crash Park. / Martin Argyroglo

Foto van 'Erik Jonk'

24 APR 2019

Van een symfonieorkest van synthesizers en luidsprekers door Colin Benders tot springen bij De Jeugd van Tegenwoordig. En van een onderzoek naar het leven op een onbewoond eiland in Crash Park – La Vie d’une Ile tot de theatertour van Ruben Hein. Deze week allemaal mét CJP-voordeel. Scoor je tickets snel, want de acties gelden tot 1 mei. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Holland Festival: tot € 48,- korting

Al meer dan 60 jaar hét internationale podiumkunstenfestival van Nederland, met een enorm aanbod theater, film, muziek, dans, opera en beeldende kunst door een mix van grote namen en vers talent. CJP helpt je op weg met een selectie van de tofste voorstellingen.


Christelijke koepel wil verbod 'homogenezing'

Christelijke koepel wil verbod 'homogenezing'. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Als het aan de LPK, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging, ligt gaat de regering paal en perk stellen aan de praktijk waarbij actief geprobeerd wordt de geaardheid van kerkgangers te veranderen. Dat meldt het AD.

Deze week pleitte ook de landelijke homokoepel COC voor een verbod en eerder dit jaar kwamen de Tweede Kamerfractie van D66 en jeugdartsenvereniging AJN met een vergelijkbare oproep.

Psychische druk


Huisarts gaat doorverwijzen naar drogist

Een huisarts aan het werk. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Wie langs de huisarts gaat met een huis-tuin-en-keukenkwaal zoals buikpijn, verkoudheid of schaafwonden, kan vanaf nu worden doorverwezen naar een drogisterij in plaats van de apotheek.

„Via de drogist en zelfmedicatie kunnen mensen een kleine kwaal zelf oplossen”, aldus directeur Marten Hummel van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) in Trouw. Drogisterijen en huisartsen spreken af om dezelfde adviezen te geven en hanteren daarbij schema's die aangeven wat te doen bij welke klachten of symptomen, zogenoemde advieskaarten.

Goede en verantwoorde zorg


Zo vind je morgen de parels op de rommelmarkt

Zo vind je morgen de parels op de rommelmarkt

Ga in ieder geval zonder verwachtingen naar een vrijmarkt, tipt kenner Danny Post. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

2 UUR

Haar hele berging ligt stampvol met sportspullen, kleding en tapijt. Allemaal bestemd voor de verkoop op de rommelmarkt morgen. Al weken kijkt student Judith Weening naar Koningsdag uit. „Na morgen ben ik hopelijk af van die oude troep”, lacht ze.

Struinen over de rommelmarkt, het hóórt bij Koningsdag. Terwijl we stiekem wel weten dat er grotendeels ‘meuk’ ligt. Maar tegelijkertijd liggen er ook altijd verborgen parels, zegt Danny Post. Hij schrijft over zijn vintagevondsten op Go with the vlo. „Je moet er oog voor hebben en ook geduld, maar schatten zijn er áltijd.”

Verkleinwoorden


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


PSV wint ruim in Tilburg maar verliest Lozano

Lozano haalde het einde van de wedstrijd niet ©VI Photos

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

PSV deed donderdagavond goede zaken bij Willem II om in de race voor de titel van de Erevisie te blijven. Toch zal er met gemengde gevoelens teruggekeken worden naar de wedstrijd. Vlak voor tijd viel sterspeler Hirving Lozano uit na een felle charge. De Mexicaan is met een brancard van het veld verwijderd en heeft vermoedelijk een knieblessure opgelopen.

Coach Mark van Bommel laat weten dat er op dit moment nog niets bekend is over de ernst van de kwetsuur. „Ik kan alleen maar hopen dat het meevalt," zo laat hij optekenen. Vermoedelijk zal er vrijdag meer duidelijk worden over de status van Chuckie's knie.


Calamiteitenfonds gaat toeristen Sri Lanka weghalen

Een soldaat in de straten van hoofdstad Colombo ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vanwege de onveilige en onvoorspelbare situatie in Sri Lanka, gaan touroperators vrijdag alle Nederlandse reizigers in dat land terug naar huis brengen.

Dit besluit komt in navolging van het aangescherpte reisadvies dat het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagavond uitgaf. De operatie wordt geleid door het Calamiteitenfonds, het zou gaan om een groep van 300 tot 400 Nederlanders die hun koffers moeten inpakken.

Reisbureau's


BuZa scherpt reisadvies naar Sri Lanka aan

Soldaten zijn in groten getale aanwezig in de straten van Colombo ©ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het Ministerie van Buitenlandse ontraadt alle reizen naar Sri Lanka die niet strikt noodzakelijk zijn in de nasleep van de aanslagen tijdens eerste paasdag.

Volgens hen zijn er concrete aanwijzingen dat het land opnieuw doelwit kan worden van terreuraanslagen. Deze grotere veiligheidsrisico's gelden voor het hele land.

Dreiging


UPDATE: Henk Otten stapt op als bestuurslid FvD

Baudet en Otten in betere tijden ©ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het blijft rommelen binnen de top van het Forum voor Democratie. Oorzaak van het conflict is de positie van partijbestuurder en mede-oprichter Henk Otten. Kamerlid Theo Hiddema laat donderdagmiddag in een reactie weten dat het aanblijven 'lastig wordt'.

Nadat Otten afgelopen weekeinde in de NRC uit de school klapte over interne ideologische conflicten, is nu door dezelfde krant naar buiten gebracht dat er al langer onenigheid is tussen hem en de andere partijleiders. Een declaratie aan zichzelf van 30.000 euro zou hieraan ten grondslag liggen.

UPDATE 20.15: Henk Otten laat via Twitter weten op te stappen als bestuurder. Hij beschrijft de recente uitingen als 'karaktermoord' en stelt dat zijn terugtrekking in het partijbelang is.


Oorlogsdreigement van Filipijnen aan Canada om afval

Duterte heeft het helemaal gehad met de Canadese troep in Manila ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

President Duterte van de Filipijnen heeft het helemaal gehad met de tonnen vuilnis uit Canada die zijn opgestapeld in zijn land. Strijdvaardig geeft hij nog een laatste waarschuwing.

„Ik wil dat er volgende week een boot klaarstaat, ik geef Canada tot volgende week om alles op te halen of ik kom zelf met een boot naar hen toe om het te dumpen", zo liet hij optekenen tijdens een persconferentie.


Oom vermoorde Daniël wil asielzoekerscentrum dicht

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De 9-jarige Daniël werd woensdag dood in een sloot aangetroffen nabij het Vlaamse asielzoekerscentrum van Broechem. De oom van het Palestijnse jochie doet nu een oproep om het centrum te sluiten. Vijf Palestijnse jongeren zijn inmiddels aangehouden.

Geen camera's en controles

„Het is hier heel groot, maar er zijn geen camera's binnen en geen controles. Daniël is vermoord en zijn lichaam is hier gedumpt en het duurde veel te lang voordat hij gevonden werd. Dit asielzoekerscentrum moet dicht", aldus oom Bassem Chihadeh tegenover VTM Nieuws.


Likeability of5

Zeldzame neushoorn geboren in Miami

Niet de neushoorn uit het verhaal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In Maimi is een zeldzame neushoorn geboren. Wat extra bijzonder is aan deze bevalling, is dat de neushoorntelg ontstaan is met behulp van kunstmatige inseminatie.

Moeder Akuti - een Indische neushoorn - beviel eerder deze week van haar jong, waarvan het geslacht nog onbekend is. Er is ook nog geen naam bedacht. Wel is duidelijk dat zowel moeder als jong het goed maken, zo weet het Algemeen Dagblad.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Aantal asielzoekers met status bijna gehalveerd

Een voorleesboek voor kinderen in een AZC/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het aantal asielzoekers dat van Nederland asiel heeft gekregen, is in het voorbije jaar gehalveerd. Nederland heeft vorig jaar 4795 mensen asiel of een andere beschermde status toegekend.

Syrië, Ethiopië en Iran

Het ging vooral om vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika, met Syriërs (1620), Ethiopiërs (535) en Iraniërs (450) als koplopers. Het aantal toekenningen is een forse daling vergeleken met de 9090 in 2017 en de bijna 22.000 in 2016.


AIVD en MIVD kregen regelmatig onterecht toestemming

AIVD-hoofd Dick Schoof/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD, hebben het afgelopen jaar voor ongeveer één op de twintig verzoeken voor bijzondere bevoegdheden, ten onrechte toestemming gekregen van de minister. Het gaat dan bijvoorbeeld om het observeren in een woning, een DNA-onderzoek of het tappen van de kabel. In 4,5 procent van de verzoeken van de AIVD en 5,8 procent van de verzoeken van de MIVD had de bevoegde minister al goedkeuring gegeven, maar floot de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) de diensten alsnog terug.

2159 verzoeken getoetst

De TIB heeft in de periode van 1 mei 2018 tot 1 april 2019 in totaal 2159 verzoeken getoetst, staat in het donderdag gepubliceerde jaarverslag. Hoeveel verzoeken er per dienst zijn ingediend mag niet bekendgemaakt worden. Dat is namelijk staatsgeheim.


Hoofdofficier geschorst vanwege verzwegen affaire

Marc van Nimwegen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De top van het Openbaar Ministerie (OM) heeft de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen geschorst. Aanleiding daarvoor is het rapport van de commissie-Fokkens, die onder meer de verzwegen liefdesrelatie tussen Van Nimwegen en collega-hoofdofficier Marianne Bloos heeft onderzocht.

Bijzonder pijnlijk

Volgens Fokkens vormt het verzwijgen van en liegen over de relatie door beide topmagistraten een ernstige schending van de integriteitsregels. Het OM noemt de leugens 'onaanvaardbaar’ en de bevindingen van Fokkens 'bijzonder pijnlijk’. Het imago van het OM is beschadigd, stelt de top vast ,,door het verwijtbare gedrag van twee hoofdofficieren en hoe de top van het OM daarmee is omgegaan." De hele organisatie is erdoor benadeeld, het vertrouwen in de leiding van het OM heeft er een forse deuk door opgelopen.