Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 5 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Technische universiteiten puilen uit, studentenstop?

De vier technische universiteiten in Nederland willen meer geld van de overheid. Het AD meldt dat er zoveel studenten bijkwamen, dat collegezalen en laboratoria uitpuilen en er te weinig docenten zijn. Daarom dreigen de universiteiten met een studentenstop.

Het aantal technische studenten in Delft, Eindhoven, Enschede en Wageningen is in tien jaar tijd bijna verdubbeld: van 32.000 naar 53.000 studenten. Dat komt onder andere doordat de overheid, het bedrijfsleven en onderwijs flink energie en geld staken in het aantrekken van technische studenten.

Meer geld, anders stop

Twee op de tien studenten kiest nu voor een technische studie, dat moet vier op de tien worden. Aan goed opgeleide technici hebben we in Nederland namelijk een tekort. Volgens Victor van der Chijs, voorzitter van de federatie van technische universiteiten, kunnen de universiteiten de toestroom van al deze studenten echter nu al niet aan.

Er is geld nodig, anders moet de toestroom worden ingeperkt. „Dat betekent dat we strenger naar kwaliteit gaan kijken en bijvoorbeeld alleen de beste buitenlandse studenten aannemen. Tenzij we meer geld krijgen”, zegt Van Chijs in het AD.

College in bioscoopzaal

Jarmo Berkhout, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) noemt de klachten van de universiteiten gegrond: ,,De financiering van de scholen is niet meegegroeid met het aantal studenten.”

Volgens van Berkhout zijn de problemen in Delft al zo groot, dat studenten daar college volgen in gigantische bioscoopzalen. In Wageningen zouden de problemen vergelijkbaar zijn.

Numerus fixus

Volgens Minister Bussemaker is de financiering van de technische universiteiten wel meegegroeid en ze is niet van plan extra geld uit te trekken. In 2005 ontvingen ze 5.500 euro per student per jaar, voor het afgelopen studiejaar was dat 6.700 euro. Daarnaast mochten de technische universiteiten nog eens 33 miljoen euro verdelen.

Ze zegt ook dat de universtiteiten deze studentenaantallen al jaren terug hadden kunnen zien aankomen. Tegen een studentenstop heeft de minister geen onoverkomelijke bezwaren. „De kwaliteit van het onderwijs gaat voor alles, dus als ze de toestroom echt niet aankunnen, is een numerus fixus in ieders belang."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.