Binnenland

Tweekleurige vleermuis steeds vaker gespot

Foto: Ján Svetlík/Flickr

Foto van 'Sherida van IJsselmuide'

27 SEP 2016

Er is sprake van een wel heel bijzondere invasie in ons land: er komen namelijk steeds meer meldingen binnen over tweekleurige vleermuizen. Dit dier, dat in ons land meestal slechts een paar keer per jaar wordt gespot, komt normaal gesproken vooral voor van Centraal Europa tot Azië.

Dit jaar bevinden echter opvallend veel van de bij ons normaal gesproken zeldzame dieren zich in ons land. Waar dat precies door komt, durven ze bij Vleermuiswerkgroep Nederland, die de meldingen binnen krijgt, niet te zeggen.

De organisatie heeft naar aanleiding van de hoeveelheid meldingen een oproep geplaatst: iedereen die het leuk vindt, wordt gevraagd op zoek te gaan naar de beestjes. Zo kan er een reële schatting worden gemaakt van het aantal tweekleurige vleermuizen in Nederland.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Er zit een groot verschil tussen het aantal waargenomen beesten en het aantal dieren dat zich daadwerkelijk in ons land bevindt, benadrukt André de Baerdemaker, stadsecoloog en lid van de Vleermuiswerkgroep, tegenover het AD. „Ze zitten op allerlei plekken die voor ons lastig of niet toegankelijk zijn.”

Vrouwtjes volgen mannetjes

Het zou zomaar kunnen dat er nog veel meer tweekleurige vleermuizen in ons land zitten en ook is er een kans dat er nog meer zullen komen. Normaal gesproken vliegen de vrouwtjes pas later de mannetjes achterna, die eerst op zoek gaan naar een mooi plekje. Als ze eenmaal hun plek hebben gevonden, beginnen de mannetjes met zijn allen te fluiten om de vrouwtjes hun kant op te lokken.

Of er daadwerkelijk nog meer van deze bijzondere vleermuizen onze kant op komen is lastig in te schatten. „We hebben inderdaad meer mannetjes gevonden tot nu toe, maar er zijn ook al zeker wat vrouwtjes”, aldus De Baerdemaker.

Onderzoek

Om de herkomst van de dieren te achterhalen, wordt van de beesten die worden gevonden of bevrijd - bijvoorbeeld uit de gordijnen bij iemand thuis - een monster van de vacht genomen. Dat monster wordt vervolgens in een Duits laboratorium onderzocht in de hoop meer inzicht te krijgen in onder meer de trekpatronen van de tweekleurige vleermuizen en de eventuele oorzaak daarachter.

LEES OOK


  Views

  0

  Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

  Ambulancebroeders gemept door agressieve patiënt

  Niet de mensen uit dit verhaal, foto ter illustratie ©ANP

  Foto van 'Jelmer Visser'

  28 MIN

  Een 29-jarige man uit Almelo werd woensdagochtend onwel en er werd 112 gebeld. Nadat er een ambulance naar hem toe kwam om medische hulp te verlenen, sloeg de sfeer om. De patiënt was het niet eens met de behandeling en mishandelde de toegesnelde hulpverleners. Dit ging er allerminst zachtzinnig aan toe; een hulpverlener werd in zijn gezicht geslagen en een prijzige hartmonitor werd vernield.

  Onwel

  RTV Oost weet dat de ambulancebroeders woensdagochtend iets na zeven uur 's ochtends een melding kregen van een man die onwel was geworden. De Almelose ambulance ging met spoed naar het woonhuis toe waar ze de 29-jarige Tukker aantroffen. Blijkbaar viel het wel mee met de fysieke gesteldheid van het heerschap. Na onenigheid over de handelwijze van de zorgverleners, werd een van hen in zijn gezicht geslagen. Een andere medewerker bezeerde zijn been tijdens het handgemeen dat hierbij ontstond.

  Naast verwondingen van het ambulancemedewerkers is er ook apparatuur beschadigd. Een kostbare hartmonitor werd dusdanig gesloopt, dat hij onbruikbaar is geworden. Een ambulance kan niet zonder hartmonitor en dit apparaat is niet gemakkelijk te vervangen. Vanwege de vernielingen kan het medische noodvoertuig nu een poosje niet uitrukken voor noodgevallen.

  Na de confrontatie, werd de man alsnog overgebracht naar het ziekenhuis. Toen uit onderzoek bleek dat hij niet gewond was of in levensgevaar verkeerde, werd hij overgedragen aan de politie. De Almelose agressieveling zal zich tegenover de rechter moeten gaan verantwoorden voor zijn destructieve ochtendhumeur.


  Views

  17

  Spannende exitpoll: 49% voor en 48% tegen sleepwet

  De uitslag van het referendum gaat heel erg spannend worden ©ANP

  Foto van 'Jelmer Visser'

  1 UUR

  Volgens een eerste exitpoll zijn voor- en tegenstanders van de sleepwet in de huidige vorm met ongeveer een gelijk aantal. In een exitpoll die werd gehouden door Ipsos/NOS was 49 procent van de kiezers voor tegenover 48 procent tegen. De analytici bij de NOS noemden deze gegevens op zijn Amerikaans 'too close to call'.

  Het aantal tegenstemmers is een stuk hoger dan in de opiniepeilingen naar voren kwam. Hier waren de voorstemmers met ongeveer tien procentpunt in het voordeel. Deze exitpoll is nog geen definitieve uitslag en er kan vanavond nog van alles aan veranderen. Zeker gezien dit kleine verschil. Bij de exitpoll is een foutmarge van 5 procentpunt van toepassing. Een duidelijke winnaar is er dus nog niet.

  Gejuich

  De initiatiefnemers van het referendum reageerden met luid gejuich op de cijfers van de exitpoll. Ook bij GroenLinks, een partij die tegen de wet is, werd de exitpoll positief ontvangen.

  Het referendum is in ieder geval geldig, omdat de opkomst 48 procent was. Dat is ruim meer dan de drempel van 30 procent. Bij het vorige referendum bijna twee jaar geleden over Europese samenwerking met Oekraïne, was de opkomst 32,2 procent. Een ruime meerderheid stemde toen tegen.


  Views

  53

  Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
  Likeability of 6

  Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

  In opdracht van de Rijksoverheid

  15 MAA 2018

  Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

  Onze wereld wordt met de dag digitaler en daarmee wordt de bescherming van onze data dus ook telkens weer belangrijker. Toch gaan veel mensen wat slordig om met hun gegevens en daardoor zijn zij makkelijk te hacken. Ben jij wel goed beveiligd of ben jij hackable? Met deze test kom je er snel en makkelijk achter.

  1. Als ik een melding krijg dat ik kan updaten, dan...

  a. Laat ik die melding lekker even staan. Waar zijn die updates goed voor?

  b. Voer ik de update meteen uit.

  2. Voor elke site gebruik ik...

  a. Hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk.

  b. Een ander wachtwoord, wel zo veilig.

  3. Mijn computer back-uppen, dat doe ik...

  a. Heel soms, als ik daar zin in heb.

  b. Regelmatig.

  4. Ik krijg een mailtje van mijn bank met een link. Die link...

  a. Klik ik meteen aan.

  b. Klik ik niet aan. Ik lees eerst de inhoud van de mail en kijk naar het e-mailadres waar hij vandaan komt.

  Als je alleen maar b hebt geantwoord, dan ben je heel goed bezig. Hackers krijgen jou niet zomaar te pakken. Heb je bij een of meerdere vragen ook het eerste antwoord? Dan kun je er met een aantal makkelijke maatregelen voor zorgen dat jij een moeilijker doelwit bent voor hackers.

  1 Voer updates snel uit

  Voor velen zijn de updates van je besturingssysteem een beetje als huiswerk: uitstellen totdat je écht niet meer anders kan. Maar die updates zijn er voor een reden. Fabrikanten brengen updates vaak uit om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken in het door jou gebruikte systeem gedicht worden. Daardoor is de kans veel groter dat als je te lang wacht met updaten, je gehackt wordt. Dus laat je telefoon, tablet en computer maar gewoon meteen updaten zodra je een melding krijgt dat dat kan.

  2. Gebruik een ander, goed wachtwoord voor élke website

  Het is begrijpelijk als je het lekker makkelijk vindt om één wachtwoord te gebruiken voor elk account op elke website. Maar veilig is het niet. Als iemand dan een van je accounts weet te hacken, heeft hij gelijk toegang tot alle dingen die jij op het internet doet. Zeker bij overheidsdiensten als DigiD kan dat hele nare gevolgen hebben. Gebruik daarom voor elke website een ander, goed password met veel letters, cijfers en andere tekens.

  Als je dat onhaalbaar vindt, dan is dat heel begrijpelijk. Bovendien ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders ziet het aanhouden van een ander wachtwoord voor elke site als onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Gebruik in dat geval een wachtwoordmanager. Met zo'n wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord voor je wachtwoordmanager.

  3. Voer regelmatig back-ups uit

  Ook back-ups maken is zo'n klusje waarvan je denkt: dat komt later wel. Waarbij 'later' meer dan eens 'nooit' blijkt. Maar back-ups zijn ontzettend belangrijk. Als je computer besmet raakt met een virus, dan kan het zijn dat ook al je bestanden weg zijn. Op dat moment slaak je waarschijnlijk een enorme zucht van verlichting als je een recente back-up op je externe harde schijf hebt staan. Dat is die paar minuten dat je bezig bent met een back-up maken dubbel en dwars waard.

  4. Let op waar je op klikt

  Let altijd op waar je op klikt. Een link lijkt misschien onschuldig, maar het klikken op zo'n link kan ervoor zorgen dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd op je apparaat. Ook bijlages bij e-mails kunnen een dergelijk effect hebben. Kijk daarom bij mails altijd naar het taalgebruik. Als het niet goed voelt, neem dan het zekere voor het onzekere: klik niet op de link, maar tik zelf het webadres in.

  Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


  like
  user_a283096e65c0095cd3475af0540ea5f0066814ff_avataruser_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

  Views

  1k+

  Meerdere gewonden bij Paasvee-feesten in Schagen

  Paasvee-feesten zorgen voor minimaal twee incidenten ©ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  2 UUR

  In discotheek Alpha in Schagen zijn tien tot vijftien mensen gewond geraakt door verdrukking. Op de tweede verdieping van de uitgaansgelegenheid raakte meerde mensen bekneld en ontstond er paniek. Een persoon moet met een ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd.

  Dit laat de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord via sociale media weten. Medewerkers van het Rode Kruis zijn ter plaatse om te assisteren bij de behandeling van de gewonden. Rond 20.00 was de rust wedergekeerd en de situatie onder controle.

  Verdrukking

  Volgens de Veiligheidsregio waren er te veel mensen te dicht bij elkaar in een deel van de club. Waardoor dat kon gebeuren, is nog niet bekend. Een persoon werd met pijn op de borst naar een ziekenhuis gebracht, de anderen zijn buiten opgevangen. Zij waren vooral bevangen door emotie. Het is niet bekend hoeveel mensen binnen waren.

  In Schagen zijn woensdag veel mensen op de been in verband met het Paasvee, een jaarlijks feest met onder meer een vee-tentoonstelling. Dit evenement trekt elk jaar veel bezoekers.

  Heerhugowaard

  Het is niet de eerste keer vanavond dat er problemen zijn met het publiek van de Paasvee-feesten. Eerder vanavond moest een stembureau op het station van Heerhugowaard haar deuren sluiten omdat dronken en baldadige jongeren het gebouw bestormden. Er ontstond een dusdanig onveilige situatie dat de gemeente geen andere mogelijkheid zag om tot sluiting over te gaan.

  LEES OOK


  Views

  50

  Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

  Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

  Proevende heren van Beer in a Box met vlnr: Victor Kuppers, Armand Haan, Tim Remmerswaal.

  In samenwerking met Beer in a Box

  In samenwerking met Beer in a Box

  16 MAA 2018

  Het proeven van bier is niet zomaar een kwestie van veel goudgele rakkers nuttigen en dan een kenner zijn.

  Het glas aan je lippen zetten, kantelen en gaan! En dan denken dat je iets over een biersmaak kunt vertellen? Nee ho maar. Bier proeven is veel meer dan het drinken, is de stellige overtuiging van de heren van het Alkmaarse Beer in a Box. Tim Remmerswaal, Armand Haan en Victor Kuppers van het nog jonge online bedrijf in speciaalbieren móeten het wel weten. Zij stellen, in samenwerking met kenners in een testpanel, de ‘beer in a boxen’ samen. Zij komen er op een gegeven moment achter welk smaakprofiel je hebt en welke bieren bij jou passen. Zo kan Beer in a Box je uitdagen met nieuwe speciaalbieren, zonder dat je bij je abonnement ooit dezelfde soort in huis krijgt. Die heren nemen je in vijf bier-proef-stapjes mee en kun je langzaam op weg gaan een echte bierconnaisseur te worden.

  1 De geur van je bier

  De geur (het aroma) wordt gevormd door de smaakstoffen in het bier die het slijmvlies in je neus prikkelen. Deze komt tot je via de neus en de mondholte. De temperatuur van het bier speelt een belangrijke rol. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer smaakstoffen er verdampen en hoe meer deze in je holtes tot uiting komen. Een koud biertje heeft dus minder smaak dan een lauwere variant. Dat verklaart ook waarom een bier anders ruikt dan hij smaakt. Zodra bier in je mond terecht komt, wordt het opgewarmd en komen de geurstoffen vrij.

  2 Gaat de smaak over de tong?

  Het is een fabeltje dat smaken een eigen plaats op de tong hebben. Zoet, bitter zuur, zout en umami ervaar je met je hele tong. Zout en umami, de hartige smaken, komen in de regel niet in bier voor, de andere smaken wel. Echter, dit zijn de primaire smaaksensaties. Het echte proeven gaat vooral met de slijmvliezen in je neus en keel.

  3 Mondgevoel

  Hoe voelt het bier aan in je mond? Denk hierbij aan de prikkeling van het aanwezige koolzuur, hoe het in bier in je mond kleeft, de zeepachtigheid van het vocht en hoe je mond en tong samentrekken.

  4 Volheid (body)

  Van zachte boterige romigheid tot ‘water’ en alles ertussenin. De body van je bier bepaalt hoe je de smaak ervaart en vaak ook hoe lang hij blijft hangen.

  5 Nasmaak

  De nasmaak is de smaak die in je mond en neus overblijft nadat je het bier hebt doorgeslikt. Dat kan veranderen. Bier kan uitvloeien in een andere smaak. Het zoet komt bijvoorbeeld eerst, dan het bitter. Net als in het echte leven… Veel proefplezier!

  Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

  Speciaalbieren van Beer in a Box. / Femmy Weijs

  Proefbox voor de Metrolezer

  Speciaal voor Metrolezers is een ProefBox met zes speciaalbieren ontwikkeld. Beer in Box neemt ‘starters’ zo mee op ontdekkingstocht in de wereld van de smaken en geuren van speciaalbieren. De doos is bedoeld voor mensen die hun smaak graag willen weten. Victor Kuppers: „Zodra je je smaken in de smiezen hebt, kun je andere speciaalbieren gaan ontdekken. Wij beloven het beste te vinden binnen jouw smaakpallet.”

  Wie Metro’s proefbox wil proberen gaat naar Beerinabox.nl/metro. Gebruik de actiecode metro en je krijgt er een gratis ‘beregoed bierglas’ bij.

  Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

  LEES OOK


  Views

  300+

  Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

  Stembureau Heerhugowaard sluit om baldadige jongeren

  Station Heerhugowaard op een rustiger moment ©Google Maps

  Foto van 'Jelmer Visser'

  VANDAAG, 19:20

  Medewerkers van het stembureau op het NS-station van Heerhugowaard hebben woensdagavond om 18.00 besloten om het bureau te sluiten. De reden hiervan was een groep baldadige jongeren die hadden gedronken en de confrontatie opzochten met de mensen in het stembureau. De waarnemers kwamen tot deze beslissing omdat de veiligheid van hen en de mensen die kwamen stemmen niet langer kon worden gewaarborgd.

  Aangevallen

  Een woordvoerder van de gemeente Heerhugowaard vertelde aan NH-Nieuws dat de overlastgevende jongeren van de Paasvee-feesten in Schagen afkomstig zijn. Het was druk op station Heerhugowaard en ze bevonden zich met een grote groep op het perron. Het bleef niet bij hinderlijke aanwezigheid. „Ze begonnen bijvoorbeeld massaal op het stembureau te slaan. Daarop gaven de medewerkers aan zich niet meer veilig te voelen."

  De woordvoerder gaf aan dat deze situatie in Heerhugowaard nog nooit eerder is voorgekomen tijdens verkiezingen. Hoewel er op het station van Heerhugowaard niet meer kan worden gestemd, zijn er nog wel 26 andere locaties waarop burgers van de gemeente hun stem uit kunnen brengen.

  Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


  Views

  91

  14-jarige oudermoordenaar akkoord met maximale straf

  Het huis waar de dubbele moord gepleegd werd ©ANP

  Foto van 'Jelmer Visser'

  VANDAAG, 18:45

  De 14-jarige jongen uit het Friese Katlijk die vorig jaar zijn beide ouders met messteken om het leven bracht, is twee weken geleden door de jeugdrechter veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en onvoorwaardelijke behandeling in kliniek voor jeugd-TBS.

  De advocaat van de puber heeft in overleg met hem besloten akkoord te gaan met het oordeel van de kinderrechter en niet in hoger beroep te gaan. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

  Maximale straf

  Vanwege de leeftijd van de jongen, kan hij niet worden veroordeeld als een meerderjarige. De veroordeling van een jaar in een jeugdgevangenis in combinatie met een onvoorwaardelijke pij-maatregel (jeugd-TBS), is in Nederland de maximale straf voor een minderjarige dader. Deze zaak is ook uniek in zijn soort, nog nooit stond er in Nederland een minderjarige voor de rechter omdat hij zijn beide ouders had omgebracht.

  De jongen koesterde een 'intense haat' tegenover zijn ouders. Deze haat was zo ondraaglijk dat hij hen wilde vermoorden. Er werd vooraf een plan bedacht waarop hij zijn ouders met messteken om het leven ging brengen terwijl zij sliepen. Hij voerde zijn schokkende plan uit nadat hij zich anderhalf uur in een donkere hoek had verschanst. Zijn ouders werden daarna aangevallen en met messteken om het leven gebracht.

  Procedure

  Vanwege de unieke en zeer gewelddadige details in deze zaak, hadden deskundigen moeite met een eenduidig oordeel vellen over de maatregelen die er tegen de oudermoordenaar moesten worden getroffen. Advocaat Robert Snorn liet na de uitspraak weten dat de onvoorwaardelijke jeugd-TBS voor hem een reden zou kunnen zijn om in hoger beroep te gaan. Zijn cliënt liet hem echter weten dat hij de opgelegde straf wel goed vond zo. Hierdoor besloot de raadsman de opgelegde straf te accepteren.

  De jonge Katlijker verblijft nu in een jeugdgevangenis en wordt daarna overgebracht naar een jeugdinrichting. Hier zal gestart worden aan een behandelingstraject. Psychologen mensen dat de puber een depressie had in combinatie met stoornissen die binnen het autisme-spectrum vallen.

  Jeugd-TBS wordt in principe opgelegd voor drie jaar. Afhankelijk van de vorderingen in de behandeling kan ervoor gekozen worden om de gedwongen behandeling voor te zetten. Dit kan tweemaal met twee jaar verlengd worden. Mocht de jongen dan volgens zijn behandelaars nog steeds een gevaar vormen dan kan de pij-maatregel worden omgezet in reguliere tbs.

  LEES OOK


  Views

  100+