In het nieuws

Vader en zoon uitgescholden om Israëlische vlag

Vader en zoon uitgescholden om Israëlische vlag

Foto: ANP

Foto van 'Eefje van Son'

21 JUN 2016

Een 47-jarige Joodse accountmanager die al een lange tijd met veel plezier in de Almeerse wijk Faunabuurt woont, merkte maandag dat dat ook weleens met minder plezier kan zijn.

De man is van Joodse afkomst en zijn 20-jarige zoon hoorde die dag dat hij met vlag en wimpel geslaagd is voor zijn hbo-opleiding. Om het te vieren en omdat het immers traditie is, hing de vader de vlag uit met daaraan een rugtas. Het enige verschil met een heleboel andere Nederlandse geslaagden, was dat er geen Nederlandse vlag aan de stok hing, maar een Israëlische. En dit werd niet goed opgepakt door verschillende voorbijgangers.

'Rotjoden!'

„Net zoals anderen een Nederlandse, Pakistaanse of Marokkaanse vlag met schooltas ophangen als iemand is geslaagd, deden wij dat met een Israëlische vlag. Vervolgens kwamen er auto’s voorbij die toeterden, inzittenden staken middelvingers naar ons omhoog, er werd geschreeuwd, gescholden, van alles en nog wat. Ze riepen: ‘Rotjoden, we gaan jullie pakken’, ‘kankerzionisten’, ‘rotzionisten’…dat soort dingen”, vertelt de accountmanager aan The Post Online.

Vader en zoon hebben dit nog niet eerder meegemaakt. Er wonen wel allochtonen in de Faunabuurt, maar daar zijn nooit problemen van gekomen. Wie de scheldende en dreigende voorbijgangers waren, is onbekend. „Ja, het waren medelanders, zal ik maar zeggen. En normaal heb ik hier nooit ergens last van. Er wonen hier wel allochtonen, maar dit is een rustige wijk verder. Wij dragen het Joods zijn over het algemeen niet naar buiten toe. En ik ken ook geen Joodse mensen in Almere die wel vaak te maken hebben met dit soort dingen.”

Het onderwerp speelt

De Israëlische vlag hing er alleen voor het fotomoment, daarna wilde de vader weer een Nederlandse vlag ophangen. „Maar zelfs eventjes, tien minuten, zo’n vlag voor een foto ophangen kan dus al niet meer, we kregen echt meteen commentaar.” De 47-jarige Almeerder beseft dan ook goed dat dit onderwerp momenteel speelt.

Emigreren

Zo'n incident is dan ook een van de redenen dat zijn zoon binnenkort naar Israël emigreert. De 20-jarige heeft er schoon genoeg van. „Hij heeft het wel gehad met de irritaties. Het telkens anders worden aangekeken, op zijn werk anders worden behandeld als ze erachter komen dat hij joods is, dat soort zaken spelen mee. Het is gewoon een heel triest verhaal”, aldus de accountmanager.

BEKIJK OOK


  Lijkhonden speuren in Australië naar 18-jarige Belg

  Lijkhonden speuren in Australië naar 18-jarige Belg

  De Australische politie hield intensieve zoektochten naar de vermiste jongen, maar nog altijd zonder resultaat. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  42 MIN

  Honden die zijn getraind om menselijke resten te vinden, worden ingezet in Australië om de vermiste Belg Theo Hayez te vinden. De 18-jarige Hayez verdween in mei in de populaire badplaats Byron Bay, nadat hij acht maanden door Australië had getrokken.

  Intensieve zoektochten

  De Australische politie hield intensieve zoektochten naar de vermiste jongen, geholpen door Belgische collega's en vrijwilligers, maar nog altijd zonder resultaat.


  Airsoftwapen komt langs beveiliging gevangenis

  Airsoftwapen komt langs beveiliging gevangenis

  De medewerker had de airsoftgun nog in zijn tas zitten en kwam ermee langs de beveiliging. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  55 MIN

  Een medewerker van het Justitieel Complex Zaanstad is het gebouw binnengekomen met een airsoftgun in zijn sporttas. De medewerker nam de airsoftgun per ongeluk mee en kwam ermee langs de beveiliging. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid een bericht hierover in De Telegraaf.

  Onderzoek

  Toen de medewerker erachter kwam dat hij het airsoftwapen bij zich had, heeft hij zich direct gemeld bij de portier om het weer buiten te brengen. Het Bureau Integriteit is als gebruikelijk gevraagd onderzoek te doen. De medewerker is in afwachting van de uitkomsten de toegang tot de inrichting ontzegd.


  Artsen vrezen voor gezondheid na nucleair ongeval
  Likeability of3

  Artsen vrezen voor gezondheid na nucleair ongeval

  Het leger had de artsen nooit gewaarschuwd voor de kans op verhoogde stralingsniveaus. /Unsplash

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Russische artsen die de slachtoffers behandelden van het ongeluk met een raketmotor in het noorden van Rusland, vrezen dat ze zelf zijn blootgesteld aan radioactieve straling. Toen de slachtoffers bij hen werden gebracht, werd namelijk niet verteld dat het om een nucleair ongeval ging.

  Niet gewaarschuwd

  De artsen die in de Russische havenstad Archangelsk werken, vertellen hun verhaal anoniem aan de BBC. Het ongeluk gebeurde bij een onderzoekscentrum van atoomconcern Rosatom, ruim 35 kilometer ten westen van Archangelsk. Volgens de artsen stonden zeker negentig mensen in contact met de slachtoffers, maar heeft het leger nooit gewaarschuwd voor de kans op verhoogde stralingsniveaus.


  dislike
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  'Vandaag is rood' in Tilburg op Redhead Days

  'Vandaag is rood' in Tilburg op Redhead Days

  Vanaf vrijdag worden er zo'n 40.000 bezoekers verwacht voor de 14e editie van de Readhead Days in Tilburg, waar veel roodharigen samenkomen. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  Zo'n 40.000 bezoekers worden er vanaf vrijdag in Tilburg verwacht voor de 14e editie van Roodharigendag, oftewel Redhead Days. Mensen met rood haar en liefhebbers van deze haarkleur uit de hele wereld weten de weg naar de Brabantse stad te vinden. Het evenement, dat eerst in Breda plaatsvond, duurt tot en met zondag.

  Fotoshoot als hoogtepunt

  Het gratis festival heeft diverse activiteiten voor jong en oud zoals spelletjes, optredens van bandjes en dj's en lezingen en tentoonstellingen over rood haar. Vrijdag is er een fietstocht en een feestavond in Poppodium 013. Een fotoshoot met roodharigen op zondagmiddag geldt al jaren als absoluut hoogtepunt.


  Verwarde man veroorzaakt explosie, 2 gewonden

  Verwarde man veroorzaakt explosie, 2 gewonden

  De man had vermoedelijk de gaskraan opengezet. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  Een verwarde man heeft donderdagavond in Hoensbroek (Limburg) in het bijzijn van de hulpdiensten geprobeerd zijn woning op te blazen. De bewoner had vermoedelijk de gaskraan opengezet. Toen de politie het huis binnenviel, ontstond er een explosie en raakten de bewoner en een agent gewond. Ze zijn met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

  Huis opblazen

  De explosie deed zich rond 23.45 uur voor aan de Prins Willemstraat. Op dat moment wilde een arrestatieteam de man uit de woning ontzetten, omdat hij al een tijdje dreigde zijn huis met gas op te blazen. De politie had nog geprobeerd te onderhandelen met de bewoner.


  Aantal daklozen sinds 2009 meer dan verdubbeld
  Likeability of3

  Aantal daklozen sinds 2009 meer dan verdubbeld

  Het aantal jonge daklozen is zelfs verdriedubbeld. /Unsplash

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Sinds de eerste schatting in 2009 is het aantal dakloze 18- tot 65-jarigen in Nederland meer dan verdubbeld. Eerst werd geschat dat er sprake was van 17,8 duizend daklozen, in 2018 waren dat er al 39,3 duizend. Het aantal daklozen tussen 18 en 30 jaar is in deze periode verdrievoudigd. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

  In 2018 was bijna een derde van de daklozen tussen de 18 en 30 jaar oud. Met 12,6 duizend jonge daklozen zijn dat er ruim drie keer zoveel als tien jaar geleden.

  Daklozen vaak man


  dislike
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Brandweer bevrijdt meisje uit basketbalnet

  Haar benen zaten vast in een stalen basketbalnet. Foto ter illustratie: Colourbox

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  GISTEREN

  De brandweer in Emmen (Drenthe) kreeg donderdag een bijzondere taak. Een meisje was op een mysterieuze manier vastkomen te zitten in een stalen basketbalnet van een basket op een schoolplein.

  Stalen basketbalnet

  Haar benen zaten klem in het stalen basketbalnet en ze kon geen kant meer op. Gelukkig was de brandweer snel ter plaatse om het meisje te bevrijden. Met een betonschaar hebben ze het net open weten te knippen, meldt Nieuwsemmen.nl


  Arrestaties bij voetbalstadion Enschede

  Foto ter illustratie: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De politie heeft in Enschede vijf mannen opgepakt, die onder meer verzwaarde handschoenen en een honkbalknuppel bij zich hadden. In het stadion speelt AZ tegen Royal Antwerp FC voor een plaats in de groepsfase van de Europa League. Supporters van de Belgische club zijn niet welkom. Omdat de burgemeester een noodbevel heeft ingesteld, voert de politie veel controles uit op mensen en auto's om de orde te kunnen handhaven.

  Verzwaarde handschoenen

  Vier van de opgepakte mannen zijn Belgen. In hun auto lagen handschoenen die waren verzwaard met zand. De vijfde persoon werd aangehouden in de buurt van het voetbalstadion, met een honkbalknuppel. Ondanks het feit dat Antwerp-fans niet welkom zijn, zijn er kennelijk toch Belgen naar Enschede gekomen. AZ speelt de wedstrijd in het stadion van FC Twente omdat het eigen stadion in Alkmaar niet te gebruiken is sinds het dak deels instortte.


  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  21 AUG 2019

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  1 miljoen euro winnen? Bewijs dat stad niet bestaat

  Foto ter illustratie: Colourbox

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Heb je ooit van de Duitste stad Bielefeld gehoord? Grote kans van niet. Maar de stad bestaat echt. Toch gaat er al 25 jaar lang een complottheorie rond dat de stad niet zou bestaan. Om voor eens en altijd af te rekenen met de mythe dat de stad niet bestaat, looft de gemeente nu een geldprijs uit. Met de hashtag #bielefeldmillion worden mensen aangemoedigd om hun ultieme bewijs op te sturen.

  Uit de hand gelopen grap

  De geldprijs is niet mis, maarliefst 1 miljoen euro wordt er uitgereikt om te bewijzen dat de rustige stad in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen niet bestaat. Er wonen zo'n 330.000 mensen. Maar erg bekend is de plaats kennelijk niet. Dat stelde de informaticastudent Achim Held 25 jaar geleden ook vast, toen hij op een studentenfeestje iemand uit Bielefeld tegenkwam. Achim Held had nog nooit van Bielefeld gehoord, niemand anders op het feestje trouwens. „Bielefeld, zoiets bestaat toch niet?", klonk het plots bij de gasten.


  Likeability of3

  Man omgekomen in bewegende lift

  Foto ter illustratie: Colourbox

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  In New York heeft een tragisch ongeval plaatsgevonden. Een 30-jarige man is omgekomen terwijl hij uit een bewegende lift probeerde te stappen, bericht The New York Times.

  Liftdeur openen

  Het ongeval gebeurde in een appartementencomplex in Manhattan en is volgens een bron vastgelegd door een bewakingscamera. Op de beelden is te zien dat twee mensen uit de lift stappen. Daarna beginnen de deuren te sluiten en komt de lift weer in beweging. Het slachtoffer probeert de liftdeur open te houden en snel uit te stappen, maar komt vast te zitten. De lift stopt vervolgens tussen twee verdiepingen in.


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Demente man trouwt voor tweede keer met zijn vrouw

  Foto ter illustratie: Colourbox

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Bill Duncan, een dementerende Schotse man (71) is voor de tweede keer met zijn twee jaar jongere echtgenote Anne getrouwd. Bill is ongeveer alles van zijn eerste huwelijk vergeten en daarom beschouwt hij haar als zijn nieuwe vriendin.

  Alzheimer

  Het stel trouwden twaalf jaar geleden ook al, Bill was toen nog kerngezond. Recent gaven ze elkaar in hun woning in de stad Aberdeen opnieuw het ja-woord. Volgens Britse media zijn Bill en Anne al 18 jaar samen. Bill heeft Alzheimer en door zijn ziekte ging het geestelijke vermogen van Bill achteruit. Hij kon zich grote delen van hun gezamenlijke leven niet meer herinneren.


  Overleden Nijlpaard Emmen is zowel man als vrouw

  Foto ter illustratie: Colourbox

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een dinsdag in Wildlands Adventure Zoo overleden 11-jarig nijlpaard had zowel mannelijke en vrouwelijke kenmerken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht.

  Hasana werd na het overlijden onderzocht omdat het park wilde weten waardoor het dier om het leven was gekomen. „Hasana bleek van buiten alle kenmerken van een vrouwelijk nijlpaard te hebben, maar van binnen vooral kenmerken van een mannetje", aldus het park in Emmen op zijn website.

  Helft van een tweeling


  Baby zwaar ondervoed door veganistische leefstijl
  Likeability of3

  Baby zwaar ondervoed door veganistische leefstijl

  Het meisje zag er na 19 maanden uit als een baby van drie maanden. Ze kreeg geen dierlijke producten binnen. /Unsplash

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Twee Australische ouders zijn veroordeeld tot taakstraffen van 18 maanden, omdat zij hun dochtertje op een streng en eenzijdig veganistisch dieet hadden gezet. Daardoor raakte zij zwaar ondervoed, zo zag ze er met 19 maanden uit als een baby van drie maanden. Het meisje, dat nu drie jaar oud is, kreeg voornamelijk granen, aardappelen, toast en rijst te eten, meldt BBC News.

  Blauwe lippen

  Toen het meisje vorig jaar bij haar ouders werd weggehaald, bleek dat zij geen tanden had. Daarnaast had ze blauwe lippen, een lage bloedspiegel, nauwelijks spieren en koude handen en voeten.


  sad
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Verdachte doodsteken meisje Breda langer vast

  Verdachte doodsteken meisje Breda langer vast

  Er werd onderzoek gedaan in de woning waar het meisje werd doodgestoken. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De verdachte van het doodsteken van de 15-jarige Megan uit Breda blijft veertien dagen langer in voorarrest. De rechtbank in Breda heeft dat donderdag besloten bij de voorgeleiding voor de rechter-commissaris.

  Klasgenoten

  De 16-jarige verdachte zou het meisje maandag in de Bilderdijkstraat in Breda hebben doodgestoken. Hulpverleners probeerden het meisje nog te redden, maar die pogingen waren vergeefs.


  Druk op Bolsonaro om Amazonebranden neemt toe

  Druk op Bolsonaro om Amazonebranden neemt toe

  Er is een recordaantal bosbranden gaande in het Amazonegebied, een stijging van 84 procent ten opzichte van vorig jaar.

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De druk in Brazilië en daarbuiten op de regering van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro om de bosbranden in het Amazonegebied te bestrijden neemt verder toe. Milieuminister Ricardo Salles werd uitgejoeld bij een bijeenkomst over klimaatverandering in Salvador, melden Braziliaanse media. Op sociale media zijn #PrayForTheAmazon en gerelateerde hashtags in veel landen trending, waaronder ook Nederland.

  'Hoe moeten we dat blussen?'

  Bolsonaro zei donderdag in een op Facebook live uitgezonden speech dat de regering niet het geld en de middelen heeft om de natuurbranden te bestrijden. „Iedereen geeft ons de schuld van de branden maar de Amazone is groter dan Europa. Hoe moeten we die gaan blussen?" Bolsonaro wees daarbij tevens op het terugtrekken van twee belangrijke geldschieters Duitsland en Noorwegen uit het fonds ter bescherming van het Amazonegebied.


  Gilze-Rijen komt 'hittewimpel' niet ophalen

  Gilze en Rijen komt 'hittewimpel' toch niet ophalen

  Na 75 jaar is het hitterecord verbroken, en daar hoort de historische hittewimpel bij. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  75 jaar lang mocht Warnsveld zich de heetste gemeente van Nederland noemen, omdat daar het hitterecord van 38,6 graden werd gemeten, in 1944. Maar na de hittegolf van vorige maand, toen het in Gilze en Rijen 40,7 graden werd, hebben ze die titel moeten overdragen. Vrijdagmiddag zou iemand van de gemeente Gilze en Rijen de historische 'hittewimpel' in Warnsveld komen ophalen, maar dat gaat nu opeens niet door.

  Burgemeester Jan Boelhouwer en zijn wethouders hebben vrijdagmiddag plotseling een vergadering en daarom is er niemand beschikbaar. Dat heeft de secretaresse van twee wethouders per mail aan de organisatie in Warnsveld laten weten.

  Officiële wimpel


  FBI: tip van hotelmedewerker voorkomt aanslag

  FBI: tip van hotelmedewerker voorkomt aanslag

  In El Paso en Dayton kwamen in totaal 31 mensen om na schietpartijen. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een hotelmedewerker heeft waarschijnlijk een massaschietpartij in de Verenigde Staten voorkomen. De medewerker van een hotel in Long Beach meldde de politie dat een collega had gedreigd personeel en hotelgasten te doden. De FBI hield vervolgens de 37-jarige man aan en vond in zijn woning in Los Angeles zware wapens en munitie, meldt de BBC.

  Uit onderzoek bleek dat de man overstuur was vanwege problemen met de human resource afdeling op zijn werk. Volgens de politie had de medewerker „duidelijke plannen, intentie en de middelen om een ​​daad van geweld uit te voeren die zouden kunnen leiden tot een massaschietpartij".

  Preventie


  Eenzame olifant in Burgers' Zoo krijgt gezelschap

  Eenzame olifant in Burgers' Zoo krijgt gezelschap

  Nadat een olifantenkoe in april overleed, was de olifant alleen. Ze krijgt nu weer gezelschap. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De eenzame, 53-jarige Aziatische olifantenkoe in Burgers' Zoo in Arnhem krijgt vrijdag eindelijk nieuw gezelschap. Dan arriveert een 51-jarig olifantenvrouwtje uit de dierentuin van Kolmarden in Zweden. De Arnhemse olifant was alleen nadat een olifantenkoe van 50 jaar in april was overleden.

  Rusthuis

  Burgers' Zoo is een soort rusthuis voor oude olifantenkoeien. Die kunnen in een groep veel te dominant zijn en zelfs paringen tussen andere olifanten in de groep voorkomen. Aangezien er een Europees fokprogramma is voor de bedreigde soort, is dat ongewenst. Daarom gaan dergelijke dominante koeien naar Arnhem, zodat andere dierentuinen fokgroepen kunnen houden.