Ruim 1 op de 10 vmbo'ers voelt zich niet veilig

17 juni 2016 om 12:09 door Bastiaan Kleinjan
Ruim 1 op de 10 vmbo'ers voelt zich niet veilig

13 procent van de vmbo'ers in Nederland voelt zich niet veilig op school. Dat is een van de conclusies uit de LAKS-monitor 2016 van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

Leerlingen op het vmbo voelen zich veel minder veilig dan vwo'ers of havisten. Van de vwo'ers is 81 procent tevreden tot zeer tevreden over de veiligheidssituatie op school. Bij havoleerlingen is dit 69 procent. Op het vmbo is dit maar 55 procent, waarvan 13 procent zich daadwerkelijk onveilig voelt.

Verschil tussen vmbo en vwo schrikbarend

Het LAKS is geschokt door de resultaten van het eigen onderzoek. „We zijn geschokt dat het verschil tussen vwo en vmbo zo groot is. Een beetje verschil is wel te verklaren, maar zoveel vinden wij niet goed”, vertelt LAKS-voorzitter Andrej Josic aan RTL Nieuws.

 

Waarom vmbo'ers zich onveiliger voelen dan bijvoorbeeld vwo'ers is niet duidelijk, maar vmbo'ers worden wel vaker gepest dan leerlingen op andere onderwijsniveau's. 5 procent van de vmbo-leerlingen zegt weleens gepest of gediscrimineerd te worden, tegenover 3 procent van de havisten en 2 procent van de vwo'ers.

Voor de LAKS-monitor 2016 werden 88.000 leerlingen ondervraagd over verschillende onderwerpen. Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat leerlingen niet te spreken zijn over de manier waarop docenten met hun computer omgaan.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!