Vanaf komend schooljaar kunnen sancties volgen voor scholen die niets doen tegen pesten. Foto: Colourbox

Sancties voor scholen die niets doen tegen pesten

Vanaf komend schooljaar kunnen sancties volgen voor scholen die niets doen tegen pesten. Foto: Colourbox

Foto van 'Bianca Brasser'

Bianca Brasser

22 JUN 2016

De tijd dat scholen ergens onderin een la een paar jaar oud pestbeleid hebben liggen, lijkt nu echt bijna voorbij. De Inspectie van het Onderwijs gaat komend schooljaar starten met het handhaven van de nieuwe wet Veiligheid op school. Doet een school te weinig aan het voorkomen van pesten? Dan wordt het schoolbestuur op de vingers getikt. Als dan nog niks verandert, volgen sancties.

De wet

Sinds augustus vorig jaar zijn basis- en middelbare scholen bij wet verplicht ‘zorg te dragen voor een veilige school’. Scholen moeten sindsdien verplicht een 'actief veiligheidsbeleid' voeren en dit ook monitoren. Dit houdt bijvoorbeeld in dat er afspraken zijn over maatregelen na incidenten, zoals pesten of geweld, op school. Ook moet de school een plan hebben en uitvoeren om deze incidenten te voorkomen.

Daarnaast moet op elke school tenminste één persoon zijn aangewezen die een antipestbeleid coördineert en die fungeert als vast aanspreekpunt in het kader van pesten. Welk antipestbeleid dit is en hoe het veiligheidsbeleid op een school er precies uitziet, is grotendeels aan de school zelf.

Even wennen, nu handhaven

„Scholen hebben dit schooljaar de tijd gekregen om de centrale elementen uit de wet te implementeren”, zo schrijft staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker aan de Tweede Kamer. Vanaf komend schooljaar is het aan de Onderwijsinspectie om ook daadwerkelijk te handhaven.

„In de praktijk zal dat vooral betekenen dat we scholen die zich niet aan deze wet houden, aanspreken”, zegt Jan-Willem Swane van de Onderwijsinspectie. „Scholen krijgen dan de tijd om zaken te herstellen. Dat gebeurt dan vrijwel altijd.”

Sancties

Boetes deelt de Onderwijsinspectie niet uit, maar maakt een school het heel bont, dan kunnen volgens Swane wel sancties volgen. Zo kan in uiterste gevallen een deel van het geld dat een school vanuit de overheid krijgt, worden ingehouden.

De controles van de inspectie zullen steekproefsgewijs plaatsvinden of op basis van ‘signalen’. „Als wij een melding krijgen dat er op een bepaalde school problemen zijn wat betreft de sociale veiligheid, dan kunnen we besluiten specifiek op die school onderzoek te doen.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

1

PSV verliest in blessuretijd punten bij Groningen

De PSV'ers druipen zondag af in de Arena/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 21:07

Tot afgelopen zondag had PSV maar een keer punten laten liggen in de Eredivisie. Maar in vier dagen tijd heeft de koploper van de Eredivisie twee keer gemorst. Op bezoek bij FC Groningen speelde het met 3-3 gelijk, dankzij een treffer van de thuisploeg diep in blessuretijd.

Superstart

Handbalvrouwen plaatsen zich weer voor halve finale

Lois Abbingh gooit/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 19:13

Op het wereldkampioenschap in Duitsland hebben de Nederlandse handbalvrouwen weer de halve finales bereikt. Oranje rekende in de kwartfinale af met Tsjechië, al ging dat zeker niet makkelijk.

Lois Abbingh (foto) was de grote uitblinker en sleepte de ploeg er doorheen met maar liefst veertien doelpunten. De eindstand in de sporthal van Magdeburg was 30-26. Bij rust leidde Oranje met 17-16.

Bak jij dit jaar wat van de AIVD-kerstpuzzel?

Zomaar wat opgaven op een rijtje/AIVD-kerstpuzzel

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 16:49

Er zijn in december heel veel dingen waarvan je aan het begin van het jaar al weet dat ze eraan komen. Jaaroverzichten, Serious Request en niet te vergeten de allermoeilijkste puzzel van het jaar: de kerstpuzzel van de AIVD. En helaas, er is weinig kerst aan.

42 opgaven

Op kamers: 'Alles begint met een goed contract'

Woon je in een studentenkamer? Dit zijn jouw rechten

Op kamers: 'Alles begint met een goed contract'. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 16:00

Na tien keer een enorme deuk in je zelfvertrouwen te hebben opgelopen, is het eindelijk zover: je bent uitgekozen bij de hospiteeravond. Vanaf heden ben je trotse bewoner van een paar kleine vierkante meters in jouw studentenstad. Je schreeuwt het van de daken, maar let op: er kan een keerzijde zijn. Er zijn namelijk huisbazen die hun huurders volledig in de zeik nemen. Gelukkig zijn er instanties zoals de Huurcommissie die jou kunnen helpen. Want waar heb jij als huurder allemaal recht op?

Huurbescherming

Likeability of 3

Broodje kebab blijft bestaan

Fosfaat mag toch worden toegevoegd aan bevroren kebab. (Foto: EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

VANDAAG, 15:26

Je hoeft niet langer bang te zijn dat je favoriete snack na het stappen verdwijnt. Het broodje kebab blijft verkrijgbaar in snackbars en eethuizen. Aan döner kebab mag namelijk toch gewoon fosfaat toegevoegd worden.

Verbieden van fosfaat

Personeel eet chocoladeletters voor gehandicapten op

Letters van chocoladefabrikant Baronie de Heer in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 13:37

Een vrijwilligster die de gehandicapte bewoners van een zorginstelling wilde verrassen met 25 chocoladeletters, is erachter gekomen dat zij ze nooit hebben gekregen. Het personeel heeft de sinterklaastraktatie zelf opgegeten.

De 70-jarige Miep Broeren is vrijwilligster bij de Senioren Vereniging Dinteloord / Steenbergen in Brabant. Albert Heijn was zo gul geweest om haar 250 chocoladeletters te schenken die ze daar kon uitdelen. Toen ze er een aantal over had, besloot ze de gehandicapten bij de Stichting Dag- en Woonvoorzieningen Dinteloord te verrassen.

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer kondigt zijn vertrek aan. Foto: ANP.

Foto van 'ANP'

ANP

GISTEREN

Emile Roemer stapt begin januari op als leider van de SP in de Tweede Kamer. Hij heeft dat woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in restaurant Dudok in Den Haag, waarbij ook de andere SP-Kamerleden, zijn vrouw en zijn kinderen aanwezig waren.

Hij maakte verder bekend dat de 32-jarige Lilian Marijnissen zijn opvolger wordt. Marijnissen zit sinds maart in de Tweede Kamer en is de dochter van Jan Marijnissen, onder wiens leiding de partij groot werd.