Foto: ANP / Bart Maat

Van code groen tot code rood: wat betekent het?

Foto: ANP / Bart Maat

Foto van 'Els Anker'

Els Anker

4 JUN 2016

Het KNMI heeft voor zaterdag code geel afgegeven voor het midden en zuiden van het land. Maar wat betekenen deze codes precies en waar moet je rekening mee houden?

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft als overheidsinstituut de officiële taak om veiligheidswaarschuwingen uit te geven. Om de impact van gevaarlijk weer aan te geven, gebruikt het instituut internationale waarschuwingskleuren. De kleurcodes bestaan uit groen, geel, oranje en rood.

Voor alle weertypen kunnen waarschuwingen worden uitgegeven: neerslag, temperatuur, wind en onweersbuien. Deze codes verschillen per provincie. Het kan dus voorkomen dat in de provincie Utrecht code rood wordt afgegeven, terwijl er in Zuid-Holland niets aan de hand is. Het KNMI bepaalt welke code er wordt uitgegeven op basis van zogenaamde ‘drempelwaarden’. Voor welk weertype gelden er specifieke criteria.

Code groen

Bezoekers genieten van het aangename lenteweer op strand van Scheveningen. Foto: ANP / Bas Czerwinski

Bezoekers genieten van het aangename lenteweer op strand van Scheveningen. Foto: ANP / Bas Czerwinski

Bijna iedere dag wordt de code groen afgegeven. Dat is positief: er is dan geen sprake van bijzonder weer waarbij er kans is op gevaarlijke weersituaties.

Code geel

Harde wind aan de kust. Foto: ANP / Jerry Lampen

Harde wind aan de kust. Foto: ANP / Jerry Lampen

Code geel omvat weersituaties die in Nederland vaak voorkomen. Volgens het KNMI is het bij deze code „raadzaam om op te letten, met name als men onderweg is”: er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Vanaf 48 uur van tevoren kan het instituut deze waarschuwing uitgeven. Code geel geldt als er kans is op….

  • … windstoten: meer dan 75 km per uur
  • … regen: verkeershinder door aquaplaning of meer dan 50 millimeter in 24 uur
  • … sneeuw: maximaal 3 centimeter in 1 uur/maximaal 5 centimeter in 6 uur
  • … temperatuur: maximumtemperatuur van 35 ºC
  • … zicht: minder dan 200 meter

Code oranje

Een fietser loopt door een ondergelopen straat. Foto: ANP / Danny van den Berg

Een fietser loopt door een ondergelopen straat. Foto: ANP / Danny van den Berg

Schade, letsel of veel overlast: bij code oranje is er een grote kans op gevaarlijk of extreem weer. Deze code kan maximaal 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is. Code oranje geldt als er kans is op:

  • …windstoten: 100 km per uur, in de winter aan de kust 120 kilometer per uur
  • … regen: minstens 75 millimeter in 24 uur
  • … sneeuw: minstens 3 centimeter in 1 uur/minstens 5 centimeter in 6 uur
  • … temperatuur: drie achtereenvolgende dagen een maximumtemperatuur van 30 ºC en een minimumtemperatuur van 18 ºC
  • … minder dan 10 meter

Code rood

Noodweer teistert delen van Nederland. Foto: ANP / Ginopress

Noodweer teistert delen van Nederland. Foto: ANP / Ginopress

Pas bij code rood spreken we van een officieel ‘weeralarm’. Extreem weer kan dan een grote impact op de maatschappij hebben. „De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij ontwrichtend kan zijn”, aldus het KNMI. Code rood wordt -op zijn vroegst- 12 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

2

‘Donderdag waarschijnlijk windstoten van 130 km’

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

2 UUR

Niets is zo veranderlijk als het weer. Toch fronsten veel mensen hun wenkbrauwen toen deze week de voorspellingen wel heel erg uiteenliepen over het voorspelde weer van donderdag. Op Weerplaza werd een ware horror-storm voorspeld voor de donderdag: windkracht 12 met windsnelheden tot 150 kilometer per uur! Terwijl Teletekst het hield op windkracht 6 met een windsnelheid van nog geen 50 kilometer per uur. Hè? Zijn stormen, die een paar dagen later toeslaan dan zo moeilijk in te schatten of zat hier iemand vreselijk te slapen?

Doordeweekse techno, maar zeker niet alledaags

Elke dinsdag gaat het dak eraf tijdens Techno Tuesday en hoe slechter het weer, hoe beter de sfeer...

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

3 UUR

Dinsdag zou zomaar de nieuwe vrijdag kunnen worden, zeker onder liefhebbers: elke week techno cadeau in de Melkweg tijdens Techno Tuesday, zo ook deze dinsdag.

RTL verantwoordelijk voor de fratsen van Barbie? / ANP
Likeability of 3

Is RTL verantwoordelijk voor de toestand van Barbie?

Het was al langer duidelijk dat Barbie ongelukkig was. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

VANDAAG, 12:14

Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, verscheen afgelopen week in het nieuws omdat zij met spoed werd opgenomen in het ziekenhuis. Vriendlief, ex-manager en haar ex-man gaven allemaal een reactie, maar Barbie zelf hield zich muisstil.

Onduidelijk is wat er precies met haar aan de hand is, maar er is genoeg voer om te speculeren. Het was namelijk al langer duidelijk dat het niet helemaal goed ging met Barbie. In een eerder interview had zij te kennen gegeven zich misbruikt te voelen en in de bijstand te zitten.

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk
Likeability of 5

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:54

Niets vreselijker dan gepest worden op werk. Vuurtorenwachter Nicolette van Berkel heeft het meegemaakt bij haar werkgever Rijkswaterstaat. De wachter van vuurtoren Brandaris op Terschelling zit al meer dan twee jaar thuis nadat zij had gemeld dat ze werd gepest en (seksueel) geïntimideerd door haar collega's en leidinggevenden. Daarom wil vuurtorenwachter Nicolette van Berkel dat er een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de manier waarop haar werkgever Rijkswaterstaat met haar klachten is omgegaan.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

In de komende drie jaar krijgen de medewerkers in totaal een loonsverhoging van 8,3 procent. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:19

Wist je nog dat je afgelopen 4 januari niet met de streekbus kon rijden? De buschauffeurs staakten wegens een hoge werkdruk en lage lonen. Het blijkt dat de staking heeft geholpen, want werknemers in het openbaar vervoer krijgen alsnog een nieuwe cao. Vakbonden FNV en CNV zeggen afspraken te hebben gemaakt met de werkgevers in het OV over de aanpak van de werkdruk, loonsverhoging en een vaste baan voor duizend uitzendkrachten.

Toilet

Likeability of 5

'Kind van vlogger heeft daar altijd last van'

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

GISTEREN

Het lijkt haast een hype, vlogger na vlogger maakt bekend een kindje te verwachten. Van pretecho’s tot de eerste luiers: wat kunnen we verwachten van vloggers die ouders worden? En is het wel goed voor een kind om nog voor de geboorte al zo in de spotlights te staan?

Een heel leven online

Oud-prof Van der Doelen boegbeeld carnavalspetitie

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

GISTEREN

Met carnaval moet heel Nederland vrij krijgen. De petitie om dat voor elkaar te krijgen heeft nu al 100.000 steunbetuigingen gekregen. We belden even met het boegbeeld van de actie, oud-profvoetballer en nu singer-songwriter Björn van der Doelen.

‘Met Björn. Ik ben er effe niet. Ik ben op pad om voor iedereen vrij te regelen met Carnaval. Ik ga dat effe sjeffen.’ Aldus de voicemail van Van der Doelen. „Mooi hè?”, lacht hij als we hem aan de telefoon krijgen. Van der Doelen is net bij het Radio 538-duo Coen & Sander geweest. „We hebben al 100.000 handtekeningen te pakken en de teller loopt nog steeds. Zo hard had ik het niet verwacht, ik ben kennelijk een goed uithangbord, haha. Het doel is om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen en om deze dan na het carnaval in Den Haag aan te bieden.”