Els Anker
Els Anker Nieuws 11 sep 2016
Leestijd: 1 minuut

Geen stoffige zoektocht meer naar jouw voorouders

Heb je altijd al willen weten wie jouw voorouders zijn? Vergeet de urenlange zoeksessies in stoffige gemeentearchieven en kerkelijke documenten.

Het Centrum voor Genealogie (CBG), het landelijke kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek, heeft een groot aantal archieven digitaal samengebracht op de vernieuwde website, die donderdag wordt gepresenteerd.

Collega

Is de collega met dezelfde achternaam inderdaad familie? Waar woonde jouw familie vroeger? Op de vernieuwde website zijn straks 10,9 miljoen persoonsvermeldingen binnen te vinden. Ook kun je 48.000 titelvermeldingen, 100.000 omschrijvingen van familiewapens, 95.000 stambomen en meer dan 320.000 familienamen opzoeken.

Volgens Vera van Weterings van het Centrum voor Genealogie is het de eerste keer dat de databases gebundeld worden. De archieven zijn vooral populair onder mensen die een stamboom maken en notarissen, die bijvoorbeeld op zoek zijn naar erfgenamen.

Familieadvertenties

Toch is nog niet alle informatie gedigitaliseerd. „De familiedossiers moeten nog even wachten, die zijn voor veel mensen minder interessant”, aldus Van Weterings. „Eerst besteden we aandacht aan bronnen die het meeste worden geraadpleegd, zoals familieadvertenties.”

Stamboomonderzoek kreeg afgelopen jaren een nieuwe impuls door televisieprogramma’s als Verborgen Verleden, waarvoor ook het CBG werd ingeschakeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.