In het nieuws

Vader en zoon uitgescholden om Israëlische vlag

Vader en zoon uitgescholden om Israëlische vlag

Foto: ANP

Foto van 'Eefje van Son'

21 JUN 2016

Een 47-jarige Joodse accountmanager die al een lange tijd met veel plezier in de Almeerse wijk Faunabuurt woont, merkte maandag dat dat ook weleens met minder plezier kan zijn.

De man is van Joodse afkomst en zijn 20-jarige zoon hoorde die dag dat hij met vlag en wimpel geslaagd is voor zijn hbo-opleiding. Om het te vieren en omdat het immers traditie is, hing de vader de vlag uit met daaraan een rugtas. Het enige verschil met een heleboel andere Nederlandse geslaagden, was dat er geen Nederlandse vlag aan de stok hing, maar een Israëlische. En dit werd niet goed opgepakt door verschillende voorbijgangers.

'Rotjoden!'

„Net zoals anderen een Nederlandse, Pakistaanse of Marokkaanse vlag met schooltas ophangen als iemand is geslaagd, deden wij dat met een Israëlische vlag. Vervolgens kwamen er auto’s voorbij die toeterden, inzittenden staken middelvingers naar ons omhoog, er werd geschreeuwd, gescholden, van alles en nog wat. Ze riepen: ‘Rotjoden, we gaan jullie pakken’, ‘kankerzionisten’, ‘rotzionisten’…dat soort dingen”, vertelt de accountmanager aan The Post Online.

Vader en zoon hebben dit nog niet eerder meegemaakt. Er wonen wel allochtonen in de Faunabuurt, maar daar zijn nooit problemen van gekomen. Wie de scheldende en dreigende voorbijgangers waren, is onbekend. „Ja, het waren medelanders, zal ik maar zeggen. En normaal heb ik hier nooit ergens last van. Er wonen hier wel allochtonen, maar dit is een rustige wijk verder. Wij dragen het Joods zijn over het algemeen niet naar buiten toe. En ik ken ook geen Joodse mensen in Almere die wel vaak te maken hebben met dit soort dingen.”

Het onderwerp speelt

De Israëlische vlag hing er alleen voor het fotomoment, daarna wilde de vader weer een Nederlandse vlag ophangen. „Maar zelfs eventjes, tien minuten, zo’n vlag voor een foto ophangen kan dus al niet meer, we kregen echt meteen commentaar.” De 47-jarige Almeerder beseft dan ook goed dat dit onderwerp momenteel speelt.

Emigreren

Zo'n incident is dan ook een van de redenen dat zijn zoon binnenkort naar Israël emigreert. De 20-jarige heeft er schoon genoeg van. „Hij heeft het wel gehad met de irritaties. Het telkens anders worden aangekeken, op zijn werk anders worden behandeld als ze erachter komen dat hij joods is, dat soort zaken spelen mee. Het is gewoon een heel triest verhaal”, aldus de accountmanager.

BEKIJK OOK


  'Ingrijpende maatregelen op arbeidsmarkt nodig'

  'Ingrijpende maatregelen op arbeidsmarkt nodig'

  'Ingrijpende maatregelen op arbeidsmarkt nodig' / Pexels

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Er zijn ingrijpende maatregelen nodig op de arbeidsmarkt. De regels en wetten rond werk moeten radicaal anders. 

  Dat vindt de commissie-Borstlap, die zich op verzoek van verantwoordelijk minister Wouter Koolmees over de huidige situatie boog. Door het toenemende aantal flexwerkers en zelfstandigheden en alle andere veranderingen op de arbeidsmarkt zijn maatregelen nodig, acht de commissie.

  Zo moeten alle werkenden, dus ook zelfstandigen, worden verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en moet er voor iedereen een individueel leer- en ontwikkelbudget komen.


  Alternatief einde Game of Thrones bevestigd

  Alternatief einde Game of Thrones bevestigd

  Alternatief einde Game of Thrones bevestigd / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Het einde van de hitserie Game of Thrones liet de fans verdeeld achter. De een vond het geweldig, de ander diep teleurstellend. Maar, er gloort licht aan de horizon. 

  George R.R. Martin heeft namelijk bevestigd dat de boekenserie, waar menig fan al een behoorlijke lange tijd op zit te wachten, een ander einde zal krijgen dan de tv-serie.

  In de HBO-serie belandde Bran Stark uiteindelijk op de IJzeren Troon, nadat Arya Stark de Night King doodt en Daenerys Targaryen in haar voorouders verandert. Vooral dat laatste was punt van kritiek voor veel fans: het voelde namelijk veel te gehaast.


  Niets staat een brexit nog in de weg
  Likeability of3

  Niets staat een brexit nog in de weg

  Niets staat een brexit nog in de weg / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Dat de brexit er nu écht van gaat komen is zo goed als zeker. Het Britse parlement heeft de wetgeving, die het vertrek uit de Europese Unie mogelijk maakt, goedgekeurd. 

  Er is alleen nog een handtekening van koningin Elizabeth nog, maar dat is volgens Britse media slechts een formaliteit.

  Het Lagerhuis was eerder al met de wet akkoord gegaan, maar bij de behandeling in het Hogerhuis volgden enkele amendementen. Die werden allemaal afgekeurd in het Lagerhuis. Bij de nieuwe behandeling door de Lords legden die zich daarbij neer, waarmee de wet is goedgekeurd.


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Wel of niet aan de voedingssupplementen?

  Wel of niet aan de voedingssupplementen?

  Baadt het niet, dan schaadt het niet… Toch? /Unsplash

  Foto van 'Ista van Galen'

  GISTEREN

  Snotneus? Even wat multivitaminen naar binnenwerken. Vaak moe? Vitamine D is je redding. Snel duizelig? Nog een pilletje ijzer dan maar. Baadt het niet, dan schaadt het niet… Toch?  

  Een overvloed aan vitamine B12 kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s. Dat brachten wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) kortgeleden naar buiten. Het leidde tot paniek onder B12-gebruikers. Moesten ze dan stoppen met slikken? Binnen een paar uur nadat het persbericht de wereld in was gegooid, nuanceerde het Groningse ziekenhuis via Twitter: „De waarschuwing voor het risico van te hoge B12-waardes en voor overmatig gebruik van supplementen doet niets af aan het feit dat het goed is om een B12-tekort aan te vullen als dat medisch nodig is.”


  Ken je deze podcasts al? #11 Nachtradio

  Ken je deze podcasts al? #11 Nachtradio

  Ken je deze podcasts al? / Pexels

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Deze maand organiseert mediaplatform Spreekbuis.nl voor de tweede maal De Nachtwacht Award-verkiezing voor beste nachtprogramma op de Nederlandse radio.

  Ben je geen nachtwerker, nachtbraker of -waker? Niet getreurd, want veel nachtprogramma’s zijn ook als podcast terug te luisteren. Richard Otto, uitgever van die site, maakte een selectie.

  Miss Podcast (AVROTROS)


  Familie teleurgesteld: geen resten Tanja Groen gevonden
  Likeability of2

  Familie teleurgesteld: geen resten Tanja Groen gevonden

  Familie teleurgesteld: geen resten Tanja Groen gevonden / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De familie van de verdwenen Tanja Groen is zeer teleurgesteld, laat belangenbehartiger Peter R. de Vries weten. Het onderzoek naar de verdwijning van de destijds 18-jarige studente heeft woensdag geen resultaat opgeleverd.

  Er werd woensdag in een graf op een kerkhof in Maastricht gezocht, omdat mogelijk de stoffelijke resten van Tanja in het graf zouden liggen. Er is echter niets gevonden. De politie laat weten dat het bewuste graf inmiddels weer is gedicht en dat de begraafplaats weer toegankelijk is voor bezoekers.

  Tevergeefs


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  'Interessante' ontdekking tijdens restauratie kunstwerk

  'Interessante' ontdekking tijdens restauratie kunstwerk

  Het oude schilderij (L) en de onderliggende laag (R) / Screenshot Twitter

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Kunstcritici stonden wel even te kijken na de restauratie van dit schilderij. Het lam in kwestie blijkt namelijk opeens een haast menselijk gezicht te hebben. 

  Dit alom geprezen 15e eeuwse schilderij wordt al jaren tentoongesteld in een Belgisch museum. Al sinds 2012 is er een restauratieproject voor het kunstwerk uit 1432 aan de gang. Voor die restauratie is maar liefst 2.2 miljoen euro uitgetrokken. Voor dat geld heb je ook wat, zou je denken.

  Het kunstwerk, dat het eerste olieverf schilderij is dat wereldwijde beroemdheid vergaarde, bleek tijdens de restauratie al eerder onder handen genomen te zijn. En niet zonder reden. In de 16e eeuw heeft een andere kunstenaar er de kwast bij gepakt en is het originele middelste paneel van het kunstwerk al goed overgeschilderd.


  Strijd tegen het systeem

  Strijd tegen het systeem

  Strijd tegen het systeem / ANP

  Foto van 'Julia Osendarp'

  GISTEREN

  De Amsterdamse Charlotte Bouwman (26) zit sinds maandag in het gebouw van het Ministerie van Volksgezondheid gebivakkeerd. Ondertussen heeft ze met haar manifest Lijm de Zorg ruim 34.000 handtekeningen verzameld. 

  Bouwman probeert op deze manier aandacht te trekken voor betere Jeugdzorg en GGZ. Op de vraag hoe het met haar gaat antwoordt ze: „Goed! en druk. Social media is ontploft en ik probeer zoveel mogelijk mensen te spreken. Het voelt alsof ik echt weer wat met m’n leven aan het doen ben.”

  Ontkenning


  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  20 JAN 2020

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

  +3


  Tienduizenden fans willen overnachting in Efteling

  Tienduizenden fans willen overnachting in Efteling

  Tienduizenden fans willen overnachting in Efteling / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Dat zich bijna 35.000 mensen zouden aanmelden voor een logeerpartijtje in de Efteling had de organisatie van de actie nooit verwacht. 

  Dat laat een woordvoerder weten aan Omroep Brabant. „We wisten dat er enthousiast werd gereageerd op de actie, maar dat zoveel mensen zich uiteindelijk hebben aangemeld hadden we nooit verwacht." Een paar weken terug maakte het attractiepark bekend dat een aantal gelukkigen de kans zouden krijgen om in het park te overnachten.

  Slapen in het sprookjesbos


  Dodental mysterieus virus China gestegen

  Dodental mysterieus virus China gestegen

  Dodental mysterieus virus China gestegen / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het aantal mensen dat in China is overleden aan de gevolgen van het nieuwe, mysterieuze coronavirus is woensdag gestegen naar zeventien. 

  Volgens de Chinese staatstelevisie zijn er in de centrale provincie Hubei al 444 gevallen van het virus vastgesteld. Het virus dook naar verluid op in provinciehoofdstad Wuhan, op een vismarkt waar illegaal werd gehandeld. Wuhan ligt zo'n 1000 kilometer ten zuiden van Peking.

  Eerste patiënt


  Nikkie Tutorials: 'Ik voel me vrij'

  Nikkie Tutorials: 'Ik voel me vrij'

  Nikkie Tutorials: 'Ik voel me vrij' / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Na haar coming-out voelt Nikkie de Jager, beter bekend als Nikkie Tutorials, zich vrijer dan ooit. Vorige week kwam ze uit de kast als transgender. 

  Die coming-out ging overigens niet geheel vrijwillig: Nikkie werd namelijk gechanteerd. „Een paar weken geleden kreeg ik e-mails van iemand", vertelt ze in de talkshow van Ellen DeGeneres. „Hij vond het niet oké dat ik loog en wilde dat aan het licht brengen." Daarbij was hij behoorlijk dwingend, vertelt ze. „Hij zei: 'Als je me morgen niet hebt geantwoord, komt het online'."

  De influencer vermoedt dat het doel was om haar leven te verwoesten. „Dat is hem alleen niet gelukt", voegt ze glimlachend toe. Haar coming-out video is inmiddels al meer dan 32 miljoen keer bekeken.


  Na bosbranden nu dodelijke spinnen in Australië

  Na bosbranden nu dodelijke spinnen in Australië

  Na bosbranden nu dodelijke spinnen in Australië / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Alsof Australië nog niet genoeg te verduren heeft. Na de bosbranden die het land maandenlang teisterden, moeten inwoners nu oppassen voor dodelijke spinnen. 

  Australië staat erom bekend dat het enorm veel enge en gevaarlijke dieren huisvest, maar het Australische Reptielen Park gooit er via Facebook nog een waarschuwing uit voor de nieuwste 'aanwinst'.

  Na bosbranden nu dodelijke spinnen in Australië

  Na bosbranden nu dodelijke spinnen in Australië / Screenshot Australia Reptile Park


   Vastgoedbaas krijgt boete voor mishandelen Tim Hofman
  Likeability of5

  Vastgoedbaas krijgt boete voor mishandelen Tim Hofman

  Tim Hofman liep door de mishandeling een gebroken kaak op. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De 75-jarige Nijmeegse vastgoedmagnaat Ton H. moet een boete van 1250 euro betalen voor het mishandelen van presentator Tim Hofman.

  Ook de 43-jarige zoon van H. is woensdag door de politierechter in Arnhem veroordeeld. Hij kreeg een een werkstraf van 180 uur, waarvan 80 uur voorwaardelijk. Hofman liep door de mishandeling een gebroken kaak op en kon maandenlang niet werken.

  #BOOS


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Bouterse komt in militair uniform aan bij rechtbank
  Likeability of3

  Bouterse komt in militair uniform aan bij rechtbank

  De Surinaamse president Desi Bouterse verscheen woensdag gekleed in militair uniform voor de rechtbank. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Surinaamse president Desi Bouterse verscheen woensdag gekleed in militair uniform voor de rechtbank. Hij onderstreepte daarmee zijn positie als opperbevelhebber van het Surinaamse leger.

  Bouterse zou woensdag beroep aantekenen tegen zijn veroordeling in de rechtszaak over de Decembermoorden. Hij werd eind vorig jaar veroordeeld tot twintig jaar cel, voor de rol die hij als oud-legerleider speelde.

  Uitgesteld


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Meer samenwerking sportaanbieders en scholen bij Koningsspelen

  Meer samenwerking sportaanbieders en scholen bij Koningsspelen

  Richard Krajicek (tweede van rechts) met naast hem Britt Dekker en Ron Boszhard. / ANP | Remko de Waal

  Foto van 'Erik Jonk'

  GISTEREN

  Kinderen in het hele land beleven de achtste Koningsspelen hand in hand.

  Dat mag ongetwijfeld letterlijk en spelenderwijs, maar het thema HAND IN HAND van 2020 heeft een serieuze ondertoon. De focus van het jaarlijkse evenement ligt deze keer – 17 april – op het bij elkaar brengen van sportaanbieders en scholen op lokaal niveau. Zij moeten de Koningsspelen vooral samen organiseren.

  Dat werd woensdag duidelijk bij de aftrap van de Koningsspelen op basisschool De Sterrenwacht in Hellevoetsluis. Initiatiefnemer en ‘baas’ van het event Richard Krajicek noemt de samenwerking tussen sportaanbieders en scholen ‘een Koningsmatch’.


  Kamer wil kentekenplicht voor tractoren
  Likeability of5

  Kamer wil kentekenplicht voor tractoren

  Dat landbouwvoertuigen geen kenteken hebben, bemoeilijkte de handhaving door de politie bij de boerenprotesten in het najaar. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Na een jarenlange discussie wordt woensdag de eerste horde genomen voor de komst van kentekenplaten voor tractoren. Dan zal de Tweede Kamer naar verwachting instemmen met het voorstel.

  Sinds de boerenprotesten is de discussie weer actueel geworden. Dat landbouwvoertuigen geen kenteken hebben, bemoeilijkte de handhaving door de politie bij de boerenprotesten in het najaar.

  Eind 2016 voelde de VVD niets voor het plan omdat ze vreesden dat het een forse lastenverhoging voor de boeren zou betekenen. Destijds waren PvdA, ChristenUnie, D66, GroenLinks en SP wel voor. Nu gaan de liberalen wel akkoord met het voorstel.


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Deel van Australische hoofdstad ontruimd vanwege nieuwe bosbrand

  Deel van Australische hoofdstad ontruimd vanwege nieuwe bosbrand

  Als gevolg van de branden van de afgelopen weken is in Australië een gebied ter grootte van Engeland verwoest. /Gettyimages

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Bewoners van buitenwijken in de Australische hoofdstad Canberra zijn woensdag geëvacueerd nadat er dichtbij een bosbrand was uitgebroken.

  In het zuidoosten van het land komen de extreem hoge temperaturen en de wind weer terug, en daarmee ook de kans op nieuwe branden. De afgelopen dagen ging de regio juist gebukt onder hagel, onweersbuien en honderden millimeters regen.

  Wegen afgesloten


  Ontsnapte crimineel stuurt kaart aan gevangenis: Groeten uit Thailand!
  Likeability of5

  Ontsnapte crimineel stuurt kaart aan gevangenis: Groeten uit Thailand!

  Sekkaki ontsnapte op 19 december uit de gevangenis in het Belgische Turnhout. /Politie Turnhout

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Crimineel Oualid Sekkaki, die 19 december ontsnapte uit de gevangenis in het Belgische Turnhout, lijkt naar Azië te zijn gevlucht. Hij stuurde de gevangenisdirectie zelfs een kaartje: „Groeten uit Thailand!”, stond erop.

  Dat meldt de Belgische nieuwssite HLN. Ook stuurde Sekkaki zijn gevangenisbadge mee in de envelop.

  Touwen


  lol
  user_93128fc22b33a8d9a8af06fe933f69a78f3b860b_avatar