Rens Oving
Rens Oving Nieuws 19 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

De pijnlijkste plant ter wereld nu ook in Nederland

De Gympie Gympie kun je vergelijken met een brandnetel, maar dan veel, veel, heel veel pijnlijker, sterker nog het is de pijnlijkste plant ter wereld. En sinds deze week staat het plantje, dat alleen voorkomt in Australië en delen van Indonesië en Maleisië, ook in Nederland.

Rogier van Vugt, hoofd van de Hortus Botanicus in Leiden, kocht een stekje van de gifplant voor 51 euro op eBay. „De bieding werd geopend op 50 euro, dus ik was blijkbaar de enige die interesse had.”

Dat is niet zo heel gek. Het gif van de plant dringt via kleine naaldjes de bloedbaan binnen en veroorzaakt zoveel pijn dat je er gek van kunt worden. Zelfs het inademen van de kleine haartjes die het gif verspreiden, kan je een bloedneus opleveren.

Kotsen van de pijn

Slachtoffers omschrijven het eerste contact als een combinatie van elektrocutie en een brandende zuuraanval. De huid wordt rood en zwelt op, de extreme pijn kan een paar dagen aanhouden en wordt daarna als het goed is langzaam minder. Maar daarmee is het gif nog lang niet uitgewerkt, zeker wanneer niet alle naaldjes zijn verwijderd kan er maanden soms jaren later nog een pijnlijk prikkend gevoel en jeuk overblijven.

In Australië zijn verhalen bekend van soldaten die vastgebonden moesten worden omdat ze gek werden van de pijn. Een officier zou zichzelf hebben doodgeschoten, nadat hij de bladeren van de Gympie Gympie als toiletpapier had gebruikt. Ook zijn mensen overleden omdat ze in shock raakten.

Niet eens mooi

De Gympie Gympie is naast gevaarlijk ook nog eens een niet zo mooie plant. „En toch is het de moeite waard om het in onze kas te hebben”, zegt Van Vugt „Het is een plant met een bizar verhaal en Leidse wetenschappers kunnen daar nu onderzoek naar doen. Het is nog nooit gelukt om iets te ontwikkelen dat helpt tegen het gif. Daarnaast is het ook mogelijk dat de gifstoffen ooit nog ergens anders voor gebruikt worden. Je hebt bijvoorbeeld medicijnen die ontstaan zijn uit slangengif.”

Gympie Gympie. Foto:Hortus Leiden

Als de Gympie Gympie eenmaal groot is, groeien er ook bessen aan. Vreemd genoeg zijn die gewoon eetbaar, als je de giftige naaldjes die de vruchten bedekken tenminste goed hebt verwijderd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.