Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 9 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Rutte: ‘Zaanse hangjongeren tuig van de richel’

Minister Mark Rutte heeft geen goed woord over voor de groep Turks-Nederlandse jongeren die in Zaanstad overlast veroorzaakt. Hij noemt de groep jongeren in zijn wekelijkse persconferentie „gewoon tuig van de richel.”

Rutte gaf aan dat hij zich al twee dagen lang kapot ergert aan de groep, die op dit moment continu in de media is. Rutte vindt het vreselijk dat gewone mensen zich in hun buurt bedreigd voelen en roept op om aangifte te doen. Of het misschien iets te maken heeft met de recente „Het laatste wat we moeten doen is ze een genoegen doen door ze een escape te bieden door te zeggen: misschien heeft het te maken met de coup.”

Intimidatie

Rutte deed de uitspraken naar aanleiding van recente onrust in Zaandam in de wijk Poelenburg. Veel inwoners klagen daar over overlast en intimidatie bij de plaatselijke Vomar door de groep jongeren. Volgens de berichtgeving zou het personeel van de supermarkt vanwege intimidatie bang zijn de winkel te verlaten. Ook klanten en passanten zouden hier last van hebben. Daarnaast wordt er volgens de meldingen harde muziek gedraaid en zouden agenten worden beledigd.

YouTube

Een van de jongeren die vaak bij de Vomar te vinden is, is tevens de oprichter van een goedbekeken vlog op YouTube, onder de naam Ismail Ilgun. Hij was gisteren met een aantal andere jongeren uit de ‘hangroep’ aanwezig in de uitzending van PAUW.

https://www.youtube.com/watch?v=ET1qzdpXU7o

De YouTuber heeft inmiddels een video over de ophef op YouTube geplaatst. „We zijn als straatterroristen, hangjongeren in De Telegraaf gekomen. Hangjongeren kun je het wel noemen, maar straatterrorist? Jullie sporen echt niet. Jullie zeggen dingen die niet waar zijn.”

In de vlog geeft Ismail aan dat de groep hangjongeren juist een goede band met de politie heeft. „We zijn goed met de politie, we luisteren naar ze, maar weet je waarom? Ze komen naar ons toe, geven ons een boks, ze praten met ons en ze gaan weer weg. Dan doen we normaal. Maar als jij met kutgedrag gaat komen, dan gaan we je ruïneren. Hoe de politie het nu doet, vind ik geweldig”, aldus de YouTuber in zijn laatste vlog.

https://www.youtube.com/watch?v=3o9hBozSM4M

De gemeente Zaanstad beloofde donderdag dat er meer blauw in de wijk waar de overlast plaatsvindt gaat worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.