In het nieuws

Vader en zoon uitgescholden om Israëlische vlag

Vader en zoon uitgescholden om Israëlische vlag

Foto: ANP

Foto van 'Eefje van Son'

21 JUN 2016

Een 47-jarige Joodse accountmanager die al een lange tijd met veel plezier in de Almeerse wijk Faunabuurt woont, merkte maandag dat dat ook weleens met minder plezier kan zijn.

De man is van Joodse afkomst en zijn 20-jarige zoon hoorde die dag dat hij met vlag en wimpel geslaagd is voor zijn hbo-opleiding. Om het te vieren en omdat het immers traditie is, hing de vader de vlag uit met daaraan een rugtas. Het enige verschil met een heleboel andere Nederlandse geslaagden, was dat er geen Nederlandse vlag aan de stok hing, maar een Israëlische. En dit werd niet goed opgepakt door verschillende voorbijgangers.

'Rotjoden!'

„Net zoals anderen een Nederlandse, Pakistaanse of Marokkaanse vlag met schooltas ophangen als iemand is geslaagd, deden wij dat met een Israëlische vlag. Vervolgens kwamen er auto’s voorbij die toeterden, inzittenden staken middelvingers naar ons omhoog, er werd geschreeuwd, gescholden, van alles en nog wat. Ze riepen: ‘Rotjoden, we gaan jullie pakken’, ‘kankerzionisten’, ‘rotzionisten’…dat soort dingen”, vertelt de accountmanager aan The Post Online.

Vader en zoon hebben dit nog niet eerder meegemaakt. Er wonen wel allochtonen in de Faunabuurt, maar daar zijn nooit problemen van gekomen. Wie de scheldende en dreigende voorbijgangers waren, is onbekend. „Ja, het waren medelanders, zal ik maar zeggen. En normaal heb ik hier nooit ergens last van. Er wonen hier wel allochtonen, maar dit is een rustige wijk verder. Wij dragen het Joods zijn over het algemeen niet naar buiten toe. En ik ken ook geen Joodse mensen in Almere die wel vaak te maken hebben met dit soort dingen.”

Het onderwerp speelt

De Israëlische vlag hing er alleen voor het fotomoment, daarna wilde de vader weer een Nederlandse vlag ophangen. „Maar zelfs eventjes, tien minuten, zo’n vlag voor een foto ophangen kan dus al niet meer, we kregen echt meteen commentaar.” De 47-jarige Almeerder beseft dan ook goed dat dit onderwerp momenteel speelt.

Emigreren

Zo'n incident is dan ook een van de redenen dat zijn zoon binnenkort naar Israël emigreert. De 20-jarige heeft er schoon genoeg van. „Hij heeft het wel gehad met de irritaties. Het telkens anders worden aangekeken, op zijn werk anders worden behandeld als ze erachter komen dat hij joods is, dat soort zaken spelen mee. Het is gewoon een heel triest verhaal”, aldus de accountmanager.

BEKIJK OOK


  Maanden voorpret bij uitstippelen Koningsdagroute

  Langs de route. Beeld: ANP

  Foto van 'Ingelise de Vries'

  9 MIN

  Morgen maakt de Koning met zijn gezin een twee uur durende wandeling door Amersfoort, ter ere van zijn 52e verjaardag. De route en activiteiten onderweg zijn zorgvuldig uitgekozen door de gemeente. Geen gemakkelijke taak, vertelt Manolito Buth van de Gemeente Amersfoort. „Je wil een veelzijdig beeld van de stad en haar inwoners laten zien.”

  „Bij het uitstippelen van de route weet je dat je twee uur krijgt.” Van elf tot één wandelt de Koninklijke familie door de stad in het midden van het land. Het is geen wandeling van twee uur. „Als je de route zoals we ‘m nu hebben uitgestippeld zou lopen, ben je maar een kwartiertje onderweg. We stoppen constant omdat overal langs de route wel iets gebeurt. Die twee uur hebben we dus echt wel nodig.”

  Rekening houden met veel dingen


  Sigaret na 2020 in 'saaie' verpakking

  Pakjes sigaretten in een schap. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  10 MIN

  Vanaf 1 januari 2020 zal de sigaret alleen nog in 'saaie' verpakking worden verkocht. dat meldt de NOS op zijn website naar aanleiding van voorstellen die staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid op internet heeft gepubliceerd.

  Deze maatregel is een van de manieren waarop Blokhuis hoopt het roken minder aantrekkelijk te maken. Op de pakjes mag naast de gebruikelijke waarschuwende teksten en foto's alleen nog de naam van de fabrikant staan en informatie over de soort sigaret.

  Stuk duurder


  Hoe maak je de mooiste foto’s op Koningsdag?
  Likeability of3

  Hoe maak je de mooiste foto’s op Koningsdag?

  Een oranje mensenmassa is tegenwoordig heel goed en haarscherp in beeld te brengen.

  Foto van 'Erik Jonk'

  GISTEREN

  Iedereen kan tegenwoordig een goede camera op zak hebben tijdens Koningsdag. Maar ben je dan ook een topfotograaf? Het kán!

  Drankje in de ene hand, maar vooral een smartphone in de andere. Dat is het beeld van Koningsdag 2019. Want zeg nou zelf: mooie (oranje) momenten vastleggen willen (en doen) we toch bijna allemaal?

  Willem-Alexander en Máxima


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Kabinet in actie tegen designerdrugs

  Verschillende xtc-pillen. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  35 MIN

  Designerdrugs moeten verboden worden. Zo pleit staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Hij is met minister Ferd Grapperhaus (Justitie) bezig aan een wetsvoorstel om dat mogelijk te maken. Designerdrugs zijn drugs die in een laboratorium in elkaar worden geknutseld.

  Snelle markt

  Blokhuis wil dat het mogelijk wordt niet alleen bepaalde drugs te verbieden, maar ook hele groepen van stoffen die als grondstof daarvoor worden gebruikt. Daarmee kan in één keer een hele groep designerdrugs worden verboden, ongeacht de samenstelling.


  Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

  Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

  Crash Park. / Martin Argyroglo

  Foto van 'Erik Jonk'

  24 APR 2019

  Van een symfonieorkest van synthesizers en luidsprekers door Colin Benders tot springen bij De Jeugd van Tegenwoordig. En van een onderzoek naar het leven op een onbewoond eiland in Crash Park – La Vie d’une Ile tot de theatertour van Ruben Hein. Deze week allemaal mét CJP-voordeel. Scoor je tickets snel, want de acties gelden tot 1 mei. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

  Holland Festival: tot € 48,- korting

  Al meer dan 60 jaar hét internationale podiumkunstenfestival van Nederland, met een enorm aanbod theater, film, muziek, dans, opera en beeldende kunst door een mix van grote namen en vers talent. CJP helpt je op weg met een selectie van de tofste voorstellingen.


  Christelijke koepel wil verbod 'homogenezing'

  Christelijke koepel wil verbod 'homogenezing'. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Als het aan de LPK, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging, ligt gaat de regering paal en perk stellen aan de praktijk waarbij actief geprobeerd wordt de geaardheid van kerkgangers te veranderen. Dat meldt het AD.

  Deze week pleitte ook de landelijke homokoepel COC voor een verbod en eerder dit jaar kwamen de Tweede Kamerfractie van D66 en jeugdartsenvereniging AJN met een vergelijkbare oproep.

  Psychische druk


  Huisarts gaat doorverwijzen naar drogist

  Een huisarts aan het werk. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Wie langs de huisarts gaat met een huis-tuin-en-keukenkwaal zoals buikpijn, verkoudheid of schaafwonden, kan vanaf nu worden doorverwezen naar een drogisterij in plaats van de apotheek.

  „Via de drogist en zelfmedicatie kunnen mensen een kleine kwaal zelf oplossen”, aldus directeur Marten Hummel van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) in Trouw. Drogisterijen en huisartsen spreken af om dezelfde adviezen te geven en hanteren daarbij schema's die aangeven wat te doen bij welke klachten of symptomen, zogenoemde advieskaarten.

  Goede en verantwoorde zorg


  Zo vind je morgen de parels op de rommelmarkt

  Zo vind je morgen de parels op de rommelmarkt

  Ga in ieder geval zonder verwachtingen naar een vrijmarkt, tipt kenner Danny Post. Foto: ANP.

  Foto van 'Amarins de Boer'

  2 UUR

  Haar hele berging ligt stampvol met sportspullen, kleding en tapijt. Allemaal bestemd voor de verkoop op de rommelmarkt morgen. Al weken kijkt student Judith Weening naar Koningsdag uit. „Na morgen ben ik hopelijk af van die oude troep”, lacht ze.

  Struinen over de rommelmarkt, het hóórt bij Koningsdag. Terwijl we stiekem wel weten dat er grotendeels ‘meuk’ ligt. Maar tegelijkertijd liggen er ook altijd verborgen parels, zegt Danny Post. Hij schrijft over zijn vintagevondsten op Go with the vlo. „Je moet er oog voor hebben en ook geduld, maar schatten zijn er áltijd.”

  Verkleinwoorden


  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  19 APR 2019

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  PSV wint ruim in Tilburg maar verliest Lozano

  Lozano haalde het einde van de wedstrijd niet ©VI Photos

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  PSV deed donderdagavond goede zaken bij Willem II om in de race voor de titel van de Erevisie te blijven. Toch zal er met gemengde gevoelens teruggekeken worden naar de wedstrijd. Vlak voor tijd viel sterspeler Hirving Lozano uit na een felle charge. De Mexicaan is met een brancard van het veld verwijderd en heeft vermoedelijk een knieblessure opgelopen.

  Coach Mark van Bommel laat weten dat er op dit moment nog niets bekend is over de ernst van de kwetsuur. „Ik kan alleen maar hopen dat het meevalt," zo laat hij optekenen. Vermoedelijk zal er vrijdag meer duidelijk worden over de status van Chuckie's knie.


  Calamiteitenfonds gaat toeristen Sri Lanka weghalen

  Een soldaat in de straten van hoofdstad Colombo ©ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Vanwege de onveilige en onvoorspelbare situatie in Sri Lanka, gaan touroperators vrijdag alle Nederlandse reizigers in dat land terug naar huis brengen.

  Dit besluit komt in navolging van het aangescherpte reisadvies dat het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagavond uitgaf. De operatie wordt geleid door het Calamiteitenfonds, het zou gaan om een groep van 300 tot 400 Nederlanders die hun koffers moeten inpakken.

  Reisbureau's


  BuZa scherpt reisadvies naar Sri Lanka aan

  Soldaten zijn in groten getale aanwezig in de straten van Colombo ©ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Het Ministerie van Buitenlandse ontraadt alle reizen naar Sri Lanka die niet strikt noodzakelijk zijn in de nasleep van de aanslagen tijdens eerste paasdag.

  Volgens hen zijn er concrete aanwijzingen dat het land opnieuw doelwit kan worden van terreuraanslagen. Deze grotere veiligheidsrisico's gelden voor het hele land.

  Dreiging


  UPDATE: Henk Otten stapt op als bestuurslid FvD

  Baudet en Otten in betere tijden ©ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Het blijft rommelen binnen de top van het Forum voor Democratie. Oorzaak van het conflict is de positie van partijbestuurder en mede-oprichter Henk Otten. Kamerlid Theo Hiddema laat donderdagmiddag in een reactie weten dat het aanblijven 'lastig wordt'.

  Nadat Otten afgelopen weekeinde in de NRC uit de school klapte over interne ideologische conflicten, is nu door dezelfde krant naar buiten gebracht dat er al langer onenigheid is tussen hem en de andere partijleiders. Een declaratie aan zichzelf van 30.000 euro zou hieraan ten grondslag liggen.

  UPDATE 20.15: Henk Otten laat via Twitter weten op te stappen als bestuurder. Hij beschrijft de recente uitingen als 'karaktermoord' en stelt dat zijn terugtrekking in het partijbelang is.


  Oorlogsdreigement van Filipijnen aan Canada om afval

  Duterte heeft het helemaal gehad met de Canadese troep in Manila ©ANP

  Foto van 'Jelmer Visser'

  GISTEREN

  President Duterte van de Filipijnen heeft het helemaal gehad met de tonnen vuilnis uit Canada die zijn opgestapeld in zijn land. Strijdvaardig geeft hij nog een laatste waarschuwing.

  „Ik wil dat er volgende week een boot klaarstaat, ik geef Canada tot volgende week om alles op te halen of ik kom zelf met een boot naar hen toe om het te dumpen", zo liet hij optekenen tijdens een persconferentie.


  Oom vermoorde Daniël wil asielzoekerscentrum dicht

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  De 9-jarige Daniël werd woensdag dood in een sloot aangetroffen nabij het Vlaamse asielzoekerscentrum van Broechem. De oom van het Palestijnse jochie doet nu een oproep om het centrum te sluiten. Vijf Palestijnse jongeren zijn inmiddels aangehouden.

  Geen camera's en controles

  „Het is hier heel groot, maar er zijn geen camera's binnen en geen controles. Daniël is vermoord en zijn lichaam is hier gedumpt en het duurde veel te lang voordat hij gevonden werd. Dit asielzoekerscentrum moet dicht", aldus oom Bassem Chihadeh tegenover VTM Nieuws.


  Likeability of5

  Zeldzame neushoorn geboren in Miami

  Niet de neushoorn uit het verhaal/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  In Maimi is een zeldzame neushoorn geboren. Wat extra bijzonder is aan deze bevalling, is dat de neushoorntelg ontstaan is met behulp van kunstmatige inseminatie.

  Moeder Akuti - een Indische neushoorn - beviel eerder deze week van haar jong, waarvan het geslacht nog onbekend is. Er is ook nog geen naam bedacht. Wel is duidelijk dat zowel moeder als jong het goed maken, zo weet het Algemeen Dagblad.


  like
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Aantal asielzoekers met status bijna gehalveerd

  Een voorleesboek voor kinderen in een AZC/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Het aantal asielzoekers dat van Nederland asiel heeft gekregen, is in het voorbije jaar gehalveerd. Nederland heeft vorig jaar 4795 mensen asiel of een andere beschermde status toegekend.

  Syrië, Ethiopië en Iran

  Het ging vooral om vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika, met Syriërs (1620), Ethiopiërs (535) en Iraniërs (450) als koplopers. Het aantal toekenningen is een forse daling vergeleken met de 9090 in 2017 en de bijna 22.000 in 2016.


  AIVD en MIVD kregen regelmatig onterecht toestemming

  AIVD-hoofd Dick Schoof/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD, hebben het afgelopen jaar voor ongeveer één op de twintig verzoeken voor bijzondere bevoegdheden, ten onrechte toestemming gekregen van de minister. Het gaat dan bijvoorbeeld om het observeren in een woning, een DNA-onderzoek of het tappen van de kabel. In 4,5 procent van de verzoeken van de AIVD en 5,8 procent van de verzoeken van de MIVD had de bevoegde minister al goedkeuring gegeven, maar floot de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) de diensten alsnog terug.

  2159 verzoeken getoetst

  De TIB heeft in de periode van 1 mei 2018 tot 1 april 2019 in totaal 2159 verzoeken getoetst, staat in het donderdag gepubliceerde jaarverslag. Hoeveel verzoeken er per dienst zijn ingediend mag niet bekendgemaakt worden. Dat is namelijk staatsgeheim.


  Hoofdofficier geschorst vanwege verzwegen affaire

  Marc van Nimwegen/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De top van het Openbaar Ministerie (OM) heeft de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen geschorst. Aanleiding daarvoor is het rapport van de commissie-Fokkens, die onder meer de verzwegen liefdesrelatie tussen Van Nimwegen en collega-hoofdofficier Marianne Bloos heeft onderzocht.

  Bijzonder pijnlijk

  Volgens Fokkens vormt het verzwijgen van en liegen over de relatie door beide topmagistraten een ernstige schending van de integriteitsregels. Het OM noemt de leugens 'onaanvaardbaar’ en de bevindingen van Fokkens 'bijzonder pijnlijk’. Het imago van het OM is beschadigd, stelt de top vast ,,door het verwijtbare gedrag van twee hoofdofficieren en hoe de top van het OM daarmee is omgegaan." De hele organisatie is erdoor benadeeld, het vertrouwen in de leiding van het OM heeft er een forse deuk door opgelopen.