Politie Vlaardingen jaagt op criminelen met Pokémon

11 augustus 2016 om 19:09 door Sofie Smulders
Politie Vlaardingen jaagt op criminelen met Pokémon
Foto: AFP

Zestig cent uitgeven aan het voorkomen van criminaliteit , dat is niet duur toch? Wereldwijd zijn politiebureaus bezig met het inzetten van het populaire Pokémon GO om de plaatselijke misdaad te bestrijden. Nu is ook de Politie Vlaardingen hiermee begonnen, zo staat geschreven op de website van de Politie. Zeker nu veel mensen op vakantie zijn, is de kans op inbraken groter.

Het werkt als volgt: de politie gaat lures inzetten op plekken waarvan ze denkt dat er veel kans is op inbraken. Met een lure - waarvoor je dus 60 cent betaalt - trek je een half uur lang extra veel Pokémon aan. Het trucje van de politie is om hiermee juist misdadigers af te schrikken, omdat er zoveel bekijks zullen zijn op de plaatsen. Het bepalen van de plekken waar de lures worden ingezet zal geschieden aan de hand van meldingen, aangiftes en eerdere gegevens. Zo zijn winkels tegen het eind van de dag een terugkerend doelwit.

Drukte

„Inbrekers houden niet van drukte. Fietsendieven en overvallers ook niet. Die willen ongezien hun slag slaan. Als er drukte is, zal hij eieren voor zijn geld kiezen, dat weet ik zeker”, aldus agent Kor de Jong. En mochten de criminelen toch niet bang worden van de lure, dan zijn er in ieder geval genoeg mensen op touw om ze alsnog te stoppen.

De Vlaardingse politie ziet de Pokémon-hype als een mooie, maar absoluut tijdelijke aanvulling op het werk dat ze al doen. „We maken gewoon handig gebruik van mensen die toch al op straat lopen. En als deze hype voorbij is, komen er vast weer nieuwe kansen waar we als politie creatief op in kunnen spelen." Naast het inzetten van de lures heeft de politie ook aan Pokémon GO-gebruikers gevraagd of ze deel willen uitmaken van een WhatsApp-groep met andere spelers, politieagenten en buurtbewoners.

Uit het buitenland kwamen in het verleden al meerdere meldingen van creatieve manieren om Pokémon GO in te zetten bij het opsporen van criminaliteit. Zowel in Engeland als in de Verenigde Staten deed de politie via Facebook een oproep dat er een zeldzame Pokémon gevonden was op het bureau. Slechts een select gezelschap mocht de Pokémon komen vangen op het bureau. Uiteraard bestond de complete lijst gegadigden uit enkel criminelen. Of met deze methode veel dieven gevangen zijn, betwijfelen we. De aanpak van de Politie Vlaardingen zal waarschijnlijk meer effect hebben.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!