In het nieuws

Klassen basisonderwijs moeten kleiner

Klassen in basisonderwijs moeten kleiner

Foto ANP

Foto van 'Tjerk de Vries'

13 SEP 2016

Klassen in het basisonderwijs zijn te groot. En dan hebben we het niet over de lokalen zelf.

Het aantal leerlingen in een klas overstijgt geregeld de 30, terwijl gemiddeld 23 het beste is, volgens SP en D66.

Dinsdag dienen deze partijen een gezamenlijke initiatiefwet in om de klassen in het basisonderwijs te verkleinen. Op dit moment telt één op de elf klassen 30 leerlingen of meer. Als het aan SP en D66 ligt dan wordt hier per direct een einde aan gemaakt.

Aandacht

„Op termijn moet elke school een gemiddelde klassengrootte van 23 leerlingen per bevoegde leraar tellen”, vinden de fracties. „Leerkrachten geven aan dat 29 leerlingen in een klas teveel is. Met 23 of 24 leerlingen per klas kunnen zij beter elke leerling de aandacht geven die hij of zij verdient.”

In de initiatiefwet stellen de partijen daarom voor om binnen zes jaar toe te werken naar een gemiddelde klassengrootte van 23 leerlingen op school- of locatieniveau. SP en D66 trekken 600 miljoen euro uit om de klassen in het basisonderwijs te verkleinen.

Roemer

„Een kleinere klas is beter voor kinderen”, zegt SP-leider Emile Roemer. „Meer aandacht leidt tot betere prestaties. Een kleinere klas is ook beter voor de docent omdat de werkdruk omlaag gaat. Je kunt dan eindelijk doen wat iedere docent wil: kinderen voldoende aandacht geven.”

D66-leider Alexander Pechtold voegt daaraan toe: „Kinderen hebben recht hebben op het beste onderwijs. De Nederlandse klassen zitten nu soms propvol. Daar moet snel een einde aan komen. In kleinere klassen kan de leraar ieder kind de aandacht geven die hij of zij verdient. Nu investeren in beter onderwijs en kleinere klassen is een investering in onze toekomst. Dat betaalt zich uiteindelijk dubbel en dwars terug.”

Als de wet wordt aangenomen door de Tweede- en Eerste Kamer zijn scholen met meer dan 30 leerlingen in een klas, of op termijn gemiddeld meer dan 23 leerlingen in een klas, verleden tijd. Als de klassen op een school te groot zijn, dan kan de onderwijsinspectie in gesprek met de school. Als het scholen niet lukt om de klassen te verkleinen dan kan een beroep worden gedaan op het kleine klassenfonds van 600 miljoen euro .

BEKIJK OOK


Views

200+

Potvis in de problemen voor kust Den Helder

De potvis is duizenden kilometers uit koers ©Kustwacht

Foto van 'metronieuws'

2 UUR

Het scheepsverkeer rond Den Helder wordt omgeleid vanwege de aanwezigheid van een verzwakte potvis in het water. Het dier is sterk vermagerd en maakt een gedesoriënteerde indruk.

Normaal gesproken is de Noordzee veel te ondiep voor dit soort walvisachtigen. De kustwacht denkt dat het om een verdwaald en verzwakt dier gaat.


Views

200+

'Minder vaccinaties door viraalgaande flauwekul'

Een meisje krijgt een vaccinatie tijdens een vaccinatiedag in Ahoy. / ANP

Foto van 'Merel Driessen'

3 UUR

Ooit leek het zo vanzelfsprekend om peuters te vaccineren tegen onder meer de mazelen en polio, maar anno 2018 vinden steeds meer ouders het niet nodig. Het RIVM maakte maandag bekend dat het aantal kinderen dat gevaccineerd wordt tegen verschillende infectieziekten opnieuw gedaald is. En dat is een zorgelijke trend, zegt Ruud Coolen, directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

Grote zorgen

Iets meer dan 90 procent van de tweejarigen was vorig jaar gevaccineerd tegen de infectieziekten die in het Rijksvaccinatieprogramma zijn opgenomen. Twee jaar geleden was dat nog ruim 91 procent. Een daling van één procent lijkt misschien weinig, maar is wel zorgelijk zegt Coolen: „Als het aantal kinderen dat gevaccineerd wordt blijft dalen en het onder een bepaalde graad uitkomt, zijn we niet meer collectief beschermd tegen een uitbraak.”


Views

200+

Likeability of 6

Klant trakteert spontaan in elektronicazaak

In samenwerking met BCC

20 JUN 2018

Nederlanders komen gemiddeld 1,2 keer per jaar in een elektronicawinkel, zo wijst onderzoek uit. Maar er zijn bijzondere uitzonderingen. Sommige mensen komen er zelfs vaker dan in de supermarkt.

Met de opkomst van het online shoppen wordt het weleens vergeten, maar fysieke winkels hebben nog wel degelijk een belangrijke functie in onze maatschappij. Ze vormen ontmoetingsplekken waar klanten terechtkunnen voor service, maar ook voor een gezellig praatje. Het filiaal van BCC in het Limburgse Beek is zo’n winkel die meer is dan een plek voor aan- en verkopen.

Functie in de buurt


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_bf470001daf785496b4aeccda54e415471fe8219_avatar

Views

4k+

Likeability of 3

Vanaf woensdag drie dagen streep door streekvervoer

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 17:21

De 72 uur durende staking in het streekvervoer gaat definitief door. Vanaf aankomende woensdag tot en met vrijdag zullen er in het hele land nauwelijks streekbussen rijden. Volgens vakbond CNV is een laatste bemiddelingspoging voor een nieuwe CAO mislukt en rest hen niks anders dan over te gaan op deze zware maatregel die de reizigers hard zal treffen.

Vakbonden


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

200+

Maak een festivalselfie en win de nieuwe ZenFone!
Likeability of 5

Camera videoMaak een festivalselfie en win de nieuwe ZenFone 5!

Nathan met roze bril en een vrolijke Pinkpopbezoeker.

In samenwerking met Asus

22 JUN 2018

Even een selfie op een festival schieten en posten om te laten zien wat voor tofs je nu weer aan het doen bent: doen we dat niet allemaal? Misschien gebeurt het deze zomer nog wel vaker als je weet dat je de ZenFone 5 - de nieuwste uit de serie - ermee kunt winnen…

#festivalselfie en #ZenFone

Metro en ASUS, de producent van de ZenFone, hebben samen een selfiewedstrijd opgezet. Meedoen is simpel. Ben jij op een festival en maak je er een selfie? Post de foto dan op social media, sowieso op Instagram, en zet er de hashtags #festivalselfie en #ZenFone bij. Wie weet sporen we je op en heb jij straks die coole smartphone in je handen om nog meer selfies te schieten.


love
user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

Views

1k+

'Turkije neigt nu wel heel erg naar een dictatuur'

President Recep Tayyip Erdogan viert de verkiezingszege. Foto: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

VANDAAG, 15:58

Met talloze microfoons onder zijn neus en camera’s op zijn gezicht gericht erkende oppositieleider Muharrem Ince met pijn in zijn hart de verkiezingszege van president Recep Tayyip Erdogan. Vervolgens maakte hij in stevige bewoordingen duidelijk wat de consequenties voor Turkije zullen zijn. Ince zei dat het land de banden met de democratie heeft verbroken en dat er een gevaarlijke periode aanbreekt.

Door Erdogans overwinning krijgt Turkije namelijk een presidentieel systeem, waarbij Erdogan enorm veel macht heeft. In een referendum stemde vorig jaar een kleine meerderheid (51 procent) van de Turkse kiezers voor een grondwetswijziging. Omdat zijn partij AKP met bondgenoot MHP het grootste blok vormt in het parlement hoeft Erdogan niet langer voor tegenstand van de oppositie te vrezen.

Alleenheerschappij


Views

300+

Thais voetbalteam vast in grottenstelsel

Een Thais jeugdvoetbalteam zit al sinds zaterdag vast in een grot in het noordelijke provincie Chiang Rai. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

VANDAAG, 12:30

En Thais jeugdvoetbalteam zit al sinds zaterdag vast in een grot in de noordelijke provincie Chiang Rai. Het gaat om twaalf jongens in de leeftijd van elf tot zestien jaar en hun 25-jarige coach. Het team werd verrast door een plotse overstroming waarna ze geen kant meer op konden.

Regenseizoen

Het jeugdteam ging zaterdag op excursie, maar toen zij niet terugkeerden, werd er alarm geslagen. Het is momenteel regenseizoen in Thailand en vooral in de berggebieden kunnen er plotselinge overstromingen voorkomen. Het grottenstelsel is door de overstroming modderig en onoverzichtelijk geworden.


Views

500+

Exclusief hotel voor criminelen opent deze zomer z’n deurenvideo icon
00:00

In samenwerking met Dutch FilmWorks

22 JUN 2018

Exclusief hotel voor criminelen opent deze zomer z’n deuren

Géén wapens, géén politie en géén moorden. Dat zijn de drie regels die keihard gelden binnen een exclusief ziekenhuis voor criminelen in Los Angeles. Deze zomer gaat dat hotel open en de manager is Jodie Foster. Huh?

Members only

Natuurlijk speelt wereldster Foster een personage, in dit geval Jean ‘The Nurse’ Thomas. Haar geheime en exclusief ‘members only’-ziekenhuis vol gewonde huurmoordenaars, bankovervallers, gangsters en andere misdadigers heet Hotel Artemis. En zo heet de superspannende actiefilm met Foster ook.

Vanaf donderdag 28 juni draait Hotel Artemis in de Nederlandse bioscopen. Hierboven zie je alvast de trailer van wat de komende maanden dé verrassing van deze blockbusterzomer kan worden.

Sterrencast

Naast Jodie Foster heeft Hotel Artemis een bijzondere cast, vol boeiende namen. Zo zijn onder meer Guardians of the Galaxy’s Dave Bautista, Sterling K. Brown uit Black Panther, femme fatale Sofia Boutella uit Kingsman: The Secret Service en good old Jeff Goldblum (Jurassic Park) in de film te zien.

Filmliefhebbers kijken bovendien naar deze actiethriller uit vanwege de schrijver, Drew Pearce. Hij was ook verantwoordelijk voor Iron Man 3, Mission Impossible: Rogue Nation en Sherlock Holmes 3. Vette actie gegarandeerd!

Bloederige rellen

Géén wapens, géén politie en géén moorden dus. Maar ja, dan barsten in de straten van LA bloederige rellen los en betreedt een legendarische maffiabaas Hotel Artemis. De veiligste plek voor criminelen op aarde is in één klap de gevaarlijkste geworden…

BEKIJK OOK


Views

1k+

Sarah Sanders. Foto: ANP
Likeability of 5

Woordvoerder Trump uit restaurant gezet

Sarah Sanders. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 12:00

Het had een gemoedelijk etentje moeten worden voor Sarah Sanders, de woordvoerder van het Witte Huis. Toch werd ze na het bestellen van haar hoofdgerecht vriendelijk verzocht om de zaak te verlaten: de eigenaren zouden iemand die voor Donald Trump werkt niet in hun restaurant willen hebben.

Eerlijkheid en compassie

Sanders schoof vrijdag aan in restaurant The Red Hen in de plaats Lexington, Kentucky. Ze was daar met haar man en zes anderen. Ze zat al een tijdje in het restaurant toen Stephanie Wilkinson, mede-eigenaar van het restaurant, haar vriendelijk verzocht om The Red Hen te verlaten. Wilkinson verklaart tegenover The Washington Post dat ze beleefd zou hebben gesteld dat het restaurant “enkele waarden hoog in het vaandel houdt, zoals eerlijkheid, compassie en samenwerking.” Vanwege die reden wilde ze Sanders graag zien vertrekken.


like
user_527c52d6af3455054f2e489c2783d099491d589d_avatar

Views

700+

De verdachte probeerde via de zelfscanner maar één klein onderdeel van zijn boodschappen af te rekenen. Foto: ANP
Likeability of 3

Klant heeft overvolle kar, rekent één flesje cola af

De verdachte probeerde via de zelfscanner maar één klein onderdeel van zijn boodschappen af te rekenen. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:50

Een klant bij Albert Heijn dácht wellicht het zelfscansysteem te slim af te zijn toen hij van al zijn boodschappen maar één flesje cola besloot af te rekenen. Dat liep echter anders af: het is immers niet geheel onopvallend als je uitpuilende kar in werkelijkheid 1093,59 euro waard is.

Sterrendiner

De boodschappen die in de kar aangetroffen werden waren niet mis: denk aan een halve kilo kalfsoester, zes flessen Lanson Brut-champagne (goed voor 179,94 euro), kaasjes, ossenhaas en garnalen. Kortom: dé ingrediënten voor een waardig sterrendiner. Des te opvallender wanneer er maar één onderdeel afgerekend wordt, in de vorm van een flesje cola.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

1k+

Koninklijke puppy's geboren op villa Eikenhorst

De koninklijke familie met hun honden Skipper en Nala. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

VANDAAG, 09:35

Hoera! Afgelopen weekend zijn op Villa Eikenhorst, de woning van koning Willem-Alexander en koningin Maxima, zeven labrador puppy's geboren. Het zijn vier mannetjes en drie vrouwtjes.

Skipper en Nala

Op de Instagram van het Koninklijk huis staat een foto van de pasgeboren puppy's. ,,De pups en moeder Nala maken het goed. Eén hondje blijft op de Eikenhorst wonen. Voor de andere broertjes en zusjes is -als ze groot genoeg zijn- een ander warm thuis gevonden."


Views

700+

Extra doden door missen prik baarmoederhalskanker

Het aantal Nederlanders dat zich laat vaccineren tegen baarmoederhalskanker, is in twee jaar met 15 procent gedaald. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

VANDAAG, 08:50

Het aantal 14-jarige meisjes dat zich laat vaccineren tegen baarmoederhalskanker is voor het tweede jaar op rij afgenomen, van 53,4 naar 45,5 procent. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is deze ontwikkeling dramatisch, omdat er jaarlijks tientallen doden kunnen vallen omdat mensen zich niet laten inenten.

Angst voor bijwerkingen

De belangrijkste reden om niet tegen baarmoederhalskanker te vaccineren of daarover te twijfelen, zijn de zorgen voor mogelijke bijwerkingen van het HPV-vaccin, zoals chronische vermoeidheid. Uit onderzoek blijkt dat het vaccin veilig is.


Views

800+

Onderwijsraad wil betere doorstroom vmbo-havo

De stap van vmbo naar havo is nu nog te groot. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 07:07

Het huidige kabinetsplan om de doorstroom van vmbo naar havo makkelijker te maken, is niet goed genoeg. Dat zegt de Onderwijsraad. Vmbo en havo zijn zo verschillend dat de kans groot is dat leerlingen die het havo misschien wel aankunnen er toch zullen struikelen.

Verschil te groot

Het is een grote wens van de Tweede Kamer die het kabinet momenteel uitvoert om de doorstroom van vmbo naar havo makkelijker te maken. Het kabinet regelt nu dat alle vmbo’ers met een diploma van de gemengde of theoretische leerweg naar de havo mogen, mits zij in zeven in plaats van zes vakken eindexamen hebben gedaan.


Views

200+

Wilders wil de beste cartoons gaan bundelen. Foto: ANP

Wilders wil eenmalig tijdschrift à la Charlie Hebdo

Wilders wil de beste cartoons gaan bundelen. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 07:05

PVV-leider Geert Wilders wil de uitkomsten van zijn zelfbedachte Mohammed-cartoonwedstrijd bundelen in een gedrukte uitgave. Het moet een Nederlands-Engelse variatie op het blad Charlie Hebdo worden, het Franse satirische tijdschrift dat in 2015 getroffen werd door een terroristische aanslag.

Cartoonwedstrijd

Eerder deze maand kondigde de PVV-leider al aan dat hij een cartoonwedstrijd in het gebouw van de Tweede Kamer wilde organiseren. Iedereen zou mee mogen doen, zolang het onderwerp van de ingezonden cartoon maar om de islamitische profeet Mohammed zou draaien. Het zou Wilders niet te doen zijn om provocatie, maar de vrijheid van meningsuiting. Hij wil zelf plaatsnemen in de jury, samen met de Amerikaan Bosch Fawstin, die in 2015 zelf nog een prijs won met een cartoon over de profeet.


Views

200+

Verkoopbonus van duizenden euro's voor tabakszaken

Tabakszaken krijgen illegale verkoopbonussen van Sigarettenfabrikanten. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 07:02

Tabakszaken krijgen illegale verkoopbonussen van sigarettenfabrikanten voor verkoopresultaten en merkpromotie. De verkoopbonussen kunnen oplopen tot in de duizenden euro’s. Het gaat mogelijk om honderden contracten, meldt de Onderzoeksredactie Tabak.

Het samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde heeft vijftien winkels bezocht, die haast allemaal bevestigen dat ze dergelijke bonussen krijgen. Hoe meer ze verkopen, hoe groter de bonus.

Verboden


Views

400+

Eerste ontslagen vallen om VMBO Maastricht

Afbeelding ter illustratie / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:54

Bij de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) zijn de eerste ontslagen gevallen naar aanleiding van de ongeldige examens van twee VMBO-scholen in Maastricht. Twee leden van zowel het College van Bestuur als de Raad van Toezicht moeten opstappen. Zij dragen allebei de portefeuille onderwijs.

Extra toezicht

Ook komt er een externe examencommissie die toezicht gaat houden op het adequaat bijhouden van de administratie van proefwerken en werkstukken in het derde en vierde jaar door de docenten. Daar schortte het aan. Als gevolg van slordigheden in die administratie door de docenten verklaarde minister Arie Slob van Onderwijs het examen van 354 leerlingen van VMBO Maastricht ongeldig.


Views

500+

Lees nu alvast de krant van maandag 25 juni

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

In de krant van maandag 25 juni vertelt Jordy Klaas, voorzitter van Landelijk Actie Komittee Scholieren, wat hij van het eindexamen drama op het VMBO in Maastricht vindt en lees je hoe Max Verstappen misschien nog wel het hoogste podium gaat halen.

Ooit gedacht aan een carrière als growth hacker? Digitale bedrijven en marketingbureaus ontvangen ze met open armen. Wat het precies is en hoe je het kan worden, lees je in de Metro van morgen.

Kan je niet meer wachten totdat je morgenvroeg jouw favoriete krant in handen hebt onderweg naar werk? Dan kan je 'm nu alvast hier lezen en ben je op de hoogte van wat het nieuws van maandag 25 juni is!


Views

500+

Erdogan claimt overwinning presidentsverkiezing

De Turkse president Erdogan heeft zondagavond de verkiezingen gewonnen. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Volgens de Turkse regeringswoordvoerder heeft president Recep Tayyip Erdogan zondag de presidentsverkiezingen in Turkije gewonnen. Inmiddels zou ruim 95 procent van de stemmen zijn geteld en duidelijk zijn geworden dat het volk voor Erdogan heeft gekozen. Maar volgens de oppositie is in werkelijkheid nog geen 40 procent van de stembriefjes gesteld.

'Verder' met Erdogan

„Het Turkse volk heeft Erdogan gekozen als eerste uitvoerende president van Turkije in het nieuwe systeem. Het Turkse volk heeft gezegd ‘verder’ met president Erdogan”, tweet regeringswoordvoerder Bekir Bozdag zondagavond.


Views

400+

Sportcoaches zien 'bewegingsarmoede' bij kinderen

Gymles op een middelbare school. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Topsportcoaches maken zich ernstig zorgen om bewegingsarmoede onder schoolkinderen. Ze vinden dat er een inspectietoets voor bewegen moet komen voor schoolkinderen, vertellen ze tegen RTL Nieuws.

Petitie

De coaches zijn een petitie gestart voor de inspectietoets die ze dinsdag zullen aanbieden aan de ministers Slob van onderwijs en Bruins van Sport. Onder anderen voetbalbondscoach Ronald Koeman, coach Sarina Wiegman van het vrouwenvoetbalteam en schaatscoach Jac Orie tekenden de petitie.


Views

900+