Amper vrouwen op Nederlandse festivalpodia

31 augustus 2016 om 14:45 door D. van Aken
Amper vrouwen op Nederlandse festivalpodia
Dua Lipa was behoorlijk in de minderheid op Lowlands. Slechts 7,26% van de artiesten op dat festival was een vrouw.

De line-ups van de grote muziekfestivals in Nederland worden gedomineerd door mannelijke artiesten. Op de twintig populairste festivals van 2016, waaronder Lowlands en Dance Valley, was ongeveer 6 procent van de artiesten een vrouw.

Hoog mannengehalte

Uit het onderzoek onder twintig festivals die afgelopen jaar het populairst waren bij bezoekers onder de dertig blijkt dat Welcome to the Future de minste vrouwen op het podium had staan. Slechts 1,41 procent van de artiesten was daar een vrouw. Ook het festival Solar in Roermond had met acts als De Jeugd van Tegenwoordig, Ronnie Flex, Mr. Polska en Broederliefde een hoog mannengehalte. Slechts 2,31 procent van artiesten was daar een vrouw.

 

„Uiteindelijk ben je afhankelijk van het aanbod, de relevantie van bepaalde artiesten, en van wat het publiek wil”, aldus Roel Coppen tegen VICE. Volgens de man, die onder meer de programmering van Best Kept Secret (6,8 procent vrouwen) en Indian Summer Festival (4,29 procent) doet, is de scheve verhouding tussen mannen en vrouwen een erfenis uit het verleden. „In de begindagen had je vrijwel alleen maar mannelijke muzikanten. Dat is nooit helemaal veranderd. Je zag dat bijvoorbeeld ook toen Madonna opkwam. Het duurde heel lang tot iemand haar serieus nam, omdat de muziekwereld van oudsher door mannen is gedomineerd.”

 

Magneet Festival

Magneet Festival, het festival waarbij het publiek zelf een deel van de acts kan aandragen, scoort met 17,58 procent vrouwen in de line-up het beste in Nederland. De verdeling tussen mannen en vrouwen is daar dan ook actief onderdeel van het beleid. „Al kan je van tevoren nooit zeggen welk deel van de line-up uit vrouwen bestaat. Je bent er wel bewust mee bezig, maar er speelt natuurlijk meer mee”, aldus Robin Wilms, die de helft van de programmering van Magneet Festival op zich neemt.

In het onderzoek van VICE in samenwerking met De Festival Monitor werd niet alleen gekeken naar frontvrouwen en -mannen, maar ook naar drummers, bassisten en achtergrondzangeressen.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!