In het nieuws

Deze vier jongeren maken kans op een rol bij de VN

Deze vier jongeren maken kans op een rol bij de VN

Vlnr: Elian, Thijs, Martijn en Marguérite.

Foto van 'Erik Jonk'

17 OKT 2016

Martijn, Marguérite, Elian en Thijs zijn de vier jongeren die kans maken om Nederland dit jaar te vertegenwoordigen bij de Verenigde Naties (VN). Twee van hen mogen aan de slag als jongerenvertegenwoordiger. De ene winnaar gaat naar de VN in New York, de ander woont de klimaattop in Marrakech bij. NJR (het jongerennetwerk van ons land) maakt op maandag 24 oktober tijdens de Nacht van de VN in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam bekend wie naar de VN gaan. Is dat Martijn of Marguérite (kandidaten Duurzame Ontwikkeling voor de Klimaattop) en is dat Elian of Thijs (kandidaten Algemene Vergadering)? De vier stellen zich hier aan je voor en hopen vanaf nú op je stem (sms of via www.jongerenvertegenwoordigers.nl, op beide categorieën kun je stemmen).

Met Rutte in de klas

Deze vier jongeren maken kans op een rol bij de VN

Martijn.

Martijn Visser (23) uit Wageningen. Studeert Forest and Nature Conservation, is studenten-assistent en bestuurslid REEFolution Foundation. Kandidaat Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling.

In mijn ideale wereld…

Dansen mens en dier saampjes rond een boom op liedjes van John Lennon. Maar ik zal reëel blijven en me richten op de volgende doelen: duurzaam consumeren wordt de standaard, in plaats van een daad uit overtuiging. Organisaties en bedrijven zetten zich in voor mensen, niet enkel andersom. Met name industriële landen nemen hun verantwoordelijk bij het aanpakken van vervuiling. Zo dansen onze kinderen weliswaar niet met dieren rond bomen, maar er zullen in elk geval nog kinderen, dieren en bomen zijn.

Slachtoffers van milieuvervuiling

Ik wil jongerenvertegenwoordiger worden omdat…

50 procent van de wereldbevolking bestaat momenteel uit mensen jonger dan 30 jaar. Deze groep wordt zwaar ondervertegenwoordigd in de huidige beleidsvoering. Dat terwijl wij zowel de grootste slachtoffers van milieuvervuiling zullen zijn, als diegenen die de problemen inventief kunnen aanpakken. Met mijn generatie wil ik me inzetten voor een betere wereld en de functie van Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling is daarvoor perfect.

Stelling: lunch met minister-president Rutte of een debat met vmbo’ers?

Ik heb begrepen dat Mark Rutte elke week een paar uur vrijmaakt om les te geven aan een vmbo-klas. Laat mij daar maar eens aanschuiven, dan kunnen de leerlingen en ik hem vertellen hoe jongeren over duurzaamheid denken.

Stem? SMS 5040 MARTIJN

Eerst jongeren, dan politici

Deze vier jongeren maken kans op een rol bij de VN

Marguérite.

Marguérite Willemsen (19) uit Delft. Studeert Civiele Techniek en deed vrijwilligerswerk met alzheimerpatiënten. Kandidaat Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling.

In mijn ideale wereld wil ik…

Dat duurzaamheid in het Nederlandse onderwijs een veel grotere rol gaat spelen. Ik denk aan interactieve lessen, waarbij leerlingen actief meedenken over duurzaamheidsvraagstukken. Ze kunnen bijvoorbeeld uitzoeken hoeveel elektriciteit, gas en water hun school verbruikt. Vervolgens kan en plan worden gemaakt en uitgevoerd om dit verbruik te verminderen en de school te verduurzamen. Moderne technologieën, zoals zonnepanelen, kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. In mijn ideale wereld worden jongeren ook actief door politici betrokken bij het maken van het duurzaamheidsbeleid.

Naar jongeren luisteren

Ik wil jongerenvertegenwoordiger worden omdat…

Ik een passie heb voor duurzaamheid en politiek en omdat ik het heel belangrijk vind dat er naar jongeren wordt geluisterd als het om duurzaamheid gaat. Het gaat om hún toekomst, het is daarom logisch dat zij de kans krijgen hierover mee te denken en het proces van duurzame ontwikkeling vaart te geven. Omdat veel duurzaamheidskwesties een globaal karakter hebben, wil ik ook veel samenwerken met jongerenvertegenwoordigers uit andere landen. Samen staan we sterk.

Stelling: lunch met minister-president Rutte of een debat met vmbo’ers?

Het debat. Ik wil als jongerenvertegenwoordiger eerst met jongeren praten en daarna met politici. Zelf houd ik ook erg van debatten, ik kijk ernaar uit om te horen wat er leeft onder jongeren. Ik ben zeer benieuwd naar de ideeën van vmbo’ers over het aanpakken van duurzaamheidsvraagstukken. Uit ervaring weet ik dat jongeren heel inventief en oplossingsgericht zijn, en dat is precies wat we nodig hebben.

Stem? SMS 5040 MARG

Plek voor alle volkeren

Deze vier jongeren maken kans op een rol bij de VN

Elian.

Elian Yahye (18) uit Leiden. Studeert Internationale Betrekkingen en Organisaties en geeft bijles aan middelbare scholen. Kandidaat Jongerenvertegenwoordiger Algemene Vergadering.

In mijn ideale wereld wil ik…

Dat mensen die ver van elkaar afstaan elkaar leren begrijpen en respect hebben voor elkaars verschillen. Vooral de positie van etnische en culturele minderheden staat wereldwijd onder druk. Complete culturen dreigen verloren te gaan, waardoor we als wereld toch een hoop geschiedenis en diversiteit verliezen. Graag zou ik een wereld zien waarin een plek is voor alle volkeren en ruimte is voor ieders achtergrond en gebruiken.

Globalisering belangrijker

Ik wil jongerenvertegenwoordiger worden omdat…

De wereld aan het veranderen is en wij hier als jongeren het best mee om kunnen gaan. Zeker bij een organisatie als de VN, die door globalisering steeds belangrijker gaat worden, is het essentieel dat jongeren input kunnen leveren. Wij zijn eraan gewend dat de wereld groter is dan Nederland en we kunnen als jongeren een frisse en creatieve blik bieden op de problemen waar we nu als wereld tegenover staan.

Stelling: lunch met minister-president Rutte of een debat met vmbo’ers?

Als ik zou kiezen voor de lunch met de minister-president, zou ik puur kiezen voor de ervaring. De kans dat ik echt zijn beleid zou kunnen beïnvloeden, is natuurlijk niet al te groot. Bij een debat in een vmbo-klas zou je meer kunnen bereiken, omdat je op gelijke voet met elkaar kan praten. Bovendien heb je de input van alle jongeren nodig om iets van waarde tegen de minister-president te kunnen zeggen.

Stem? SMS 5040 ELIAN

Geloven in wereldvrede

Deze vier jongeren maken kans op een rol bij de VN

Thijs.

Thijs Toonen (20) uit Den Bosch. Studeert Rechten en is vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Nederland. Kandidaat Jongerenvertegenwoordiger Algemene Vergadering.

In mijn ideale wereld wil ik…

Onderwijs en educatie zijn fundamenteel voor het bereiken van wereldvrede en voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Als in het onderwijs speciale aandacht wordt gegeven aan gelijkheid, mensenrechten, milieu, cultuur en tolerantie, geloof ik écht dat mensen in een veilige en onbezorgde wereld kunnen leven. Hier wil ik me als jongerenvertegenwoordiger voor gaan inzetten.

Echte verbinder

Ik wil jongerenvertegenwoordiger worden omdat…

Ik als harde werker en sociaal bewogen persoon een echte verbinder ben. Ik ben open-minded ingesteld en heb een breed sociaal netwerk van jongeren uit verschillende doelgroepen. Verandering zal er komen als de jeugd opstaat en zijn stem laat horen. Met hun frisse, creatieve, online- en open-minded-denkwijze zijn jongeren van groot belang bij het bedenken van oplossingen. Ik geloof oprecht dat er wereldvrede kan komen. Als jongerenvertegenwoordiger verheug ik mij erop midden in de samenleving te staan en als schakel tussen jongeren en politici te streven naar vrede en onderwijs voor iedereen.

Stelling: lunch met minister-president Rutte of een debat met vmbo’ers?

Ik zou graag in debat willen gaan met vmbo’ers. Het is interessant om met jongeren te debatteren omdat verschillende visies en denkwijzen belicht worden. Deze ga ik met elkaar verbinden. Dit zal mijn blikveld verruimen, maar ook dat van politici. Ik wil met jongeren in gesprek gaan over de Verenigde Naties en het belang van onderwijs. Zo verzamel ik veel input van de jeugd en denk ik het juiste jongerenstandpunt van Nederland te kunnen vertegenwoordigen.

Stem? SMS 5040 THIJS

BEKIJK OOK


Kwart eeuw Paul Elstak: Waarom zouden we stoppen?

Dj Paul Elstak een kwart eeuw later, nog steeds in optima forma

Foto van 'Iris Hermans'

43 MIN

Dj Paul Elstak zit 25 jaar in het (happy) hardcore-vak en dat wordt groots gevierd met een jubileumconcert Rainbow in the Sky komende zaterdag in Gelredome. Het belooft een climax te worden, „making memories, dat idee." 

Hij is nét even aan het trainen en moet daarna nog even zijn shake opdrinken, excuseert hij zich als hij de telefoon opneemt, „maar ik bel je zo in de auto!”

#FitDj


Boeren door stikstofprobleem steeds vaker naar het buitenland

Boeren door stikstofprobleem steeds vaker naar het buitenland

De boeren zijn bang dat ze in de knel komen door mogelijk nieuwe regels van het kabinet. / ANP

Foto van 'Demi Schoenmakers'

58 MIN

Het aantal boeren dat serieus overweegt te emigreren vanwege het stikstofprobleem is de laatste tijd toegenomen. 

Op jaarbasis emigreren gemiddeld zo’n 75 boerengezinnen. „Ik denk dat we dit jaar naar een verdubbeling gaan”, zegt Arjen Jorritsma, emigratiebegeleider bij Farm4sale. Dat bedrijf begeleidt agrarische emigraties wereldwijd. Volgens Jorritsma zijn het vooral melkveehouders die overwegen hun bedrijfsactiviteiten naar het buitenland te verplaatsen. De boeren zijn bang dat ze in de knel komen door mogelijk nieuwe regels van het kabinet. „De afgelopen drie maanden is het erg druk. Natuurlijk heb je veel mensen die vooral hun frustratie uiten, maar er zijn ontzettend veel boeren die serieus overwegen naar het buitenland te vertrekken.”

Voor het te laat is


Eén op de vijf cliënten van Slachtofferhulp is een twintiger

Twintigers hebben vaak te maken met geweldsdelicten / ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

In 2018 hebben bijna 172 duizend Nederlanders contact gehad met Slachtofferhulp Nederland. De meeste mensen hadden contact naar aanleiding van een vermogens- of geweldsdelict. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

96 procent van de mensen had contact na delict of een verkeersongeval. Bij 75 procent van de mensen ging het om vermogensdelicten of geweld. Eén op de vijf cliënten van Slachtofferhulp is een twintiger.

Met bijna 66 duizend cliënten, 38 procent, is het aandeel slachtoffers van vermogensdelicten het grootst. Daarna volgt het aantal slachtoffers van geweldsmisdrijven. Meer dan 26 duizend slachtoffers (15 procent) hadden contact met Slachtofferhulp Nederland na een verkeersongeval, 4 procent als gevolg van zedendelicten.


Lees nu alvast de Metro van 12 december

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In Dagblad Metro van 12 december vind je onder andere een overzicht van 25 jaar DJ Paul Elstak en een interview met Vajèn van den Bosch.

Daarnaast hoe je eerste hulp verleent bij huisdieren, cijfers van Slachtofferhulp en hoe het kan dat steeds meer kinderen naar islamitische scholen gaan.

Lees hier alvast de Metro van 12 december!


'Schikking Weinstein met tientallen slachtoffers'

Harvey Weinstein (midden) na de rechtszaak / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Harvey Weinstein schikt met tientallen van zijn vermeende slachtoffers. Samen met de leiding van zijn failliete filmstudio, treft hij de miljoenenschikking. 

Het gaat volgens betrokken advocaten om meer dan dertig actrices en voormalig medewerkers van Weinstein, bericht The New York Times.

Seksueel wangedrag


Rus probeert via plafond uit rechtszaal te ontsnappen

Beeld ter illustratie / Pixabay

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een Rus die ervan wordt beschuldigd zijn zus te hebben vermoord, probeerde in Moskou uit de rechtszaal te ontsnappen. Hij deed de poging via het plafond.

Op een video is te zien hoe de 18-jarige Leonid Greyser in een soort kluis zit opgesloten gedurende de rechtszaak. Deze kluis met kogelwerend glas moet ervoor zorgen dat hij niet zomaar uit de rechtbank ontsnapt.

Hij doet echter een poging om toch weg te komen door het plafond van de kluis en daarna het plafond van de rechtbank kapot te maken. Binnen de kortste keren verdwijnt de man grotendeels in het plafond van de zaal.


Likeability of5

Wonderkind Laurent mag naar Amerikaanse universiteit

Laurent Simons duikt maar al te graag de boeken in / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De 9-jarige Laurent Simons gaat studeren aan 'de beste universiteit van Amerika'. Dat heeft zijn vader bekend gemaakt aan Het Nieuwsblad.

De slimme jongen studeerde tot voor kort aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij raakte in de clinch met universiteit, waarna zijn ouders besloten hem van de school af te halen. Laurent wilde voor 26 december 2019 afstuderen aan de opleiding Electrical Engineering.

'Niet correct'


like
user_0618737c91cfc97ce0f4ebf3f19d4e1fad353813_avatar

Rotterdammers enthousiast om gratis ESF-kaartjes

Rotterdam uitgelicht na de bekendmaking van het ESF-thema 2020: Open Up / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Veel Rotterdammers die weinig te besteden hebben, zijn enthousiast over de actie van de gemeente. Die geeft namelijk 8500 kaartjes weg aan 4250 Rotterdammers die het maandelijks met weinig geld moeten doen.

Bij de gemeente Rotterdam zijn woensdag al 415 aanmeldingen binnen van mensen die naar het Eurovisiesongfestival willen maar daar niet het geld voor hebben. Het was de eerste dag dat mensen zich konden inschrijven voor een gratis kaartje.

Spelregels


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Deense politie maakt arrestaties om voorbereiden aanslag

In Denemarken zijn meerdere arrestaties verricht / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Deense politie heeft woensdag zo'n twintig arrestaties verricht vanwege voorbereidingen van een terroristische aanslag.

Dat gebeurde na doorzoekingen op diverse plekken in het land. De verdachten probeerden aan explosieven en vuurwapens te komen, zegt de politie die samen met de Deense inlichtingendienst een persconferentie gaf.

'Militant motief'


EU-parlement ontvangt Green Deal vooral positief

Het Europees Parlement ontvangt de Green Deal positief / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In het Europees Parlement wordt overwegend positief gereageerd op de klimaatplannen van de Europese Commissie. Die presenteerde woensdag voorstellen die ervoor moeten zorgen dat Europa over dertig jaar netto geen CO2 meer uitstoot.

VVD-Europarlementariër Jan Huitema verwelkomt de ambities in de Green Deal, maar wil wel dat kritisch wordt gekeken naar de haalbaarheid en vooral betaalbaarheid van deze transitie. Hij hamert erop dat de rest van de wereld wel mee moet doen.

Esther de Lange (CDA) wijst op de noodzaak Europeanen mee te krijgen. Haar fractiegenoot Tom Berendsen ziet kansen voor de Nederlandse industrie als er bescherming komt tegen concurrentie van bedrijven die niet aan de hoge Europese standaarden hoeven te voldoen.


Rusland: Satellietfoto MH17 was nep

Het onderzoeksteam tijdens een persconferentie in 2018 / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Russische staatszender Eerste Kanaal erkent dat het bewijs dat een Oekraïense straaljager MH17 zou hebben neergehaald, nep is.

Ernst Konstantin, de baas van de omroep die de theorie de wereld in hielp, zegt in een interview met het Amerikaanse blad The New Yorker dat er destijds 'een fout' is gemaakt.


Toename van leerlingen op islamitische basisscholen

Toename van leerlingen op islamitische basisscholen

Toename van leerlingen op islamitische basisscholen / ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

GISTEREN

Het aantal leerlingen op islamitische basisscholen in de afgelopen tien jaar is toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

De cijfers werden opgevraagd door de Volkskrant. Kwaliteitsverbetering zou de grootste reden achter deze toename zijn. Islamitische basisscholen scoren vijf jaar op rij als beste met de Cito-toets.

In 2008 waren er 9.324 leerlingen in het islamitisch basisonderwijs. In 2018 waren dit er 15.078. Het aantal leerlingen op protestantse en katholieke scholen is vrijwel gelijk gebleven. Een woordvoerder van DUO, dat de cijfers verzamelt en openbaar maakt: „Wij houden alle data bij omdat we de scholen bekostigen. Daardoor hebben we goed inzicht in welke scholen er zijn.” De toename van 60 procent die in andere media verscheen, is geen conclusie van DUO.


Man met 50.000 in koffer gepakt op Schiphol

De man liep met veel geld over Schiphol / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Mocht je goederen willen smokkelen via het vliegveld, dan kun je maar beter investeren in een goede koffer. Daar kwam een man uit Albanië op een harde manier achter.

De 30-jarige man werd op Schiphol opgepakt met 50.000 euro in zijn koffer. Hij wordt verdacht van witwassen. Vanuit Spanje had de man het vliegtuig naar Nederland gepakt.

Weggewaaid geld


SP en CDA boos om onleesbare dossiers kinderopvangtoeslag
Likeability of5

SP en CDA boos om onleesbare dossiers kinderopvangtoeslag

Ouders die onterecht beschuldigd zijn van fraude met kinderopvangtoeslag hebben hun dossiers. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een aantal gedupeerde ouders in de affaire rond de kinderopvangtoeslag mocht na lang aandringen het eigen dossier inzien. Alleen blijkt de Belastingdienst een groot deel van de informatie onleesbaar te hebben gemaakt met zwarte lak. De SP en het CDA zijn boos en eisen opheldering. 

De fiscus zette de afgelopen jaren van honderden, misschien zelfs duizenden gezinnen ten onrechte de kinderopvangtoeslag stop. Zij zouden fraude hebben gepleegd, maar veel ouders hebben nog altijd geen idee waarom juist zij van fraude werden beticht en grote bedragen terug moesten betalen.

Woedend


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Sojakaneelmelkschuim, engelen én Aznavour in huize Abspoel

Michael Abspoel is bij velen bekend als de stem van Man Bijt Hond. Hij is ook theatermaker en stapelfou op zijn Franse jeugdhelden Aznavour en Brel / Frans Verpoorten

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Metro’s Iris klopte aan bij Michael Abspoel en ontdekte een huis vol ‘gehechtingen’, kaneel uit Ceylon én zijn grande theaterliefde voor zijn twee Franse jeugdhelden. Met Vive Aznavour!, de voorstelling over Charles Aznavour die zo'n 1300 nummers uitbracht, zijn 'grote Armeense neus' op aanraden van Édith Piaf liet opereren (waarna ze 'die eerste toch leuker vond') en vorig jaar overleed, staat hij nu in de theaters. 

Een stap over de drempel in de benedenwoning van Michael Abspoel en je wil eigenlijk niet meer weg. Het is er behaaglijk warm en overal waar je kijkt ontwaart een herinnering uit het rijke verleden van hem en zijn familie. Wanneer je dan ook nog zijn karakteristieke stem hoort, die dagelijks galmt door honderdduizenden huiskamers dankzij Man Bijt Hond, wil je bíjna vragen of hij toevallig nog een huisgenoot zoekt. Hij woont al sinds zijn studententijd in het huis in Amsterdam-West, Michael & Coco staat in sierletters bij de deurbel. Het herinnert aan zijn ex-vrouw met wie hij ’hele mooie Amsterdamse jaren’ beleefde en met wie het contact nog altijd erg goed is. Hij wijst naar het houten schuurtje in de tuin. „Daar gaf ze yogales in, nu woont ze op Ibiza. Heb je zin in koffie?”

Un selfie avec Michael et Jacques


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Groenlandse ijskappen smelten veel sneller dan verwacht

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Het ijs op Groenland, het grootste eiland ter wereld, smelt zeven keer sneller dan dertig jaar terug. 

Dat hebben 89 poolwetenschappers bekendgemaakt in het vaktijdschrift Nature. Het klimaatpanel van de VN deed al sombere voorspellingen over het smelten van de Groenlandse ijskap en daar komen de cijfers mee overeen.

Record verbreken


Likeability of5

Dé kerstgedachte? Baas geeft 10 miljoen aan bonussen weg

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Heb je dinsdagavond de tiende geen fortuin gewonnen bij de Staatsloterij? Je kunt altijd nog gaan werken bij St. John Properties. 

Het Amerikaanse makelaarsbedrijf deelde op de kerstborrel namelijk 10 miljoen dollar uit aan zijn 198 werknemers, naast de vakantie- en nieuwjaarsbonus. En dat zou best nog eens kunnen gebeuren.

Basis van dienstjaren


love
user_c96f09a0f15e7d4f303b0ff466a2eb6b2b36eeb9_avatar

Likeability of5

Dag van de Doggybag en Groene Voetstappenweek staan er in 2020 op!

In 2020 staat Dag van de Doggybag erop / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Klassiekers als Dag van Duurzaamheid en Movember staan ook in 2020 op de Issuekalender. Nieuwkomers zijn: Dag van de Doggybag, Dag van het Veilig Vuurwerk Vieren, Week van het Oorsuizen en Dag van het Luisteren.

Zo veel nieuws...

Het is de redding voor menig journalist/redacteur op inspiratieloze dagen. De Issuekalender waarop zo’n beetje elke dag van het jaar wel een ‘dag of week van de’ is, of zelfs meerdere. Vandaag komt de 2020 kalender uit, samengesteld door communicatieadviesbureau De Issuemakers en met ruim 440 ‘dagen/weken/maanden van’ slash issues is-ie propvoller dan ooit, met nieuwkomers als de Groene Voetstappenweek, Dag van de Doggybag, Dag van het Veilig Vuurwerk Vieren, Week van het Oorsuizen. Volgens Michelle Derks van De Issuemakers is de groei deels te verklaren doordat steeds meer organisaties inzien dat het een effectief middel is om aandacht van het publiek te krijgen. „Anno 2019 is het lastig om met je verhaal ergens tussen te komen. Er is zo veel nieuws en wanneer je wil opvallen tussen de massa, dan loont het om een moment te creëren waarop alle inspanningen rondom een issue zich clusteren.”


like
user_c96f09a0f15e7d4f303b0ff466a2eb6b2b36eeb9_avatar