’De aanpak van geweld in het ov moet gerichter’

’De aanpak van geweld in het ov moet gerichter’

'Risico's in het ov kunnen gerichter geanalyseerd worden.' Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

13 SEP 2016

Niet alle mogelijkheden om geweld in het openbaar vervoer aan te pakken, worden optimaal benut. Een systeem dat eenvoudig risicotrajecten kan analyseren zodat politie hier gericht op kan anticiperen, wordt momenteel onvoldoende ingezet door vervoerbedrijven.

Het zogeheten Trias-systeem heeft zich in Groot-Brittannië al bewezen. Volgens Tweede Kamerlid Salima Belhaj (D66) is hierdoor in Liverpool in 7 jaar tijd het aantal geweldsincidenten in het openbaar vervoer met maar liefst 90 procent teruggedrongen. Het systeem analyseert geanonimiseerde gegevens van verschillende vervoerders om zo risicolijnen, risicotijden en risicoplaatsen in kaart te brengen. Op dit moment maken slechts enkele regionale vervoerders daar gebruik van.

Belhaj verbaast zich hierover en wil dat alle openbaar vervoerbedrijven - bus, trein en stadsvervoer - in Nederland deze informatie over geweld en agressie met elkaar en de politie gaan delen. „Zo kan de politie gericht ingezet worden om op een effectieve manier het aantal geweldsincidenten in het openbaar vervoer drastisch terug te dringen”, meent Belhaj.

Incidenten

„Met een gerichte aanpak kun je voorkomen dat ruiten van bussen worden ingegooid of dat een chauffeur of conducteur het ziekenhuis in geslagen wordt. Als we bijvoorbeeld weten dat om zes uur ’s avonds regelmatig incidenten zijn op station Zwolle, dan zorg je ervoor dat de politie daar klaarstaat. Het werkt preventief en raddraaiers worden aangepakt.”

Belhaj wil dat het Trias-systeem in heel Nederland, voor al het openbaar vervoer wordt ingevoerd. Op dit moment gebruiken enkel de provincies Gelderland, Overijssel, Utrecht en Flevoland het systeem voor het regiovervoer. Dat kost hen samen 200.000 per jaar. „Om het geld kan het niet gaan”, gaat Belhaj verder. „De schade en overlast van dit maatschappelijke probleem kost ons ook geld.”

Kleine investering

Volgens Belhaj kan met een relatief kleine investering een hoop ellende voor reizigers, buschauffeurs en conducteurs voorkomen worden. „Het is opmerkelijk dat niet alle vervoerders, provincies en grote steden dit systeem gebruiken. Ik ben ervan overtuigd dat het ook hier kan werken.”

Dinsdag praat de Tweede Kamer over de sociale veiligheid in het openbaar vervoer.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

PSV verliest in blessuretijd punten bij Groningen

De PSV'ers druipen zondag af in de Arena/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 21:07

Tot afgelopen zondag had PSV maar een keer punten laten liggen in de Eredivisie. Maar in vier dagen tijd heeft de koploper van de Eredivisie twee keer gemorst. Op bezoek bij FC Groningen speelde het met 3-3 gelijk, dankzij een treffer van de thuisploeg diep in blessuretijd.

Superstart

Handbalvrouwen plaatsen zich weer voor halve finale

Lois Abbingh gooit/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 19:13

Op het wereldkampioenschap in Duitsland hebben de Nederlandse handbalvrouwen weer de halve finales bereikt. Oranje rekende in de kwartfinale af met Tsjechië, al ging dat zeker niet makkelijk.

Lois Abbingh (foto) was de grote uitblinker en sleepte de ploeg er doorheen met maar liefst veertien doelpunten. De eindstand in de sporthal van Magdeburg was 30-26. Bij rust leidde Oranje met 17-16.

Bak jij dit jaar wat van de AIVD-kerstpuzzel?

Zomaar wat opgaven op een rijtje/AIVD-kerstpuzzel

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 16:49

Er zijn in december heel veel dingen waarvan je aan het begin van het jaar al weet dat ze eraan komen. Jaaroverzichten, Serious Request en niet te vergeten de allermoeilijkste puzzel van het jaar: de kerstpuzzel van de AIVD. En helaas, er is weinig kerst aan.

42 opgaven

Op kamers: 'Alles begint met een goed contract'

Woon je in een studentenkamer? Dit zijn jouw rechten

Op kamers: 'Alles begint met een goed contract'. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 16:00

Na tien keer een enorme deuk in je zelfvertrouwen te hebben opgelopen, is het eindelijk zover: je bent uitgekozen bij de hospiteeravond. Vanaf heden ben je trotse bewoner van een paar kleine vierkante meters in jouw studentenstad. Je schreeuwt het van de daken, maar let op: er kan een keerzijde zijn. Er zijn namelijk huisbazen die hun huurders volledig in de zeik nemen. Gelukkig zijn er instanties zoals de Huurcommissie die jou kunnen helpen. Want waar heb jij als huurder allemaal recht op?

Huurbescherming

Likeability of 3

Broodje kebab blijft bestaan

Fosfaat mag toch worden toegevoegd aan bevroren kebab. (Foto: EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

VANDAAG, 15:26

Je hoeft niet langer bang te zijn dat je favoriete snack na het stappen verdwijnt. Het broodje kebab blijft verkrijgbaar in snackbars en eethuizen. Aan döner kebab mag namelijk toch gewoon fosfaat toegevoegd worden.

Verbieden van fosfaat

Personeel eet chocoladeletters voor gehandicapten op

Letters van chocoladefabrikant Baronie de Heer in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 13:37

Een vrijwilligster die de gehandicapte bewoners van een zorginstelling wilde verrassen met 25 chocoladeletters, is erachter gekomen dat zij ze nooit hebben gekregen. Het personeel heeft de sinterklaastraktatie zelf opgegeten.

De 70-jarige Miep Broeren is vrijwilligster bij de Senioren Vereniging Dinteloord / Steenbergen in Brabant. Albert Heijn was zo gul geweest om haar 250 chocoladeletters te schenken die ze daar kon uitdelen. Toen ze er een aantal over had, besloot ze de gehandicapten bij de Stichting Dag- en Woonvoorzieningen Dinteloord te verrassen.

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer kondigt zijn vertrek aan. Foto: ANP.

Foto van 'ANP'

ANP

GISTEREN

Emile Roemer stapt begin januari op als leider van de SP in de Tweede Kamer. Hij heeft dat woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in restaurant Dudok in Den Haag, waarbij ook de andere SP-Kamerleden, zijn vrouw en zijn kinderen aanwezig waren.

Hij maakte verder bekend dat de 32-jarige Lilian Marijnissen zijn opvolger wordt. Marijnissen zit sinds maart in de Tweede Kamer en is de dochter van Jan Marijnissen, onder wiens leiding de partij groot werd.