In het nieuws

Tweekleurige vleermuis steeds vaker gespot

Foto: Ján Svetlík/Flickr

Foto van 'Sherida van IJsselmuide'

27 SEP 2016

Er is sprake van een wel heel bijzondere invasie in ons land: er komen namelijk steeds meer meldingen binnen over tweekleurige vleermuizen. Dit dier, dat in ons land meestal slechts een paar keer per jaar wordt gespot, komt normaal gesproken vooral voor van Centraal Europa tot Azië.

Dit jaar bevinden echter opvallend veel van de bij ons normaal gesproken zeldzame dieren zich in ons land. Waar dat precies door komt, durven ze bij Vleermuiswerkgroep Nederland, die de meldingen binnen krijgt, niet te zeggen.

De organisatie heeft naar aanleiding van de hoeveelheid meldingen een oproep geplaatst: iedereen die het leuk vindt, wordt gevraagd op zoek te gaan naar de beestjes. Zo kan er een reële schatting worden gemaakt van het aantal tweekleurige vleermuizen in Nederland.

Er zit een groot verschil tussen het aantal waargenomen beesten en het aantal dieren dat zich daadwerkelijk in ons land bevindt, benadrukt André de Baerdemaker, stadsecoloog en lid van de Vleermuiswerkgroep, tegenover het AD. „Ze zitten op allerlei plekken die voor ons lastig of niet toegankelijk zijn.”

Vrouwtjes volgen mannetjes

Het zou zomaar kunnen dat er nog veel meer tweekleurige vleermuizen in ons land zitten en ook is er een kans dat er nog meer zullen komen. Normaal gesproken vliegen de vrouwtjes pas later de mannetjes achterna, die eerst op zoek gaan naar een mooi plekje. Als ze eenmaal hun plek hebben gevonden, beginnen de mannetjes met zijn allen te fluiten om de vrouwtjes hun kant op te lokken.

Of er daadwerkelijk nog meer van deze bijzondere vleermuizen onze kant op komen is lastig in te schatten. „We hebben inderdaad meer mannetjes gevonden tot nu toe, maar er zijn ook al zeker wat vrouwtjes”, aldus De Baerdemaker.

Onderzoek

Om de herkomst van de dieren te achterhalen, wordt van de beesten die worden gevonden of bevrijd - bijvoorbeeld uit de gordijnen bij iemand thuis - een monster van de vacht genomen. Dat monster wordt vervolgens in een Duits laboratorium onderzocht in de hoop meer inzicht te krijgen in onder meer de trekpatronen van de tweekleurige vleermuizen en de eventuele oorzaak daarachter.

BEKIJK OOK


  Twee vrouwelijke Syriëgangers aangekomen in Nederland

  De Nederlandse ambassade in Turkije / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  Twee door Turkije teruggestuurde vrouwelijke Syriëgangers zijn met hun kinderen in Nederland aangekomen. De vrouwen zijn op Schiphol direct aangehouden.

  Van een van de twee werd vorige maand de Nederlandse nationaliteit ingetrokken. De andere vrouw zat al langer in vreemdelingendetentie in Turkije en heeft nog wel de Nederlandse nationaliteit.

  Deelneming aan terroristische organisatie


  Twee aanhoudingen rondom moord Wiersum

  Wiersum werd op 18 september doodgeschoten / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  3 UUR

  De politie heeft twee nieuwe aanhoudingen gedaan in de zaak rond de moord op advocaat Derk Wiersum. Het gaat om twee mannen.

  Zij zijn verhoord en inmiddels weer vrijgelaten, meldt de politie. Ze worden ondanks hun vrijlating nog steeds als verdachte beschouwd.

  Auto's


  Verstekelingen gevonden op boot naar Engeland

  De haven / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Op een veerboot richting Engeland zijn ongeveer 25 verstekelingen aangetroffen. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

  Hoe zij eraan toe zijn, is niet bekend. De 25 mensen zaten aan boord van de Britannia Seaways van rederij DFDS.

  Vlaardingen


  Trump vindt openbare hoorzitting een schande

  Trump tijdens de kabinetsvergadering van dinsdag / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Amerikaanse president Donald Trump zei dinsdag enkele van de openbare hoorzittingen van het Congres bekeken te hebben en noemde ze een schande. Maar het is aan de Amerikanen om hun eigen oordeel te vellen over de getuigenverklaringen in het onderzoek naar zijn mogelijke afzetting, zei Trump.

  Trump had eerder op Twitter twee van de getuigen van dinsdag aangevallen, luitenant-kolonel Alexander Vindman, de belangrijkste Oekraïne-expert van het Witte Huis en Jennifer Williams, een assistent van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence. Dinsdag zei Trump in het Witte Huis tegen verslaggevers dat hij Vindman helemaal niet kende.

  Kritiek op telefoongesprek


  'Uw cactus is teleurgesteld, omdat u hem liet sterven'

  'Uw cactus is teleurgesteld, omdat u hem liet sterven'

  Madam Clairvoyante in vol ornaat / Denkbeelden van Yvette van der Does

  Foto van 'Anne Kersten'

  GISTEREN

  Plantenfluisteraar Madam Clairvoyante kan contact maken met overleden planten en vertellen waar ze aan dood zijn gegaan. Metro bracht een bezoekje en nam haar dode cactus mee.

  Verscholen op de zolder van een Amsterdams herenhuis verzorgt Madam Clairvoyante haar plantenleger. Was er voorheen een ‘half bos’ te vinden, staat er nu een bescheiden tiental aan planten. Tussen de Sansevieria’s staat de 51-jarige Madam Clairvoyante. Met oversized hoed, kleurig gewaad, vele kettingen en spacende bril.

  „Neemt u plaats”, zegt ze met dromerige stem. „Vandaag gaan we naar het bovenstoffelijke van het plantenrijk.” Ik heb namelijk een cactus laten sterven. Daarom ben ik vandaag voor een sessie bij Madam Clairvoyante, zoals ze zichzelf noemt, om erachter te komen waar het mis is gegaan.


  Politie in Rome vermoedelijk omgekocht met ijsjes

  Beeld ter illustratie / Pexels

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Drie Italiaanse politieagenten worden onderzocht door de autoriteiten. Ze zouden zich hebben laten omkopen met onder andere ijs en pasta's.

  Dat de Italiaanse keuken populair is, moge duidelijk zijn. Zelfs agenten in Rome lijken zich om te laten kopen met gelato's en een bord spaghetti carbonara. In ruil voor eten bij horeca-ondernemers in de Italiaanse stad, zouden ze een oogje toe hebben geknepen wat betreft regels rondom gezondheid en hygiëne.

  Als de agenten dat niet hadden gedaan, had het de horeca-ondernemers grote boetes kunnen opleveren. De corruptie van de drie agenten zou over de hele stad hebben plaatsgevonden, weet The Telegraph.


  Likeability of3

  Kind vraagt huis en eten in brief aan kerstman

  Beeld ter illustratie / Pexels

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Een buurthuis in Liverpool ontving deze week een schrijnende brief. Eén van de kinderen die er komt, vroeg de kerstman in de brief om een huis en eten.

  Het betreft de kerstwens van het kind. Hij of zij liet de brief achter in de kerstpostbus van het L6 buurthuis in de Britse stad. De brief werd gevonden toen de medewerkers van het buurthuis bezig waren met de kerstdecoraties ophangen voor het seizoen dat zo feestelijk zou moeten zijn.

  'Eten en een huis'


  sad
  user_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avatar

  Hongkong is inmiddels een gespleten stad

  Hongkong is een gespleten stad door de protesten / ANP

  Foto van 'Anne Kersten'

  GISTEREN

  Al sinds juni is het onrustig in Hongkong. Na een omstreden uitleveringswet, die inmiddels al ingetrokken is door de overheid, ging de bevolking massaal de straat op. Tegenstanders vreesden dat China op die manier uitlevering zou kunnen eisen van politieke tegenstanders.

  Volgens China-deskundige Fred Sengers ligt er een diepere oorzaak achter de protesten. „Veel burgers hebben de angst dat Hongkong langzaam wordt veranderd in een gewone Chinese stad, waar burgerrechter alleen op papier bestaan. Ouderen vinden dat ze het nu goed hebben en vinden dat de demonstrerende jongeren alle verworvenheden op het spel zetten. De jongere generaties vinden dat de speciale status die zij binnen China hebben, wordt uitgehold.”

  Vertrouwen verloren


  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

  +1


  Tikkende tijdbom door stamceltekort

  Tikkende tijdbom door stamceltekort

  Marlon Etnel in zijn tijd bij de Amsterdam Admirals

  Foto van 'Tim van der Steen'

  GISTEREN

  Stamceltransplantaties redden levens, maar er is een schrijnend tekort. Dat de etnische afkomst van de donateur een grote rol speelt maakt het probleem alleen maar groter.

  „Tijd is van groot belang”, zegt Marlon Etnel (45). De oud-American-footballspeler (Amsterdam Admirals) woont in het Zuid-Hollandse Reeuwijk met zijn vrouw, zoon (6) en twee dochters (4 en 2). Nu heeft hij nog energie. Marlon werkt als business consultant en blijft gewoon actief. „Maar ik ben wel een tikkende tijdbom.”

  Tikkende tijdbom door stamceltekort

  Stamceltransplantatie is het laatste redmiddel voor Marlon Etnel.


  Man in Nijmegen opgepakt om bedreiging

  Beeld ter illustratie / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een zwaarbewapend arrestatieteam van de politie heeft dinsdagavond een man gearresteerd, die in een pand van een woonzorginstelling in het centrum van Nijmegen op mensen zou hebben geschoten.

  Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. De man zit vast op het politiebureau in Nijmegen.

  Kogelwerende vesten


  Likeability of2

  'Designbaby's over twee jaar mogelijk'

  Genetisch gemodificeerde mensen lijkt niet ver weg / Pexels

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De zogenoemde 'designer baby's', kinderen die genetisch worden gemodificeerd, lijken nu echt realiteit te kunnen gaan worden. Nieuw onderzoek wijst uit dat het binnen twee jaar wel eens werkelijkheid kan zijn.

  Kevin Smith van de Abertay Universiteit in Dundee in Schotland, heeft een analyse over de designer baby gepubliceerd. De risico's van genen bewerken zijn volgens hem zo laag dat de techniek op menselijke embryo's toegepast zou kunnen worden. Volgens Smith moet het binnen twee jaar mogelijk zijn om de eerste genetisch gemanipuleerde mensen te maken.

  Slechte evolutie


  dislike
  user_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Duizenden kids op wachtlijst Sintcadeau

  Duizenden kids op wachtlijst Sintcadeau

  Jonge Naud werd vorig jaar blij gemaakt met een speelgoedauto. / Nationaal Fonds Kinderhulp

  Foto van 'Erik Jonk'

  GISTEREN

  Ruim 15.000 kinderen staan op een wachtlijst voor een Sinterklaascadeau van het Nationaal Fonds Kinderhulp. Zoals het er nu voor staat, krijgen zij op pakjesavond niets.

  Eén op de twaalf Nederlandse kinderen groeit op in armoede. Kinderhulp organiseert voor hen sinds 2000, met dank aan de Vriendenloterij en sponsoren, de Actie Pepernoot. Ouders kunnen voor hun kind dan een cadeau aanvragen. „Geen kind mag overgeslagen worden door de Sint”, zegt Jan Wezendonk, directeur van het Nationaal Fonds.

  Veel meer aanvragen


  Zweden laat verkrachtingszaak Assange vallen

  In april werd er in Londen gedemonstreerd voor de vrijlating van Assange / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Zweedse openbaar aanklager heeft het vooronderzoek naar mogelijke verkrachting door klokkenluider Julian Assange gestaakt.

  De oprichter van WikiLeaks werd door twee vrouwen in Zweden beschuldigd van seksueel wangedrag, aanranding en verkrachting op twee momenten in 2010. Volgens de Zweedse aanklager is er niet genoeg bewijs. Ook aanvullend verhoor van Assange zal daar weinig verandering in brengen.

  Gestolen geheimen


  Feestje in Amsterdam: dansen op boommuziek

  Feestje in Amsterdam: dansen op boommuziek

  De bomen van het Oosterpark zien er zondag heel anders uit / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Ben je helemaal klaar met uitgaan in het zoveelste café of dansen in wéér een club? Goed nieuws. Je kunt namelijk ook gewoon gaan dansen op het ritme van bomen.

  Kunstenaar Bert Barten geeft bomen een stem door hun sapstromen, fotosynthese en ademhaling om te zetten naar dansmuziek. De bomen van het Amsterdamse Oosterpark gaan letterlijk van zich laten horen op dit dance-event.

  „Bomen produceren geluiden die wij niet horen maar die er wel zijn", legt Barten uit. „Door die toegankelijk te maken voor ons gehoor, kan iedereen ervaren dat we in verbinding staan met de natuur. Het is ontroerend als je hoort dat een boom van binnen echt leeft."


  De rechtbank bezoekt boerderij Ruinerwold.

  Verdachten Ruinerwold in januari voor rechter

  De rechtbank bezoekt boerderij Ruinerwold. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De twee verdachten in de zaak-Ruinerwold verschijnen op 21 januari voor het eerst voor de rechter in Assen. Het gaat dan nog niet om een inhoudelijke behandeling van de zaak.

  De 67-jarige Gerrit-Jan van D. en de 58-jarige Josef B. worden verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van anderen (mishandeling) en witwassen.

  Teruggetrokken leven


  Nederlands elftal maakt statement tegen racisme
  Likeability of5

  Nederlands elftal maakt statement tegen racisme

  Nederlands elftal maakt statement tegen racisme / Screenshot Ons Oranje

  Foto van 'Anne Kersten'

  GISTEREN

  Het Nederlands Elftal heeft dinsdag een statement gemaakt tegen racisme. De spelers plaatsen een foto op social media, met daarbij de tekst Enough is Enough, stop Racism. 

  Naast de tekst plaatsen de spelers ook een foto, waarbij alle voetballers met uitgestoken armen in één grote cirkel staan op het trainingsveld. Ze geven een gezamenlijk signaal tegen racisme af, nadat zondagavond bij de wedstrijd Excelsior tegen FC Den Bosch racistische opmerkingen waren gemaakt naar een speler van de Rotterdamse club.


  like
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Marie Kondo.

  Opruimgoeroe Marie Kondo lanceert webshop voor woonspullen

  Marie Kondo. / EPA

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Niemand minder dan Marie Kondo begint een eigen webshop voor woonspulletjes. Niet lang nadat de opruimgoeroe mensen aanspoorde overbodige spullen weg te doen, slaat ze een heel ander pad in.

  Met haar online woonspullenwinkel spoort ze nu mensen aan om nieuwe dingen te kopen. Maandag lanceerde ze haar webshop waar je terecht kunt voor 125 soorten woonartikelen. Denk aan een vaas (55 dollar), een kaars (86 dollar) en leren slippers (206 dollar).

  Plezier


  Verbouwing van je woning financieren: 3 tips

  Verbouwing van je woning financieren: 3 tips

  Foto van 'Erik Jonk'

  GISTEREN

  Iedereen krijgt in zijn of haar leven met veranderingen te maken. Met je woning bijvoorbeeld. Heb je nieuwe wensen? Dan komt de knip eraan te pas. 

  Heb je bijvoorbeeld een extra kinderkamer nodig of wil je een aparte werkkamer hebben omdat je veel thuis gaat werken? Of zou jij graag je woning willen verduurzamen om lagere energielasten te krijgen? Of is het nodig gelijkvloers te gaan wonen? Bij veranderende woonwensen zijn mensen snel geneigd op zoek te gaan naar een andere woning die meer aan de nieuwe wensen voldoet. In de huidige krappe woningmarkt kan het alleen wel een probleem zijn een betaalbare woning te vinden die voldoet aan je nieuwe wensen en eisen. Vaak is met een verbouwing ook je huidige woning aan te passen. Hieronder lees je drie tips voor de financiering van de verbouwing van een woning.

  Een begroting voor de verbouwing opstellen