In het nieuws

Lotte (links) en Conor (rechts) hebben Pokémon Go ontdekt. Net als duizenden andere Nederlanders, de afgelopen dagen.

Camera videoUren speuren naar Pokémon, zij doen het, jij ook?

Lotte (links) en Conor (rechts) hebben Pokémon Go ontdekt. Net als duizenden andere Nederlanders, de afgelopen dagen.

Foto van 'Bianca Brasser'

12 JUL 2016

Nog niet gehoord van Pokémon Go? Dan ben je waarschijnlijk je huis niet uit geweest en liet je internetverbinding je de afgelopen dagen in de steek. Deze app, waarmee je de straat op moet om fictieve beestjes, de Pokémon, te vangen, wint als een razende aan populariteit. Massaal wordt er buiten gespeurd naar karakters, Pokéballen en gyms. Waarom? Metro vroeg het drie Pokémon Go-fans.

(Geen idee wat Pokémon Go is? Scroll dan eerst naar beneden voor een mini-spoedcursus)

Mattijs (23)

Pokémon Go-fan sinds: Zondag
Hoelang aan het jagen? Zondag vier uur
Aantal gevangen Pokémon: Vijftig, waarvan twintig verschillende
Level: 7

Hoe speel jij?
Zondag ben ik met vrienden gaan rondlopen. Zodra we een Pokémon hadden gevangen, gingen we weer voor een volgende. Op een gegeven moment, vijf kilometer verder, dacht ik echt: hey waar ben ik eigenlijk? Ik ga vooral voor verschillende karakters, anders kan je net zo goed thuis blijven zitten en steeds dezelfde vangen. De interactie op straat vind ik erg leuk. Eén middag lopen en we zijn zo'n 25 anderen tegengekomen die ook met het spel bezig waren. Je ziet het meteen: als er veel op de telefoon gekeken wordt, spelen ze het spel. Dan roep je wat en meestal geef je elkaar tips over waar nog meer Pokémon zitten.

Waarom is dit leuk?
Pokémon is echt een ding voor mijn generatie. Als jongetje van elf fantaseerde ik hoe het zou zijn een Pokémontrainer te zijn. Met deze app komt een soort kinderdroom uit, het is gewoon echt heel gaaf.

Hoe lang blijft dit leuk?
Als de app zo blijft als deze nu is, ben ik er binnen een week op uitgekeken. Maar de vraag is: wat wordt er allemaal nog toegevoegd binnen de app? Het zou bijvoorbeeld leuk zijn als je andere spelers zou kunnen zien in het spel.

Al ergens tegenop gebotst?
Dat nog niet, maar ik kan me wel voorstellen dat dit gebeurt. Ik heb daarom besloten de app niet meer te gebruiken als ik op de fiets zit. Je krijgt de hele tijd meldingen als er dingen in de buurt zijn en het is echt heel verleidelijk dan op je telefoon te kijken, ook tijdens het fietsen. Dat gevaar is wel een nadeel van dit leuke spel.

Conor (23)

Pokémon Go-fan sinds: woensdag
Hoelang aan het jagen? Paar uur per dag
Aantal gevangen Pokémon: Paar honderd, waarvan veertig verschillende
Level: 10

Hoe speel jij?
Ik ga niet uren achterelkaar op jacht, maar telkens even tien of twintig minuutjes. Ik zit thuis te studeren voor mijn herkansingen en neem tussendoor Pokémon Go-pauzes. Dan ga ik even naar buiten een rondje lopen en onderweg kom ik Pokémon tegen die ik vang. Of ik loop rechtstreeks naar een Pokéstop om wat Pokéballen op te halen. Zo heb ik ontspanning tussen het leren door, kom ik buiten voor frisse lucht en krijg ik beweging. En als er een zeldzame of sterke Pokémon in de buurt is, ga ik er ook op af. Zondagavond kwam ik thuis en wilde ik net naar bed gaan toen ik zag dat een sterke Pokémon in de buurt was. Ik heb snel mijn schoenen weer aangedaan om op zoek te gaan. Jammer genoeg vluchtte hij toen ik ‘m had gevonden.

Waarom is dit leuk?
Nostalgie. Vroeger wilde je als kind niets liever dan zelf Pokémon vangen. Nu kan dat.

Hoe lang blijft dit leuk?
Voor mij blijft het leuk zolang ik aan het studeren ben, de komende weken is dit mijn pauze.

Al ergens tegenop gebotst?
Ik zat gisteren bij een vriend in de auto die zijn telefoon tijdens het rijden op het dashboard aan had staan om Pokémon te zoeken. Het ging net goed, maar hij had bijna iemand tegen z’n bumper, omdat hij vooral op zijn telefoon aan het letten was.

Lotte (22)

Pokémon Go-fan sinds: donderdag
Hoelang aan het jagen? Paar uur per dag
Aantal gevangen Pokémon: veertig, waarvan vijftien verschillende
Level: 5

Hoe speel jij?
Ik ga er niet echt op uit om te jagen. Ik zit eigenlijk vooral op mijn bank en vang wat langskomt. Dan zit er weer een op mijn tafel, dan weer op het balkon. Hier om de hoek zit een Pokéstop, soms pakt mijn gps die plek vanuit mijn huis, of als ik iets dichterbij kom al, dus ik hoef niet speciaal daar naar toe voor Pokéballen. Ik woon eigenlijk heel strategisch voor dit spel. En als ik ergens naar toe ga, naar vrienden of familie, zet ik de app ook altijd even aan. Op het station bijvoorbeeld, daar heb ik gisteren nog een leuke Pokémon gevangen.

Waarom is dit leuk?
Ik was vroeger al Pokémonfan. Zo leuk al die beestjes. Ik keek op tv en heb hier ook wat Pokémon-Nintendospellen liggen. Het idee van deze app vind ik heel goed, overal waar je komt, vind je andere Pokémon.

Hoe lang blijft dit leuk?
Goede vraag! Als de app zo blijft, zal het het na een paar maanden wel saai worden. Het zou leuk zijn als er speciale Pokémon in het buitenland te vinden zijn. Stel je gaat naar Londen en komt daar weer andere Pokémon tegen dan hier, dat zou leuk zijn.

Al ergens tegenop gebotst?
Dat niet. Maar ik zag laatst wel een heel gefrustreerd stelletje. Het meisje zat op een bankje en de jongen was Pokémon aan het vangen. Ik geloof dat de app hun uitstapje behoorlijk verpestte.

Pokémon wat? Spoedcursus

Een mini-spoedcursus voor diegene die Pokémon Go niet kent.

Dit spel wordt via een app op je smartphone gespeeld. Met je telefoon in de aanslag trek je er op uit om Pokémon (meervoud is hetzelfde als enkelvoud) te vangen. Dit zijn fictieve beestjes of dingen. Het speelveld is jouw omgeving, de echte wereld dus. De Pokémon verschijnen vanzelf op je beeldscherm. Doormiddel van voetjes wordt aangegeven hoe ver een karakter bij jou uit de buurt is: hoe minder voetjes, hoe dichterbij je bent. Vervolgens moet je de Pokémon zien te vangen met Pokéballen. Die ballen krijg je weer door langs een Pokéstop te gaan, uiteraard ook een plek in de echte wereld. Daarnaast kunnen vanaf level 5 gyms veroverd worden. Dat gebeurt door te vechten met een andere Pokémon. Hoe sterker je Pokémon, hoe meer kans je maakt om een ‘gevecht’ te winnen en zo de baas te worden van een gym.

Officieel is de app nog niet in Nederland te downloaden, maar via een omweg hebben de afgelopen dagen al heel wat Nederlanders de app op hun telefoon gekregen. Voor Android zijn er links beschikbaar om dit voor elkaar te krijgen. Wie iOS heeft, kan een Amerikaans of Australisch Apple-id aanmaken. Vervolgens zie je de app in de Applestore staan.


Recordhouder Vierdaagse valt uit na sleutelbeenbreuk

Bert van der Lans met zijn startformulier van dit jaar/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

45 MIN

De 87-jarige Bert van der Lans uit Nijmegen, recordhouder van de Vierdaagse, is woensdag niet meer begonnen aan zijn tweede wandeldag.

Van der Lans brak dinsdag een sleutelbeen bij een valpartij en had woensdagmorgen nog te veel pijn om opnieuw dertig kilometer te gaan lopen. Daardoor heeft noodgedwongen een punt achter zijn deelname van dit jaar gezet.

72ste poging


Kleinste huurprijsstijging in vier jaar tijd

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De huurprijzen in de vrije sector zijn in het afgelopen kwartaal met slechts 3,1 procent toegenomen. Dat is de laagste gemiddelde prijsstijging in vier jaar tijd.

Amsterdam

Volgens de verhuurbemiddelaar Pararius is er vooral een geringe huurstijging in Amsterdam. Omdat er in de hoofdstad relatief veel woningen te huur worden aangeboden, stegen de prijzen daar met slechts 2,8 procent. Amsterdam kent al enkele kwartalen op rij een huurprijsstijging van minder dan 3,5 procent. Wordt Amsterdam buiten beschouwing gelaten, dan komt de gemiddelde landelijke prijsstijging uit op 5,5 procent.


Politie neemt in uur tijd twee auto's in van één man

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Tijdens een verkeerscontrole in Rotterdam heeft de politie dinsdag verschillende auto's in beslag genomen. Een wanbetaler moest zelfs twee exemplaren inleveren.

Het ging om een zogenoemde stop- en betaalcontrole in de Vlambloem in de wijk Ommoord, waarbij de politie twee keer dezelfde man staande werd gehouden, zo weet Het Algemeen Dagblad.

Kentekenscan


Chantal gaat nooit zonder oordoppen op pad

Chantal gaat nooit zonder oordoppen op pad

Chantal Vissers.

In samenwerking met VeiligheidNL

6 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Chantal Vissers (21) uit Utrecht, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Chantal, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Om mijn oren te beschermen en zonder pijn aan mijn oren vooraan te staan.


Teek nestelt zich in oog van Amerikaan

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

Met hogere temperaturen is het tekenseizoen weer in volle gang, dus kan het geen kwaad om je zelf regelmatig te controleren. Er is alleen een plek waar je niet zo snel kijkt...

Dat is namelijk je oog. Toch is het ook mogelijk dat een teek zich daar vestigt, zo ondervond Chris Prater. De Amerikaan had niet door dat de geleedpotige zich er genesteld had, totdat hij tijdens het snoeien van de tuin last kreeg van zijn oog.

Spoelen hielp niet


Christchurch boos over komst megawapenwinkel

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

De Nieuw-Zeelandse winkelketen Gun City heeft plannen bekend te maken voor een megawinkel in Christchurch. De keten had wapens verkocht aan de man die wordt beschuldigd van het plegen van twee aanslagen op moskeeën in Christchurch, waarbij 51 doden vielen.

Volgens Radio New Zealand zijn mensen die dicht bij de geplande locatie voor de winkel wonen boos over de komst van de grote wapenwinkel, die samen met een warenhuis en kantoorpanden in augustus moet opengaan.

Hadden ons moeten informeren


'Gemeenten moeten beter voorbereiden op hittegolf'

Mensen zoeken massaal het strand op tijdens de hitte/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Gemeenten moeten zich beter voorbereiden op een hittegolf. Zo moeten er afspraken worden gemaakt met andere lokale partijen over wie wat doet bij perioden van hitte. En stedenbouwkundigen moeten in hun plannen meer rekening houden met snikhete dagen. Daarvoor pleit het Rode Kruis dat woensdag met een Hittegolfgids voor steden op de proppen komt.

Volgens het Rode Kruis is na de hittegolf van juli 2006, toen 1000 mensen meer dan in een gemiddelde julimaand overleden, landelijk het nodige gebeurd. Zo is er een Nationaal Hitteplan gekomen, „waardoor risicogroepen beter in de gaten worden gehouden", zegt Maarten van Aalst, directeur van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis. „Maar op lokaal niveau, in de wijken kunnen we meer doen om kwetsbaren te helpen als het heet is."

Ouderen en chronisch zieken


Likeability of5

Mogelijk aantekening en boete voor VVD'er

Wybren van Haga (VVD). / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Wybren van Haga, het VVD-Kamerlid dat met te veel alchohol op achter het stuur zat, moet rekening houden met een aantekening op zijn strafblad en een boete van zeker ruim 300 euro. De VVD zelf heeft hem al een straf opgelegd.

Niet blij

De mogelijke aantekening en boete zijn op basis van het promillage dat Van Haga zelf noemt, aldus het Openbaar Ministerie, dat niet specifiek op zijn situatie wil ingaan. Tegen De Telegraaf verklaarde de eerder al in opspraak geraakte politicus dat hij een promillage van 0,6 had, iets hoger dan de grens van 0,5 procent voor ervaren bestuurders.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

15 JUL 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Ursula von der Leyen voorzitter Europese Commissie

Ursula von der Leyen. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ursula von der Leyen (60) is benoemd tot voorzitter van de Europese Commissie. Na de geheime stemming stond de teller op 383 voor, 327 tegen en 22 onthoudingen, maakte parlementsvoorzitter David Sassoli bekend. De Duitse christendemocrate had minimaal 374 stemmen nodig om de Europese topfunctie per 1 november binnen te halen en als eerste vrouw het dagelijks bestuur van de EU te gaan leiden. Op het krappe resultaat volgde een voorzichtig applaus in het parlement.

Grote eer

Sassoli feliciteerde Von der Leyen en gaf haar meteen het woord. 'Dit is een hele grote eer', zei de 60-jarige 'VDL'. „Ik ben beduusd van uw vertrouwen in mij. Dit betekent ook dat u vertrouwen heeft in Europa, in een sterke Europese Unie die is verenigd van noord tot zuid en van oost naar west."


Likeability of5

Kamerlid gepakt met te veel alcohol achter het stuur

Wybren van Haga (VVD) in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Vorige week werd VVD-Kamerlid Wybren van Haga aangehouden met een slok op. Het Kamerlid liep tijdens een verkeerscontrole op de A4 tegen de lamp.

Weinig gegeten

Aan het AD laat Van Haga weten dat de berichtgeving klopt. „Knap waardeloos. Ik had twee wijntjes gedronken en te weinig gegeten.” Tijdens de controle bleek dat het Kamerlid een alcoholpromillage van 0.6 in zijn bloed had. Voor ervaren rijders ligt de grens op 0.5.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Deze twee steden zijn nog in de race voor ESF

NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman met alle bidbooks. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nog slechts twee steden zijn in de race om in 2020 het Eurovisiesongfestival te organiseren, Rotterdam en Maastricht. Dat laat de NPO weten. Vorige week boden ook Utrecht, Arnhem en Den Bosch een bidboek aan, maar die voorstellen zijn het niet geworden.

Inhoudelijk sterker

Het bid van Maastricht en Rotterdam was inhoudelijk sterker dan de andere drie, meldt de organisatie. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de voorgestelde accommodaties en de financiële bijdrage die de steden willen leveren.


Veel blaren na eerste wandeldag Nijmeegse Vierdaagse

Wandelaars op de eerste wandeldag van de 103e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Dinsdagochtend ging in Nijmegen in alle vroegte de 103e editie van de Vierdaagse van start. De wandelaars stapten nog voor dag en dauw in hun wandelschoenen om vervolgens de eerste kilometers af te leggen. Het lijkt erop dat de dag goed verlopen is. De wandelaars hadden tot 17.00 uur de tijd om te finishen.

Wandelaars op de eerste wandeldag van de 103e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. / ANP

Aangepaste planning


Taakstraf voor jongen die in school gericht schoot

Taakstraf voor jongen die in school gericht schoot

De jongen die in september 2018 gericht schoot in een school in Roermond, is veroordeeld tot een taakstraf en voorwaardelijke jeugddetentie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In september 2018 schoot een 17-jarige jongen uit Koningsbosch gericht in en rond een school in Roermond. De rechtbank heeft hem nu veroordeeld tot 200 uur taakstraf en twee jaar voorwaardelijke jeugddetentie. De eis van het Openbaar Ministerie was 200 uur taakstraf en een jaar voorwaardelijke jeugddetentie.

Volgens de rechtbank was het bewezen dat de jongen gericht geschoten heeft op een medeleerling, die op dat moment naast een docent stond. Hij wilde op die manier een einde maken aan de pesterijen door deze medeleerling.

Luchtbuks, messen en een bijl


Verbod opgeven: Mallorca staat stierengevechten toe
Likeability of3

Mallorca staat stierengevechten weer toe

Op 9 augustus wordt weer een stierengevecht georganiseerd, de eerste sinds het verbod inging in juli 2017. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Na een twee jaar durend verbod mogen torero’s op het Spaanse eiland Mallorca weer stieren verwonden en doden. Op 9 augustus wordt op de Plaza de Toros in Palma weer een stierengevecht georganiseerd, de eerste sinds juli 2017. Dat schrijft de Diario de Mallorca vandaag.

In strijd met grondwet

Eind 2018 maakte Spanje een einde aan het verbod, waarin stond dat stieren niet meer verwond mochten worden. Het verbod gold sinds 2017, begin augustus wordt dus na twee jaar weer het eerste stierengevecht gehouden. Volgens de rechtbank in Madrid waren meerdere artikelen van de hervormde wet over stierengevechten en dierenbescherming in strijd met de grondwet.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Hoofden siamese tweeling succesvol gescheiden
Likeability of5

Hoofden siamese tweeling succesvol gescheiden

Een team van experts hebben de 2,5 jarige Siamese tweeling succesvol van elkaar gescheiden. /Beeld van GOSH

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een Siamese tweeling van 2,5 jaar is in het Great Ormond Street Hospital in Londen succesvol van elkaar gescheiden. De meisjes, Safa en Marwa, zaten met hun hoofden aan elkaar vast. De operatie was erg ingewikkeld en werd overzien door een team van wel 100 experts.

De meisjes komen oorspronkelijk uit Pakistan, maar kwamen vorig jaar naar het ziekenhuis in Londen. Het complete proces om de tweeling van elkaar te scheiden duurde vier maanden. In oktober vond de eerste operatie plaats, hierbij waren radiologen, fysiotherapeuten en neurologische en psychologische experts betrokken.

Operatie van vijftig uur


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Burenruzies serieus probleem: 1 op de 5 verhuist

Burenruzies serieus probleem, 1 op de 5 verhuist

Vooral in Noord-Holland, Flevoland en Limburg verhuizen mensen vaak vanwege vervelende buren. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Burenruzies lijken een serieus probleem te zijn in Nederland. Een op de vijf Nederlanders is wel eens verhuisd omdat ze vervelende buren hadden, blijkt uit onderzoek van verhuizersplatform ScanMovers. Jonge vrouwen lijken daarbij vaker te verhuizen voor de liefde dan jonge mannen. Jonge mannen verhuizen weer vaker om de sleur te ontvluchten.

Vervelende buren

Natuurlijk zal niemand over zichzelf zeggen dat ze een vervelende buur zijn. Maar in welke provincie verhuizen mensen het meest, vanwege burenruzies of vervelende buren? Inwoners van Noord-Holland, Flevoland en Limburg hebben het niet makkelijk: meer dan een kwart van hen is wel eens verhuisd omdat ze last hadden van vervelende buren.


Zeker 180 doden door overstromingen Zuid-Azië

Zeker 180 doden door overstromingen Zuid-Azië

Hevige moessonregens hebben in Zuid-Azië voor overstromingen en aardverschuivingen gezorgd, waardoor er zeker 180 mensen zijn overleden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Hevige moessonregens hebben de afgelopen dagen overstromingen en aardverschuivingen in Zuid-Azië veroorzaakt, waardoor miljoenen bewoners zijn getroffen en zeker 180 mensen om het leven zijn gekomen. Dat zeiden de autoriteiten dinsdag.

Stortbuien

De stortbuien, die vooral optreden in het seizoen juni tot september, hebben dit jaar opnieuw grote schade aangericht in India, Nepal, Bangladesh en door Pakistan bestuurde regio Kasjmir. Vele woningen en boten in afgelegen laaggelegen gebieden zijn compleet weggespoeld.


Netflix schrapt omstreden zelfmoordscène uit serie

Netflix schrapt omstreden zelfmoordscène uit serie

Netflix heeft de omstreden zelfmoordscène in seizoen 1 van 13 Reasons Why geschrapt. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Netflix heeft een zelfmoordscène uit het eerste seizoen van de populaire tienerserie 13 Reasons Why geschrapt. Er was veel aanhoudende kritiek op de serie, omdat het voor meer zelfmoorden zou hebben gezorgd. De serie draait namelijk om een meisje dat na veel pesterijen een einde aan haar leven maakt.

Aanpassing

„Terwijl we ons voorbereiden op de start van het derde seizoen, zijn we ons bewust van het voortdurende debat rondom de serie. Op advies van medische experts, inclusief de Amerikaanse stichting voor zelfmoordpreventie, hebben we in overleg met bedenker Brian Yorkey en de producenten besloten om de scène waarin Hannah een einde aan haar leven maakt aan te passen", staat in een statement van streamingdienst Netflix. Wat er precies aangepast wordt en hoe de scène er dan uit komt te zien, is niet duidelijk.