In het nieuws

Nabestaanden MH17 vragen EU om hulp en informatie

Het wrak van de MH17. Foto AFP

Foto van 'Steven Musch'

31 AUG 2016

Nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 hebben de Europese Unie om hulp gevraagd. In een brief vragen de nabestaanden Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU, om druk uit te oefenen op Rusland, Oekraïne en de VS om de ontbrekende radar- en satellietbeelden los te krijgen.

„De EU kan dat als geen ander. Wij denken dat juist de Europese Unie dit dossier daar telkens weer aanhangig kan maken", zegt Thomas Schansman, die de brief schreef namens de nabestaanden, bij het NOS Radio 1 Journaal. „Wij vinden dat de vertegenwoordigers van de Europese Unie zich te weinig laten horen."

Strafrechtelijk onderzoek

De familieleden van de slachtoffers schrijven dat Rusland, Oekraïne en de Verenigde Staten het tot dusver hebben nagelaten ,,alle relevante gegevens'' vrij te geven. Ook menen zij dat premier Rutte beperkte ruimte heeft om op te treden, omdat hij het strafrechtelijk onderzoek niet in de weg mag zitten. Nederland is namelijk de partij die het strafrechtelijk onderzoek uitvoert.

Rutte heeft in het verleden Rusland en Oekraïne wel al om de beelden gevraagd, maar zonder enig resultaat. Rusland beweert zelf dat het de radarbeelden direct na de vliegramp boven Oekraïne beschikbaar heeft gesteld aan de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV). Volgens experts zijn die beelden echter ontoereikend voor nader onderzoek.

De raderbeelden van de VS zijn volgens het kabinet wel al in het bezit van de OVV, die zegt daarmee over voldoende informatie te beschikken om conclusies te trekken over de aansalg op de MH17.

'Geen invloed op onderzoek'

Maar volgens Schansman moeten de gegevens openbaar worden. Hij denkt dat Mogherini meer kans heeft om dat voor elkaar te krijgen. „Zij heeft geen invloed op het onderzoek en onderhandelt namens de EU met Rusland en Oekraïne. En zij kan de VS vragen om het openbaar maken van de beelden", zegt hij tegen de NOS.

De Boeing met vluchtnummer MH17 stortte op 17 juli 2014 neer vlakbij het Oekraïnse dorp Hrabove, nadat het werd geraakt door een raket. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.


Views

75

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 13:00

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

600+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

2k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:30

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

600+