In het nieuws

Tweekleurige vleermuis steeds vaker gespot

Foto: Ján Svetlík/Flickr

Foto van 'Sherida van IJsselmuide'

27 SEP 2016

Er is sprake van een wel heel bijzondere invasie in ons land: er komen namelijk steeds meer meldingen binnen over tweekleurige vleermuizen. Dit dier, dat in ons land meestal slechts een paar keer per jaar wordt gespot, komt normaal gesproken vooral voor van Centraal Europa tot Azië.

Dit jaar bevinden echter opvallend veel van de bij ons normaal gesproken zeldzame dieren zich in ons land. Waar dat precies door komt, durven ze bij Vleermuiswerkgroep Nederland, die de meldingen binnen krijgt, niet te zeggen.

De organisatie heeft naar aanleiding van de hoeveelheid meldingen een oproep geplaatst: iedereen die het leuk vindt, wordt gevraagd op zoek te gaan naar de beestjes. Zo kan er een reële schatting worden gemaakt van het aantal tweekleurige vleermuizen in Nederland.

Er zit een groot verschil tussen het aantal waargenomen beesten en het aantal dieren dat zich daadwerkelijk in ons land bevindt, benadrukt André de Baerdemaker, stadsecoloog en lid van de Vleermuiswerkgroep, tegenover het AD. „Ze zitten op allerlei plekken die voor ons lastig of niet toegankelijk zijn.”

Vrouwtjes volgen mannetjes

Het zou zomaar kunnen dat er nog veel meer tweekleurige vleermuizen in ons land zitten en ook is er een kans dat er nog meer zullen komen. Normaal gesproken vliegen de vrouwtjes pas later de mannetjes achterna, die eerst op zoek gaan naar een mooi plekje. Als ze eenmaal hun plek hebben gevonden, beginnen de mannetjes met zijn allen te fluiten om de vrouwtjes hun kant op te lokken.

Of er daadwerkelijk nog meer van deze bijzondere vleermuizen onze kant op komen is lastig in te schatten. „We hebben inderdaad meer mannetjes gevonden tot nu toe, maar er zijn ook al zeker wat vrouwtjes”, aldus De Baerdemaker.

Onderzoek

Om de herkomst van de dieren te achterhalen, wordt van de beesten die worden gevonden of bevrijd - bijvoorbeeld uit de gordijnen bij iemand thuis - een monster van de vacht genomen. Dat monster wordt vervolgens in een Duits laboratorium onderzocht in de hoop meer inzicht te krijgen in onder meer de trekpatronen van de tweekleurige vleermuizen en de eventuele oorzaak daarachter.

BEKIJK OOK


  Gele hesjes in Parijs.

  Duizenden Franse gele hesjes weer de straat op

  Gele hesjes in Parijs. / AFP

  Foto van 'Metro en ANP'

  47 MIN

  In Frankrijk zijn opnieuw duizenden gele hesjes de staat opgegaan. Het is de vijftiende zaterdag op rij dat er in Parijs en andere Franse steden werd gedemonstreerd. De politie heeft tientallen demonstranten opgepakt.

  Ongeveer 11.600 mensen sloten zich aan bij de protesten in het hele land, waarvan ongeveer 4000 in de hoofdstad, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat was iets meer dan de 10.200 van vorige week. In Parijs demonstreerden toen 3000 mensen.

  Brede beweging


  Lilian Marijnissen (SP) in de Tweede Kamer.

  'Verkiezingen moeten referendum worden over Rutte'

  Lilian Marijnissen (SP) in de Tweede Kamer. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Als het aan SP-leider Lilian Marijnissen ligt dan worden de aankomende Provinciale Statenverkiezingen een referendum over het kabinet. De kiezer heeft op 20 maart dan een hele duidelijke keuze: Rutte of rechtvaardigheid, aldus Marijnissen op een partijbijeenkomst.

  Een teer vaasje

  Volgens Marijnissen is er overal in de samenleving betonrot zichtbaar: in de zorg, de rechtspraak, de kinderopvang, het openbaar vervoer, de energiebedrijven, de post. Ze hekelt de keuze voor marktwerking: „Het zou beter en goedkoper worden, maar het werd duurder en vaak zeker niet beter.”


  Daar is ie dan eindelijk! De Samsung Galaxy S10

  Daar is ie dan eindelijk! De Samsung Galaxy S10

  De Samsung Galaxy S10.

  Advertorial

  20 FEB 2019

  ‘The new Galaxy is coming up’ #20february #GalaxyUnpacked #10YearsOfGalaxy, postte Suzanne Schulting dinsdag enthousiast op Instagram. De Olympische kampioene shorttrack had, als gezicht van Samsung, het cijfer 10 in haar handen.

  Pre-orderen

  De boodschap was duidelijk: de langverwachte Samsung Galaxy S10-smartphone komt eraan (S10, S10+ en S10e). Op woensdag 20 februari start de pre-orderfase, die duurt tot en met 7 maart. Een dag later begint de daadwerkelijke sale van de onder millennials zo gewilde telefoon (opvallend veel dames zijn er overigens fan van!).


  Chaos en agressie bij Intertoys-winkels in hele land

  Frustratie en ongeduld bij Intertoysfilialen over het hele land©ANP

  Foto van 'Jelmer Visser'

  2 UUR

  Kennelijk hebben veel Nederlanders nog ergens een cadeaubon van de Intertoys in een lade liggen, want het was zaterdag druk bij de filialen van de failliete speelgoedketen.

  Na het faillissement werd bekendgemaakt dat de cadeaubonnen tot en met zondag geldig zouden zijn. Dit lieten duizenden mensen zich geen twee keer zeggen, er stonden lange rijen en de sfeer was lang niet overal gemoedelijk. Op sommige plekken braken opstootjes uit en er zijn zelfs medewerkers bespuugd.


  Op safari met een urban jungle interieur
  Likeability of7

  Op safari met een urban jungle interieur

  Advertorial Veneta

  20 FEB 2019

  Een enorme trend in 2018, die ook nog even doorzet in 2019! En wat zijn we daar blij om. Alle Nederlanders vlogen massaal naar de tuincentra om vervolgens met een grote buit aan planten weer naar huis te gaan. Leeggeroofde tuincentrums bleven achter: een groot succes. Gelukkig staat deze interieurstijl niet alleen leuk, maar is het ook nog eens goed voor je. In dit artikel komen jullie erachter waarom je op safari moet gaan en je interieur een urban jungle look moet geven.

  Pak je koffers maar vast

  Ben je van plan om compleet van interieurstijl te gaan wisselen, ga dan eens door je spullen en maak een strenge selectie. Wat gaat er weg en wat blijft? Wanneer je al een paar vintage-items in je oude inrichting had, kun je die zeker weer goed kwijt in je urban jungle. Voor inspiratie over hoe jij jouw urban jungle het liefst hebt, neem je even een kijkje op Pinterest of Instagram. Maak je eigen moodboard en check de ruimte die je beschikbaar hebt. Het leuke is dat alle urban jungle-inrichtingen op elkaar lijken, maar geen één hetzelfde is. Dat is wat we willen, toch?


  lovelike
  user_5f2eb78314ed72f0d772b37d4eab473f866edf94_avataruser_29adb1fba5f3f098440681acb37913cf388ec56d_avataruser_17d69ee0c803b6c6aba7feb5628adf9793876436_avatar

  +4


  LEGO blijkt betere investering dan aandelen

  Kevin Janssen met zijn oude verzameling voor hij begon te handelen ©Privecollectie

  Foto van 'Jelmer Visser'

  VANDAAG, 15:55

  Wanneer je aan een investering denkt, zullen de meesten aan aandelen, vastgoed of obligaties denken. Hier valt het meeste rendement uit te halen toch?

  Nee dus, zo blijkt uit een analyse van twee Russische economen. Zij kwamen erachter dat ongeopende LEGO-sets in de periode 1987 tot en met 2015 gemiddeld 11 procent per jaar in waarde stegen.

  De zeer waardevolle Café Corner-set ©Lego Fandom, Samdo994


  Likeability of3

  Agenten treffen gedumpte Stafford terriër aan

  Met een ketting aan een paal aan zijn lot overgelaten ©Politie Cranendonck en Heese-Leende, Facebook

  Foto van 'Jelmer Visser'

  VANDAAG, 13:49

  Een baasje die kennelijk niet meer voor zijn hond wilde zorgen, heeft zijn viervoeter aan een lantaarnpaal vastgebonden en achtergelaten.

  Politieagenten kwamen af op een melding in het Brabantse Maarheeze en troffen het dier moederziel alleen aan in de nacht van vrijdag op zaterdag rond half twee.

  Baasje


  sad
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Foto ter illustratie. Beeld: ANP

  Triest: veel haatreacties op nieuwe H&M-campagne

  Foto ter illustratie. Beeld: ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 11:54

  Je zou denken dat we anno 2019 al behoorlijk tolerant zijn, maar uit de reacties op een nieuwe H&M-campagne blijkt dat we tóch nog een behoorlijk lange weg hebben te gaan. Het kledingmerk, dat twee zoenende vrouwen op de foto zette, krijgt een stroom aan negatieve reacties binnen.

  Haatreacties


  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  11 DEC 2018

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

  Nederlands model (20) getroffen door hartstilstand

  Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 10:51

  Treurig nieuws vanuit het Oostenrijkse Westendorf: daar is topmodel Lotte van der Zee (20) getroffen door een hartstilstand. Het model, dat in 2017 nog de internationale Miss Teenager Universe-wedstrijd won, wordt in een kunstmatige coma gehouden.

  Verdriet

  Haar ouders plaatsen het nieuws op haar Instagrampagina. Van der Zee voelde zich woensdag op vakantie opeens onwel. Dat leidde uiteindelijk tot een plotselinge hartstilstand. 'Met het grootst mogelijke verdriet' delen haar ouders nu de reden van haar publieke afwezigheid.


  Foto: ANP

  Let op: 1 miljoen huizen dreigen te verzakken

  Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 09:57

  Slecht nieuws voor bijna een miljoen huiseigenaren: zij moeten aan de slag met hun woning, omdat deze dreigt te verzakken. Dit heeft te maken met de droge zomer van vorig jaar, die voor veel funderingsproblemen hebben gezorgd.

  Actie ondernemen

  Er zijn helaas geen provincies die de dans helemaal ontspringen: de probleemwoningen staan overal in Nederland, verdeeld over minstens 83 verschillende gemeenten. Dateert jouw huis van voor 1970? Dan loop je vooral risico. Het is belangrijk om actie te ondernemen, omdat een verzakte woning op 'n bepaald punt niet meer veilig bewoonbaar is.


  R. Kelly in 2016. Foto: anp

  R. Kelly geeft zichzelf aan bij de politie

  R. Kelly in 2016. Foto: anp

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 09:12

  De Amerikaanse artiest R. Kelly heeft zichzelf aangegeven bij de politie in Chicago, zo meldt CNN. Direct nadat hij zich had gemeld bij het politiebureau werd hij in de boeien geslagen.

  'De vrouwen liegen'

  R.Kelly is de afgelopen tijd door tien vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. Een rechter in Cook County had een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. De zaak tegen de zanger gaat volgens lokale media op 8 maart van start. Volgens de advocaat van Kelly heeft de 52-jarige artiest weinig fout gedaan: hij denkt dat de vrouwen liegen.


  Foto: ANP

  Dit is de nieuwe (winterse) tactiek van de politie

  Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 08:24

  Heb je een bon op de deurmat gekregen en geen enkel idee wanneer je dan geflitst zou moeten zijn? Dan zou je zomaar betrapt kunnen zijn door een skibox of fietsdrager, waar de politie Midden-Nederland sinds kort camera's in verstopt.

  Talloze bonnen

  Politiewoordvoerder Raymond Veldhuizen verklaart dit tegenover De Telegraaf. De tactiek werkt, want er zijn inmiddels al honderden bonnen uitgeschreven. Naar verwachting gaat het dus door veel meer korpsen worden overgenomen, stelt Veldhuizen.


  Dennis van Aarssen wint de finale van The Voice

  Dennis ging er vandoor met de winst ©ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Dennis van Aarssen mag zichzelf na vrijdagavond de winnaar van het negende seizoen van The Voice of Holland. Van Aarssen zat in het team van Waylon en was in tijdens de finale de andere drie finalisten de baas.

  De 24-jarige jazz-zanger wint een platencontract en een bedrag van 50.000 euro. Daarnaast mag de 24-jarige jazz-zanger een videoclip opnemen in Zuid-Afrika.

  Spannende finale


  Laatste boodschap van overleden roker: "Stop nu!"

  Geoffrey Turner werd 66 jaar oud ©Getty Images

  Foto van 'Jelmer Visser'

  GISTEREN

  De 66-jarige Amerikaan Geoffrey Turner kwam vorige week om het leven als gevolg van longkanker. In zijn eigen overlijdensbericht dat werd gepubliceerd in de Albany Times heeft de verstokte roker die decennialang verslaafd was een dringende boodschap voor iedereen die rookt.

  „Ik ben een idioot geweest die elke dag opnieuw tientallen keren dezelfde stomme beslissing nam," zo schrijft hij in zijn aangrijpende necrologie. „Als jij een roker bent, stop. Nu. Je leven en dat van je dierbaren is ervan afhankelijk."


  Waarom hebben zebra's strepen? Als bescherming!

  Waarom hebben zebra's strepen? Biologen kwamen erachter ©Getty Images

  Foto van 'Jelmer Visser'

  GISTEREN

  Lange tijd was de opvallende gestreepte vacht van zebra's een groot mysterie voor biologen. Echt subtiel lopen de paardachtigen er niet bij op de Afrikaanse savanne, door hun opvallende kleuren kunnen roofdieren ze zien van grote afstand.

  De zwart/witte strepen zijn voor roofdieren op grote afstand zichtbaar, toch bieden ze wel degelijk bescherming tegen hongerige wezens. Biologen kwamen erachter dat het kenmerkende motief hen beschermt tegen bloedzuigende paardenvliegen.

  Bloedzuigers


  Directeur CBR stapt op na curatele ministerie

  Is het CBR een zorgenkindje voor de overheid? ©ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het rommelt binnen het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), vrijdagmiddag is bekend geworden dat de algemeen directeur Petra Delsing haar ontslag heeft aangeboden. Ze zal zich niet beschikbaar stellen voor een tweede termijn.

  De overheidsinstantie is deze week onder scherper toezicht geplaatst van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vanwege de grote vertragingen in het verlengen en aanvragen van rijbewijzen.

  Petra Delsing


  Likeability of5

  Uit ijskoud water geredde 'hond' blijkt wolf te zijn

  Het dier nadat hij werd binnengebracht bij de dierenarts ©EUPA

  Foto van 'Jelmer Visser'

  GISTEREN

  Een groep damwerkers in Estland zag woensdagochtend een dier vechten voor zijn leven in een ijskoude rivier die deels bevroren was. Ze dachten dat er een hond in het water was gevallen en besloten direct in actie te komen.

  Zo gezegd zo gedaan: nadat ze een pad vrij hadden gemaakt door het ijs, haalden ze de 'hond' uit het water. De onderkoelde viervoeter werd ging mee in de auto om hem te laten behandelen door een dierenarts. Hier kwamen ze erachter dat het geen hond maar een wilde wolf was.

  Uit het water gehaald ©EUPA


  like
  user_e8092583a7221901a581b01b2391bd3b51864ef2_avatar

  Zware straffen voor leden Satudarah

  Zware straffen voor leden Satudarah

  Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Ook al hebben ze niet de straf gekregen die het Openbaar Ministerie had geëist, de leden van motorclub Satudarah in Geleen verdwijnen toch jarenlang achter de tralies. De president van het chapter, de 42-jarige Stephan P., gaat negen jaar de gevangenis in voor het leiding geven aan een criminele organisatie en een aantal afpersingen. Justitie eiste dertien jaar tegen hem.

  Criminele organisatie

  Vicepresident Paul S. (35) moet zeven jaar de gevangenis is om dezelfde redenen. Ze zijn allebei wel vrijgesproken van witwassen, dat kon niet worden bewezen. Vijf andere leden van de club zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen die verschillen van 2,5 tot 7 jaar. Het gaat om straffen voor afpersing, vrijheidsberoving, wapenbezit, mishandeling en drugsdelicten.