Rens Oving
Rens Oving Nieuws 12 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Kennis verkeersregels ver onder de maat

Wat moet je doen als er op een T-splitsing opeens drie auto’s allemaal een andere kant willen. Wat is de maximumsnelheid op de snelweg in de nacht? En hoe hard is ‘stapvoets’?

Het zijn een paar vragen over het verkeer waar veel mensen het goede antwoord niet op weten. Volgens onderzoek van verzekeraar Generali blijkt de kennis van verkeersregels ver onder maat.

Onvoldoende

In totaal werden er twintig algemene vragen gesteld, gemiddeld werd iets meer dan de helft goed beantwoord. Meer dan een derde haalde zelfs een onvoldoende.

Voorrang verlenen, verkeersborden, kennis over de auto en nieuwe regels in het verkeer, het levert allemaal problemen op. Helemaal voor mensen die niet zo vaak autorijden.

Mannen beter dan vrouwen

Mannen deden het wel iets beter dan vrouwen. In alle categorieën maakten zij iets minder fouten. Maar dan nog is de parate kennis van de regels onder de maat.

Wie niet goed weet wat de regels zijn kan een gevaar op de weg vormen vindt Rik Schneiders van Generali. „Wie de regels niet kent, kan verkeerssituaties niet goed lezen. En dat kan ervoor zorgen dat je trager reageert, met alle gevolgen van dien.”

Zakken voor examen

Eerder onderzoek van de ANWB liet al zien dat de meeste automobilisten zouden zakken voor hun theorie-examen als ze dat nu opnieuw zouden moeten doen.

Vooral nieuwe regels zijn voor veel oudere automobilisten een probleem. Want hoewel de regels nog wel willen veranderen is niemand verplicht dit uit het hoofd te leren. De vraag die het vaakst fout werd beantwoord, ging over het puntenrijbewijs. Het rijbewijs wordt ingenomen als je twee keer wordt gepakt met teveel alcohol achter het stuur. Als je weer wilt rijden, moet opnieuw examen worden gedaan. Dit geldt voor alle bestuurders, en niet alleen voor beginnende automobilisten, zoals vele mensen denken.

Benieuwd hoe goed jij de regels kent? Doe hier dan test.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.