In het nieuws

Studeren door markeren kan je beter afleren

Stop met markeren en herhaaldelijk een tekst lezen in de hoop dat je de informatie leert. Beter is jezelf tijdens het lezen te overhoren. Foto: Colourbox

Foto van 'Bianca Brasser'

29 AUG 2016

Ga jij bij het bestuderen van een tekst druk aan de gang met een fluorescerende markeerstift? En lees jij in een poging de informatie op te slaan de tekst simpelweg meerdere keren door? Stop er maar mee. Onderzoek laat zien dat deze technieken niet effectief zijn als het gaat om het op langere termijn onthouden en begrijpen van de informatie uit de tekst.

Overhoor jezelf

Wat dan wel te doen met die lap tekst voor je neus waar je straks een toets over maken moet? „Ga actief aan de slag. Bijvoorbeeld door vragen tussendoor over de tekst te beantwoorden”, zegt Pauline Reijners, verbonden aan de Open Universiteit. Zij deed onderzoek naar de effectiviteit van verschillende leermethoden en vrijdag zal zij hierop promoveren. Een leertechniek die stimuleert om eerder opgeslagen informatie uit het geheugen op te halen, is volgens haar het meest effectief.

„De meeste leerlingen en studenten bestuderen een tekst door deze herhaaldelijk te lezen, aantekeningen te maken en dingen te markeren. Dit zijn passieve technieken. Je bent dan niet actief met de tekst bezig”, legt Reijners uit. „Het is vooral een makkelijke manier van leren, daarom wordt het ook zo veel gebruikt. Maar iemand gaat op die manier niet na of hij of zij wel begrijpt wat er staat.”

Vragen

Een actieve manier van leren, en dus een betere manier, is volgens Reijners als een leerling zichzelf continu test door vragen te beantwoorden over de tekst. En dan bij voorkeur niet pas na het doorlezen van de complete tekst, maar ook al tijdens het lezen.

„Zo moet een leerling de eerder gelezen informatie direct weer naar boven halen. En de leerling weet meteen of het lukt. Op die manier wordt iemand geconfronteerd met de vraag: wat weet ik nu en wat niet?”

Trainen

Volgens Reijners zien maar weinig leerlingen nu het nut in van op deze manier leren. „Leerlingen zijn zo gewend een tekst gewoon maar tien keer door te lezen. Zij denken dat dit een effectieve manier is. Technieken zoals vragen beantwoorden tijdens het lezen van een tekst worden zelden spontaan gebruikt door een leerling. Het is dus aan te raden leerlingen hierin te gaan trainen.”

In het onderzoek van Reijners werd een deel van de leerlingen verplicht om voorgeschotelde vragen tijdens en na het lezen van een tekst te beantwoorden. Deze leerlingen scoorden beter op de toets dan de andere leerlingen die geen vragen hadden beantwoord.

„We hebben nu vragen gemaakt en aangeboden aan de leerlingen. Maar mogelijk werkt het ook wanneer een leerling zelf tussendoor vragen bedenkt. Dan zullen leerlingen wel eerst getraind moeten worden in hoe ze het beste vragen kunnen maken.”


Views

200+

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Ze was een minuut te laat. Foto: Printscreen YouTube / Omroep Gelderland

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Ze was een minuut te laat, Ingrid van Ballegooij uit Haren. En ja, omdat regels nu eenmaal regels zijn, mag ze morgen niet opnieuw verschijnen aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse.

'Ik wil niet stoppen'

Van Ballegooij werd gediskwalificeerd. „Als ik dit had geweten, was ik vanmorgen al niet meer gestart", zegt ze al huilend vlak na de finish tegen Omroep GelderlandZe werd het laatste stukje gedragen door omstanders, maar eenmaal bij de finish - om 17.01 - bleek dat helaas voor niets te zijn geweest. „Vanochtend dacht ik bij m'n eigen: Ik wil niet stoppen, ik ga door. Nu mag ik morgen alsnog niet starten. Dat is gewoon balen."


Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 09:14

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

600+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

3 UUR

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

400+

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

De strooiwagens rijden in de Geldermalsen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het is een gek gezicht, maar in de Gelderse gemeente Geldermalsen zijn voor even de strooiwagens uit de schuur gehaald.

Gesmolten asfalt

Door de aanhoudende droogte en hitte dreigt er namelijk schade te ontstaan aan het asfalt. Gesmolten asfalt blijft kleven aan autobanden en laat overal sporen na. En daarom wordt er gestrooid met zout, want dat helpt daar tegen. Het strooien heeft dus niets te maken met eventuele gladheid.


Views

1k+