In het nieuws

Camera videoVideo: spanning in Noordwijk vanwege Marslanding

Een nagebootste versie van de Marslander Schiaparelli bij de Space Expo van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk. Foto Steven Musch

Foto van 'Steven Musch'

20 OKT 2016

„Ik hoop dat het vanavond gaat lukken", zegt Yorick la Rivière, student Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft. „Het zou fantastisch zijn als we op Mars landen. Dat zou een enorme stap voor de de mensheid zijn."

La Rivière staat woensdagavond, net als een stuk of honderd andere bezoekers, gespannen naar een groot scherm te kijken bij het Europese ruimtevaartcentrum (ESA) in Noordwijk. Op het scherm worden live-updates gegeven vanuit de controlekamer - of luchtvaartleiding - van ESA in Darmstadt. „We wachten al een tijdje, maar het is nog niet duidelijk of de Marslander goed is aangekomen."

Wachten vindt hij gelukkig niet erg. Met veel bewondering kijkt hij in het rond naar verschillende replica's van ruimtesondes of sondes die ook echt in de ruimte zijn geweest en nu tentoongesteld worden bij ESA. „Deze sonde is duidelijk al in de ruimte is geweest", zegt hij, terwijl hij naar een enorme capsule wijst. „Dat zie je aan het hitteschild dat schade heeft opgelopen toen de sonde door de atmosfeer heen ging."

Het hitteschild van de sonde is beschadigd. Steven Musch

Naast verschillende ruimtesondes hangt er in de zaal ook een kleine replica van van het Internationale Ruimtestation (ISS) aan het plafond, is er een nagebootste Columbus capsule - die in werkelijkheid aan het ISS-station bevestigd is - te zien, en een bijzondere replica van Schiaparelli.

Die laatste is de Marslander waar het nu om gaat. Met Schiaparelli kan Europa geschiedenis schrijven door in de voetsporen van het Amerikaanse NASA te treden en op Mars te landen, Voor Europa zou dat de eerste keer zijn. Een eerde missie in 2003 mislukte namelijk gedeeltelijk. Satelliet Mars Express werd in 2003 in een baan om de aarde gestuurd. Dat was een succes, maar de verkenner Beagle II die had moeten landen op Mars verdween van de radar. „Hopelijk gebeurt dat niet met de Marslander van vandaag."

Yorick la Rivière, student Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft. Foto Steven Musch

Bijna 500 miljoen kilometer

Een half jaar geleden vertrok ExoMars vanaf de aarde richting Mars. Na een reis van bijna 500 miljoen kilometer kwam de raket afgelopen zondag aan in de buurt van Mars. Daar splitste ExoMars in tweeën: de Trace Gas Orbiter (TGO) en de verkenner Schiaparelli.

„Schiaparelli is vooral een technologische demonstratie om aan te tonen dat we op Mars kunnen landen", vertelt Fred Jansen, senior mission manager bij ESA. „Na een paar dagen zal de lander al uitvallen. Maar er is wel allerlei apparatuur aan boord om de windsnelheid, luchtdruk, temperatuur en luchtvochtigheid te meten.”

Fred Jansen, senior mission manager bij ESA. Foto Steven Musch

TGO is nog veel belangrijker voor het wetenschappelijke onderzoek van ESA. Deze satelliet gaat namelijk op zoek naar sporen van leven op Mars. Dat er water en ijs aanwezig is op de rode planeet wisten we al, maar TGO gaat nu onderzoek doen naar gassen, waarvan de belangrijkste methaan is. „De aanwezigheid van methaan zou kunnen duiden op leven", aldus Jansen.

Het vervolg van de ExoMars-missie vindt plaats in 2020. Het is de bedoeling dat er dat jaar een echte Marsrover land op de planeet. Pietro Baglioni is verantwoordelijk voor deze rover, als ExoMars Rover Manager. Volgens Baglioni is de eerste missie nog maar een voorproefje. „In 2020 gaat de rover twee meter in de grond boren. Dat is tot nu toe nog nooit gedaan. Er is alleen nog maar onderzoek gedaan aan de oppervlakte van Mars. Maar als we in de grond boren kunnen we mogelijk sporen vinden van leven."

Pietro Baglioni, ExoMars Rover Manager. Videostill.

Hartslag

Terug bij Marslander Schiaparelli. Die zou volgens de planning rond 16:48 uur Nederlandse tijd geland moeten zijn op Mars, maar in Noordwijk merken ze daar nog maar weinig van. „Dat komt doordat er geen directe verbinding is", legt Jansen uit. Mars Express die al meer dan tien jaar in een baan om Mars draait probeert data te verzamelen met betrekking tot de landing van Schiaparelli, net als satellieten van andere ruimtevaartorganisaties. Ook NASA probeert bijvoorbeeld een signaal van de verkenner op te pikken. Maar volgens Jansen kan het lang duren voordat de eerste signalen binnenkomen.

Een bezoeker test een virtual reality bril uit. Foto Steven Musch

Om half zeven komt er dan eindelijk een positief bericht binnen. Nog geen duidelijkheid over de Marslanding, maar het is in ieder geval gelukt om de orbiter TGO in een baan rond Mars te krijgen. Op een scherm in de controlekamer in Darmstadt is een soort hartmonitor te zien, waar plotseling pieken op verschijnen. Een teken van leven. Die missie lijkt dus in ieder geval geslaagd. In de zaal in Noordwijk wordt geklapt en gejoeld. In Darmstadt omhelzen de wetenschappers elkaar.

Nu Schiaparelli nog. Naar verwachting zou rond half 9 duidelijk moeten zijn of de landing geslaagd is. Maar helaas. De vluchtleider Michel Denis moet iedereen teleurstellen. „Morgen weten we meer."

De binnenkant van een replica van de Columbus module, die bevestigd is aan het Internationale Ruimtestation (ISS). Foto Steven Musch

Een replica van het Internationale Ruimtestation (ISS). Foto Steven Musch


Scholier aangehouden bij onrustig Amstelveen College

Een leeg klaslokaal. / ANP

Foto van 'Metro'

15 MIN

Op een middelbare school in Amstelveen is vrijdag besloten de deuren gesloten te houden. Aanleiding hiervoor zijn onder meer berichten op social media, waarin wordt opgeroepen ‘flink te gaan rellen’ tijdens de geplande stunt van eindexamenleerlingen.

Ondanks de sluiting kwam er toch een groep leerlingen bijeen bij het schoolgebouw. De groep zou vuurwerk hebben afgestoken en eieren hebben meegenomen. Inmiddels is één scholier aangehouden. Dit bevestigde een politiewoordvoerder tegenover nu.nl. Bij de school waren politieagenten en bewakers met honden aanwezig.

Niet veilig


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

17 APR 2019

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


Zes kogels afgevuurd op tabakswinkel Rotterdam

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

In Rotterdam is vrijdagochtend een tabakswinkel beschoten. Niemand is gewond geraakt. Het incident gebeurde in de Oranjeboomstraat in de wijk Feijenoord. In dezelfde straat werd vorige maand een man doodgeschoten.

Lege hulzen

Of de twee incidenten verband met elkaar houden, is niet bekend. „We nemen natuurlijk wel alle informatie die voor ons waardevol is mee in het onderzoek. Dus ook wat daar eerder gebeurd is", aldus een politiewoordvoerster.


Ga met je 3 beste vrienden naar DGTL!

Foto van 'Metro'

17 APR 2019

Zin in een bruisend paasweekend? Ga komende zaterdag met je vrienden naar DGTL, met de beste house- en techno-DJ’s en live-acts zoals Disclosure en Maceo Plex. Tijdens dit meest duurzame georganiseerde festival ter wereld introduceert Lipton Ice Tea haar nieuwe festivalflesje gemaakt van 100% gerecycled plastic. Daar wil je natuurlijk bij zijn! Metro en Lipton geven 4 zaterdag-tickets voor DGTL en een Lipton Ice Tea festivalpakket weg. Vul hieronder jouw gegevens in en maak kans.


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Samenwerking moet zorgen voor minder proefdieren

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Een nieuwe samenwerking moet ervoor gaan zorgen dat er minder proefdieren worden gebruikt bij de ontwikkeling van medicatie. Onderzoeksorganisatie TNO, Stichting Proefdiervrij en biofarmaceutisch bedrijf Galapagos slaan de handen ineen om te kijken of het mogelijk is het gebruik van proefdieren te verminderen.

Bronnen koppelen

In eerste instantie richt het onderzoek zich op fibrose, een aandoening waarbij lichaamsfuncties verminderen als gevolg van littekenvorming. Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van big data, computersimulatie en systeembiologie. Deze bronnen zijn door de hoeveelheid informatie slim aan elkaar te koppelen, denken de drie partijen. Zo hopen ze meer te weten te komen over de werkzaamheden van medicijnen. Het doel daarbij is dat door de kennis in de toekomst minder proefdieren nodig zijn.


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


Insmeren! Paasweekend wordt heerlijk warm

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Haal je zonnehoed en factor 50 maar tevoorschijn, dit paasweekend kun je namelijk heerlijk het terras op of de tuin in! De temperaturen liggen dit weekend ongewoon hoog. Met een 23 tot 24 graden op sommige plekken, is het 10 graden warmer dan normaal deze tijd van het jaar.

Paasbarbecue

Zaterdag schijnt de zon flink en is er een zwakke tot matige wind, meldt WeerOnline. In Brabant en Limburg kan het plaatselijk zelfs 26 graden worden. Op eerste paasdag (zondag) staat er weinig wind en schijnt de zon. Ook maandag, tweede paasdag, is het terrasweer en behoort een paasbarbecue tot de mogelijkheden. Heb je nog geen idee wat je dit weekend wil doen? Wij zochten de leukste opties al voor je uit.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

16 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Win 20 tickets voor SLAM! Koningsdag 2019

Foto van 'Metro'

8 APR 2019

Wil jij samen met je volledige crew naar SLAM! Koningsdag 2019? Metro en Arriva hebben een unieke prijs: Jij kunt samen met 19 vrienden als VIP naar het festival op 27 april inclusief een busreis heen en terug! Wat moet je hiervoor doen? Laat ons via een foto, video of tekst weten waarom jij deze prijs moet winnen. Zorg er vervolgens voor dat je zoveel mogelijk stemmen krijgt, op vrijdag 19 april kiezen wij uit de drie inzendingen met de meeste stemmen de winnaar. Upload hieronder je foto, video of tekst. Je inzending verschijnt niet veel later in de galerij waar al je vrienden kunnen gaan stemmen.

Deelnemen kan niet meer, stemmen nog wel! Morgenmiddag wordt de winnaar bekend gemaakt.


200.000 bijen overleven brand in Notre-Dame

De brandweer controleert de kathedraal na de brand. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De verwoestende brand in de Notre-Dame afgelopen maandag zorgt niet alleen voor slecht nieuws. Naast de structuur en het altaar, blijkt nu ook dat 200.000 bijen die op de Notre-Dame leefden zijn gered.

Een paar jaar geleden werden drie bijenkasten op de Parijse kathedraal geplaatst. De 200.000 bijen moesten bijdragen aan de biodiversiteit van de Franse hoofdstad. De bijen, die een eigen pagina op de site van de Notre-Dame hebben, zijn van een soort die als belangrijkste eigenschap heeft dat ze goedaardig zijn, een belangrijke eigenschap in de stad.

Imker is opgelucht


VVD: Laat werklozen vakkenvullen

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:54

Werkloos? Bereid je dan maar voor op een baan in de supermarkt. De VVD wil namelijk dat Nederlandse werklozen een baan als vakkenvuller aangeboden moeten krijgen. Weigeren werklozen deze baan, dan moeten ze worden gekort op hun uitkering. Dat zegt de VVD tegen De Telegraaf na het nieuws dat meerdere supermarkten ’s nachts bijgevuld blijken te worden door Polen.

Onvoldoende jongeren

In de supermarktenbranche gebeurt het steeds vaker dat vulploegen worden gevuld met arbeidsmigranten. Experts zien het veelal dat voornamelijk Polen na sluitingstijd, vaak midden in de nacht, beginnen met werken. Jules van Well van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel constateert dat ook. Hij wijt het fenomeen aan de krapte op de arbeidsmarkt. ,,Winkels kunnen hier onvoldoende jongeren vinden voor de vulploegen."


Journaliste gedood bij oproer in Noord-Ierland

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:59

In de Noord-Ierse stad Londonderry is een vrouw doodgeschoten tijdens onlusten. Volgens de politie is de dood van de vrouw een terroristisch incident. Een journalist die aanwezig was bij de rellen, zag de vrouw in de buurt van een politievoertuig staan toen ze werd getroffen.

De vrouw is naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed vlak nadat ze daar aankwam. Het gaat om een 29-jarige journaliste Lyra McKee.

Langer onrust


Miljoenen wachtwoorden Instagram onveilig bewaard

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:29

Wachtwoorden van miljoenen Instagram-accounts zijn vorige maand enige tijd onversleuteld op de servers van Facebook bewaard. In een blogpost meldt het sociale netwerk dat de wachtwoorden onveilig op de servers werden bewaard.

Meer dan gedacht

Aanvankelijk kwam Facebook met het verhaal dat 'slechts' tienduizenden mensen de dupe waren van onveilig bewaarde wachtwoorden. Donderdag kwam het bedrijf met veel hogere cijfers.


Minder laagvliegroutes Lelystad door versoepeling

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:09

Goed nieuws voor de inwoners van Lelystad die last hebben van laagvliegend verkeer. De twee eisen die dat veroorzaken, worden losgelaten. Dat is te lezen in een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer.

De overlast op de Veluwe zal hierdoor waarschijnlijk kleiner worden dan in eerste instantie werd gedacht. In de winter van 2021 en 2022 moeten de aanpassingen zijn doorgevoerd, meldt Omroep Gelderland.

Minder rekening met Schiphol


Wapens verhandeld door TBS'er in inrichting

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:39

Wederom een schokkende zaak in een TBS-inrichting. Een 24-jarige man in een inrichting in Heiloo, kon vanuit de kliniek zonder problemen een vuurwapenhandel aansturen. De man werd vorige week aangehouden op de Forensisch Psychiatrische Afdeling in Heiloo.

Voor zijn zaak had hij drie telefoons en een laptop tot zijn beschikking, schrijft De Telegraaf. Bronnen melden dat de apparatuur in zijn kamer is aangetroffen.

Steekpartij


Mueller kan Trump niet vrijpleiten na rapport

Rapport/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Speciaal onderzoeker Robert Mueller legt de vraag of president Trump de rechtsgang heeft belemmerd voor aan het Congres en komt in zijn rapport niet met een eenduidig oordeel. Hij stelt in zijn rapport over 'Russiagate' dat hij er niet voldoende vertrouwen in heeft om Trump vrij te pleiten van belemmering van de rechtsgang. Daarom moet het Congres kijken naar zeker tien situaties waarbij Trump de bedoeling had zich met het onderzoek te bemoeien. Mueller is niet in staat te concluderen dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.

Het Congres heeft volgens Mueller „het gezag om een president te verbieden diens autoriteit op een corrupte manier te misbruiken en zo de integriteit van de rechterlijke macht te beschermen''. Er zijn volgens Mueller wel „verscheidene acties van de president geweest waarmee die ongewenste invloed op het onderzoek gehad zou kunnen hebben''. Trump heeft geprobeerd een greep op het onderzoek te krijgen.

Bewijs tegen Trump


Kabinet maakt plan tegen buitenlandse inmenging

Minister Ferd Grapperhaus/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Alle ministeries trekken voortaan samen op om aanvallen en inmenging door buitenlandse overheden het hoofd te bieden. Het kabinet wil bijvoorbeeld buitenlandse overnames kunnen dwarsbomen en buitenlandse studenten beter in de gaten houden. Ook moeten landen die Nederland belagen vaker openlijk aan de kaak worden gesteld, zoals vorig jaar na de mislukte spionage door Rusland bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

Allemaal hetzelfde

Alle landen worden in het vervolg op dezelfde manier onder de loep genomen, en waar nodig volgen maatregelen, schrijft coördinerend minister Ferd Grapperhaus van Justitie aan de Tweede Kamer. Nederland was al op zijn hoede en er golden al veiligheidsmaatregelen, maar daar komen er nog een paar bij. Als de staatsveiligheid in het geding komt doordat een Nederlands bedrijf in buitenlandse handen dreigt te vallen, wil het kabinet die overname desnoods kunnen verbieden. Daarom komt er een investeringstoets.


Vakantiegeld steeds vaker besteed als vakantiegeld

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Nederlanders geven hun vakantiegeld ook steeds vaker daadwerkelijk uit aan vakanties. De extra salarisuitkering wordt minder en gebruikt voor andere doeleinden, blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Vliegtickets.nl.

Van de 2.000 ondervraagden investeert 77 procent het vakantiegeld ook écht in een vakantie. Drie jaar geleden lag dit percentage nog maar op zeventig procent.

Schulden aflossen