In het nieuws

’Trein funest voor je humeur’

NS kampt met de drukste maand van het jaar. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

16 SEP 2016

De drukste maand in de trein drukt zwaar op de gemoedstoestand van de reizigers. Het duwen en trekken op de perrons en in de trein voor een plekje bezorgt menig spitsreiziger een slecht ochtendhumeur. „Niet iedereen slaagt voor de sardine-oefening.”

Weer beginnen op je werk of school is al een opgave na een heerlijke zomervakantie, maar dat dit (logischerwijs) start met de drukste maand van het jaar in het openbaar vervoer, maakt het nog vervelender. Tel daarbij een hittegolf op en de verwensingen richting medereizigers en NS zijn niet van de lucht.

Het leek donderdag wel de drukste dag tot nu toe. Op social media vlogen ’s ochtends de irritaties en ergernissen in het rond. Van te korte treinen tot reizigers die tassen in het gezicht kregen, en van airco’s in de trein die het niet doen tot uitgevallen treinen. „Zo’n treinreis is gewoon funest voor je humeur”, zegt de 30-jarige Elske na een reis van Utrecht Centraal naar Amsterdam Sloterdijk.

„Ik heb normaal gesproken geen ochtendhumeur, maar nu was ik gewoon aan het schelden. Wel drie keer. Zo ben ik helemaal niet. Het is een heel slecht begin van de dag.” En Elske is zeker niet de enige. „Ik ga niet elke dag over de trein klagen. Ik ga niet elke dag over de trein klagen. Ik ga niet ...”, prevelt Peter Kwint zijn mantra op Twitter.

33,3 miljoen reizigers verwacht NS deze maand naar hun bestemming te brengen. Ze lijken allemaal in de trein van Jean te zitten. „Na een gevecht om in een trein te komen na 20 minuten vertraging, roepen ze doodleuk om dat er mensen uit moeten, omdat de trein te vol zit!”, lucht hij zijn hart op Twitter.

Linda Bergman zag in de ochtendspits in Zutphen een „minitrein” aankomen, waardoor „de helft van de mensen buiten moest blijven staan”. Een „ultrakorte” of „te heet gewassen” trein wordt het ook wel genoemd. De reizigers lopen rood aan, en dat is niet van de tropische temperatuur buiten.

„De drukke treinen werken asociaal gedrag in de hand”, zegt Wilanka (30) die forenst tussen Utrecht Centraal en Amsterdam Amstel. „Iedereen loopt over elkaar heen op het perron om als eerste bij de deur te kunnen staan om een plek te hebben. Het geduw en getrek gaat in de trein verder. Ik merk dat ik zelf een beetje mee ga doen en dat wil ik helemaal niet. Maar als je iedere dag in je goede jurk op de trap moet zitten, dat brengt asogedrag teweeg.”

Karel Smouter ondervond in de eerste drie dagen na zijn vakantie gedurende zes ritten „1x uitval, 3x vertraging en 2x overvolle trein” van Deventer naar Duivendrecht. Maar in de auto stappen is deze dagen ook geen alternatief voor mensen die de A1 of A6 richting de Randstad moeten rijden. Vertragingen van een uur waren donderdag de normaalste zaak van de wereld.

„Dat je om 7.30 uur kijkt op vid.nl en ziet dat er al 10km file staat op de A1... zucht.. draait zich maar weer om in bed”, schrijft Leon op Twitter. Hij is nog een geluksvogel. Degenen die er al in reden, hadden minder geluk. „Ben ik het die in de herhaling valt of de file op de A6?”, zegt Albert Romkes. Om 7.00 uur stond er al een file van 10 kilometer richting Muiden.

Automobilisten moeten de komende twee weken nog rekening houden met files op de A1 en de A6, laat de Verkeersinformatiedienst weten. Dit komt door wegwerkzaamheden en de herinrichting van de A1 richting Amsterdam. Hierdoor staat het verkeer in de ochtendspits sinds deze week muurvast.


Bijsluiters melatonine hebben het niet over bijwerkingen

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

19 MIN

Slik je (weleens) melatonine? Dan kun je last krijgen van bijwerkingen zoals diarree, hoofdpijn, hartkloppingen, nachtmerries en slapeloosheid. Toch staan die meestal niet vermeld in de bijsluiters van melatonineproducten die bij de drogist te koop zijn.

Bijwerkingencentrum Lareb meldt dat de informatie in de meeste van die melatoninevarianten ontbreekt of incompleet is. Van gebruikers heeft het centrum 181 meldingen binnengekregen.

Verschillende sterktes


Roze taxiborden voor een extra veilig ritje

Vanaf donderdag rijdt de dienst. /Staxi Lady

Foto van 'Elselotte Smink'

1 UUR

Avondje stappen, iets te gezellig, laatste trein gemist. En daar sta je dan, midden in Amsterdam. Gelukkig zijn er altijd taxi’s die je voor een al dan niet zacht prijsje naar huis brengen. 

Maar die voelen lang niet altijd veilig aan, zeker niet voor (jonge) vrouwen. Daarom komt taxibedrijf Staxi met Staxy Lady, het eerste online platform dat vrouwentaxi’s aanbiedt. Te herkennen aan het roze taxibord: wel zo makkelijk.

Alleen vrouwelijke chauffeurs


'Buurtbewoners moesten drie keer 112 bellen na steekpartij'

Hulpdiensten bij het pand in Wageningen. /ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Bij een steekincident woensdagavond bij een zorginstelling in Wageningen viel een dode en raakten meerdere mensen gewond. Buurtbewoners hebben drie keer het alarmnummer moeten bellen voordat er hulp kwam.

Een buurman zou van de politie te horen hebben gekregen dat er geen politieauto’s beschikbaar waren, weet Omroep Gelderland.

Bewoner instelling


'Studenten vanuit middeninkomens de dupe van leenstelsel'

Studenten eindigen daardoor met hogere leningen. Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

3 UUR

Niet studenten met ouders uit de laagste inkomensgroepen, maar studenten van wie de ouders gemiddeld verdienen, zijn het slechtst af met het leenstelsel. 

Deze studenten krijgen in de meeste gevallen geen of alleen een lage aanvullende beurs, terwijl de ouders niet altijd bijdragen aan de kosten voor de studie. Dat concludeert organisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) naar aanleiding van een enquete van onderzoeksbureau I&O research.

Laag versus hoog


'Geen sigaretten meer bij supermarkten en tankstations'

Winkels kunnen gedwongen worden met een wettelijke verplichting. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 08:45

Als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt, zijn er al komend jaar geen sigaretten meer te vinden bij tankstations en supermarkten. 

Het kabinet moet daarom een deal maken met de moederbedrijven. Donderdag komen CDA en ChristenUnie met de plannen hiervoor, bij een debat over de uitbreiding van het rookverbod met elektronische sigaretten, schrijft het AD

Uitstalverbod


Kaasboys openen Kaasbar: 'Make cheese, not war'

De kaasboys voor hun bar. Bij twee van de drie loopt kaas als een gele gesmolten sliert door hun leven, de andere is een echte horecabaas: Hademar, Mark en Thierry

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 08:30

Amsterdam is een bijzondere bar rijker, in het iconische pand waar een bekende taartenwinkel zat, met drie jongens aan het roer die er wel kaas van hebben gegeten.

Wat krijg je als twee telgen uit twee kaasfamilies de krachten bundelen en het doen met een echte horeca-man? Het klinkt misschien als het begin van een soft-cheesy film, maar het antwoord luidt ‘Kaasbar’. Gevestigd hartje Pijp, waar vroeger ‘De Taarten van m’n Tante’ zat, met uitzicht op het Marie Heinekenplein en nét open. Toeristen turen nieuwsgierig naar binnen en een handige man van Superneon bevestigt een fonkelend nieuw Heinekenbord boven de deur van het pand. Want waar kaas is, is niet alleen wijn, maar ook bier.

Waar kaas is...


Dode vermoedelijke dader schietpartij Hanau gevonden

Uiteindelijk werd de vermoedelijke schutter dood gevonden in zijn huis. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:00

Bij twee schietpartijen in shishalounges in het Duitse Hanau zijn negen doden en meerdere gewonden gevallen. De vermoedelijke dader werd dood gevonden in een woning. 

De dader zou alleen hebben gehandeld en na de eerste schietpartij rond 22.00 uur gevlucht zijn in een donkere auto. Daarna opende hij in een andere lounge nog een keer het vuur. De politie zocht met man en macht naar de dader.

In woning


Jongetje (10) die vroeg om voetbalplaatjes mishandeld
Likeability of3

Jongetje (10) die vroeg om voetbalplaatjes mishandeld

Het jongetje vroeg het winkelend publiek om voetbalplaatjes. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 38-jarige man uit Dordrecht is woensdag opgepakt omdat hij vorige week een 10-jarige jongen mishandelde die om voetbalplaatjes vroeg.

Het jongetje stond vorige week woensdag bij een Albert Heijn Dordrecht om in de laatste dagen van de actie, die tot en met zondag liep, nog wat plaatjes te scoren.

Hij vroeg het winkelend publiek om voetbalplaatjes. De verdachte was hier niet van gediend en verkocht de jongen „een paar rake klappen”, aldus de politie.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Trump bood Assange gratie als hij zou meewerken over e-maillek

Trump bood Assange gratie als hij zou meewerken over e-maillek

/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Amerikaanse president Donald Trump heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange gratie aangeboden als hij zou verklaren dat Rusland niets te maken had met de publicatie van WikiLeaks-e-mails van de Democratische partij. Dat bleek bij een hoorzitting voor de rechtbank in Londen woensdag.

Assange verscheen op de zitting via een videolink vanuit een gevangenis in Londen, terwijl advocaten de gang van zaken van de hoorzitting van volgende week bespraken. De rechtbank moet beslissen of hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Tijdens de hoorzitting van woensdag sprak Assange alleen om zijn naam en geboortedatum te bevestigen.

Getuigenverklaring


Man die copy-paste uitvond overleden
Likeability of3

Man die copy-paste uitvond overleden

Knippen en plakken, de meeste van ons kunnen niet meer zonder. De man die deze inmiddels onmisbare functie uitvond, is maandag op 74-jarige leeftijd overleden. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Knippen en plakken, de meeste van ons kunnen niet meer zonder. De man die deze inmiddels onmisbare functie uitvond, is maandag op 74-jarige leeftijd overleden.

De Amerikaanse computerpionier Larry Tesler bedacht in de jaren '70 een manier om stukken tekst te knippen, te kopiëren en te plakken. 'Cut, copy and paste', noemde hij het. De handige functie wordt tegenwoordig overal gebruikt.

Omslachtige systemen


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Het belangrijkste bij een burn-out: kies voor jezelf

Het belangrijkste bij een burn-out: kies voor jezelf

Volgens de Burn Out Poli zijn er 1,4 miljoen Nederlanders met burn-out verschijnselen. /Gettyimages

Foto van 'Tosca de Jong'

GISTEREN

Zanger Jan Smit zat een maand in een kliniek voor de behandeling van een burn-out. Om verder tot rust te komen trekt hij zich een deel van zijn tijd terug in een appartement, zonder zijn gezin. Is dit hét medicijn tegen een burn-out en hoelang staat er eigenlijk voor?

Een burn-out kan ons allemaal overkomen. De cijfers liegen er niet om. Volgens de Burn Out Poli - met vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Voorburg en vier nieuwe vestigingen op komst - zijn er 1,4 miljoen Nederlanders met burn-out verschijnselen. Of je nu hoog- of laagopgeleid bent, bekend of onbekend, bij iedereen kan het moment komen dat je lijf chronische stress ervaart en ‘stop’ zegt.

Een van de bekendste zangers van ons land overkwam dit ook en vertrok voor een maand naar Spanje waar hij werd behandeld door een groep Nederlandse psychotherapeuten. Smit is weer terug in Nederland maar trekt zich zo nu en dan terug in een eigen appartement als de drukte van zijn gezin (hij heeft drie kinderen, red.) hem iets te veel wordt. Niet iedereen met een burn-out heeft de luxe om dit te doen, maar is afstand nemen goed voor je herstel?


‘Schaarste seksspeeltjes dreigt door coronavirus’

‘Schaarste seksspeeltjes dreigt door coronavirus’

Foto: Colourbox

Foto van ''

GISTEREN

Het coronavirus dreigt een schaarste te veroorzaken in sekstoys die in China worden geproduceerd voor de Europees marktleider in online erotiek, EDC Retail.

Het productieproces in China ligt als gevolg van het rondwarende virus grotendeels stil. „De productie is maar een derde van wat het normaal is”, vertelt CEO Eric Idema. Via webshop EasyToys.nl, onderdeel van EDC Retail, worden wekelijks tienduizenden erotische producten besteld.

Handel ligt plat


Boeren én Drentse boerenrockband 'donderen deur'

Minder boeren dan verwacht, maar de boeren die er waren, wáren er / ANP Koen van Weel

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Drie maal trekkersrecht? Voor de derde keer trokken de boeren naar Den Haag. Drentse boerenrockband 'De Wethouders' stak ze een muzikaal hart onder de riem. „Je moet niet met de boeren fucken.”

Op dezelfde dag dat een online supermarkt nieuwe boerderijmelk in het assortiment aankondigt, komen de boeren uit alle hoeken en straten en zelfs over de tramrails naar de nieuwe demonstratieplek geronkt. Velen op hun trekkers, versierd met onze Nederlandse tricolor wapperend in de wind, maar dan omgekeerd als symbool van nood en protest. Een allerhande aan krachtige en soms ook spitsvondige leuzen prijkt op de trekkers, in zwarte blokletters op verschillende materialen gestift.

‘Nederland is opgebouwd in overalls en wordt kapot gemaakt door pakken’ staat op een stuk karton te lezen, evenals ‘Onze landbouwsector gaat naar de klote door al die politieke malloten’. De ondergrond van het Malieveld moet nog even bijkomen van de vorige acties en Staatsbosbeheer en de gemeente hebben het de boeren dan ook verboden om wederom daar te demonstreren. De nieuwe locatie, waarvan de naam bij velen waarschijnlijk een thuiskom-gevoel oproept, is de Koekamp, het park vlakbij het protestveld en staat op deze woensdag vol met duizenden boeren en sympathisanten, waarvan velen gewoon met de trein zijn gekomen, zoals actiegroep Farmers Defence Force (FDF) had geadviseerd. Al zijn er ook bij die de nacht hebben doorgebracht in hun trekker. De verwachte 7500 zijn er niet, maar de boeren die er zijn, laten hun stem horen. „We protesteren tegen de overheid omdat ze de boeren continu in hun hemd zetten”, zegt iemand, aangevuld door zijn buurman: „we zijn hier niet om de burgers te pesten, maar juist om voor ons bedrijf op te komen.”


Opnieuw arrestatie door onderzoek naar pedovereniging Martijn

Opnieuw arrestatie door onderzoek naar pedovereniging Martijn

De 25-jarige man werd dinsdag opgepakt. Foto ter illustratie. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft een 25-jarige man aangehouden, die wordt verdacht van het bezit van kinderporno. Het gaat om Nelson M., die vorige week in opspraak raakte omdat hij in het televisieprogramma Danny Op Straat beweerde dat een jong kind zelf kan beslissen of het seks heeft met een volwassene.

De arrestatie vloeit voort uit een onderzoek dat justitie heeft ingesteld naar mogelijk nieuwe activiteiten van de verboden pedofielenvereniging Martijn. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Doorzoekingen


Wat wordt de carnavalskraker van 2020?

Wat wordt de carnavalskraker van 2020?

Met zijn carnavalskrakers is Lamme Frans een graag geziene gast tijdens carnaval. /Lamme Frans

Foto van 'Pierre Oitmann'

GISTEREN

Welk lied gaan we het meeste horen deze carnaval? Wordt het een feestplaat van Snollebollekes, de viralhit van Lamme Frans, de lofzang op de frikadel of toch de folky sjoenkelballad van het Limburgse duo Spik & Span?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de plek waar je carnaval gaat vieren. Want er zijn immense verschillen tussen de viering van het volksfeest in Limburg en Noord-Brabant. Zelfs binnen die provincies kan het per gemeente verschillen welke liedjes er worden gedraaid. „Het Brabants carnaval is meer gelieerd aan feestmuziek, zoals Snollebollekes en het aprèsskigebeuren zoals we dat kennen uit Duitsland en Mallorca”, aldus Henk Hover, programmamaker en muziekredacteur van de Limburgse regionale omroep L1. „Het Limburgse vastelaovend is meer geënt op het Duitse carnaval, zoals ze dat vieren in het Rijnland en Keulen, dus de muziek is ook meer daaraan gekoppeld.” Bovendien zul je carnavalsplaten van André van Duin of Gebroeders Ko niet horen onder de provinciegrens bij Eindhoven. „In Limburg moet je echt niet aankomen met Nederlandstalige carnavalsmuziek; het moet dialect zijn.”

Vrolijke potpourri


Oud-onderwijsminister Jos van Kemenade (82) overleden

Oud-onderwijsminister Jos van Kemenade (82) overleden

Oud-onderwijsminister en PvdA'er Jos van Kemenade is woensdag overleden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Oud-onderwijsminister en PvdA'er Jos van Kemenade is woensdag overleden. Dat heeft zijn zoon bekendgemaakt.

Van Kemenade was 82 jaar oud. Hij overleed na een kort ziekbed in zijn woonplaats Heiloo in Noord-Holland.

Van Kemenade was van 1973 tot 1977 minister van Onderwijs en Wetenschappen in het kabinet-Den Uyl. Die functie vervulde hij opnieuw in 1981 en 1982, ditmaal in het kabinet-Van Agt II. In de tussentijd was hij Tweede Kamerlid en fractiesecretaris.


Vier boeren aangehouden tijdens protest in Den Haag
Likeability of5

Vier boeren aangehouden tijdens protest in Den Haag

Zeker vier boeren zijn woensdag aangehouden tijdens het protest in Den Haag tegen het stikstofbeleid. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zeker vier boeren zijn woensdag aangehouden tijdens het protest in Den Haag tegen het stikstofbeleid. Ze maakten zich volgens de politie schuldig aan belediging, opruiing en verstoring van de openbare orde.

Het werd onrustig toen de betogers van het demonstratieterrein naar het nabijgelegen ministerie van Landbouw wilden lopen. Ze wilden stickers van actiegroep Farmers Defence Force op dat gebouw plakken. De politie hield ze tegen en drong ze terug. Al snel hielden de boeren het protest voor gezien. De tractoren verlaten inmiddels Den Haag.

‘Effe stickertje plakken’


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Arbeidsinspectie wil verbod op maaltijdbezorgen onder de 16
Likeability of5

Arbeidsinspectie wil verbod op maaltijdbezorgen onder de 16

De arbeidsinspectie wil een verbod op maaltijdbezorgen onder de zestien jaar. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De arbeidsinspectie wil een verbod op maaltijdbezorgen onder de 16 jaar. Het zou te veel risico’s met zich meebrengen voor tieners die jonger zijn.

De inspectie controleerde 178 horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben en bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Zo moeten de vaak jonge bezorgers te lang achter elkaar werken en bezorgen ze tot laat in de avond nog maaltijden. Ook krijgen ze te weinig betaald.

Steeds jonger


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar