Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 10 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

En dan blijkt je ‘vriend’ je vijand op social media

De doorzichtige trucs van oplichters om geld te bemachtigen, zijn passé. Ook zwendelaars gaan met hun tijd mee.

Kun je je vrienden eigenlijk wel vertrouwen? Op social media is dat dus niet altijd het geval. Steeds vaker kruipen oplichters in de huid van een bekende van jou om geld van je af te troggelen.

De mails die je krijgt van een vriend van een kennis en daar z’n zus van, waarin wordt gesmeekt om een bijdrage om diegene uit de brand te helpen, kennen we inmiddels wel. Hoewel er nog altijd mensen zijn die daar intrappen, hebben ook de zwendelaars door dat ze uit aan ander vaatje moeten tappen.

Oplichter gespekt

En dus worden ze steeds inventiever, zo merkt ook de Fraudehelpdesk. „Een moeder die dacht haar dochter even uit financieel barre tijden te helpen, maakte zonder dat ze het wist honderden euro’s over aan een oplichter”, weet de helpdesk bijvoorbeeld.

‘Mam, kun je me even helpen? Mijn rekening is geblokkeerd en ik moet nog twee achterstanden afbetalen, waaronder een van de zorgverzekering.’

Twee appjes kreeg de moeder vorige week van haar dochter. De hulpvraag leek serieus. Om onbekende reden was de bankrekening van de dochter geblokkeerd, zo vertelde die. En dat kan een moederhart niet verdragen natuurlijk.

Profielfoto

Het was de moeder ook wel opgevallen dat het WhatsApp-bericht afkomstig was van een onbekend nummer. Maar de profielfoto was toch echt die van haar dochter. Die heeft net een nieuwe baan en dus zal dit wel haar nieuwe zakelijke nummer zijn, zo dacht mams. Ze besloot te helpen en maakte zo’n 1700 euro over.

Maar een fotootje is zo van het web geplukt en via Facebook is het vaak simpel te achterhalen wie de moeder, vader of beste vriend van iemand is.

Als de moeder haar dochter weer spreekt, blijkt die dan ook niets te weten van een betaalachterstand.

Gezamenlijk profiel

De methode die de oplichter heeft toegepast lijkt op de truc die enkele weken geleden via Facebook veelvuldig werd toegepast. De Fraudehelpdesk kreeg een fiks aantal meldingen daarover binnen waarbij stelletjes met een gezamenlijk profiel worden misbruikt.

Aardig wat koppels hebben een gezamenlijk profiel op Facebook. Dit profiel is vaak openbaar en de informatie die er op staat door iedereen te bekijken. Oplichters starten vervolgens een nieuw profiel met alleen de gegevens en foto’s van een van het stel.

Contacten uit het oude, gezamenlijke profiel krijgen een nieuw vriendverzoek van die persoon. Kort daarop volgt een berichtje, met het verhaal dat de man zijn vriendin graag wil verrassen voor haar verjaardag. Of de vrienden ook willen bijdrage aan een cadeau…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.