In het nieuws

’Tweedehands telefoon deugt vaak niet’ Foto: Colourbox

’Tweedehands telefoon vaak het geld niet waard’

’Tweedehands telefoon deugt vaak niet’ Foto: Colourbox

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

1 JUL 2016

Steeds meer webwinkels verkopen opgelapte telefoons. Maar pas op met deze tweedehandsjes. Met deze op het oog goedkope aankoop is veel te vaak iets mis. Daarnaast is de besparing in vergelijking met een nieuw toestel meestal slechts een paar tientjes. Soms is een opgelapte versie zelfs duurder.

Dit concludeert de Consumentenbond die de prijzen heeft vergeleken van twintig aanbieders. Behalve dat het prijsvoordeel meestal klein is, gemiddeld 12 procent, bleken sommige toestellen zelfs duurder dan de goedkoopste nieuwe. Daarnaast blijkt een dergelijke aankoop ook niet zonder risico. „Uit een kleine praktijkproef blijkt dat vier van de zes iPhones die wij hebben besteld niet voldoen aan de verwachtingen die je mag hebben van een refurbished toestel”, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond.

„Wij raden consumenten aan om goed prijzen te vergelijken bij de verschillende aanbieders, te controleren hoeveel een nieuwe kost en je goed af te vragen of het prijsverschil van een paar tientjes het wel waard is om een tweedehands te nemen.”

Accu

De Consumentenbond kocht iPhones die in ’nieuwconditie’ en ’met gebruikssporen’ werden aangeprezen. In drie gevallen was de accu in slechte staat. Bij een iPhone 5s die op Groupon werd aangeboden, had de accu nog slechts 63 procent capaciteit over. Bij de iPhone 6 die door Leapp opgestuurd werd, was de powerknop niet goed in te drukken. Niet wat je mag verwachten van een toestel dat voor 505 euro verkocht wordt, meent Van der Staak. „Ook al is het tweedehands, het moet goed werken.”

Prijsverschillen

De grote prijsverschillen hebben de consumentenorganisatie verbaasd, maar het feit dat sommige opgelapte versies zelfs duurder zijn al helemaal. „Waarschijnlijk is er veel geld gestoken in het opknappen en vervangen van onderdelen.” De koper weet nooit zeker wat hij krijgt. De ene winkel kijkt het toestel alleen even na, de andere vervangt ’waar nodig’ onderdelen. „Het is lastig om te zien wat een winkel precies doet. Kijk daarom goed naar wat ze op de website beloven en schroom niet om terug te gaan.”

Klachten

Vorig jaar kwamen er veertig klachten binnen bij de Consumentenbond over tweedehands toestellen die niet voldeden. Van der Staak denkt dat consumenten die met klachten teruggaan naar de aanbieder wel naar tevredenheid geholpen worden.

Steeds meer webwinkels verkopen opgelapte tweedehandsjes. Voorbeelden zijn webwinkels Coolblue en Centralpoint, en gespecialiseerde webshops zoals Leapp. Ook koopjessite Groupon biedt ze tegenwoordig aan.

BEKIJK OOK


Views

200+

Nederlanders hebben minder seks door Netflix

Nederlanders hebben minder seks door Netflix. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

2 UUR

De populariteit van streamingdienst Netflix heeft gevolgen voor ons seksleven. Zo geeft maar liefst 17 procent van de Nederlanders aan dat het seksleven lijdt onder het enorme aanbod aan films, serie’s en programma’s.

Dit blijkt uit een onderzoek van PanelWizard in opdracht van acties.nl. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1110 Nederlanders in een relatie. Ook de smartphone komt uit dit onderzoek naar voren als een seksuele spelbreker.

Spelbreker


Views

200+

Katten in New York lusten geen ratten meer

Chinatown, New York. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

3 UUR

De ratten in New York hoeven niet meer bang te zijn voor katten. Dat blijkt uit een nieuwe studie. De ratten zijn zodanig gegroeid dat de katten ze te groot vinden om ze aan te vallen of op te eten. Een groep onderzoekers van Fordham University bestudeerde drie maanden het gedrag van 37 ratten in de wijk Brooklyn.

Voor het onderzoek werden de gevangen knaagdieren voorzien van een chip met een radiofrequentie. Daarop werden ze weer uitgezet in hun kolonie op het terrein van een oud recyclingsbedrijf, aldus The New York Times.

Gedurende deze periode maakten de onderzoekers meer dan driehonderd filmpjes. Regelmatig was te zien hoe de ratten in contact kwamen met katten. In slechts twee gevallen vielen de katten de ratten ook daadwerkelijk aan en doodden een exemplaar.


Views

200+

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?

Deze jongeren vind je op dinsdag 16 oktober ook in de papieren Metro.

In samenwerking met Shell en One Young World

GISTEREN

Wat kunnen we allemaal doen om ervoor te zorgen dat we in, pak ‘m beet, het jaar 2070 nog op een prachtige wereldbol kunnen leven? Wat voor oplossingen kunnen we bedenken voor thema’s als duurzaamheid, klimaatverandering, schaarse grondstoffen en sociale ongelijkheid? Daarover brainstormen 1800 jongeren vanuit de hele wereld vanaf woensdag 17 oktober tot en met zaterdag 21 oktober tijdens de One Young World-top in Den Haag. Shell ondersteunt een delegatie van 20 jongeren voor One Young World met een Scholarship Programme. Deze jongeren, onze leiders van de toekomst, spreken in deze bijlage over de prachtige wereldbol die zij over een halve eeuw voor zich zien.

Jongeren die verschil willen maken

Een betere wereld willen we allemaal. Maar sommige jongeren zetten zich daar écht voor in. Dankzij hun bijzondere ambities zijn ze geselecteerd om via genoemd Shell Scholarship Programma de One Young World top in Den Haag bij te wonen. Daar kunnen ze hun krachten bundelen om hun plannen nog veelbelovender te maken. Deze week vind je op Metronieuws negen portretten van young leaders met passie. Hieronder drie, later in de week de andere zes jongeren.


Views

700+

Opnieuw weerrecord: Nooit eerder zo warm

Een terras in Amsterdam. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 UUR

Weeronline laat dinsdag weten dat er opnieuw een weerrecord is verbroken. Nooit eerder was het op 16 oktober zo warm als vandaag. In Gilze-Rijen, bij Tilburg, werd een temperatuur van 25,8 graden gemeten.

Het oude record (25,5 graden) werd vorig jaar gemeten in Eindhoven en Maastricht. In de tweede helft van oktober was het alleen op 18 oktober 1921 nog wat warmer. Bij Maastricht werd toen 27,2 graden gemeten.

Zomerse dagen


Views

200+

Nils: Ik stem voor dierenrechten
Likeability of 3

Camera videoNils: Ik stem voor dierenrechten

Nils Gärtner Greskewitz in Pieterburen.

In samenwerking met het Europees Parlement

11 OKT 2018

Nils Gärtner Greskewitz (31) uit Hamburg is een echte dierenliefhebber. Hij zet zich al jaren in voor de bescherming van onze fauna. Zo doet hij mee aan strand clean-ups, is hij veganist en werkt hij als vrijwilliger bij het Friese zeehondencentrum Pieterburen. Het helpen van zieke en gewonde zeehonden, om ze zo weer vrij te kunnen laten in de natuur, geeft hem voldoening. Tijdens zijn werk loopt hij echter tegen een muur van wetgeving aan. Nils vindt het belangrijk dat Europa het beleid omtrent dierenrechten verandert. Daarom gaat hij stemmen tijdens de Europese verkiezingen op 23 mei 2019.

Wie anders?

Jij gaat stemmen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Waarom precies?


dislike
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

Views

1k+

Bier wordt duurder door klimaatverandering

Bier wordt duurder. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het veranderen van het klimaat heeft gevolgen voor de gerstoogst. Tussen nu en 2099 zullen we te maken krijgen met tientallen warme en droge periodes, wat tot gevolg heeft dat oor een dalende oogst er minder grondstof is voor bier.

Een dalende gerstoogst heeft minder en dus duurdere gerst tot gevolg, en zal uiteindelijk leiden tot duurder bier. Volgens het onderzoek van klimaateconomen zal vooral in de landen waar men veel bier drinkt de prijs stijgen.

Meeste bier


Views

300+

Jan Roos blijkt ambassadeur van tabakslobby

Jan Roos tijdens zijn vorige job ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Hij zou vanuit een vorm van idealisme de strijd aangaan tegen betutteling en vertrutting van Nederland. Een paar weken geleden lanceerde de gesjeesde politicus Jan Roos zijn campagne Nee-derland.

Nederland zou worden kapotgemaakt door truttige regeltjes en hierin moest verandering komen. Deze campagne blijkt echter te worden gefinancierd door het bedrijf British American Tobacco, zo meldt Das Kapital.

Een van de statements van nee-derland.nl ©Nee-derland


Views

500+

Tips voor de herfstvakantie: roggen en haaien voeren

Zin in een beetje spanning? Dan kun je zelf haaien of roggen voeren in het aquarium van Fort Kijkduin. Foto ter illustratie: Colourbox

Partnercontent

15 OKT 2018

Toeristen weten de Kop van Noord-Holland de laatste jaren steeds beter te vinden. In deze serie: wat vinden zij daar eigenlijk? In deel vier geeft Metro je tips voor de leukste uitjes in de herfstvakantie in de Kop van Noord-Holland. Meer info? Dagjeuitindekop.nl.

Met de temperaturen van deze week lijkt het eerder op zomer, toch is de herfstvakantie echt begonnen. In regio zuid is de vakantie van 13 t/m 21 oktober en in noord en midden van 20 t/m 28 oktober. Wat ga jij doen tijdens deze zonnige herfstdagen?

Halloween in Hippolytushoef


Views

1k+

'Maastrichts accent vinden we het mooist'

Het centrum van Eindhoven. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Hoewel we maar een klein land zijn, hebben we toch ontzettend veel verschillende accenten. Een onderzoek naar accenten leert ons dat we Maastrichts het mooist vinden.

Volgens het onderzoek van Zoover vinden we naast het accent in Maastricht, ook de accenten in Groningen en Den Bosch fijn om naar te luisteren.

Vakantiegevoel


Views

300+

Desperados verstopt 20 ADE-passen in Amsterdam

In samenwerking met Desperados x ADE

10 OKT 2018

Desperados helpt jou vandaag wellicht aan een van de vetste weken van je leven. Want wie goed zoekt, kan twee van de twintig felbegeerde ADE-passen vinden die het biermerk vandaag verstopt door heel Amsterdam. En daarmee heb je toegang tot alle dag-, en nachtevents tijdens het ADE!

Wanneer de gele vlaggen weer wapperen in onze hoofdstad weten we hoe laat het is: Amsterdam Dance Event staat voor de deur. Dat betekent dat Amsterdam vanaf volgende week woensdag volledig in het teken staat van dance, uitgaan en events. Maar Desperados kan niet wachten en geeft jou nu al de kans om op party-ontdekkingstocht te gaan.

Nieuwe dancefloors


Views

6k+

Hoeveel recht op privacy hebben we eigenlijk?

Foto van 'Merel Driessen'

GISTEREN

Het is alweer even geleden dat ‘ie werd ingevoerd: de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Sinds 25 mei dit jaar geldt voor de hele Europese Unie dezelfde privacywetgeving en hebben wij als burger meer privacyrechten er bij gekregen. Toch weten we er nog maar weinig vanaf, blijkt uit onderzoek van accountantskantoor KPMG. Het nieuws over de AVG was de Nederlanders niet ontgaan, maar van onze nieuwe rechten maken we nog maar weinig gebruik.

Meer verantwoordelijkheid

Voordat de AVG werd ingevoerd, hadden we in Nederland de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). De Wbp was gebaseerd op de Europese privacyrichtlijn uit 1995, een tijd waarin internet nog in de kinderschoenen stond. En dus werd het weleens tijd voor nieuwe privacywetgeving, aangezien internet daarin heel wat heeft veranderd.


Views

400+

video icon
02:19
Foto van 'Ciana Mayam'

GISTEREN

Waarom Alain Clark zich laat opsluiten tussen de planten

In een van de drukste winkelstraten van Amsterdam staat nu een oase van rust: de Plant Bathing Studio. Initiatiefnemer Monique Kemperman wil hiermee mensen een plek geven om te ontsnappen aan de drukte in de stad. Verslaggever Ciana Mayam ervaart wat vijftien minuten van baden in planten met je doet. Helaas zonder Alain Clark, die zag ze pas na afloop.


Views

200+

'Spijt als we niets doen tegen klimaatverandering'

Premier Rutte en Ban Ki-Moon. In de Ridderzaal vindt de presentatie van de Global Commission on Adaptation (GCA) plaats. Dit is een commissie die landen wereldwijd gaat overtuigen zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Oud-VN-chef Ban Ki Moon zei dinsdag in de Ridderzaal in Den Haag dat de wereld nu in actie moet komen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ban was in Den Haag aanwezig bij de presentatie van een nieuwe commissie. Deze commissie het landen helpen met aanpassingen, zodat ze zichzelf kunnen beschermen tegen bijvoorbeeld droogtes en zeespiegelstijging.

Parijs

„We staan op het 'point of no return'. Zelfs als de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 2 graden, zoals afgesproken in Parijs, zullen de gevolgen intenser worden. Miljoenen levens gaan verloren, de economie lijdt schade en arme mensen die het minst hebben gedaan om de problemen te veroorzaken zullen er het meest onder lijden'', zei Ban. Hij voegde er aan toe: „De tijd om in actie te komen, is nu, maar we kunnen het niet alleen doen. We zitten in hetzelfde schuitje. Als we nu niet optreden, zullen we hier de komende generaties spijt van hebben.''


Views

400+

Al 7500 euro voor ‘blokkeer-Friezen’

Al 7500 euro voor ‘blokkeer-Friezen’

Foto van 'Julia Onclin'

GISTEREN

De Friezen die vorig jaar tijdens de sinterklaasintocht de snelweg blokkeerden, kunnen rekenen op financiële steun van medestanders. Op 14 oktober hebben aanhangers van de zogeheten ‘blokkeer-Friezen’ namelijk een crowdfundactie opgezet om geld in te zamelen. Hiermee willen ze de verdachten betalen voor ieder uur dat ze vastzitten of hun taakstraf uitvoeren.

Blokkade

De inmiddels befaamde ‘blokkeer-Friezen’ kregen hun naam naar aanleiding van hun actie vorig jaar november. Ze blokkeerden met hun auto’s de snelweg bij het Friese Oudehaske. Dat zorgde ervoor dat de bussen met demonstranten tegen Zwarte Piet niet door konden rijden. De actievoerders konden zo niet naar Dokkum om te demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas.


Views

600+

Vergeet jij altijd namen? Hier wat praktische tips!

Leuk je gesproken te hebben eh..... hoe heet je ook alweer? ©Pexels

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De een is er iets beter in dan de ander, maar het overkomt ons allemaal wel eens. Iemand stelt zich aan je voor en twee seconden later ben je de nieuwe naam alweer vergeten.

Wat te doen? Domweg opnieuw vragen komt nogal lullig over, je zal het dus iets subtieler moeten spelen.


Views

500+

Wim Anker: "Twan Huys gebruikte mij als lokeend"

Wim Anker onderweg naar de rechtbank ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Het Zwarte Pieten over de uitzending van RTL Late Night van afgelopen vrijdag is nog lang niet afgelopen.

De Friese advocaat Wim Anker is absoluut niet te spreken over het gedrag van Twan Huys. Hij meent te zijn gebruikt als een 'lokeend' om zo Jenny Douwes aan tafel bij de talkshow te krijgen.


Views

1k+

New York beleeft heel weekend zonder schietpartij

De skyline van New York ©Pexels

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een heel weekend zonder schietincidenten. Dit lijkt niet heel erg bijzonder, maar dat is het wel degelijk voor de Amerikaanse metropool New York.

Voor het eerst in jaren is er bij de New York Police Department geen enkel voorval met een vuurwapen gemeld. En dat drie dagen lang, zo meldt Time Magazine.


Views

1k+

Leven gered met AED van Jeroen Zoet

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een voetballer van Veendam 1894 zakte onlangs op het veld in elkaar, het was een acute hartstilstand. Gelukkig was er een gloednieuwe defibrillator die hem weer bij kennis kon krijgen.

Dit levensreddende apparaat was nog geen week eerder door niemand minder dan keeper Jeroen Zoet aan de vereniging gedoneerd, zo meldt de Telegraaf.

Reanimatie


Views

900+

'Ex-verslaafde word je nooit'

'Ex-verslaafde word je nooit'

Man snuift cocaïne / Colourbox

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

De eerste Landelijke Dag Verslavingskunde staat in het teken van herstel. Dat is volgens Rianne Kasander ook de rode draad in alle behandelingen en activiteiten. Herstellen en terugkeren naar de samenleving, weer mee doen. Mark Lettinga dacht niet dat hij ooit zou herstellen van zijn verslaving, maar toch is hij nu alweer drie jaar clean, zoals hij het zelf omschrijft.

„Ex-verslaafde word je nooit, je bent eigenlijk verslaafd voor de rest van je leven. Je blijft altijd verslaafde in herstel.” Lettinga draagt zijn verslaving dus met zich mee, al is het maar omdat hij er zijn werk van heeft gemaakt. „Ik geef voorlichting op scholen over mijn verslaving, daarmee wil ik het taboe op de ziekte verslaving in onze samenleving doorbreken.”

Altijd meer


Views

1k+