Referendum over Nexit zit er voorlopig niet in

27 juni 2016 om 10:04 door Wouter van Loon
Referendum over Nexit zit er voorlopig niet in
Wilders wil een referendum over een Nexit. Foto: ANP

Een referendum over een uittreding van Nederland uit de Europese Unie zit er voorlopig niet in. Premier Mark Rutte zei eerder al dat hij niets in een referendum ziet en ook Diederik Samsom van de PvdA wil geen referendum. Ook D66, normaal gesproken voorstander van referenda, is tegen een volksraadpleging over een Nexit.

Uit een peiling van EénVandaag bleek afgelopen week dat een meerderheid van de Nederlanders voor een referendum over een Nexit is. Op dit moment kunnen burgers een raadgevend referendum aanvragen - zoals ook gebeurde rond het referendum over het verdrag met Oekraïne.

Rutte is tegen

Eén van de initiatiefnemers van dat referendum, Thierry Baudet, probeert nu ook een volksraadpleging te krijgen over een Nexit. Maar dat zal niet meevallen: een dergelijk referendum mag alleen gaan over wetten of verdragen die al zijn aangenomen, maar nog niet in werking zijn getreden.

Wel kan de premier een dergelijk referendum uitschrijven. Maar Rutte heeft al aangegeven dat hij „totaal, totaal, totaal" tegen referenda is. Een andere mogelijkheid is een meerderheid in de Tweede Kamer. Maandagavond vergadert die over de Brexit, en komt er mogelijk ook een referendum over een Nexit ter sprake.

Ondermijning van democratie

Maar ook in de Tweede Kamer lijkt de steun voor een dergelijk referendum gering. Wilders pleitte afgelopen week al voor zo'n stemming, en ook de SP wil een referendum, zij het in een wat andere vorm. Maar VVD-leider Rutte was al tegen, en ook PvdA en D66 zien er niks in.

 

Samsom stelt in het AD dat een referendum over een Nexit een ondermijning van de democratische verzorgingsstaat is. „We komen net uit een crisis, we hebben vijf jaar geworsteld om weer boven te komen. Het zou heel slecht zijn onszelf weer in onzekerheid te storten. Zo'n vraag kan wel spelen bij verkiezingen, maar niet in een referendum."

'Wilders-referendum'

Ook Alexander Pechtold van D66 ziet een referendum over een Nexit niet zitten. „Dat is zo'n misverstand, alsof wij elk referendum toejuichen. (...) Ik zal daar niet aan meewerken. Niet vanavond in de Kamer, of later dit jaar. En nog belangrijker: ook niet in een toekomstig kabinet", aldus Pechtold in Trouw.

Volgens Pechtold heeft het verlaten van de EU „volstrekt onduidelijke en onvoorspelbare gevolgen". „Dit is een 'Wilders-referendum', waarin alleen dingen worden afgebroken, zonder alternatief. Dat blijkt nu ook bij de Britten."

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!