Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 5 okt 2016
Leestijd: 1 minuut

20% van de Nederlanders eet brood achter het bureau

Lunch jij weleens achter je bureau? Je bent zeker niet de enige. Uit een onderzoek van Eurest, European Eating at Work, blijkt dat 20% van de Nederlanders zijn broodje boven zijn toetsenbord verorbert. Een belegde boterham is wat we het liefst eten. Maar ook met fruit, warme snacks en soep wordt geluncht.

Er deden ruim 1200 Nederlanders mee aan een onderzoek dat uitgevoerd werd in 10 Europese landen. Naast de uitkomst van 20% blijkt uit het onderzoek ook dat een Nederlandse lunch zo’n 26 minuten duurt. Best kort, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld het middageten in Portugal (56 minuten) en Italië (52 minuten). Ook onze oosterburen lunchen niet lang, maar wel langer dan wij: 31 minuten.

Nederlandse cultuur

Volgens Remco Kokkelink van Eurest is ons lunchgedrag een afspiegeling van de Nederlandse cultuur. „We zijn van oudsher gewend om snel twee boterhammen te eten en dan weer door te gaan met werken”, vertelt hij aan NU.nl. Kokkelink is ook van mening dat ‘wij Nederlanders’ eten ook meer zien „als een noodzakelijk kwaad”.

Cultuur verklaart ook waarom ze in bijvoorbeeld Italië wel langer doen over de lunch, daar is eten een belangrijk onderdeel van de cultuur. In Nederland lunchen we gemiddeld steeds minder lang: in 2012 deden we er nog 28 minuten over. Geen goed idee, vindt Kokkelink: „Een langere lunchtijd zorgt ervoor dat de productiviteit over de gehele dag toeneemt.”

Tussen de korte tijd dat we lunchen en het gegeven dat 20% van de Nederlanders achter het bureau eet, is ongetwijfeld een verband. Ook kan het te maken hebben met het gegeven dat een op de drie mensen onvrijwillig alleen luncht. „En dat terwijl samen eten en drinken juist als bindmiddel kan werken”, aldus Kokkelink.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.