Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 6 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

‘Nieuw thuis Dolfinarium-dolfijnen net zo slecht’

De verhuizing van dolfijnen vanuit het Dolfinarium Harderwijk is naar verluidt begonnen. Een deel van de dieren zou getransporteerd zijn naar een park op het Spaanse eiland Gran Canaria. De verhuizing klinkt als goed nieuws voor de dieren, maar volgens dierenbeschermingsorganisaties is niets minder waar.

„Het overbrengen van de dolfijnen naar het park in Gran Canaria is geen goede oplossing en qua ruimte is het misschien zelfs slechter dan het Dolfinarium. Het verhuizen, waaronder dus ook het transport, bezorgt de dieren een hoop stress”, vertelt Dirk-Jan Verdonk van World Animal Protection. Het betreffende park is net als het Dolfinarium eigendom van Aspro Parks, dat naast pretparken ook een aantal dolfinaria bezit. Verdonk: „Het welzijn van de dieren staat daar niet bepaald centraal.”

Natuurlijke omstandigheden

Samen met zes andere dierenbeschermingsorganisaties (Bite Back, Stop Dierenleed Nederland, Een Dier Een Vriend, Dolphinmotion, Dier Bewust Leven en Sea First Foundation) promoot World Animal Protection een andere plek voor de huidige bewoners van het Dolfinarium. Het gaat om een nog op te zetten sanctuary voor dolfijnen in een baai in Griekenland, die werd gevonden door activist Ric O’Barry. „Een erg grote baai met natuurlijke omstandigheden. Het natuurlijke gedrag dat ze nooit hebben kunnen ontwikkelen, kunnen de dolfijnen hier misschien weer beginnen te ontplooien”, vertelt Verdonk.

Het liefst zouden dierenbeschermingsorganisaties alle dolfijnen van het Dolfinarium er zo spoedig mogelijk onderbrengen, maar om te beginnen gaat het alleen om de ‘overtollige’ bewoners van het dierenpark.

Een paar weken geleden kreeg het Dolfinarium het voorstel om de dolfijnen naar deze plek te verhuizen per brief in de bus. Ook na verschillende belletjes en mailtjes heeft het Dolfinarium hier nog niet op gereageerd. Volgens Verdonk zou de baai in Griekenland een goede plek zijn voor de dolfijnen, mocht het Dolfinarium zijn deuren sluiten. „De baai is groot genoeg om alle dolfijnen onder te brengen. Het idee was aanvankelijk om een aantal dolfijnen daarheen te verhuizen om aan te tonen dat dit een veel betere oplossing is.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.