In het nieuws

Controverse rondom het bezoek van Netanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet Rutte in Den Haag. Foto ANP

Foto van 'Steven Musch'

6 SEP 2016

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag tijdens een gesprek met premier Rutte gezegd dat hij Nederland en Europa wil helpen in de strijd tegen islamitisch terrorisme. „Israël verdedigt onze gemeenschappelijke waarden”, zei Netanyahu. „Wij willen onze ervaringen (op het gebied van terrorismebestrijding) met jullie delen.”

Rutte heeft het aanbod vooralsnog afgeslagen, maar liet wel weten dat hij de relatie met Israël wil verdiepen. Ook zei hij dat Israël moet stoppen met de uitbreiding van de nederzettingen in bezet Palestijns gebied, om het vredesproces weer op gang te brengen.

De Israëlische premier Benjamin (Bibi) Netanyahu is tot en met woensdag op bezoek in Nederland. Hij werd dinsdagmiddag in het Catshuis ontvangen door premier Rutte en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). Ook ontmoet hij koning Willem-Alexander. Woensdag brengt hij een bezoek aan de Tweede Kamer.

Rutte en Netanyahu hebben onder andere gesproken over het vredesproces tussen Israël en Palestina. De internationale gemeenschap, waaronder Nederland, bepleit al decennia een tweestatenoplossing. Netanyahu zegt daar ook naar te streven, maar het vredesproces zit muurvast. Enerzijds kampt Israël al decennia met aanslagen door terreurgroepen zoals Hezbollah en Hamaz. Anderzijds zeggen de Palestijnen onderdrukt te worden.

Behalve over het vredesproces hebben Rutte en Netanyahu ook over de onrust in het Midden-Oosten, IS en de situatie in Europa gesproken. Het bezoek vindt plaats in het kader van het samenwerkingsforum dat in 2013 is opgericht door Nederland en Israël om de banden te versterken. Vorig jaar bracht de Palestijnse leider Machmoud Abbas al een bezoek aan Nederland. Abbas liet onlangs nog weten dat hij Netanyahu wilde ontmoeten in Moskou, maar Netanyahu heeft die bijeenkomst vooralsnog uitgesteld.

Protest

Verschillende groepen zijn het niet eens met de komst van Netanyahu. Zo houdt de groep Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina een manifestatie bij het Malieveld in Den Haag. De organisators schrijven op Facebook dat door dit bezoek het Nederlandse parlement wordt 'besmeurd met het bloed dat kleeft aan de handen van deze Israëlisch premier'. „De enige plek waar Netanyahu in Den Haag thuishoort, is het Internationaal Strafhof.”

Ook de BDS-beweging (Boycot, Desinvesteer en Santioneer) is tegen de komst van de Israëlische premier. Deze beweging is van mening dat een vredige oplossing voor het conflict tussen Israel en Palesina bereikt moet worden door middel van het boycotten van producten uit door Israël bezette Palestijnse gebieden.

Echter, voorstanders van het bezoek hebben zich ook op Facebook verzameld om 'een warm welkom voor Netanyahu' te regelen. „Dit is een mooie gelegenheid om Netanyahu en Israël te laten weten dat zij er niet alleen voor staan en dat er nog wel degelijk mensen zijn die Israël en haar premier steunen”, aldus de Facebookpagina.

'Oorlogsmisdadiger'

Al voordat de Israëlische premier voet op Nederlandse bodem zette, ontstond er controverse over zijn bezoek. Oud-premier Dries van Agt (CDA), die erom bekendstaat dat hij de Palestijnse zaak steunt, zei in een interview met EenVandaag dat hij het betreurt dat Nederland Netanyahu wil ontvangen. Van Agt zette de zaak op scherp door de Israëlische premier 'een oorlogsmisdadiger' te noemen die vervolgd zou moeten worden door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Nederzettingen

De kritiek op Israël is de laatste jaren toegenomen. Met name de laatste Gazaoorlog in 2014 riep internationaal veel verontwaardiging op. Na de ontvoering en moord op drie Israëlische tieners begon Israël een grootschalige militaire operatie in de Gazastrook: ‘Operation Protective Edge’. Daarbij kwamen meer dan 2100 Palestijnen om het leven en tientallen Israëlische soldaten.

Ook is er al jaren veel kritiek op het nederzettingenbeleid van Netanyahu. Daarmee worden de gebieden bedoeld die in 1967 door Israël zijn veroverd tijdens de Zesdaagse Oorlog met Egypte, Jordanië en Syrië. De Verenigde Naties hebben de nederzittingen als illegaal bestempeld, maar Israël gaat desondanks door met bouwen.

Dit is dan ook één van de punten waarop de vredesonderhandelingen tussen Israël en Palestina in het verleden vaak zijn vastgelopen. Het officiële standpunt van de EU, en van Nederland, is dat de nederzettingen illegaal zijn, maar in het verleden is Nederland vaak terughoudend geweest met het bekritiseren van Israël.

Verslechterde relatie

Traditioneel gezien is Nederland namelijk een trouwe bondgenoot van Israël. Dat bleek vorig jaar bijvoorbeeld bij de discussies over erkenning van de Palestijnse staat. Nederland wilde, in tegenstelling tot Zweden, de Palestijnse staat niet erkennen.

Voor het Nederland en andere westerse landen is Israël een belangrijke bondgenoot in het instabiele Midden-Oosten. Ook speelt schuldgevoel over de holocaust een belangrijke rol bij het steunen van Israël. Niet voor niets is Duitsland binnen de EU ook altijd erg terughoudend als het gaat om kritiek op Israël.

Tegelijkertijd spreekt Nederland zich steeds vaker uit tegen het nederzettingenbeleid van Israël en de 'verrechtsing' van het politieke klimaat in het land. Daardoor zijn de verhoudingen meer onder druk komen te staan. Bovendien onthulde NRC Handelsblad onlangs dat een mensenrechtenjurist die voor het Internationaal Strafhof in Den haag onderzoek doet naar mogelijke oorlogsmisdrijven door Israël in Palestina, op Nederlandse bodem werd bedreigd, vermoedelijk door Israël. De zaak leidde tot het vertrek van verschillende niet-gouvernementele organisaties (ngo's) uit Den Haag.

Of Rutte daar ook met Netanyahu over heeft gesproken is niet duidelijk, maar het geeft wel aan dat de relatie niet meer hetzelfde is als vroeger.

BEKIJK OOK


Man moet op woedebeheersingscursus na lekprikken anti-Trump-ballon

Man moet op woedebeheersingscursus na lekprikken Trump-ballon

De ballon/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een Amerikaan moet naar een cursus om zijn woede te beheersen. Dit alles omdat hij afgelopen nummer een grote 'baby-trump-ballon' lekprikte.

De rechter heeft bepaald dat als hij de cursus succesvol tot een einde weet te brengen hij geen verdere straf krijgt opgelegd. Dat staat los van de 3.500 dollar vergoeding die hij moet betalen aan de leverancier van de ballon.

Alabama


GGD adviseert evenementen Zuid-Limburg te schrappen

Amsterdamse kinderopvang zeker twee weken dicht om coronavirus

In Zuid-Limburg wordt aangeraden evenementen af te lasten / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De GGD Zuid Limburg heeft de gemeenten langs de Duitse grens gevraagd om alle publieksevenementen komend weekeinde af te gelasten.

Het gaat onder meer om uitgestelde carnavalsoptochten. Die waren eerder verschoven vanwege storm, met name afgelopen zondag.

Persconferentie Halsema


Brand in station Parijs na protesten Congolese demonstranten/ANP

Brand in station Parijs na protesten Congolese demonstranten

Volgens de politie staken Congolese demonstranten scooters en vuilnisbakken in brand/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een deel van het treinstation Gare de Lyon in Parijs is vrijdag ontruimd vanwege een grote brand. Dat heeft de Franse politie bekend gemaakt.

Volgens de politie staken Congolese demonstranten scooters en vuilnisbakken in brand. Zij zijn het niets eens met een optreden van de Congolese artiest Fally Ipupa. De zanger, die vrijdagavond een optreden geeft in Parijs, zou het regime in Congo steunen.

Beelden


Brit zesde coronadode van cruiseschip Diamond Princess

Brit zesde coronadode van Japans cruiseschip, 21 doden in Italië

The Diamond Princess/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een Britse man die aan boord was van het cruiseschip Diamond Princess is overleden aan het coronavirus, meldde het Japanse persagentschap Kyodo vrijdag. Hij is de eerste Brit die is overleden aan het virus.

Het schip lag aangemeerd in Yokohama in Japan. Zo'n zevenhonderd opvarenden raakten besmet met corona. De Brit is de zesde dode onder de passagiers van het schip. Het schip had zo'n 3700 mensen aan boord, onder wie vijf Nederlanders. Die zijn inmiddels ook naar huis.

De Diamond Princess ligt sinds begin februari in een Japanse haven. De autoriteiten plaatsten het schip onder quarantaine vanwege de virusuitbraak. Passagiers die het virus niet hebben, mochten het schip na de quarantaineperiode verlaten.


Verhoogde concentratie lood in water op 17 Amsterdamse scholen

Verhoogde concentratie lood in water op 17 Amsterdamse scholen

Bij zeventien Amsterdamse scholen en honderden woningen in de stad is een verhoogde concentratie lood in het water aangetroffen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het drinkwater in Nederland staat bekend als een van de beste ter wereld. Toch blijken er nu problemen te zijn in Amsterdam, waar er lood in het water zit.

Bij zeventien Amsterdamse scholen en honderden woningen in de stad is een verhoogde concentratie lood in het water aangetroffen, schrijft wethouder Laurens Ivens (Wonen) aan de gemeenteraad. Concentraties van meer dan 5 microgram lood per liter water wijzen op de aanwezigheid van loden leidingen die vervangen moeten worden.

Een op de negen


Veenendaal gekroond tot de fietsstad van Nederland

Veenendaal gekroond tot de fietsstad van Nederland

„De fietspaden zijn breed, fietsers voelen zich veilig en parkeerplekken zijn goed geregeld."/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Internationaal mag men dan denken dat Amsterdam fietshoofdstad van de wereld - en dus ook Nederland - is, maar de Fietsbond is aan andere mening toegedaan. Veenendaal is gekozen tot Nederlands beste fietsstad van 2020.

In en rond de plaats bij de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei „is het lekker en ontspannen fietsen". „De fietspaden zijn breed, fietsers voelen zich veilig en parkeerplekken zijn goed geregeld", aldus directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond.

Snel, veilig, gezond en duurzaam


Man krijgt taakstraf voor het in brand zetten van konijn
Likeability of3

Man krijgt taakstraf voor het in brand zetten van konijn

De opgelopen verwondingen die Anne had, bleken te zwaar om nog te herstellen en dus overleed ze als gevolg van de brand/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een man die afgelopen jaar in de nacht van 18 op 19 augustus een konijn stal en in de fik stak is door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf. Daarnaast moet hij verplicht behandeld worden door reclassering.

De man heeft een taakstraf van tachtig uur opgelegd gekregen, daarvan zijn er dertig voorwaardelijk. Dit is minder dan er door de officier van justitie geëist werd. Die wilde de man voor dertig dagen (waarvan negentien voorwaardelijk) vastzetten.

Gestolen cadeau


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Corona bezorgt beurzen slechtste week sinds financiële crisis

Corona bezorgt beurzen slechtste week sinds financiële crisis

Er vallen negatieve records te noteren. Zo verloor de Amerikaanse Dow Jones nooit eerder zoveel punten op één dag als afgelopen donderdag/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het coronavirus heeft niet alleen op de gezondheid van velen mensen invloed, maar ook op de beurs. Als gevolg van het virus slaan de meters wereldwijd rood uit.

Volgens de BBC kregen de beurzen verspreid over heel de aardbol de afgelopen week hun slechtste sinds 2008 te verwerken. Destijds zat de economie middenin de financiële crisis met nog grotere verliezen.

Negatieve records


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Politie deelt beelden van man die geslachtsdeel toont in trein

Politie deelt beelden van man die geslachtsdeel toont in trein

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De politie in Amsterdam heeft beelden gedeeld van een jongen die een vrouw in de trein zijn geslachtsdeel heeft laten zien. 

Het voorval vond plaats op 8 december 2019. Zowel dader als slachtoffer stapte op station Amsterdam Zuid op de trein naar Utrecht.

De jongen zou in eerste instantie erg dichtbij de vrouw zijn gaan zitten, waardoor zij zich al gauw ongemakkelijk voelde. Ze probeerde hem te negeren, maar toen ze later toch zijn kant op keek, had hij zijn geslachtsdeel in zijn hand.


Opa bekent schuld na val kleindochter op cruiseschip
Likeability of3

Opa bekent schuld na val kleindochter op cruiseschip

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De man die zijn kleindochter per ongeluk van een cruiseschip liet vallen, heeft de schuld op zich genomen. Hij was in de veronderstelling dat er glas tussen zijn kleindochter en het water zat.

Het meisje van een jaar oud was met haar opa op de elfde verdieping van een cruiseschip toen hij haar in een raam neerzette. De man dacht dat er glas tussen zat, maar dat bleek niet het geval. Het meisje viel naar beneden, een val die haar fataal werd.

Schuld bekend


sad
user_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

Proces MH17 gaat door met meer hygiëne om corona

Proces MH17 gaat door met meer hygiëne om corona

Het proces in de beveiligde rechtbank op Schiphol gaat door / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het strafproces over het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 begint over een week volgens planning, ondanks de eerste besmettingen in Nederland met het coronavirus.

Er worden wel extra hygiënische maatregelen getroffen rond het monsterproces, waarvoor ruim vierhonderd journalisten uit meer dan twintig landen zich hebben aangemeld. Bij het proces worden ook 65 internationale waarnemers verwacht om de procesgang in de gaten te houden.

Ontsmettingsmiddel


Tweede persoon met coronavirus in Nederland

Vrouw met coronavirus werkt in Amsterdam UMC

In Tilburg en Diemen zijn mensen besmet met her coronavirus / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het tweede Nederlandse slachtoffer van het coronavirus, een vrouw uit Amsterdam, is werkzaam in Amsterdam UMC, locatie AMC. Dat blijkt uit een interne mail van het ziekenhuis.

De vrouw, die vorige week in de Italiaanse regio Lombardije was, had lichte verschijnselen. Ze werd in het AMC getest en bleek besmet met het coronavirus. Ze werkt in het ziekenhuis, maar niet met patiënten.

De vrouw zit in thuisisolatie in Diemen, maar dat is niet in haar eigen woning, heeft minister Bruins bekendgemaakt. De GGD in Amsterdam onderzoekt met wie de vrouw contact heeft gehad. Ze had geen contact met de man uit Loon op Zand die besmet is.


Om: Hou mogelijke bendeleden Taghi vast

OM: Houd mogelijke bendeleden Taghi vast

Zware bewaking tijdens het proces / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Openbaar Ministerie heeft er vrijdag bij de rechtbank op aangedrongen alle verdachten in het proces Marengo, omtrent de vermeende liquidatiebende van Ridouan Taghi, in voorarrest te houden.

Het OM deed dat in reactie op verzoeken van advocaten van een aantal verdachten, die vinden dat hun cliënten hun proces in vrijheid moeten kunnen afwachten. Meerdere verdachten zitten al zo'n twee jaar vast.

Megaproces


Airbnb helpt gemeenten rondom illegale verhuur

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zomaar je huis verhuren via Airbnb is er niet meer bij. De website gaat gemeenten namelijk helpen om illegale verhuur en overlast tegen te gaan.

Zo worden onder meer advertenties van verhuurders zonder registratienummer verwijderd. Dat heeft medeoprichter van Airbnb Nathan Blecharczyk bekendgemaakt. Gemeenten kunnen zo beter handhaven op illegale verhuur en overlast.

Airbnb kondigt ook aan dat er een overlastmeldlijn komt, dat in alle gemeenten toeristenbelasting gaat worden betaald en dat het data gaat delen met gemeenten.


ProRail wil passagierstreinen in GreenDeal EU

ProRail wil passagierstreinen in GreenDeal EU

ProRail wil passagierstreinen in GreenDeal EU/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

ProRail vraagt de Europese Unie om te investeren in het Europese spoornetwerk en reizigerstreinen op te nemen in de Green Deal, de plannen van klimaat-eurocommissaris Frans Timmermans. Goederentreinen zijn al opgenomen in de klimaatplannen van de EU.

Als reizigers binnen Europa vaker voor de trein kiezen in plaats van voor het vliegtuig, bespaart dat volgens ProRail 2 tot 8 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar. „Inzet op een goed functionerend Europees spoornetwerk kan een substantiële bijdrage leveren aan het klimaatbeleid", aldus een woordvoerder van ProRail.

Beter samenwerken


Auto zonder bestuurder slaat over kop bij Barneveld

Auto 'zonder bestuurder' slaat over kop bij Barneveld

De passagier beweerde echt niet de bestuurder te zijn / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een ongeluk in de buurt van Barneveld vannacht is op z'n minst curieus te noemen. De auto die over de kop sloeg, had namelijk geen bestuurder aan boord.

Hulpdiensten werden vannacht opgeroepen om een auto die van de weg was geraakt in de plaats De Valk. De wagen was over de kop geslagen, meldt het Barnevelds Dagblad. Op de plek van het ongeluk troffen de hulpdiensten echter alleen iemand aan in de passagiersstoel.

Niet de bestuurder


Rustig in gemeente waar coronaviruspatiënt woont

Rustiger in gemeente waar coronaviruspatiënt woont

In Loon op Zand komen mensen vandaag minder op straat / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In het Brabantse Loon op Zand is het vrijdagochtend rustig op straat. Het is de plaats waar de 56-jarige man woont die besmet is met het coronavirus.

De man ligt op dit moment in het ziekenhuis in Tilburg, waar hij in quarantaine is.

Terughoudend


Coronavirus in steeds meer Europese landen

Coronavirus in steeds meer Europese landen

Coronavirus in steeds meer Europese landen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In verschillende delen van de wereld worden nieuwe meldingen gemaakt van het coronavirus. Onder andere in Nieuw-Zeeland, Litouwen, Nigeria en Wit-Rusland maakten gevallen bekend.

Het eerste geval in Nieuw-Zeeland is een persoon van in de 60 die eerder in Iran was, zei het ministerie van Volksgezondheid vrijdag. De patiënt wordt behandeld in een ziekenhuis in Auckland. Het is onduidelijk of het om een man of vrouw gaat.

Ook in Nederland werd het virus vastgesteld: een man uit Loon op Zand ligt in quarantaine in een Tilburgs ziekenhuis omdat hij het virus heeft.