'Pakje sigaretten moet 23 euro kosten'

9 juni 2016 om 11:34 door Sophie Moerman
'Pakje sigaretten moet 23 euro kosten'
Foto: ANP

Als de accijns op pakjes sigaretten elk jaar met vijf procent stijgt, levert dat de samenleving zo’n 1,7 miljard euro per jaar op. Dat blijkt uit onderzoek van De Universiteit Maastricht in samenwerking met het Trimbos instituut en het RIVM.

Dit zou betekenen dat een pakje peuken in 2050 23 euro kost. Het omhoog gooien van de sigarettenprijzen zal volgens het onderzoek, dat in opdracht van KWF Kankerbestrijding is uitgevoerd, zorgen voor een spectaculaire daling van het aantal rokers. Rookt nu nog een vijfde van de Nederlanders, in 2050 zal dat zijn gedaald tot slechts zeven procent.

Minder ziekte

Minder rokers leidt natuurlijk tot minder ziektes en dus een hogere arbeidsproductiviteit, en dat brengt geld in het laatje van de samenleving - 1,7 miljard, om precies te zijn. De prijsverhoging werkt volgens de onderzoekers het best wanneer die gecombineerd wordt met andere ontmoedigende maatregelen, zoals anti-rookreclames.

Antirookbeleid

Tot nu toe overheerste de gedachte dat rokers meer opleveren dan kosten; ze spekken immers de schatkist met accijns en gaan eerder dood, waardoor ze geen of minder AOW uitbetaald krijgen. „Dit onderzoek bewijs het tegenovergestelde”, aldus Michel Rudolphie, directeur van KWF in een reactie op het onderzoek. „Verschillende tabaksontmoedigende scenario’s bevorderen niet alleen de gezondheid, maar dragen ook financieel bij aan de samenleving.”

Het onderzoek wordt donderdagmiddag aangeboden aan Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het KWF hoopt het kabinet daarmee aan te moedigen nog meer te investeren in antirookbeleid.

De prijs van sigaretten moet flink omhoog om het aantal rokers terug te dringen

Nee, want roken is en blijft een vrije keuze

Ja, want roken is ongezond en kost de maatschappij geld

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!