Geweldplegers in trein bekenden van politie

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

31 AUG 2016

Treinreizigers die NS-personeel uitschelden en in elkaar slaan zijn doorgaans bekenden van de politie. Gemiddeld heeft elke geweldpleger al zestien keer eerder een overtreding of misdrijf begaan.

Het gaat dan vooral om diefstal, oplichting, geweld en overtredingen van lokale wetten (APV).

Dat blijkt uit onderzoek van de bureaus Beke en Bruinsma in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie naar aanleiding van het toenemende ov-geweld. Voor het onderzoek zijn 1412 geweldsincidenten uit 2014 bij NS geanalyseerd.

Bij ongeveer twee derde van de geweldsincidenten gaat het om schelden en bedreiging met of zonder wapen. Bij de rest van de incidenten gaat het om fysiek geweld en het bespugen van personeel. Een zesde van de slachtoffers houdt hieraan letsel over waardoor ze niet meer kunnen werken.

Zwartrijden

Uit het onderzoek blijkt verder dat slechts 16 procent niet eerder met de politie in aanraking is geweest en dat meer dan een derde zich eerder schuldig heeft gemaakt aan geweld tegen werknemers met een publieke taak waaronder spoorpersoneel. Aanleiding is in de meeste gevallen het ontbreken van een vervoersbewijs.

„De geweldplegers staan veelvuldig geregistreerd bij het CJIB in verband met onder andere verkeersovertredingen, verstoringen van de openbare orde en alcohol gerelateerde feiten”, laten de onderzoekers weten. „Een groot deel van de geweldplegers ervaart problemen op het gebied van werk, financiën, opleiding en heeft of had psychische problemen.”

Hotspots

Uitschelden en het bespugen van NS-personeel komen vaker voor in de trein, terwijl slaan en schoppen en bedreiging met een wapen vooral plaatsvinden op en nabij het station. De stations waar het meeste geweld plaatsvindt zijn Amsterdam CS, Eindhoven, Rotterdam CS en Utrecht CS. In ongeveer een op de acht geweldsincidenten is sprake van meer dan een dader. Ongeveer een kwart van de geweldplegers is mogelijk ‘verward’.

Het onderzoek moet NS helpen bij de aanpak van spoorgeweld en het opleiden en trainen van spoorpersoneel. „Er zijn verschillende typen geweldplegers te onderscheiden, die hun eigen benadering vragen”, zeggen de onderzoekers. Ze onderscheiden notoire probleemveroorzakers, jonge groepsgeweldplegers en onverwachte geweldplegers. „Van het sluiten van toegangspoortjes tot trainingen om risicosituaties te herkennen.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Kruidvat roept babyvoeding terug vanwege salmonella

Kijk uit met babyvoeding van Kruidvat/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

44 MIN

Winkelketen Kruidvat heeft een belangrijke oproep gedaan aan mensen die de afgelopen maanden babyproducten in huis hebben gehaald. Het is oppassen geblazen, want verschillende producten kunnen besmet zijn met salmonella.

Uit voorzorg

Sneeuw zorgt voor spanning en trots bij Buienradar

Nederland werd maandag wederom bedekt onder een laag sneeuw. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

2 UUR

Het is stil op de werkvloer bij Buienradar. Normaal gesproken krioelt het er van de medewerkers, maar in verband met de sneeuwval is er nu slechts een handjevol mensen aanwezig. „Als meteoroloog moet ik natuurlijk wel aanwezig zijn”, zegt Jennifer Faber. „De mensen die aan de website werken en social media bijhouden kunnen prima thuis werken, maar ik heb nu eenmaal alle apparatuur nodig om zo goed mogelijk de weersverwachtingen te verzorgen. Bovendien verzorgen we vanuit hier de uitzendingen voor RTL.”

Sneeuw in Alaska. Foto: Marianke P

Nederlanders in het buitenland over ‘echte sneeuw'

In Alaska kijken ze niet op van een beetje sneeuw. Foto: Marianke P

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

2 UUR

Na wat natte sneeuw, was het afgelopen weekend dan eindelijk zover: de eerste echte sneeuw viel. En dat hebben we geweten ook, het land was in rep en roer en ook op social media konden we genieten van mooie plaatjes van witte lappendekens. Behalve dat de sneeuw ook heel mooi kan zijn, brengt het elke keer opnieuw weer de nodige chaos met zich mee. Denk aan lange files, treinen die uitvallen en glibberende valpartijen.

Liveblog code rood: sneeuw legt Nederland plat

Fietsen een sneeuwbui in Rotterdam ©ANP

Foto van 'Metro'

Metro

3 UUR

Het KNMI gaf rond het middaguur code rood uit vanwege hevige sneeuwval. Dit is de zwaarste categorie op het gebied van weerwaarschuwingen. Het weeralarm geldt voor bijna heel Nederland op de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Limburg na, hier geldt code oranje Er wordt een zeer zware avondspits verwacht, het openbaar vervoer is ernstig verstoord en de sneeuwval gaat tot in de avond duren. Op dit moment trekt er een sneeuwfront vanaf het zuiden naar het noorden. Dit bericht wordt aangevuld.

Update 17.05

Mannen met een buikje populair in datingapp

Een buik(je) is voor vrouwen die op zoek zijn naar een date vaak geen probleem.

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

3 UUR

Vrouwen die op zoek zijn naar een date hebben natuurlijk het liefst een man met een sixpack, brede armen en een stevige borstkas om tegenaan te kruipen, maar mannen met een buikje hoeven niet te wanhopen. Uit onderzoek van datingapp The Inner Circle onder tweeduizend Nederlandse gebruikers blijkt dat heren met een paar kilootjes te veel 2,5 keer meer kans op een match hebben dan lange of dunne mannen.

Yes: deze leerlingen krijgen ijsvrij van hun school

Camera videoYes: deze leerlingen krijgen ijsvrij van hun school

Een ochtend niet in het barre winterweer naar school fietsen Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

VANDAAG, 12:13

Het is deze maandag een van die zeldzame dagen dat het zomaar zou kunnen: vrij krijgen van school vanwege de weersomstandigheden. Op een aantal scholen in Nederland mogen de leerlingen thuisblijven.

Het gaat onder meer om het 4e Gymnasium in Amsterdam, het Amadeus Lyceum in Vleuten, het Coornhert Gymnasium in Gouda en het Wellantcollege in Alphen aan den Rijn.

Verdachte aangehouden in zaak Milica van Doorn

Verdachte aangehouden in zaak Milica van Doorn

Milica van Doorn Foto: Politie

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 10:34

Er is een doorbraak in het zaak omtrent Milica van Doorn. In 1992 werd de toen 19-jarige vrouw verkracht en vermoord. De politie meldt dat er een verdachte is aangehouden.

Maandagochtend heeft er een persconferentie plaatsgevonden in het politiebureau van Zaandijk. De verdachte is zaterdag opgepakt. Hij moest verplicht dna afstaan en er bleek een match te zijn met het daderprofiel. De familie van Milica is zondag ingelicht, een emotioneel moment, vertelt de politie. Dinsdag zal de verdachte worden voorgeleid aan de rechter commissaris.