In het nieuws

Tweekleurige vleermuis steeds vaker gespot

Foto: Ján Svetlík/Flickr

Foto van 'Sherida van IJsselmuide'

27 SEP 2016

Er is sprake van een wel heel bijzondere invasie in ons land: er komen namelijk steeds meer meldingen binnen over tweekleurige vleermuizen. Dit dier, dat in ons land meestal slechts een paar keer per jaar wordt gespot, komt normaal gesproken vooral voor van Centraal Europa tot Azië.

Dit jaar bevinden echter opvallend veel van de bij ons normaal gesproken zeldzame dieren zich in ons land. Waar dat precies door komt, durven ze bij Vleermuiswerkgroep Nederland, die de meldingen binnen krijgt, niet te zeggen.

De organisatie heeft naar aanleiding van de hoeveelheid meldingen een oproep geplaatst: iedereen die het leuk vindt, wordt gevraagd op zoek te gaan naar de beestjes. Zo kan er een reële schatting worden gemaakt van het aantal tweekleurige vleermuizen in Nederland.

Er zit een groot verschil tussen het aantal waargenomen beesten en het aantal dieren dat zich daadwerkelijk in ons land bevindt, benadrukt André de Baerdemaker, stadsecoloog en lid van de Vleermuiswerkgroep, tegenover het AD. „Ze zitten op allerlei plekken die voor ons lastig of niet toegankelijk zijn.”

Vrouwtjes volgen mannetjes

Het zou zomaar kunnen dat er nog veel meer tweekleurige vleermuizen in ons land zitten en ook is er een kans dat er nog meer zullen komen. Normaal gesproken vliegen de vrouwtjes pas later de mannetjes achterna, die eerst op zoek gaan naar een mooi plekje. Als ze eenmaal hun plek hebben gevonden, beginnen de mannetjes met zijn allen te fluiten om de vrouwtjes hun kant op te lokken.

Of er daadwerkelijk nog meer van deze bijzondere vleermuizen onze kant op komen is lastig in te schatten. „We hebben inderdaad meer mannetjes gevonden tot nu toe, maar er zijn ook al zeker wat vrouwtjes”, aldus De Baerdemaker.

Onderzoek

Om de herkomst van de dieren te achterhalen, wordt van de beesten die worden gevonden of bevrijd - bijvoorbeeld uit de gordijnen bij iemand thuis - een monster van de vacht genomen. Dat monster wordt vervolgens in een Duits laboratorium onderzocht in de hoop meer inzicht te krijgen in onder meer de trekpatronen van de tweekleurige vleermuizen en de eventuele oorzaak daarachter.

BEKIJK OOK


  'Geen sigaretten meer bij supermarkten en tankstations'

  Winkels kunnen gedwongen worden met een wettelijke verplichting. /Unsplash

  Foto van 'Elselotte Smink'

  1 UUR

  Als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt, zijn er al komend jaar geen sigaretten meer te vinden bij tankstations en supermarkten. 

  Het kabinet moet daarom een deal maken met de moederbedrijven. Donderdag komen CDA en ChristenUnie met de plannen hiervoor, bij een debat over de uitbreiding van het rookverbod met elektronische sigaretten, schrijft het AD

  Uitstalverbod


  Kaasboys openen Kaasbar: 'Make cheese, not war'

  De kaasboys voor hun bar. Bij twee van de drie loopt kaas als een gele gesmolten sliert door hun leven, de andere is een echte horecabaas: Hademar, Mark en Thierry

  Foto van 'Iris Hermans'

  1 UUR

  Amsterdam is een bijzondere bar rijker, in het iconische pand waar een bekende taartenwinkel zat, met drie jongens aan het roer die er wel kaas van hebben gegeten.

  Wat krijg je als twee telgen uit twee kaasfamilies de krachten bundelen en het doen met een echte horeca-man? Het klinkt misschien als het begin van een soft-cheesy film, maar het antwoord luidt ‘Kaasbar’. Gevestigd hartje Pijp, waar vroeger ‘De Taarten van m’n Tante’ zat, met uitzicht op het Marie Heinekenplein en nét open. Toeristen turen nieuwsgierig naar binnen en een handige man van Superneon bevestigt een fonkelend nieuw Heinekenbord boven de deur van het pand. Want waar kaas is, is niet alleen wijn, maar ook bier.

  Waar kaas is...


  Dode vermoedelijke dader schietpartij Hanau gevonden in huis

  Uiteindelijk werd de vermoedelijke schutter dood gevonden in zijn huis. /ANP

  Foto van 'Metro'

  1 UUR

  Bij twee schietpartijen in shishalounges in het Duitse Hanau zijn negen doden en meerdere gewonden gevallen. De vermoedelijke dader werd dood gevonden in een woning. 

  De dader zou alleen hebben gehandeld en na de eerste schietpartij rond 22.00 uur gevlucht zijn in een donkere auto. Daarna opende hij in een andere lounge nog een keer het vuur. De politie zocht met man en macht naar de dader.

  In woning


  Jongetje (10) die vroeg om voetbalplaatjes mishandeld
  Likeability of3

  Jongetje (10) die vroeg om voetbalplaatjes mishandeld

  Het jongetje vroeg het winkelend publiek om voetbalplaatjes. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een 38-jarige man uit Dordrecht is woensdag opgepakt omdat hij vorige week een 10-jarige jongen mishandelde die om voetbalplaatjes vroeg.

  Het jongetje stond vorige week woensdag bij een Albert Heijn Dordrecht om in de laatste dagen van de actie, die tot en met zondag liep, nog wat plaatjes te scoren.

  Hij vroeg het winkelend publiek om voetbalplaatjes. De verdachte was hier niet van gediend en verkocht de jongen „een paar rake klappen”, aldus de politie.


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Trump bood Assange gratie als hij zou meewerken over e-maillek

  Trump bood Assange gratie als hij zou meewerken over e-maillek

  /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange gratie aangeboden als hij zou verklaren dat Rusland niets te maken had met de publicatie van WikiLeaks-e-mails van de Democratische partij. Dat bleek bij een hoorzitting voor de rechtbank in Londen woensdag.

  Assange verscheen op de zitting via een videolink vanuit een gevangenis in Londen, terwijl advocaten de gang van zaken van de hoorzitting van volgende week bespraken. De rechtbank moet beslissen of hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Tijdens de hoorzitting van woensdag sprak Assange alleen om zijn naam en geboortedatum te bevestigen.

  Getuigenverklaring


  Man die copy-paste uitvond overleden
  Likeability of3

  Man die copy-paste uitvond overleden

  Knippen en plakken, de meeste van ons kunnen niet meer zonder. De man die deze inmiddels onmisbare functie uitvond, is maandag op 74-jarige leeftijd overleden. /Gettyimages

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Knippen en plakken, de meeste van ons kunnen niet meer zonder. De man die deze inmiddels onmisbare functie uitvond, is maandag op 74-jarige leeftijd overleden.

  De Amerikaanse computerpionier Larry Tesler bedacht in de jaren '70 een manier om stukken tekst te knippen, te kopiëren en te plakken. 'Cut, copy and paste', noemde hij het. De handige functie wordt tegenwoordig overal gebruikt.

  Omslachtige systemen


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Het belangrijkste bij een burn-out: kies voor jezelf

  Het belangrijkste bij een burn-out: kies voor jezelf

  Volgens de Burn Out Poli zijn er 1,4 miljoen Nederlanders met burn-out verschijnselen. /Gettyimages

  Foto van 'Tosca de Jong'

  GISTEREN

  Zanger Jan Smit zat een maand in een kliniek voor de behandeling van een burn-out. Om verder tot rust te komen trekt hij zich een deel van zijn tijd terug in een appartement, zonder zijn gezin. Is dit hét medicijn tegen een burn-out en hoelang staat er eigenlijk voor?

  Een burn-out kan ons allemaal overkomen. De cijfers liegen er niet om. Volgens de Burn Out Poli - met vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Voorburg en vier nieuwe vestigingen op komst - zijn er 1,4 miljoen Nederlanders met burn-out verschijnselen. Of je nu hoog of laag opgeleid bent, bekend of onbekend, bij iedereen kan het moment komen dat je lijf chronische stress ervaart en ‘stop’ zegt.

  Een van de bekendste zangers van ons land overkwam dit ook en vertrok voor een maand naar Spanje waar hij werd behandeld door een groep Nederlandse psychotherapeuten. Smit is weer terug in Nederland maar trekt zich zo nu en dan terug in een eigen appartement als de drukte van zijn gezin (hij heeft drie kinderen, red.) hem iets te veel wordt. Niet iedereen met een burn-out heeft de luxe om dit te doen, maar is afstand nemen goed voor je herstel?


  ‘Schaarste seksspeeltjes dreigt door coronavirus’

  ‘Schaarste seksspeeltjes dreigt door coronavirus’

  Foto: Colourbox

  Foto van ''

  GISTEREN

  Het coronavirus dreigt een schaarste te veroorzaken in sekstoys die in China worden geproduceerd voor de Europees marktleider in online erotiek, EDC Retail.

  Het productieproces in China ligt als gevolg van het rondwarende virus grotendeels stil. „De productie is maar een derde van wat het normaal is”, vertelt CEO Eric Idema. Via webshop EasyToys.nl, onderdeel van EDC Retail, worden wekelijks tienduizenden erotische producten besteld.

  Handel ligt plat


  Likeability of6

  Sudoku

  Foto van 'Metro'

  17 FEB 2020

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

  +3


  Boeren én Drentse boerenrockband 'donderen deur'

  Minder boeren dan verwacht, maar de boeren die er waren, wáren er / ANP Koen van Weel

  Foto van 'Iris Hermans'

  GISTEREN

  Drie maal trekkersrecht? Voor de derde keer trokken de boeren naar Den Haag. Drentse boerenrockband 'De Wethouders' stak ze een muzikaal hart onder de riem. „Je moet niet met de boeren fucken.”

  Op dezelfde dag dat een online supermarkt nieuwe boerderijmelk in het assortiment aankondigt, komen de boeren uit alle hoeken en straten en zelfs over de tramrails naar de nieuwe demonstratieplek geronkt. Velen op hun trekkers, versierd met onze Nederlandse tricolor wapperend in de wind, maar dan omgekeerd als symbool van nood en protest. Een allerhande aan krachtige en soms ook spitsvondige leuzen prijkt op de trekkers, in zwarte blokletters op verschillende materialen gestift.

  ‘Nederland is opgebouwd in overalls en wordt kapot gemaakt door pakken’ staat op een stuk karton te lezen, evenals ‘Onze landbouwsector gaat naar de klote door al die politieke malloten’. De ondergrond van het Malieveld moet nog even bijkomen van de vorige acties en Staatsbosbeheer en de gemeente hebben het de boeren dan ook verboden om wederom daar te demonstreren. De nieuwe locatie, waarvan de naam bij velen waarschijnlijk een thuiskom-gevoel oproept, is de Koekamp, het park vlakbij het protestveld en staat op deze woensdag vol met duizenden boeren en sympathisanten, waarvan velen gewoon met de trein zijn gekomen, zoals actiegroep Farmers Defence Force (FDF) had geadviseerd. Al zijn er ook bij die de nacht hebben doorgebracht in hun trekker. De verwachte 7500 zijn er niet, maar de boeren die er zijn, laten hun stem horen. „We protesteren tegen de overheid omdat ze de boeren continu in hun hemd zetten”, zegt iemand, aangevuld door zijn buurman: „we zijn hier niet om de burgers te pesten, maar juist om voor ons bedrijf op te komen.”


  Opnieuw arrestatie door onderzoek naar pedovereniging Martijn

  Opnieuw arrestatie door onderzoek naar pedovereniging Martijn

  De 25-jarige man werd dinsdag opgepakt. Foto ter illustratie. /Gettyimages

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De politie heeft een 25-jarige man aangehouden, die wordt verdacht van het bezit van kinderporno. Het gaat om Nelson M., die vorige week in opspraak raakte omdat hij in het televisieprogramma Danny Op Straat beweerde dat een jong kind zelf kan beslissen of het seks heeft met een volwassene.

  De arrestatie vloeit voort uit een onderzoek dat justitie heeft ingesteld naar mogelijk nieuwe activiteiten van de verboden pedofielenvereniging Martijn. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

  Doorzoekingen


  Wat wordt de carnavalskraker van 2020?

  Wat wordt de carnavalskraker van 2020?

  Met zijn carnavalskrakers is Lamme Frans een graag geziene gast tijdens carnaval. /Lamme Frans

  Foto van 'Pierre Oitmann'

  GISTEREN

  Welk lied gaan we het meeste horen deze carnaval? Wordt het een feestplaat van Snollebollekes, de viralhit van Lamme Frans, de lofzang op de frikadel of toch de folky sjoenkelballad van het Limburgse duo Spik & Span?

  Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de plek waar je carnaval gaat vieren. Want er zijn immense verschillen tussen de viering van het volksfeest in Limburg en Noord-Brabant. Zelfs binnen die provincies kan het per gemeente verschillen welke liedjes er worden gedraaid. „Het Brabants carnaval is meer gelieerd aan feestmuziek, zoals Snollebollekes en het aprèsskigebeuren zoals we dat kennen uit Duitsland en Mallorca”, aldus Henk Hover, programmamaker en muziekredacteur van de Limburgse regionale omroep L1. „Het Limburgse vastelaovend is meer geënt op het Duitse carnaval, zoals ze dat vieren in het Rijnland en Keulen, dus de muziek is ook meer daaraan gekoppeld.” Bovendien zul je carnavalsplaten van André van Duin of Gebroeders Ko niet horen onder de provinciegrens bij Eindhoven. „In Limburg moet je echt niet aankomen met Nederlandstalige carnavalsmuziek; het moet dialect zijn.”

  Vrolijke potpourri


  Oud-onderwijsminister Jos van Kemenade (82) overleden

  Oud-onderwijsminister Jos van Kemenade (82) overleden

  Oud-onderwijsminister en PvdA'er Jos van Kemenade is woensdag overleden. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Oud-onderwijsminister en PvdA'er Jos van Kemenade is woensdag overleden. Dat heeft zijn zoon bekendgemaakt.

  Van Kemenade was 82 jaar oud. Hij overleed na een kort ziekbed in zijn woonplaats Heiloo in Noord-Holland.

  Van Kemenade was van 1973 tot 1977 minister van Onderwijs en Wetenschappen in het kabinet-Den Uyl. Die functie vervulde hij opnieuw in 1981 en 1982, ditmaal in het kabinet-Van Agt II. In de tussentijd was hij Tweede Kamerlid en fractiesecretaris.


  Vier boeren aangehouden tijdens protest in Den Haag
  Likeability of5

  Vier boeren aangehouden tijdens protest in Den Haag

  Zeker vier boeren zijn woensdag aangehouden tijdens het protest in Den Haag tegen het stikstofbeleid. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Zeker vier boeren zijn woensdag aangehouden tijdens het protest in Den Haag tegen het stikstofbeleid. Ze maakten zich volgens de politie schuldig aan belediging, opruiing en verstoring van de openbare orde.

  Het werd onrustig toen de betogers van het demonstratieterrein naar het nabijgelegen ministerie van Landbouw wilden lopen. Ze wilden stickers van actiegroep Farmers Defence Force op dat gebouw plakken. De politie hield ze tegen en drong ze terug. Al snel hielden de boeren het protest voor gezien. De tractoren verlaten inmiddels Den Haag.

  ‘Effe stickertje plakken’


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Arbeidsinspectie wil verbod op maaltijdbezorgen onder de 16
  Likeability of5

  Arbeidsinspectie wil verbod op maaltijdbezorgen onder de 16

  De arbeidsinspectie wil een verbod op maaltijdbezorgen onder de zestien jaar. /Gettyimages

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De arbeidsinspectie wil een verbod op maaltijdbezorgen onder de 16 jaar. Het zou te veel risico’s met zich meebrengen voor tieners die jonger zijn.

  De inspectie controleerde 178 horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben en bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Zo moeten de vaak jonge bezorgers te lang achter elkaar werken en bezorgen ze tot laat in de avond nog maaltijden. Ook krijgen ze te weinig betaald.

  Steeds jonger


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Zwangere asielzoekers uit West-Afrika verdwenen uit azc's

  Het exterieur het asielzoekerscentrum in Ter Apel. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Zeker 25 zwangere asielzoekers uit West-Afrika zijn sinds november 2019 verdwenen uit verschillende asielzoekerscentra in Nederland.

  Het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (EMM) is bang dat de vrouwen en hun kinderen slachtoffer zijn geworden van mensenhandelaren of voodoorituelen.

  Volgens de alarmering van het EMM gaat het voornamelijk om vrouwen uit Nigeria, en een aantal van hen komen uit Kameroen, Congo en Oeganda. Het centrum weet van tenminste 25 verdwijningen, die in november en december plaatsvonden.


  Tweede onderwijsopleiding goedkoper voor docent

  Tweede onderwijsopleiding goedkoper voor docent

  Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Docenten die een extra opleiding willen volgen om een tweede bevoegdheid voor het onderwijs te halen, hoeven de komende jaren daar een stuk minder collegegeld voor te betalen. 

  Een tweede opleiding kost ze nog 3500 euro. Dat liet minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) woensdag weten. Voor een eerste opleiding - op welk gebied dan ook - geldt een wettelijk collegegeld van ruim 2000 euro, maar voor een tweede opleiding mogen onderwijsinstellingen het zelf bepalen. Bij veel lerarenopleidingen loopt dat op tot 7000 euro. Met de nieuwe regeling blijven docenten dus wel meer collegegeld betalen voor hun tweede dan hun eerste opleiding.

  Omscholen


  Kamervragen van CDA over 'onhandig' opnieuw in- en uitchecken

  Kamervragen van CDA over 'onhandig' in- en uitchecken bij overstap

  Kamervragen van CDA over 'onhandig' opnieuw in- en uitchecken / ANP

  Foto van 'Julia Osendarp'

  GISTEREN

  Het in- en uitchecken bij de overstap binnen het openbaar vervoer is onhandig geregeld. Daarom stelt het CDA hier kamervragen over en pleiten de partij voor strikte eisen voor vervoerders.

  CDA-kamerleden Mustafa Amhaouch en Wytske Postma stellen kamervragen aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat en de minister van Milieu en Wonen over het mogelijk maken van enkelvoudig in- en uitchecken. De partij stoort zich aan het feit dat reizigers bij iedere overstap opnieuw moeten in- en uitchecken.

  Onnodige kosten


  Bodybuilders doen recordpoging met eten van mega hamburger
  Likeability of3

  Bodybuilders doen recordpoging met eten van mega hamburger

  Links bodybuilder Lorenzo Leeuwe en rechts ' Dutch Giant' Olivier Richter

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Bodybuilders Olivier Richters en Lorenzo Leeuwe doen binnenkort een recordpoging om de grootste hamburger van Nederland op te eten.

  Het record van de Big Daddy, zoals de beruchte hamburger heet, staat nu op negen opgestapelde burgers van in totaal 2,7 kilo. Deze is verkrijgbaar bij hamburgerrestaurant Burgers van Barneveld. De twee hongerige heren zullen daar een recordpoging doen om het beest van een burger, van dit keer 3 kilo, weg te krijgen. „Ik had de burger gezien op Instagram dacht eigenlijk meteen: 'Dat lukt mij ook wel'", zegt Lorenzo Leeuwe. „Ik ben een hele grote eter en heb al eens eerder een burger van 2,2 kilo opgekregen. Het leek me leuk om dat persoonlijke record te verbreken."

  En dat gaat Leeuwe niet alleen doen. Samen met Olivier Richters waagt hij begin maart een poging om de enorme hamburger van 3 kilo weg te krijgen. „Het is niet alleen een poging om het record van 2,7 kilo te verbreken, maar het is ook een onderlinge competitie. Olivier is ook een hele grote eter en het is natuurlijk wel de bedoeling om hem te verslaan door de burger eerder op te hebben dan hij", lacht Leeuwe.


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar