In het nieuws

Vader en zoon uitgescholden om Israëlische vlag

Vader en zoon uitgescholden om Israëlische vlag

Foto: ANP

Foto van 'Eefje van Son'

21 JUN 2016

Een 47-jarige Joodse accountmanager die al een lange tijd met veel plezier in de Almeerse wijk Faunabuurt woont, merkte maandag dat dat ook weleens met minder plezier kan zijn.

De man is van Joodse afkomst en zijn 20-jarige zoon hoorde die dag dat hij met vlag en wimpel geslaagd is voor zijn hbo-opleiding. Om het te vieren en omdat het immers traditie is, hing de vader de vlag uit met daaraan een rugtas. Het enige verschil met een heleboel andere Nederlandse geslaagden, was dat er geen Nederlandse vlag aan de stok hing, maar een Israëlische. En dit werd niet goed opgepakt door verschillende voorbijgangers.

'Rotjoden!'

„Net zoals anderen een Nederlandse, Pakistaanse of Marokkaanse vlag met schooltas ophangen als iemand is geslaagd, deden wij dat met een Israëlische vlag. Vervolgens kwamen er auto’s voorbij die toeterden, inzittenden staken middelvingers naar ons omhoog, er werd geschreeuwd, gescholden, van alles en nog wat. Ze riepen: ‘Rotjoden, we gaan jullie pakken’, ‘kankerzionisten’, ‘rotzionisten’…dat soort dingen”, vertelt de accountmanager aan The Post Online.

Vader en zoon hebben dit nog niet eerder meegemaakt. Er wonen wel allochtonen in de Faunabuurt, maar daar zijn nooit problemen van gekomen. Wie de scheldende en dreigende voorbijgangers waren, is onbekend. „Ja, het waren medelanders, zal ik maar zeggen. En normaal heb ik hier nooit ergens last van. Er wonen hier wel allochtonen, maar dit is een rustige wijk verder. Wij dragen het Joods zijn over het algemeen niet naar buiten toe. En ik ken ook geen Joodse mensen in Almere die wel vaak te maken hebben met dit soort dingen.”

Het onderwerp speelt

De Israëlische vlag hing er alleen voor het fotomoment, daarna wilde de vader weer een Nederlandse vlag ophangen. „Maar zelfs eventjes, tien minuten, zo’n vlag voor een foto ophangen kan dus al niet meer, we kregen echt meteen commentaar.” De 47-jarige Almeerder beseft dan ook goed dat dit onderwerp momenteel speelt.

Emigreren

Zo'n incident is dan ook een van de redenen dat zijn zoon binnenkort naar Israël emigreert. De 20-jarige heeft er schoon genoeg van. „Hij heeft het wel gehad met de irritaties. Het telkens anders worden aangekeken, op zijn werk anders worden behandeld als ze erachter komen dat hij joods is, dat soort zaken spelen mee. Het is gewoon een heel triest verhaal”, aldus de accountmanager.

BEKIJK OOK


  Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit

  Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit

  Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit. / EPA

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  De voorzitter van het Europees Parlement vindt dat de EU-regeringsleiders het Britse verzoek om de brexit uit te stellen tot 31 januari moeten accepteren. David Sassoli sluit zich daarmee aan bij het advies van EU-president Donald Tusk aan de leiders.

  „Dit uitstel staat het Verenigd Koninkrijk toe zijn positie te verhelderen, en het Europees Parlement om zijn rol te vervullen", zegt Sassoli in een verklaring. Het EU-parlement behandelt het brexitakkoord pas als het aan de Britse kant is geratificeerd. Het Lagerhuis heeft daar echter meer tijd voor nodig, zodat de geplande vertrekdatum van 31 oktober niet langer haalbaar lijkt.

  Bijeenkomen niet nodig


  Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren

  Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren

  Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren. / Foto: Unsplash

  Foto van 'Metro'

  1 UUR

  Dachten we dat het goed voor ons was om af en toe die telefoon aan de kant te leggen, blijkt ook dát stress te kunnen veroorzaken. Uit Brits onderzoek volgt: ook verplicht onbereikbaar zijn kan stress opleveren.

  De hele dag ben je aan telefoneren, appen en mailen. Lichtpuntje is dat je werkdag ooit een keer ten einde loopt en dat je dan niet meer voortdurend bereikbaar hoeft te zijn. Morgen weer een dag. In Nederland en de rest van Europa heerst namelijk het idee dat de hele dag door bereikbaar zijn stress oplevert.

  Recht op onbereikbaarheid


  Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’

  Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’, maar...

  Foto's: Dierenbescherming

  Foto van 'Erik Jonk'

  21 OKT 2019

  Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien en dus houden boeren hun dieren steeds diervriendelijker, zo blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers.

  De Dierenbescherming verwacht komend jaar uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd.

  Is dat wel zo’n mooi getal?


  39 doden gevonden in container in Engeland

  39 doden gevonden in container in Engeland

  Foto ter illustratie. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  In het Engelse Grays zijn woensdagochtend 39 doden gevonden in een container die op een vrachtwagen stond. De politie van Essex meldt dat het gaat om 38 volwassenen en een tiener.

  De vrachtwagen is vermoedelijk afkomstig uit Bulgarije en kwam zaterdag binnen in Wales. Een 25-jarige man uit Noord-Ierland is opgepakt op verdenking van moord.

  „Dit is een tragisch incident waarbij een groot aantal mensen om het leven is gekomen", zegt een politiecommandant. „We onderzoeken wat er precies aan de hand is. Ik verwacht dat dit proces lang gaat duren."


  Nieuwe opleiding voor automonteurs van de toekomst

  Nieuwe opleiding voor automonteurs van de toekomst

  De automonteur van de toekomst sleutelt niet meer in een dieselwalm onder ronkende motoren. / Unsplash

  Foto van 'Amarins de Boer'

  3 UUR

  Het werk van de automonteur verandert drastisch. Om toekomstige monteurs daarop voor te bereiden, start het Vista College in Heerlen een nieuwe opleiding.

  De automonteur van de toekomst sleutelt niet meer in een dieselwalm onder ronkende motoren, maar kan zijn werk gewoon doen vanachter een laptop. De reden: de waterstofauto en elektrische auto zijn bezig met een flinke opmars.

  En ja, aan een Tesla valt weinig te sleutelen. „De automonteur van de toekomst zit nog wel in een autogarage, maar wel in een hele schone”, zegt Gio Colombi. Hij is opleidingsmanager van de nieuwe opleiding tot elektro-automonteur in Heerlen, die start vanaf september 2020. Het Vista College gaat samenwerken met vijf dealerbedrijven uit de omgeving. „We zijn blij met deze samenwerking, want de bedrijven uit het werkveld hebben veel kennis.”


  Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline

  Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline

  Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 10:19

  Marktplaats heeft woensdag vier advertenties verwijderd waarin in Nederland verboden exotische plant- en diersoorten te koop werden aangeboden.

  Aanleiding was een bericht van de organisatie Stop Invasieve Exoten. Deze groep had op 6 oktober al melding gedaan bij Marktplaats, maar daar werd toen niets mee gedaan.

  Onderzoek


  In België 'worden kinderen op school opgesloten in de kast'

  In België worden kinderen op school 'opgesloten in de kast'

  In België 'worden kinderen op school opgesloten in de kast'. / ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 09:19

  Op Belgische kleuter- en lagere scholen worden nog steeds kinderen opgesloten als ze ‘lastig’ zijn. Dat meldt onderzoeker Elke Emmers van de Hogeschool Leuven-Limburg aan het programma De Wereld Vandaag op Radio 1. 

  Aanleiding hiervoor was een opiniestuk over de gedwongen afzondering en isolatie van kinderen in de kinder- en jeugdpsychiatrie, voorzieningen van de integrale jeugdhulp en het bijzonder onderwijs.

  Taboe


  Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid

  Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid

  Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 08:21

  Door het kabinet is een brigade van honderd taalexperts ingesteld om brieven van de overheid begrijpelijker te maken. 

  De taalcoaches trekken het land in om ambtenaren te helpen bij het schrijven van duidelijker teksten, meldt het AD.

  „Wij willen ervoor zorgen dat mensen kunnen meedoen en direct snappen waar brieven van de overheid over gaan", zegt staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken, die woensdag de aftrap geeft voor het project. De taalbrigade begint met vijftig experts, dat moeten er volgend jaar honderd zijn.


  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 09:00

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  Basisscholen willen flexibele onderwijstijd

  Basisscholen willen flexibele onderwijstijd

  Basisscholen willen flexibele onderwijstijd. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 07:39

  Zo'n 80 procent van de basisschooldirecteuren wil flexibeler kunnen omgaan met onderwijstijd. Zij willen bijvoorbeeld afwijken van de vakanties en van de vijfdaagse schoolweek om het onderwijs beter op individuele leerlingen af te stemmen, bericht Trouw.

  Die flexibiliteit is niet alleen in het belang van ouders, maar vooral goed voor leerlingen, zegt voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). De vereniging hield een peiling onder 616 directeuren.

  Niet van deze tijd


  Steeds meer transformatiewoningen: huizen met een verleden

  In Oostmahorn staat dit voormalige zendstation van de PTT / www.redres.nl

  Foto van 'Iris Hermans'

  VANDAAG, 06:01

  Steeds meer mensen gaan voor een transformatiewoning: ,,Mensen willen een plek met emoties en geschiedenis.”

  Wonen in een oude school of voormalig ziekenhuis: steeds vaker worden oude gebouwen en panden gerecycled en omgetoverd tot nieuwe woningen. In 2018 waren dat er 13.000, blijkt uit cijfers die het CBS woensdag naar buiten brengt.

  Nieuwbouw, met bijna 67.000 woningen, is nog altijd de belangrijkste factor voor groei van het aantal woningen, maar steeds meer mensen gaan voor woningen met een verleden. ,,Die hebben helemaal geen zin in nieuwbouw. Ze zoeken een plek met emoties, een huis met geschiedenis.” Jan-Willem Andriessen begrijpt dit wel. Hij is directeur van Redres, dat gespecialiseerd is in de verkoop van erfgoed. Hij is net onderweg naar Giethoorn voor de verkoop van een oude molen waar de geschiedenis van afstraalt. ,,Wat is er nou mooier dan dat je het patina van decennia terug kunt zien in een huis.” Net zoals het craquelé van een schilderij, of ‘het karakteristieke van oude mensen’. ,,Jammer dat zoveel vrouwen tegenwoordig aan de botox gaan, mooie rimpels zijn niet lelijk.”


  Likeability of3

  Duitse liet zoon (6) meedoen aan IS-training en excecutie bijwonen

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Net zoals vanuit Nederland zijn er ook vanuit Duitsland mensen naar het IS-gebied afgereisd. Daartoe behoort ook een moeder Carla-Josephine S., die haar zoontje kennis liet maken met de gewoonten van de IS.

  De vrouw vertrok in 2015 toen haar man aan het werk was tegen zijn zin in naar het kalifaat. Hun kinderen, waaronder een zoon van pas zes jaar oud, werden gedwongen om mee te doen aan de trainingen die IS verzorgde. Ook moesten ze een openbare excecutie bijwonen.

  Wapenskills


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of3

  Klimaatverandering maakt Rusland nóg groter

  Rusland/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Rusland is al met afstand het grootste land ter wereld, maar het is nog aan het groeien. Door klimaatveranderingen zijn er een paar kleine eilandjes komen bovendrijven.

  Volgens Aleksandr Moisejev, chef van de Noordelijke Russische vloot, dachten ze altijd dat het om drijvende gletsjers ging. Nu het ijs gesmolten is, blijken er in de kaap een aantal eilandjes te zijn. „De eilandjes zijn ontdekt doordat het ijs smelt en instort en door de temperatuurverandering", vertelt Moisejev.

  Acht voetbalvelden


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Johnson wint eerste brexitstemming, maar verliest versnelde procedure

  Boris Johnson/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  De Britse premier Boris Johnson heeft een belangrijke overwinning geboekt in het Lagerhuis. Dat keurde zijn nieuwe brexitwetgeving in een eerste stemming goed, maar de tweede ronde kwam er niet door. Een brexit op 31 oktober lijkt nu zeer onwaarschijnlijk.

  De zogeheten 'withdrawal agreement bill' (WAB) zet de nieuwe brexitdeal om in Britse wetgeving. Dat is nodig om de EU met een deal te kunnen verlaten. Parlementariërs hebben nu met 329 tegen 299 stemmen besloten dat de wetgeving verder kan worden behandeld, maar die is daarmee nog niet definitief goedgekeurd.

  Tweede stemronde


  Likeability of5

  Gelderland bevriest vergunningen voor boeren

  Boeren bij het provinciehuis in Gelderland/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Boeren in Gelderland kunnen in elk geval tot 1 december van dit jaar geen vergunningen krijgen voor hun bedrijfsvoering. Gelderland heeft tijd nodig om zich samen met de andere provincies en het Rijk te buigen over nieuwe stikstofregels en de gevolgen daarvan, zo hebben Gedeputeerde Staten dinsdag laten weten.

  Gelderland schortte het nieuwe stikstofbeleid vorige maandag op na massaal boerenprotest. Friesland en Drenthe trokken na zulk protest de nieuwe regels in en Overijssel en Limburg pasten de regels aan. Het gevolg is volgens Gelderland grote onduidelijkheid, terwijl zowel landbouwminister Carola Schouten als Kamerleden ook nog eens verschillende meningen hebben geuit over de provinciale regels. Bovendien verschillen Schouten en de provincies onderling van opvatting.

  Grote onduidelijkeheid


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of3

  Tieners maken nepaccount van leraar en vragen naaktfoto's leerlingen

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Drie tieners hebben zich op social media uitgegeven als hun leraar. Daarbij vroegen ze medeleerlingen om hun naaktfoto's te sturen.

  Het gaat om leerlingen van een middelbare school in Schagen. De leraar in kwestie ontdekte op een gegeven moment zelf dat anderen zich onder zijn naam uitgaven op social media, waarna hij bij de politie aangifte deed.

  Geen succes


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen?

  Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen?

  Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen? / Unsplash

  Foto van 'Sarah Sitanala'

  GISTEREN

  Het traditionele gezin bestaat niet meer. Daar begint het althans op te lijken. Waar eerst de trouwe viervoeter de plek van een kind leek in te nemen, is nu de huiskamerplant bezig aan een opmars.

  Millenials zeggen tegenwoordig niet veel te voelen voor het traditionele huisje-boompje-beestje. Daar komt bij dat een huis kopen bijna niet te doen is, de arbeidsmarkt onzeker is en ook het vinden van de juiste partner is lastig. Hieruit volgt dat zij steeds later of misschien wel helemaal niet aan kinderen beginnen.

  Waar veel mensen met huisdieren zichzelf al zagen als de vader of moeder van hun trouwe viervoeter. Is er nu iets vergelijkbaars aan de hand met planten. Mensen die ervan houden om voor hun planten te zorgen worden op Instagram #plantparents genoemd en volgens een rapport van onderzoeksbureau WGSN Global macro-agency is het zorgen voor je planten alsof het je eigen kinderen zijn een groeiende markt.


  kankerverwekkende stoffen in autostoeltjes
  Likeability of3

  Kankerverwekkende stoffen in autostoeltjes

  Maar liefst vier typen kinderzitjes voor in de auto blijken schadelijke stoffen te hebben./ Unsplash

  Foto van 'Ista van Galen'

  GISTEREN

  Maar liefst vier typen kinderzitjes voor in de auto blijken schadelijke stoffen te hebben. Dat concludeerde de ANWB in de jaarlijkse autostoeltjestest.

  De ANWB neemt ieder jaar autostoeltjes onder de loep voor de jaarlijkse kinderzitjestest. Dit gebeurt al sinds 2003 om ouders te informeren over de kwaliteit van de stoeltjes. Wat blijkt dit jaar? Van de twintig geteste modellen hebben er vier de beoordeling ‘slecht’ gekregen vanwege een hoge concentratie schadelijke stoffen in de bekleding.

  Kankerverwekkende bekleding


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Zijn reisgidsen nog wel relevant?

  Zijn reisgidsen nog wel relevant?

  Inspiratie voor een reisbestemming krijgt 56 procent van de millennials vooral van vrienden en familie./ Unsplash

  Foto van 'Ista van Galen'

  GISTEREN

  Nederland staat dit jaar in de top tien van de Lonely Planet. Moeten we bang zijn voor een extra stroom toeristen, of is de reisgids niet meer zo relevant als het gaat om de keuze in reisbestemmingen?

  Op social media staat het er vol van: ‘perfecte’ vakantiefoto’s van je vrienden of familie, die zich op de mooiste bestemmingen bevinden. Dit motiveert vooral jonge mensen om vervolgens ook naar deze plekken te gaan. Want waar reisgidsen vroeger een belangrijke bron van informatie waren, baseren reizigers hun keuze nu eerder op advies van vrienden en familie of op plekken die ze voorbij zien komen op social media.

  Nederland staat op plek zeven in het lijstje van de Lonely Planet met de tien beste landen om te bezoeken in 2020. Dat vindt Elsje van Vuuren, van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), een mooi compliment. „Deze reisgids kan zeker bijdragen leveren aan het aantal toeristen dat naar Nederland komt. Wat heel positief is, is dat niet alleen Amsterdam wordt genoemd als goede bestemming in ons land. Ook Groningen, Arnhem en de Veluwe staan er bijvoorbeeld in.” Dit draagt volgens haar bij aan het verspreiden van de toeristen, in plaats van dat iedereen massaal naar onze hoofdstad gaat.