Kinderen krijgen 's middags meer ongelukken

8 september 2016 om 06:00 door Rens Oving
Kinderen krijgen 's middags meer ongelukken
Foto:ANP

Naar school gaan is minder gevaarlijk dan de weg terug. Kinderen die na een lange dag in de leerboeken op weg naar huis gaan, lopen veel meer kans betrokken te raken bij een ongeluk

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) keek op verzoek van Metro naar de ongeval cijfers van jonge kinderen op de fiets. Opvallend genoeg blijkt naar huis gaan, gevaarlijker dan de rit naar school.

Fietsende kinderen tussen de 10 en 15 jaar krijgen meer ongelukken waarbij ze naar het ziekenhuis moeten in de middag dan ’s ochtends. Van 15.00 uur tot 17.00 uur valt 20 procent van het aantal jonge fietsslachtoffers. Op weg naar school, tussen 8.00 uur en 9.00 uur is de kans op een ongeluk veel kleiner.

1,5 keer meer

Ook in België blijkt naar huis gaan gevaarlijker dan naar school. Het Belgische verkeersinstituut BIVV hield al eerder de statistieken tegen het licht en zag ook een groot verschil tussen het aantal ongelukken voor en na schooltijd. Kinderen tussen de 3 en 18 jaar lopen de grootste kans om van of naar school betrokken te raken bij een ongeluk. Aan het einde van de middag vinden 1,5 keer meer ongelukken plaats dan ’s ochtends.

De Belgische onderzoekers wijten dit aan vermoeidheid aan het einde van de schooldag. Ook kan het meespelen dat mensen zich naar huis toe haasten. Daar komt volgens de Belgen nog bij dat hoe verder de werkweek vordert hoe groter de kans op een ongeluk wordt. Vrijdagmiddag is daarmee het gevaarlijkste moment voor kinderen op weg naar huis.

Gevaar in september

Met het beginnen van de scholen in heel het land is het ook een tijd van veel ongelukken op de weg. In Nederland is bekend dat er relatief veel ongelukken gebeuren als de scholen net zijn begonnen. Volgens cijfers van het Verbond van Verzekeraars stijgt het aantal aanrijdingen met voetgangers en fietsers met een derde als de scholen weer beginnen.

De Belgen adviseren ouders om hun schoolgaande kinderen een helm te laten dragen op de fiets. Dat advies zal in Nederland allicht wat minder aanslaan. Maar het kan geen kwaad om ook op de weg terug goed uit te kijken.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!