In het nieuws

Lotte (links) en Conor (rechts) hebben Pokémon Go ontdekt. Net als duizenden andere Nederlanders, de afgelopen dagen.

Camera videoUren speuren naar Pokémon, zij doen het, jij ook?

Lotte (links) en Conor (rechts) hebben Pokémon Go ontdekt. Net als duizenden andere Nederlanders, de afgelopen dagen.

Foto van 'Bianca Brasser'

12 JUL 2016

Nog niet gehoord van Pokémon Go? Dan ben je waarschijnlijk je huis niet uit geweest en liet je internetverbinding je de afgelopen dagen in de steek. Deze app, waarmee je de straat op moet om fictieve beestjes, de Pokémon, te vangen, wint als een razende aan populariteit. Massaal wordt er buiten gespeurd naar karakters, Pokéballen en gyms. Waarom? Metro vroeg het drie Pokémon Go-fans.

(Geen idee wat Pokémon Go is? Scroll dan eerst naar beneden voor een mini-spoedcursus)

Mattijs (23)

Pokémon Go-fan sinds: Zondag
Hoelang aan het jagen? Zondag vier uur
Aantal gevangen Pokémon: Vijftig, waarvan twintig verschillende
Level: 7

Hoe speel jij?
Zondag ben ik met vrienden gaan rondlopen. Zodra we een Pokémon hadden gevangen, gingen we weer voor een volgende. Op een gegeven moment, vijf kilometer verder, dacht ik echt: hey waar ben ik eigenlijk? Ik ga vooral voor verschillende karakters, anders kan je net zo goed thuis blijven zitten en steeds dezelfde vangen. De interactie op straat vind ik erg leuk. Eén middag lopen en we zijn zo'n 25 anderen tegengekomen die ook met het spel bezig waren. Je ziet het meteen: als er veel op de telefoon gekeken wordt, spelen ze het spel. Dan roep je wat en meestal geef je elkaar tips over waar nog meer Pokémon zitten.

Waarom is dit leuk?
Pokémon is echt een ding voor mijn generatie. Als jongetje van elf fantaseerde ik hoe het zou zijn een Pokémontrainer te zijn. Met deze app komt een soort kinderdroom uit, het is gewoon echt heel gaaf.

Hoe lang blijft dit leuk?
Als de app zo blijft als deze nu is, ben ik er binnen een week op uitgekeken. Maar de vraag is: wat wordt er allemaal nog toegevoegd binnen de app? Het zou bijvoorbeeld leuk zijn als je andere spelers zou kunnen zien in het spel.

Al ergens tegenop gebotst?
Dat nog niet, maar ik kan me wel voorstellen dat dit gebeurt. Ik heb daarom besloten de app niet meer te gebruiken als ik op de fiets zit. Je krijgt de hele tijd meldingen als er dingen in de buurt zijn en het is echt heel verleidelijk dan op je telefoon te kijken, ook tijdens het fietsen. Dat gevaar is wel een nadeel van dit leuke spel.

Conor (23)

Pokémon Go-fan sinds: woensdag
Hoelang aan het jagen? Paar uur per dag
Aantal gevangen Pokémon: Paar honderd, waarvan veertig verschillende
Level: 10

Hoe speel jij?
Ik ga niet uren achterelkaar op jacht, maar telkens even tien of twintig minuutjes. Ik zit thuis te studeren voor mijn herkansingen en neem tussendoor Pokémon Go-pauzes. Dan ga ik even naar buiten een rondje lopen en onderweg kom ik Pokémon tegen die ik vang. Of ik loop rechtstreeks naar een Pokéstop om wat Pokéballen op te halen. Zo heb ik ontspanning tussen het leren door, kom ik buiten voor frisse lucht en krijg ik beweging. En als er een zeldzame of sterke Pokémon in de buurt is, ga ik er ook op af. Zondagavond kwam ik thuis en wilde ik net naar bed gaan toen ik zag dat een sterke Pokémon in de buurt was. Ik heb snel mijn schoenen weer aangedaan om op zoek te gaan. Jammer genoeg vluchtte hij toen ik ‘m had gevonden.

Waarom is dit leuk?
Nostalgie. Vroeger wilde je als kind niets liever dan zelf Pokémon vangen. Nu kan dat.

Hoe lang blijft dit leuk?
Voor mij blijft het leuk zolang ik aan het studeren ben, de komende weken is dit mijn pauze.

Al ergens tegenop gebotst?
Ik zat gisteren bij een vriend in de auto die zijn telefoon tijdens het rijden op het dashboard aan had staan om Pokémon te zoeken. Het ging net goed, maar hij had bijna iemand tegen z’n bumper, omdat hij vooral op zijn telefoon aan het letten was.

Lotte (22)

Pokémon Go-fan sinds: donderdag
Hoelang aan het jagen? Paar uur per dag
Aantal gevangen Pokémon: veertig, waarvan vijftien verschillende
Level: 5

Hoe speel jij?
Ik ga er niet echt op uit om te jagen. Ik zit eigenlijk vooral op mijn bank en vang wat langskomt. Dan zit er weer een op mijn tafel, dan weer op het balkon. Hier om de hoek zit een Pokéstop, soms pakt mijn gps die plek vanuit mijn huis, of als ik iets dichterbij kom al, dus ik hoef niet speciaal daar naar toe voor Pokéballen. Ik woon eigenlijk heel strategisch voor dit spel. En als ik ergens naar toe ga, naar vrienden of familie, zet ik de app ook altijd even aan. Op het station bijvoorbeeld, daar heb ik gisteren nog een leuke Pokémon gevangen.

Waarom is dit leuk?
Ik was vroeger al Pokémonfan. Zo leuk al die beestjes. Ik keek op tv en heb hier ook wat Pokémon-Nintendospellen liggen. Het idee van deze app vind ik heel goed, overal waar je komt, vind je andere Pokémon.

Hoe lang blijft dit leuk?
Goede vraag! Als de app zo blijft, zal het het na een paar maanden wel saai worden. Het zou leuk zijn als er speciale Pokémon in het buitenland te vinden zijn. Stel je gaat naar Londen en komt daar weer andere Pokémon tegen dan hier, dat zou leuk zijn.

Al ergens tegenop gebotst?
Dat niet. Maar ik zag laatst wel een heel gefrustreerd stelletje. Het meisje zat op een bankje en de jongen was Pokémon aan het vangen. Ik geloof dat de app hun uitstapje behoorlijk verpestte.

Pokémon wat? Spoedcursus

Een mini-spoedcursus voor diegene die Pokémon Go niet kent.

Dit spel wordt via een app op je smartphone gespeeld. Met je telefoon in de aanslag trek je er op uit om Pokémon (meervoud is hetzelfde als enkelvoud) te vangen. Dit zijn fictieve beestjes of dingen. Het speelveld is jouw omgeving, de echte wereld dus. De Pokémon verschijnen vanzelf op je beeldscherm. Doormiddel van voetjes wordt aangegeven hoe ver een karakter bij jou uit de buurt is: hoe minder voetjes, hoe dichterbij je bent. Vervolgens moet je de Pokémon zien te vangen met Pokéballen. Die ballen krijg je weer door langs een Pokéstop te gaan, uiteraard ook een plek in de echte wereld. Daarnaast kunnen vanaf level 5 gyms veroverd worden. Dat gebeurt door te vechten met een andere Pokémon. Hoe sterker je Pokémon, hoe meer kans je maakt om een ‘gevecht’ te winnen en zo de baas te worden van een gym.

Officieel is de app nog niet in Nederland te downloaden, maar via een omweg hebben de afgelopen dagen al heel wat Nederlanders de app op hun telefoon gekregen. Voor Android zijn er links beschikbaar om dit voor elkaar te krijgen. Wie iOS heeft, kan een Amerikaans of Australisch Apple-id aanmaken. Vervolgens zie je de app in de Applestore staan.


Spelen met lego de nieuwe yoga: 'Heeft zelfde meditatieve werking'

Foto van 'Sarah Sitanala'

3 UUR

Het aantal jongeren dat te maken heeft met stress of een burn-out blijft maar toenemen. Een van de oorzaken? We ontspannen niet, of niet op de juiste manier. Nu komt Lego afgelopen week met een wel heel interessante tip: ‘Van spelen met lego word je zen’.

Met advertenties probeert Lego jongeren te bereiken om kenbaar te maken dat het spelen met lego vele gezondheidsvoordelen heeft. Zo laten zij door middel van een advertentie op Instagram zien dat een jonge vrouw geen innerlijke rust kan vinden door het uitvoeren van yoga-oefeningen, terwijl haar dat na het bouwen van een legoschip wel lukt.

Vorm van meditatie


Grote Nederlandse festivals in 2025 volledig afvalvrij

Grote Nederlandse festivals in 2025 zoveel mogelijk afvalvrij

Grote Nederlandse festivals willen in 2025 volledig afvalvrij zijn / ANP

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 16:00

Geen plastic krakende bekers meer onder je voeten, patat in bakjes waar compost van gemaakt kan worden, urine waar fosfaten uit worden gehaald om voedsel mee te kweken, schoon vervoer en dj’s die hun vluchten compenseren. Oftewel: volledig circulair. Dat willen negentien grote festivals in 2025 bereiken.

Het idee komt voort uit de zogenaamde Green Deal ‘Circular Festivals’, dat vrijdagmiddag op het Amsterdam Dance Event is ondertekend.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) was bij de onthulling aanwezig. „Voor onze planeet en voor een gezonde toekomst moeten we minder grondstoffen gebruiken en veel meer hergebruiken", zegt ze. „Circulariteit is de toekomst." Het ministerie investeert jaarlijks 80.000 euro om dit stimuleren. Het kabinet wil naar een economie zonder afval, in 2050. Festivals zijn een mooie doelgroep, vindt het ministerie, want jaarlijks trekken de festivals die meedoen aan de deal meer dan drie miljoen bezoekers.


Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april

Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april

Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:58

Het verbod op rookruimtes in de horeca wordt vanaf 1 april daadwerkelijk gehandhaafd. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) bekend gemaakt.

De Hoge Raad oordeelde eind vorige maand dat alle rookruimtes in de horeca verboden zijn. De uitzondering die tot die tijd gold, is ongeldig, luidde de uitspraak. Blokhuis liet toen al weten dat toezichthouder NVWA niet direct zou gaan controleren. „Handhaving van het verbod is praktisch niet van de ene op de andere dag in te zetten", zei hij toen.

De uitspraak van de Hoge Raad was een tegenvaller voor de horecasector, die met Blokhuis had afgesproken vanaf 2022 een einde te maken aan rookruimtes.


Eerste ruimtewandeling met uitsluitend vrouwen bij ISS

Christina Koch en Jessica Meir/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:15

Voor het eerst in de geschiedenis wordt een ruimtewandeling uitgevoerd door alleen vrouwen.

De Amerikaansen Christina Koch en Jessica Meir hebben vrijdag het internationale ruimtestation ISS verlaten. Aan de buitenkant van het zwevende laboratorium moeten ze een kapot onderdeel van een accu vervangen. Dat duurt ongeveer vijf uur.

Tijdens de laatste voorbereidingen, terwijl de vrouwen al in de luchtsluis van het ruimtestation zaten en hun pakken controleerden op lekkages, vlogen ze op een hoogte van 421 kilometer en met een snelheid van 27.597 kilometer per uur over Nederland. Het ISS kwam onder meer over Dordrecht en Nijmegen. Boven de Indische Oceaan begon de ruimtewandeling.


Likeability of3

'Zeker zeventig doden door Nederlandse bom in Irak'

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:09

Zeker zeventig burgers zijn in 2015 om het leven gekomen door een aanval van een Nederlandse F-16 op een autobommenfabriek van IS in het Iraakse Hawija. Dat meldt zowel de NOS als NRC op basis van bronnen.

In gebouwen en huizen rond de bommenopslagplaats zouden veel vluchtelingen hebben verbleven. Mogelijk was sprake van verouderde inlichtingen over het aantal omwonenden. De NOS en NRC hebben afgelopen zomer in Irak onderzoek gedaan naar het incident, en spraken daar met nabestaanden en autoriteiten.

23 kinderen


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Boeren willen schade aan het Malieveld zelf herstellen

Malieveld/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:09

Boeren willen de schade die is ontstaan op het Malieveld in Den Haag zelf herstellen. Volgens Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force hebben diverse loonbedrijven zich gemeld om aan de slag te gaan.

„Na het protest hebben zich meteen vijf loonbedrijven bij ons gemeld die het veld weer in orde willen maken", zegt Van Keimpema. „Ook andere bedrijven zeggen al contact te hebben opgenomen met eigenaar Staatsbosbeheer. We gaan er alleen vanuit dat het vanwege de tijd van het jaar even zal duren voordat het veld weer ingezaaid mag worden. Wij hebben daar ook voorschriften voor. We gaan ervan uit dat dit ook voor Staatsbosbeheer geldt."

Compleet kapotgereden


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Verenigingskerk: Vader Ruinerwold had psychische problemen

Ruinerwold/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:39

De vader van het gezin dat in Ruinerwold een geïsoleerd leven leidde, had psychische problemen. Dat stelt de Verenigingskerk vrijdag in een persverklaring. Vader Gerrit Jan van D. was midden jaren tachtig kort lid van de Verenigingskerk, maar verliet in 1987 de organisatie.

Een broer van de man, Derk, is al lange tijd lid van de Verenigingskerk. „Ik heb sinds 1984 niets meer van mijn broer gehoord", zegt hij in de verklaring. De organisatie, ook bekend als de Moonsekte, kan verder niets zeggen over Josef B., de opgepakte huurder van het pand. Volgens de Verenigingskerk zijn er geen gegevens bekend waaruit blijkt dat hij op enigerlei wijze verbonden is geweest met de organisatie. De geloofsovertuiging van de Verenigingskerk werd in 1965 door de Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon naar Nederland gebracht.

De 67-jarige vader werd maandag met vijf meerderjarige kinderen gevonden in een huis in Ruinerwold, nadat een zesde aan de bel had getrokken. Dat zou een 25-jarige man zijn, die zijn verhaal zou hebben gedaan in een café in de Drentse plaats. De 58-jarige Josef B. is de huurder van het pand in Ruinerwold. Hij werd maandag aangehouden, aanvankelijk omdat hij het politieonderzoek belemmerde.


Via Schuldenwijzer krijg je inzicht in je schulden

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 10:29

Altijd al willen bijhouden hoe je schulden erbij staan? Dat kan voortaan met behulp van de in het leven geroepen Schuldenwijzer.

Mensen kunnen vanaf vrijdag snel en eenvoudig inzicht krijgen in actuele informatie over hun schuldenpositie. De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG) hebben hiervoor de site Schuldenwijzer.nl gelanceerd.

Burgers kunnen hierop via de DigiD inloggen en vinden er alle beslagen die door gerechtsdeurwaarders zijn gelegd bij derden, zoals beslagen op loon en pensioen. Burgers met schulden vinden er ook de beslagvrije voet (het vermogen waarop geen beslag mag worden gelegd).


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Likeability of5

'9/11-achtige aanslag op Frankrijk voorkomen'

De Twin Towers/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:59

In Frankrijk is onlangs een terreuraanslag voorkomen die was geïnspireerd op de aanslagen van 11 september 2001, waarbij vliegtuigen in het World Trade Center in New York vlogen.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, zei tegen tv-zender France 2 dat op 26 september een man is aangehouden die met dat doel een vliegtuig wilde gijzelen. Hij zou nog op zoek zijn geweest naar een wapen.

Zestig aanslagen voorkomen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Rappe e-bolides en een zelfrijdende 'coolbus'

Directeur van Move Joost van Houwelingen in de ’coolbus’, ,,ik sta er zelf zo van te kijken!”

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 09:00

Bij de eerste mobiliteits-experience van Nederland chill je ‘m in de zelfrijdende schoolbus en snij je snoeihard de Tarzanbocht af in een Porsche(-simulator).

De crashfunctie is uitgeschakeld, stelt de Porsche-rijinstructeur gerust, al voelt het dan wel een beetje als bowlen met van die klepjes voor de gleuf. Nét iets minder ‘living on the edge’, al blijft het rijden in een Porsche over het circuit van Zandvoort toch echt een once-in-a-lifetime. ,,Iets afremmen voor de Tarzanbocht...” tipt hij. ,,Vernoemd trouwens naar de eigenaar van de camping die net onder het circuit lag, meneer Tarzan.” En dan weer vól gas op links, ,,voel je hoe hard je gaat in een Porschesimulator?”


Chaos in Mexico rondom arrestatiepoging zoon El Chapo

Chaos in Culiacán/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 08:49

Bij een poging van Mexicaanse politie om de zoon van de beruchte drugsbaron El Chapo te arresteren, is de nodige chaos ontstaan. Het is ook onduidelijk waar de zoon is.

Speciale eenheden hadden een grootse operatie opgezet om hem, Ovidio Guzmán, op te pakken. Ze werden echter verrast door het grote verzet waar ze op stuiten, dat ze zich terug besloten te trekken. Of ze tussendoor de zoon gepakt hebben, is onduidelijk.

Machinegeweren


Organisaties roepen minister op Afghaanse tolk te beschermen

Ank Bijleveld/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:09

Vakbonden, mensenrechtenorganisaties en tolken roepen vrijdag in een paginagrote advertentie op de achterkant van De Telegraaf minister Ank Bijleveld (Defensie) op een Afghaanse tolk te beschermen.

Het gaat om Farhad, die tolkte voor de internationale troepen in Afghanistan. Farhad kan elk moment worden uitgezet naar Afghanistan, waar hij volgens de organisaties zijn leven niet zeker is.

Bescherming bieden


Europeser dan met Lara Wolters wordt het niet

Europeser dan met Lara Wolters wordt het niet

Lara Wolters (PvdA).

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 08:00

In een vierdelige reeks worden nieuwe en onlangs begonnen Nederlandse leden en gezichten van het Europees Parlement voorgesteld. Wie zijn zij en wat drijft hen? Het slot: Lara Wolters van de PvdA.

Ze woonde en woont in Nederland en België. Zag scholen en Universiteiten van binnen in Brussel, Brugge, Straatsburg en Londen. Liep stage bij het Europees Parlement en werkte er als beleidsmedewerker al drie jaar. Noemt zichzelf ‘overtuigd Europeaan’. En heeft een Griekse vriend. Nee, meer Europees gaan we het echt niet krijgen. Daarom is Lara Wolters de afsluiter van de reeks nieuwe Nederlandse gezichten bij de EU.

Met dank aan Frans


Aantal meldingen seksuele uitbuiting daalt

Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:44

Het aantal meldingen van seksuele uitbuiting en mensenhandel is in 2018 flink gedaald. Dat blijkt uit de Slachtoffermonitor mensenhandel 2014-2018. In 2014 kwamen er nog 1255 meldingen binnen, dat daalde in de jaren erna tot 956 en vorig jaar waren het er 668.

Dat het aantal meldingen daalt, betekent volgens de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Herman Bolhaar, echter niet dat het aantal gevallen van mensenhandel daalt. Jaarlijks zijn er naar schatting 3000 Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting, onder hen 1300 minderjarigen. Er zijn 132 slachtoffers gemeld. 29 van de slachtoffers waren minderjarig. „Dat wil zeggen dat maar zo'n 2 tot 3 procent van de minderjarige slachtoffers in beeld is", staat in een verklaring van de rapporteur.

Beperkte zicht


Likeability of3

Auto met jerrycans rijdt politiebureau Kerkrade binnen

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:09

Een auto met daarin meerdere jerrycans is vrijdagochtend een politiebureau in Kerkrade ingereden. Er is geprobeerd om de auto aan te steken. Er ontstond een klein brandje, maar dat kon snel worden geblust.

Er raakte niemand gewond. De politie heeft een verdachte aangehouden. Het is niet bekend of dit de eigenaar van de auto is. Ook de identiteit van de aangehouden persoon is nog niet bekend.

Door de glazen pui


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de Turkse inval in Syrie.

Kamer vol vragen na deal van VS en Turkije

Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de Turkse inval in Syrie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de Tweede Kamer zijn partijen blij met het tijdelijke staakt-het-vuren in het noorden van Syrië. Maar ze vragen zich af hoe het verder moet.

De Turkse president Recep Erdogan en de Amerikaanse vicepresident Mike Pence kwamen de rustperiode donderdag overeen.

Bufferzone


Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens het debat met de Tweede Kamer over de aanpak van de stikstofproblematiek.

VVD en CDA onder vuur in stikstofdebat

Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens het debat met de Tweede Kamer over de aanpak van de stikstofproblematiek. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de Tweede Kamer vindt de linke oppositie dat de coalitiepartijen veel te weinig daadkracht tonen bij de aanpak van de stikstofcrisis. Vooral VVD en CDA moeten het ontgelden in het debat over de kwestie, omdat zij blijven volhouden dat er geen gedwongen sanering van de veehouderij komt.

„Ik ga geen gedwongen krimp van de veestapel meemaken", aldus CDA-Kamerlid Jaco Geurts. Zijn VVD-collega Mark Harbers wil evenmin verplicht snoeien in het aantal koeien of varkens. „We hebben geen veeprobleem maar een stikstofprobleem", zei de liberaal. Hij denkt dat met technische maatregelen zelfs met meer dieren de uitstoot kan worden verminderd.

Onvoldoende


Ook vader van gezin Ruinerwold aangehouden.
Likeability of5

Ook vader van gezin Ruinerwold aangehouden

Ook vader van gezin Ruinerwold aangehouden. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie maakt donderdagavond bekend dat de 67-jarige vader die dinsdag met zes meerderjarige kinderen werd gevonden in een huis in Ruinerwold, is aangehouden.

Volgens de politie wordt hij verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en van witwassen.

Tegen wil vastgehouden


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar