Vreemden groeten is netjes, maar kies je momenten

Elkaar groeten is uit de straatetiquette verdwenen. Foto: Colourbox

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

7 SEP 2016

Haije. Moi. Hoi. Het zijn slechts enkele Nederlandstalige begroetingen waarmee je vreemden op straat zou kunnen verblijden. Waarom doen we dat dan niet? 80 procent van de Metrolezers zegt vreemden ’meestal te begroeten op straat’. Maar hoe vaak maak jij dat daadwerkelijk mee? En is dat wel normaal?

Het gebeurt niet vaak meer, zegt etiquettedeskundige Anne-Marie van Leggelo van Het Etiquette Bureau. „Deze etiquette is anno 2016 komen te vervallen. Ik vind dat wel een tekortkoming. Een beetje spontaniteit mag toch wel.”

Vroeger waren de etiquetteregels strikter en werd er verwacht dat je passanten groette of opstond voor ouderen. „Dat zijn we helemaal vergeten. Nu zijn we veel meer op onszelf. Individueler. Lopen rond met onze neus in mobieltjes. Het groeten heeft zich aangepast aan de tijdsgeest.”

Kanttekening

En dat vindt Van Leggelo jammer. Maar met een kanttekening. Zomaar iedereen begroeten op straat is namelijk ook een beetje raar. „Je moet wel je momenten kiezen. Bijvoorbeeld als iemand je recht aankijkt, dan knik je even. Of als je een winkel binnenloopt, dan zeg je gedag. En hoe vreemd is het wel niet om een lift met tien mensen er in stil binnen te lopen? Dat is niet netjes. Je kunt wel uitstralen dat je geen gesprek wilt.”

Positief verrast

De 9-jarige Yens die iedereen bij een ijssalon begroet en waar Metro maandag over schreef, ontvangt verbaasde, maar ook positief verraste blikken van zijn toehoorders. Van Leggelo zou bij hem op de laatste wijze hebben gereageerd. „Maar als dit jongetje straks 45 jaar is en nog steeds hallo roept tegen jonge meisjes of oudere vrouwen, dan is dat raar. Mensen zijn tegenwoordig meer op hun hoede en zich bewust van wat er zich afspeelt in de maatschappij. Als een man een vrouw op straat zomaar begroet, dan denkt ze snel: wat wil hij van me? Terwijl hij er misschien niets mee bedoelt.”

Op de juiste momenten iemand begroeten, is dus essentieel. En op de juiste plek ook. „In Brabant gaat het er wat spontaner aan toe en is gedag zeggen normaler. In steden in het westen zijn mensen wat terughoudender. De kans dat je iemand nog eens tegen kan komen, speelt hierbij een rol. Als je weet dat je diegene nooit meer ziet, groet je minder snel. Maar vergeet niet: je weet nooit wanneer je iemand toch weer tegen kunt komen. Als je gedag zegt, laat je een betere indruk achter.”

Geen hokjes

Maar wat iemand niets terug zegt? Wees dan niet gepikeerd. „Je weet nooit in wat voor gemoedstoestand iemand verkeert. Dat kun je van buiten niet zien. Plaats diegene dus niet meteen in een hokje. Pas als iemand drie keer niets terug zegt, weet je dat je genegeerd wordt.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Broodje kebab blijft bestaan

Fosfaat mag toch worden toegevoegd aan bevroren kebab. (Foto: EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

48 MIN

Je hoeft niet langer bang te zijn dat je favoriete snack na het stappen verdwijnt. Het broodje kebab blijft verkrijgbaar in snackbars en eethuizen. Aan döner kebab mag namelijk toch gewoon fosfaat toegevoegd worden.

Verbieden van fosfaat

Personeel eet chocoladeletters voor gehandicapten op

Letters van chocoladefabrikant Baronie de Heer in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

2 UUR

Een vrijwilligster die de gehandicapte bewoners van een zorginstelling wilde verrassen met 25 chocoladeletters, is erachter gekomen dat zij ze nooit hebben gekregen. Het personeel heeft de sinterklaastraktatie zelf opgegeten.

De 70-jarige Miep Broeren is vrijwilligster bij de Senioren Vereniging Dinteloord / Steenbergen in Brabant. Albert Heijn was zo gul geweest om haar 250 chocoladeletters te schenken die ze daar kon uitdelen. Toen ze er een aantal over had, besloot ze de gehandicapten bij de Stichting Dag- en Woonvoorzieningen Dinteloord te verrassen.

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer kondigt zijn vertrek aan. Foto: ANP.

Foto van 'ANP'

ANP

VANDAAG, 11:35

Emile Roemer stapt begin januari op als leider van de SP in de Tweede Kamer. Hij heeft dat woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in restaurant Dudok in Den Haag, waarbij ook de andere SP-Kamerleden, zijn vrouw en zijn kinderen aanwezig waren.

Hij maakte verder bekend dat de 32-jarige Lilian Marijnissen zijn opvolger wordt. Marijnissen zit sinds maart in de Tweede Kamer en is de dochter van Jan Marijnissen, onder wiens leiding de partij groot werd.

Deze woning wordt alleen verhuurd aan Nederlanders
Likeability of 5

Huisbaas verhuurt woning alleen aan Nederlanders

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 10:34

„De eigenaar heeft ervoor gekozen alleen aan mensen van Nederlandse afkomst te willen verhuren.” Dit stond in een mailtje, gericht aan een huiszoekend Marokkaans echtpaar.

60 tot 100 miljoen gaat Duits tolplan ons kosten

Duits tolplan gaat ons 60 tot 100 miljoen kosten

Demonstratie tegen Duitse tolplannen Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 09:24

Tussen de 60 en 100 miljoen gaat het Nederlandse automobilisten kosten als het Duitse plan om tolheffing voor personenwagens in te voeren, doorgaat.

Dit blijkt uit een onderzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. Vooral voor de bewoners in de grensstreek zou het flink oplopen, 40 procent van de kosten van de tol zou voor de rekening komen voor bewoners en bedrijven hier.

De gekste kerstpakketten: chocodildo's en glijmiddel

Zo af en toe duikt er een dildo op in een kerstpakket. Foto: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

VANDAAG, 08:51

Ho, ho, ho! De kerstman zal ook dit jaar ongetwijfeld weer een paar vreemde verrassingen in kerstpakketten stoppen. Uit onderzoek van Acties.nl blijkt namelijk dat er regelmatig opvallende voorwerpen opduiken in de verrassingen van bedrijven voor hun werknemers. „Sommige werkgevers maakten het wel heel bont”, zegt Vince Franke van Acties.nl. „Een van de ondervraagden kreeg condooms en glijmiddel in zijn kerstpakket. Drie kregen een dildo, waarvan eentje van chocolade.”

Camera video'Anders hadden we nu rekenen gehad'

'Meester Frank', Mila, Quinten en Florine met de snoepjes (ergo: leraren zijn net zo belangrijk voor hen als snoepjes) / Pepijn Arends

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

VANDAAG, 08:30

Reclamebureau organiseert originele BSO slash snuffelstage voor creatieve leerlingen met als doel: een reclamespot maken om de leraren een hart onder de riem te steken.