Ov-personeel durft niet al het geweld te melden

Ov-personeel durft niet al het geweld te melden

De cijfers over ov-geweld zijn niet compleet. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

5 SEP 2016

Personeel in het openbaar vervoer meldt niet al het geweld dat zij meemaken uit angst hun baan te verliezen. Medewerkers die te vaak agressie melden, wacht geregeld een gesprek met hun leidinggevende met de vraag of zij wel op de juiste plek zitten, weet Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA).

„Ik heb van medewerkers gehoord dat als zij te vaak melding maken van agressie, hen gevraagd wordt of het misschien niet aan hen ligt. Of ze niet iets anders moeten gaan doen”, zegt Van Helvert die veel met ov-personeel spreekt via vakbond FNV Spoor. „Het aantal geweldsincidenten lijkt hierdoor te dalen, maar dat klopt niet.”

'Schimmig'

Dinsdag stelt de parlementariër Kamervragen over de „schimmige” registratie van ov-geweld. Recent onderzoek bevestigt zijn betoog dat de cijfers niet kloppen. Niet alleen doordat personeel het niet altijd meldt, maar ook omdat de cijfers van de politie en de Nederlandse Spoorwegen niet met elkaar blijken te corresponderen. Dit zou mede komen doordat de politie niet alle meldingen juist invoert.

„Terwijl deze cijfers juist heel belangrijk zijn. Hier wordt beleid op gemaakt en actie op ondernomen”, zegt Van Helvert. „Er wordt nu gedacht dat we op de goede weg zijn, omdat het aantal incidenten daalt. Maar dat is niet juist. De meldingen dalen door slechte registratie en de lage aangiftebereidheid, maar het geweld en de ernst daarvan stijgt.”

Eén systeem

Het is al een aantal jaar bekend dat de cijfers van geweldsincidenten in het openbaar vervoer niet helemaal juist zijn. Hier zou in 2014 op last van toenmalig minister van Veiligheid, Ivo Opstelten, actie op ondernomen worden, maar daar is volgens Van Helvert nog niet veel van terechtgekomen. „Er is nog niets veranderd. Het CDA wil dat de politie, NS en andere ov-bedrijven met één registratiesysteem gaan werken waarin zij melding doen van agressie.”

De politie vinkt nu bij een aangifte aan dat het geweld tegen een werknemer met een publieke taak betreft. Dit gaat bij vier op de vijf aangiftes goed. Nog specifieker zou een ’ondoenlijke opgave’ zijn. „Onzin”, zegt Van Helvert. „Dat zijn bureaucratische redenen om iets niet te hoeven doen. Een politieagent ziet heus wel het verschil tussen een conducteur en een ambulancebroeder. Zo niet, dan zit die agent misschien niet op de juiste plek.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

PSV verliest in blessuretijd punten bij Groningen

De PSV'ers druipen zondag af in de Arena/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 21:07

Tot afgelopen zondag had PSV maar een keer punten laten liggen in de Eredivisie. Maar in vier dagen tijd heeft de koploper van de Eredivisie twee keer gemorst. Op bezoek bij FC Groningen speelde het met 3-3 gelijk, dankzij een treffer van de thuisploeg diep in blessuretijd.

Superstart

Handbalvrouwen plaatsen zich weer voor halve finale

Lois Abbingh gooit/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 19:13

Op het wereldkampioenschap in Duitsland hebben de Nederlandse handbalvrouwen weer de halve finales bereikt. Oranje rekende in de kwartfinale af met Tsjechië, al ging dat zeker niet makkelijk.

Lois Abbingh (foto) was de grote uitblinker en sleepte de ploeg er doorheen met maar liefst veertien doelpunten. De eindstand in de sporthal van Magdeburg was 30-26. Bij rust leidde Oranje met 17-16.

Bak jij dit jaar wat van de AIVD-kerstpuzzel?

Zomaar wat opgaven op een rijtje/AIVD-kerstpuzzel

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 16:49

Er zijn in december heel veel dingen waarvan je aan het begin van het jaar al weet dat ze eraan komen. Jaaroverzichten, Serious Request en niet te vergeten de allermoeilijkste puzzel van het jaar: de kerstpuzzel van de AIVD. En helaas, er is weinig kerst aan.

42 opgaven

Op kamers: 'Alles begint met een goed contract'

Woon je in een studentenkamer? Dit zijn jouw rechten

Op kamers: 'Alles begint met een goed contract'. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 16:00

Na tien keer een enorme deuk in je zelfvertrouwen te hebben opgelopen, is het eindelijk zover: je bent uitgekozen bij de hospiteeravond. Vanaf heden ben je trotse bewoner van een paar kleine vierkante meters in jouw studentenstad. Je schreeuwt het van de daken, maar let op: er kan een keerzijde zijn. Er zijn namelijk huisbazen die hun huurders volledig in de zeik nemen. Gelukkig zijn er instanties zoals de Huurcommissie die jou kunnen helpen. Want waar heb jij als huurder allemaal recht op?

Huurbescherming

Likeability of 3

Broodje kebab blijft bestaan

Fosfaat mag toch worden toegevoegd aan bevroren kebab. (Foto: EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

VANDAAG, 15:26

Je hoeft niet langer bang te zijn dat je favoriete snack na het stappen verdwijnt. Het broodje kebab blijft verkrijgbaar in snackbars en eethuizen. Aan döner kebab mag namelijk toch gewoon fosfaat toegevoegd worden.

Verbieden van fosfaat

Personeel eet chocoladeletters voor gehandicapten op

Letters van chocoladefabrikant Baronie de Heer in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 13:37

Een vrijwilligster die de gehandicapte bewoners van een zorginstelling wilde verrassen met 25 chocoladeletters, is erachter gekomen dat zij ze nooit hebben gekregen. Het personeel heeft de sinterklaastraktatie zelf opgegeten.

De 70-jarige Miep Broeren is vrijwilligster bij de Senioren Vereniging Dinteloord / Steenbergen in Brabant. Albert Heijn was zo gul geweest om haar 250 chocoladeletters te schenken die ze daar kon uitdelen. Toen ze er een aantal over had, besloot ze de gehandicapten bij de Stichting Dag- en Woonvoorzieningen Dinteloord te verrassen.

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer kondigt zijn vertrek aan. Foto: ANP.

Foto van 'ANP'

ANP

GISTEREN

Emile Roemer stapt begin januari op als leider van de SP in de Tweede Kamer. Hij heeft dat woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in restaurant Dudok in Den Haag, waarbij ook de andere SP-Kamerleden, zijn vrouw en zijn kinderen aanwezig waren.

Hij maakte verder bekend dat de 32-jarige Lilian Marijnissen zijn opvolger wordt. Marijnissen zit sinds maart in de Tweede Kamer en is de dochter van Jan Marijnissen, onder wiens leiding de partij groot werd.