Binnenland

Klassen basisonderwijs moeten kleiner

Klassen in basisonderwijs moeten kleiner

Foto ANP

Foto van 'Tjerk de Vries'

13 SEP 2016

Klassen in het basisonderwijs zijn te groot. En dan hebben we het niet over de lokalen zelf.

Het aantal leerlingen in een klas overstijgt geregeld de 30, terwijl gemiddeld 23 het beste is, volgens SP en D66.

Dinsdag dienen deze partijen een gezamenlijke initiatiefwet in om de klassen in het basisonderwijs te verkleinen. Op dit moment telt één op de elf klassen 30 leerlingen of meer. Als het aan SP en D66 ligt dan wordt hier per direct een einde aan gemaakt.

Aandacht

„Op termijn moet elke school een gemiddelde klassengrootte van 23 leerlingen per bevoegde leraar tellen”, vinden de fracties. „Leerkrachten geven aan dat 29 leerlingen in een klas teveel is. Met 23 of 24 leerlingen per klas kunnen zij beter elke leerling de aandacht geven die hij of zij verdient.”

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

In de initiatiefwet stellen de partijen daarom voor om binnen zes jaar toe te werken naar een gemiddelde klassengrootte van 23 leerlingen op school- of locatieniveau. SP en D66 trekken 600 miljoen euro uit om de klassen in het basisonderwijs te verkleinen.

Roemer

„Een kleinere klas is beter voor kinderen”, zegt SP-leider Emile Roemer. „Meer aandacht leidt tot betere prestaties. Een kleinere klas is ook beter voor de docent omdat de werkdruk omlaag gaat. Je kunt dan eindelijk doen wat iedere docent wil: kinderen voldoende aandacht geven.”

D66-leider Alexander Pechtold voegt daaraan toe: „Kinderen hebben recht hebben op het beste onderwijs. De Nederlandse klassen zitten nu soms propvol. Daar moet snel een einde aan komen. In kleinere klassen kan de leraar ieder kind de aandacht geven die hij of zij verdient. Nu investeren in beter onderwijs en kleinere klassen is een investering in onze toekomst. Dat betaalt zich uiteindelijk dubbel en dwars terug.”

Als de wet wordt aangenomen door de Tweede- en Eerste Kamer zijn scholen met meer dan 30 leerlingen in een klas, of op termijn gemiddeld meer dan 23 leerlingen in een klas, verleden tijd. Als de klassen op een school te groot zijn, dan kan de onderwijsinspectie in gesprek met de school. Als het scholen niet lukt om de klassen te verkleinen dan kan een beroep worden gedaan op het kleine klassenfonds van 600 miljoen euro .

LEES OOK


Views

2

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Spannende exitpoll: 49% voor en 48% tegen sleepwet

De uitslag van het referendum gaat heel erg spannend worden ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

1 UUR

Volgens een eerste exitpoll zijn voor- en tegenstanders van de sleepwet in de huidige vorm met ongeveer een gelijk aantal. In een exitpoll die werd gehouden door Ipsos/NOS was 49 procent van de kiezers voor tegenover 48 procent tegen. De analytici bij de NOS noemden deze gegevens op zijn Amerikaans 'too close to call'.

Het aantal tegenstemmers is een stuk hoger dan in de opiniepeilingen naar voren kwam. Hier waren de voorstemmers met ongeveer tien procentpunt in het voordeel. Deze exitpoll is nog geen definitieve uitslag en er kan vanavond nog van alles aan veranderen. Zeker gezien dit kleine verschil. Bij de exitpoll is een foutmarge van 5 procentpunt van toepassing. Een duidelijke winnaar is er dus nog niet.

Gejuich

De initiatiefnemers van het referendum reageerden met luid gejuich op de cijfers van de exitpoll. Ook bij GroenLinks, een partij die tegen de wet is, werd de exitpoll positief ontvangen.

Het referendum is in ieder geval geldig, omdat de opkomst 48 procent was. Dat is ruim meer dan de drempel van 30 procent. Bij het vorige referendum bijna twee jaar geleden over Europese samenwerking met Oekraïne, was de opkomst 32,2 procent. Een ruime meerderheid stemde toen tegen.


Views

38

Meerdere gewonden bij Paasvee-feesten in Schagen

Paasvee-feesten zorgen voor minimaal twee incidenten ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 UUR

In discotheek Alpha in Schagen zijn tien tot vijftien mensen gewond geraakt door verdrukking. Op de tweede verdieping van de uitgaansgelegenheid raakte meerde mensen bekneld en ontstond er paniek. Een persoon moet met een ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd.

Dit laat de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord via sociale media weten. Medewerkers van het Rode Kruis zijn ter plaatse om te assisteren bij de behandeling van de gewonden. Rond 20.00 was de rust wedergekeerd en de situatie onder controle.

Verdrukking

Volgens de Veiligheidsregio waren er te veel mensen te dicht bij elkaar in een deel van de club. Waardoor dat kon gebeuren, is nog niet bekend. Een persoon werd met pijn op de borst naar een ziekenhuis gebracht, de anderen zijn buiten opgevangen. Zij waren vooral bevangen door emotie. Het is niet bekend hoeveel mensen binnen waren.

In Schagen zijn woensdag veel mensen op de been in verband met het Paasvee, een jaarlijks feest met onder meer een vee-tentoonstelling. Dit evenement trekt elk jaar veel bezoekers.

Heerhugowaard

Het is niet de eerste keer vanavond dat er problemen zijn met het publiek van de Paasvee-feesten. Eerder vanavond moest een stembureau op het station van Heerhugowaard haar deuren sluiten omdat dronken en baldadige jongeren het gebouw bestormden. Er ontstond een dusdanig onveilige situatie dat de gemeente geen andere mogelijkheid zag om tot sluiting over te gaan.

LEES OOK


Views

42

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 6

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

In opdracht van de Rijksoverheid

15 MAA 2018

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

Onze wereld wordt met de dag digitaler en daarmee wordt de bescherming van onze data dus ook telkens weer belangrijker. Toch gaan veel mensen wat slordig om met hun gegevens en daardoor zijn zij makkelijk te hacken. Ben jij wel goed beveiligd of ben jij hackable? Met deze test kom je er snel en makkelijk achter.

1. Als ik een melding krijg dat ik kan updaten, dan...

a. Laat ik die melding lekker even staan. Waar zijn die updates goed voor?

b. Voer ik de update meteen uit.

2. Voor elke site gebruik ik...

a. Hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk.

b. Een ander wachtwoord, wel zo veilig.

3. Mijn computer back-uppen, dat doe ik...

a. Heel soms, als ik daar zin in heb.

b. Regelmatig.

4. Ik krijg een mailtje van mijn bank met een link. Die link...

a. Klik ik meteen aan.

b. Klik ik niet aan. Ik lees eerst de inhoud van de mail en kijk naar het e-mailadres waar hij vandaan komt.

Als je alleen maar b hebt geantwoord, dan ben je heel goed bezig. Hackers krijgen jou niet zomaar te pakken. Heb je bij een of meerdere vragen ook het eerste antwoord? Dan kun je er met een aantal makkelijke maatregelen voor zorgen dat jij een moeilijker doelwit bent voor hackers.

1 Voer updates snel uit

Voor velen zijn de updates van je besturingssysteem een beetje als huiswerk: uitstellen totdat je écht niet meer anders kan. Maar die updates zijn er voor een reden. Fabrikanten brengen updates vaak uit om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken in het door jou gebruikte systeem gedicht worden. Daardoor is de kans veel groter dat als je te lang wacht met updaten, je gehackt wordt. Dus laat je telefoon, tablet en computer maar gewoon meteen updaten zodra je een melding krijgt dat dat kan.

2. Gebruik een ander, goed wachtwoord voor élke website

Het is begrijpelijk als je het lekker makkelijk vindt om één wachtwoord te gebruiken voor elk account op elke website. Maar veilig is het niet. Als iemand dan een van je accounts weet te hacken, heeft hij gelijk toegang tot alle dingen die jij op het internet doet. Zeker bij overheidsdiensten als DigiD kan dat hele nare gevolgen hebben. Gebruik daarom voor elke website een ander, goed password met veel letters, cijfers en andere tekens.

Als je dat onhaalbaar vindt, dan is dat heel begrijpelijk. Bovendien ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders ziet het aanhouden van een ander wachtwoord voor elke site als onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Gebruik in dat geval een wachtwoordmanager. Met zo'n wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord voor je wachtwoordmanager.

3. Voer regelmatig back-ups uit

Ook back-ups maken is zo'n klusje waarvan je denkt: dat komt later wel. Waarbij 'later' meer dan eens 'nooit' blijkt. Maar back-ups zijn ontzettend belangrijk. Als je computer besmet raakt met een virus, dan kan het zijn dat ook al je bestanden weg zijn. Op dat moment slaak je waarschijnlijk een enorme zucht van verlichting als je een recente back-up op je externe harde schijf hebt staan. Dat is die paar minuten dat je bezig bent met een back-up maken dubbel en dwars waard.

4. Let op waar je op klikt

Let altijd op waar je op klikt. Een link lijkt misschien onschuldig, maar het klikken op zo'n link kan ervoor zorgen dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd op je apparaat. Ook bijlages bij e-mails kunnen een dergelijk effect hebben. Kijk daarom bij mails altijd naar het taalgebruik. Als het niet goed voelt, neem dan het zekere voor het onzekere: klik niet op de link, maar tik zelf het webadres in.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_a283096e65c0095cd3475af0540ea5f0066814ff_avataruser_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

1k+

Stembureau Heerhugowaard sluit om baldadige jongeren

Station Heerhugowaard op een rustiger moment ©Google Maps

Foto van 'Jelmer Visser'

3 UUR

Medewerkers van het stembureau op het NS-station van Heerhugowaard hebben woensdagavond om 18.00 besloten om het bureau te sluiten. De reden hiervan was een groep baldadige jongeren die hadden gedronken en de confrontatie opzochten met de mensen in het stembureau. De waarnemers kwamen tot deze beslissing omdat de veiligheid van hen en de mensen die kwamen stemmen niet langer kon worden gewaarborgd.

Aangevallen

Een woordvoerder van de gemeente Heerhugowaard vertelde aan NH-Nieuws dat de overlastgevende jongeren van de Paasvee-feesten in Schagen afkomstig zijn. Het was druk op station Heerhugowaard en ze bevonden zich met een grote groep op het perron. Het bleef niet bij hinderlijke aanwezigheid. „Ze begonnen bijvoorbeeld massaal op het stembureau te slaan. Daarop gaven de medewerkers aan zich niet meer veilig te voelen."

De woordvoerder gaf aan dat deze situatie in Heerhugowaard nog nooit eerder is voorgekomen tijdens verkiezingen. Hoewel er op het station van Heerhugowaard niet meer kan worden gestemd, zijn er nog wel 26 andere locaties waarop burgers van de gemeente hun stem uit kunnen brengen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

83

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Proevende heren van Beer in a Box met vlnr: Victor Kuppers, Armand Haan, Tim Remmerswaal.

In samenwerking met Beer in a Box

In samenwerking met Beer in a Box

16 MAA 2018

Het proeven van bier is niet zomaar een kwestie van veel goudgele rakkers nuttigen en dan een kenner zijn.

Het glas aan je lippen zetten, kantelen en gaan! En dan denken dat je iets over een biersmaak kunt vertellen? Nee ho maar. Bier proeven is veel meer dan het drinken, is de stellige overtuiging van de heren van het Alkmaarse Beer in a Box. Tim Remmerswaal, Armand Haan en Victor Kuppers van het nog jonge online bedrijf in speciaalbieren móeten het wel weten. Zij stellen, in samenwerking met kenners in een testpanel, de ‘beer in a boxen’ samen. Zij komen er op een gegeven moment achter welk smaakprofiel je hebt en welke bieren bij jou passen. Zo kan Beer in a Box je uitdagen met nieuwe speciaalbieren, zonder dat je bij je abonnement ooit dezelfde soort in huis krijgt. Die heren nemen je in vijf bier-proef-stapjes mee en kun je langzaam op weg gaan een echte bierconnaisseur te worden.

1 De geur van je bier

De geur (het aroma) wordt gevormd door de smaakstoffen in het bier die het slijmvlies in je neus prikkelen. Deze komt tot je via de neus en de mondholte. De temperatuur van het bier speelt een belangrijke rol. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer smaakstoffen er verdampen en hoe meer deze in je holtes tot uiting komen. Een koud biertje heeft dus minder smaak dan een lauwere variant. Dat verklaart ook waarom een bier anders ruikt dan hij smaakt. Zodra bier in je mond terecht komt, wordt het opgewarmd en komen de geurstoffen vrij.

2 Gaat de smaak over de tong?

Het is een fabeltje dat smaken een eigen plaats op de tong hebben. Zoet, bitter zuur, zout en umami ervaar je met je hele tong. Zout en umami, de hartige smaken, komen in de regel niet in bier voor, de andere smaken wel. Echter, dit zijn de primaire smaaksensaties. Het echte proeven gaat vooral met de slijmvliezen in je neus en keel.

3 Mondgevoel

Hoe voelt het bier aan in je mond? Denk hierbij aan de prikkeling van het aanwezige koolzuur, hoe het in bier in je mond kleeft, de zeepachtigheid van het vocht en hoe je mond en tong samentrekken.

4 Volheid (body)

Van zachte boterige romigheid tot ‘water’ en alles ertussenin. De body van je bier bepaalt hoe je de smaak ervaart en vaak ook hoe lang hij blijft hangen.

5 Nasmaak

De nasmaak is de smaak die in je mond en neus overblijft nadat je het bier hebt doorgeslikt. Dat kan veranderen. Bier kan uitvloeien in een andere smaak. Het zoet komt bijvoorbeeld eerst, dan het bitter. Net als in het echte leven… Veel proefplezier!

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Speciaalbieren van Beer in a Box. / Femmy Weijs

Proefbox voor de Metrolezer

Speciaal voor Metrolezers is een ProefBox met zes speciaalbieren ontwikkeld. Beer in Box neemt ‘starters’ zo mee op ontdekkingstocht in de wereld van de smaken en geuren van speciaalbieren. De doos is bedoeld voor mensen die hun smaak graag willen weten. Victor Kuppers: „Zodra je je smaken in de smiezen hebt, kun je andere speciaalbieren gaan ontdekken. Wij beloven het beste te vinden binnen jouw smaakpallet.”

Wie Metro’s proefbox wil proberen gaat naar Beerinabox.nl/metro. Gebruik de actiecode metro en je krijgt er een gratis ‘beregoed bierglas’ bij.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

14-jarige oudermoordenaar akkoord met maximale straf

Het huis waar de dubbele moord gepleegd werd ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

3 UUR

De 14-jarige jongen uit het Friese Katlijk die vorig jaar zijn beide ouders met messteken om het leven bracht, is twee weken geleden door de jeugdrechter veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en onvoorwaardelijke behandeling in kliniek voor jeugd-TBS.

De advocaat van de puber heeft in overleg met hem besloten akkoord te gaan met het oordeel van de kinderrechter en niet in hoger beroep te gaan. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

Maximale straf

Vanwege de leeftijd van de jongen, kan hij niet worden veroordeeld als een meerderjarige. De veroordeling van een jaar in een jeugdgevangenis in combinatie met een onvoorwaardelijke pij-maatregel (jeugd-TBS), is in Nederland de maximale straf voor een minderjarige dader. Deze zaak is ook uniek in zijn soort, nog nooit stond er in Nederland een minderjarige voor de rechter omdat hij zijn beide ouders had omgebracht.

De jongen koesterde een 'intense haat' tegenover zijn ouders. Deze haat was zo ondraaglijk dat hij hen wilde vermoorden. Er werd vooraf een plan bedacht waarop hij zijn ouders met messteken om het leven ging brengen terwijl zij sliepen. Hij voerde zijn schokkende plan uit nadat hij zich anderhalf uur in een donkere hoek had verschanst. Zijn ouders werden daarna aangevallen en met messteken om het leven gebracht.

Procedure

Vanwege de unieke en zeer gewelddadige details in deze zaak, hadden deskundigen moeite met een eenduidig oordeel vellen over de maatregelen die er tegen de oudermoordenaar moesten worden getroffen. Advocaat Robert Snorn liet na de uitspraak weten dat de onvoorwaardelijke jeugd-TBS voor hem een reden zou kunnen zijn om in hoger beroep te gaan. Zijn cliënt liet hem echter weten dat hij de opgelegde straf wel goed vond zo. Hierdoor besloot de raadsman de opgelegde straf te accepteren.

De jonge Katlijker verblijft nu in een jeugdgevangenis en wordt daarna overgebracht naar een jeugdinrichting. Hier zal gestart worden aan een behandelingstraject. Psychologen mensen dat de puber een depressie had in combinatie met stoornissen die binnen het autisme-spectrum vallen.

Jeugd-TBS wordt in principe opgelegd voor drie jaar. Afhankelijk van de vorderingen in de behandeling kan ervoor gekozen worden om de gedwongen behandeling voor te zetten. Dit kan tweemaal met twee jaar verlengd worden. Mocht de jongen dan volgens zijn behandelaars nog steeds een gevaar vormen dan kan de pij-maatregel worden omgezet in reguliere tbs.

LEES OOK


Views

100+

OM gaat Coöperatie Laatste Wil onderzoeken
Likeability of 5

OM gaat Coöperatie Laatste Wil onderzoeken

CLW moet haar activiteiten per direct stopzetten Foto: Colourbox

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 16:09

De Coöperatie Laatste Wil moet haar activiteiten per direct stopzetten. Het Openbaar Ministerie gaat de activiteiten van de CLW onder de loep leggen in een strafrechtelijk onderzoek.

Vorige week maakte de coöperatie bekend dat ze een door velen gevreesde zelfdodingsmiddel daadwerkelijk gaan bestellen. Zo’n duizend mensen kunnen hierdoor op korte termijn over dit middel beschikken. Voor het OM is dit een directe aanleiding om de gedragingen van het CLW te onderzoeken.

Onderzoek

Eind februari pleegde de 19-jarige Ximena uit Uden zelfmoord met het betreffende levenseindemiddel. De jonge vrouw kocht het preparaat op internet en beroofde zichzelf ermee van het leven.

De Tweede Kamer reageerde geschokt op het bericht over Ximena. Minister Hugo de Jonge liet al weten dat het OM bezig was de zaak te onderzoeken.

Coöperatie Laatste Wil is, volgens de eigen website, opgericht om voor haar leden te bewerkstelligen dat het eigen levenseinde 'mag en kan worden geregisseerd'.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


like
user_53bfd9688c3c70b232892be6e0970b4ed745ec34_avatar

Views

73