Binnenland

Opnieuw cel en tbs voor mishandelaar NS-conductrice

De mishandelde NS-conductrice zal nooit volledig herstellen. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

2 JUN 2016

De 28-jarige Swendly R. is donderdag in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor de zware mishandeling van een NS-conductrice op station Hoofddorp vorig jaar.

De straf is gelijk aan de straf die de rechtbank Haarlem afgelopen december oplegde. De verdachte ging hiertegen in beroep, omdat hij zegt onschuldig te zijn.

Op 6 maart 2015 liep de conductrice meerdere fracturen in het gezicht en een verbrijzelde oogkas op. Ondanks een aantal operaties ziet zij nog steeds dubbel en is ook haar reukvermogen kwijt. Op de zitting bleek dat ze nooit volledig zal herstellen.

Door het lint

R. ging die bewuste dag door het lint, omdat hij door de conductrice gesommeerd werd om de trein op het eindstation te verlaten. Hij was nog de enige passagier. R. weigerde dit waarna de NS-medewerkster zijn spullen buiten op een bankje op het perron legde. Vervolgens heeft hij haar volgens de rechtbank een krachtige trap of stomp gegeven.

Stoornis

De verdachte heeft een lang strafblad en kreeg als minderjarige al jeugd-tbs. Het gerechtshof oordeelt dat tbs met dwangverpleging nodig is, omdat bij „de verdachte sprake is van een ziekelijke stoornis van de geestvermogens” en de kans op herhaling hoog wordt ingeschat.

BEKIJK OOK


Views

6

'Vergeten Friesland' is gewoon top #fryslanboppe

Wereld hartje Friesland/ ANP

Foto van 'Iris Hermans'

37 MIN

Het ‘vergeten Friesland’ in Lonely Planet top 3 beste Europese bestemmingen.

Trots

Trots als een Friese staartklok is hij op de top 3 notering van zijn provincie en hij verwacht zeker een stijging in het aantal toeristen op zijn wandelingen. Henk Leutscher (34) van A Guide to Leeuwarden merkt het al sinds Leeuwarden tot Europese Culturele Hoofdstad is bekroond, ,,ik heb sinds januari al 6000 mensen rondgeleid, in heel 2017 waren dat er 5000!”

Henk Leutscher van A Guide to Leeuwarden. Ook geeft de vrolijke Fries rondleidingen in het Fries Museum en kan hij er dagdelen over door blijven praten. #mooilwd!

Vergeten

Toen hij dinsdagochtend op Facebook keek, ging elk bericht dat hij zag over de Lonely Planet top 3. ,,Het werd massaal gedeeld, iedereen was zo blij hier.” Natuurlijk weet hij heus wel hoe mooi zijn stad Leeuwarden -en de provincie Friesland- is, ,,Maar we worden toch vaak een beetje vergeten, terwijl we maar op anderhalf uur van Amsterdam zitten! Dat we dan zo worden gewaardeerd, geeft echt een goed gevoel.” Een stad met dorpse charmes, noemt hij het, ,,ik kom altijd bekenden tegen op straat of in de kroeg.” En anders maakt hij gewoon weer nieuwe vrienden, zoals de Nepalees die de gids onlangs op z’n wandeling mocht verwelkomen, en laat hij nou nét een heleboel woordjes over de Friese grens spreken. Mero lago rangi changi. Zowel ik ben dronken als veelkleurig in het Nepalees, grijnst hij, ,,altijd handig om te weten!”

'Hiete plakken'

Instagram Northflix

Dat Friesland ook leuk is voor 50- en ook voor hen die niet in dezelfde windjacks op dezelfde E-bike zitten, daar weet de vrolijke Fries alles van. Hiete plakken (hotspots op z’n Fries, vrij vertaald) zijn er genoeg. De halls of fame waar (onontdekte) kunstenaars legaal hun graffiti kunnen spuiten, Hostel Alibi waar je in een cel van de oude gevangenis slaapt en De Markies bijvoorbeeld. Bierliefhebbers komen hier op 250 manieren aan hun trekken, want zoveel speciaalbieren heeft Leutschers stamkroeg op fles. ,,Probeer hier ook zeker het huisbier Grutte Pier...”, vervolgt hij zo enthousiast dat je meteen zin krijgt in een halve liter.

Terrorist of volksheld?

Behalve een prijswinnende tripel, is het een speciaalbier met een bijzonder verhaal. Het gerstenat is vernoemd naar de Friese vrijheidsstrijder die rond 1500 de hoofden afhakte van mensen van buiten, die nu toeristen zouden worden genoemd, die een bepaalde zin niet konden uitspreken. ,,Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries”, zingt hij het bijna. ,,Valt best mee, toch?”

13 coffeeshops

Bang om te worden overspoeld door toeristen na deze top 3, is hij allesbehalve. Hij verwacht geen hordes dronken Britse vrijgezellen en/of jonge blowers, omdat dit soort toeristen toch liever in Amsterdam blijft, ,,en dat is helemaal prima.” Niet dat het hier niet zou kunnen, knipoogt hij, ,,Leeuwarden heeft dertien coffeeshops en een eigen Bar Street.”

Doekie

Rederij Doeksen met het guitige zeehondje Doekie als logo, is op zijn zachtst gezegd blij met het bericht. ,,Friesland heeft dan ook veel te bieden, zeker in 2018. En als de Friese Waddeneilanden worden omschreven als vredige plek in de Unesco Werelderfgoed Waddenzee en dé perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte, dan zijn we natuurlijk alleen maar trots.” De rederij, die ook sponsor van de Europese Culturele Hoofdstad is, maakt zich geen zorgen over een eventuele toeristenoverstroming, want hoe meer, hoe beter eigenlijk: ,,We zien dit juist als een mooie kans om meer mensen kennis te laten maken met ons prachtige gebied!”

Doosje

Logement Doosje in Noordoost-Friesland is echt nog zo’n ongerept onontdekt stukje ‘met prachtige natuur’, vertelt Dina de Ruiter. ,,Het is sowieso een mooie provincie, ik begrijp Lonely Planet wel, hoor.” Samen met haar man runt ze Doosje, waar ze ook workshops bonbon maken en whiskey proeven geven. Massatoerisme is een heel ver-van-hun-bed-show, ,,daar is het gebied veel te uitgestrekt voor, hier geen Kalverstraat en Madame Tussauds praktijken.” Toch weten ze het logement al vanuit de hele wereld te vinden. De ‘twee Chinese jongelui’ van maandag bijvoorbeeld. ,,Kwamen ze aan met hun konijntje aan een riem, zo zien wij ook weer wat!” Iedere provincie heeft iets moois, besluit ze, ,,maar Friesland is echt eentje waar je verliefd op wordt.”

Onderschat

Lonely Planet helpt al 45 jaar lang veelal avontuurlijke reizigers met insidertips en wijst de weg naar verborgen parels. ,,We zijn ontzettend trots dat Friesland de top 3 van Best in Europe heeft gehaald, de hoogste notering ooit van een Nederlandse bestemming in deze lijst”, laat Sara van Geloven, hoofdredacteur van Lonely Planet magazine in Nederland weten. Een verdiende plek, wat haar betreft. ,,Met de Friese meren, uitgestrekte velden én natuurlijk de idyllische Waddeneilanden is Friesland wat mij betreft een van de meest onderschatte reisbestemmingen in Nederland.”

BEKIJK OOK


Views

49

Lees de Metro van woensdag 23 mei nu al online

De Metro is ook online te lezen ©Metro

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Daar is hij dan! De Metro van woensdag 23 mei is gedrukt en wordt in de komende uren weer naar de vertrouwde bakken op tientallen NS-stations gebracht.

Wat kunnen jullie zoal verwachten? Friesland stond op nummer drie in de Lonely Planet van onontdekte parels die je moet bezoeken als toerist. Iris besloot erin te duiken en kwam er achter wat er nou precies zo bijzonder is aan deze provincie. Op vrijdag 25 mei gaat de nieuwe Europese privacywet in. Metro sprak met deskundigen over wat dit voor de consument gaat veranderen.

Tineke Ceelen is voor stichting vluchteling in het door economische crisissen verscheurde Venezuela. Wat is er toch aan de hand in het land met de grootste oliereserves op Aarde? Daarna een iets luchtiger onderwerp. Kennen jullie Snow Patrol nog? Na een paar jaar stilte zijn ze terug. Wij spraken met frontman Gary Lightbody over zijn ups en downs.

En dit is nog lang niet alles. Een Metro is natuurlijk niet compleet zonder horoscoop, sudoku's, lezerscolumn en #treinleven. Lees hem hier online.


Views

400+

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone
Likeability of 5

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

Een vakantiefoto van Metro’s freelancefotografe Femmy Weijs.

In samenwerking met Asus

17 MEI 2018

Een hopelijk heerlijke zomer komt eraan. Tijd voor vakantiefoto’s! Maar hoe maak je nou de meest prachtige vakantiekiekjes met je smartphone?

Onvermijdelijk (en hartstikke leuk) natuurlijk, het schieten van vakantiefoto’s. Hoe maak je nou plaatjes van goede kwaliteit, waar je later met heel veel plezier naar kunt terugkijken? Computer- en smartphonefirma ASUS en Metro geven je tips waar op je op zou kunnen letten als je je vakantiefoto’s met je smartphone wil maken. De komst van de nieuwe ASUS ZenFone 5 (zie onderaan) heeft daar alles mee te maken.

Bereid je voor

Ga voordat je op vakantie gaat op zoek gaan naar voorbeeldfoto's van je bestemming. Google bijvoorbeeld eens op 'photography locations in’. Doe dat in het Engels, want dan vind je de meeste voorbeelden op het web. Zo kom je ook blogs tegen van mensen die de locatie al eerder bezocht hebben en zij geven tips voor mooie fotografielocaties.

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

Nog een favoriet van freelancefotografe Femmy Weijs.

Het weer

Daar ben je dan op je bestemming! Wanneer je een dag van te voren al weet dat je naar een fotografielocatie gaat, let dan even op het weer. Niet dat je er veel aan kunt veranderen… De momenten met het mooiste licht van een zonnige dag zijn: 10 tot 20 minuten voor zonsopkomst en na zonsondergang en een uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang. Kies in ieder geval momenten uit wanneer de zon niét op zijn hoogste punt staat.

Maak het spannend

Zorg dat je niet altijd standaard foto’s krijgt, maar maak ze eens wat spannender. Je hoeft je onderwerp niet altijd in het midden te zetten, maar speel eens met de compositie door je onderwerp meer naar links of naar rechts te schuiven.

Neem de tijd

Neem de tijd voor je foto's. Wanneer het op jouw fotografielocatie druk is met andere bezoekers, wacht dan een moment af wanneer deze mensen weer weg zijn. Dit geldt voor landschapfoto's maar ook voor portretfoto's. Probeer je achtergrond zo rustig mogelijk te krijgen.

Schiet maar raak

Maak altijd meerdere opnames. Wanneer je er maar één of twee maakt, zul je achteraf altijd zien dat iemand bijvoorbeeld net op dat moment zijn of haar ogen dicht heeft. Wanneer je meerdere opnames maakt, heb je thuis altijd wat te kiezen.

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

De ZenFone 5. / ASUS

ZenFone5 denkt mee

ASUS start deze week met de pre-order voor de ZenFone 5 (399 euro) en deze ligt op 28 mei in de winkel. Deze smartphone wordt gezien als ‘je intelligente metgezel die altijd voor je klaar staat’. De Zenfone5 is meer dan een smartphone. Hij maakt perfecte foto’s (da’s goed nieuws voor je vakantie), zonder dat je er goed bij na hoeft te denken. Hij beschikt namelijk over kunstmatige intelligentie.

Het intelligente systeem met twee camera's (Sony IMX363 sensor) in de ZenFone 5 heeft geavanceerde AI-functies die anticiperen op je behoeften en zich aanpassen aan jouw voorkeuren. Zo kun je je concentreren op het onderwerp in plaats van op de camera. Voor het maken en bekijken van foto’s is het 19:9 All-Screen-Display een mooie tool, meldt ASUS.

Slimme accu

En oh ja, heb je je oplader tijdens een vakantiedag even niet bij je? De ZenFone5 gaat slim met zijn accu om. Je hebt dus een langere batterylife.

Belangstelling voor de pre-order? Dan klik je hier.

BEKIJK OOK


like
user_b5050de53d81332bb030c11e9758358ebb90ebaf_avatar

Views

5k+

Keiharde hoosbuien zorgen voor overlast in Limburg

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het lijkt wel alsof de provincie Limburg iets gedaan heeft waardoor de weergoden boos zijn. Nadat de zuidelijke provincie maandagavond te maken kreeg met felle buien, is het dinsdagmiddag opnieuw raak. In Maastricht is in veertig minuten tijd 47 millimeter aan regenwater naar beneden gevallen, normaal valt er in de gehele maand mei ongeveer 66mm in deze regio.

Plaatselijke wolkbreuk

Regionale omroep 1Limburg meldt dat het tussen 14:10 en 14:50 flink tekeer is gegaan in het zuiden van Limburg. De temperatuur kelderde tijdens de bui van 22 graden naar slechts 11 graden.

De riolering kon de gigantische hoeveelheid water niet verwerken waardoor straten blank kwamen te staan. Niet alleen in steden, maar ook op de A2 was wegverkeer vanwege de harde neerslag en water op de snelweg korte tijd zeer beperkt mogelijk.

In Sittard sloeg de bliksem in op een basisschool waardoor deze geëvacueerd moest worden. Door de inslag kwam de school zonder elektriciteit te zitten en moesten de leerlingen een veilig heenkomen zoeken. Omdat door de hevige neerslag buiten schuilen geen optie was, werden de schoolkinderen naar een andere school in de buurt overgebracht. Er is niemand gewond geraakt maar er waren wel een paar kinderen erg geschrokken, aldus de Limburger.

Het onweersgebied trekt dinsdagmiddag langzaam richting het noorden. De provincies Noord-Brabant en Gelderland zullen in de komende uren te maken krijgen met zeer slecht weer. Het KNMI heeft code geel voor de provincies Gelderland, Utrecht, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg afgegeven. Tijdens de avondspits in deze provincies wordt het waarschijnlijk erg nat en onstuimig.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Nieuwe plant ontdekt.. tussen de planten

Nieuwe plant ontdekt... tussen de planten

Bezoekers op een brug in Burgers' Bush / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Stel je voor: je loopt in het grote regenwoud van dierenpark Burgers' Zoo. Overal groeien tropische bloemen en planten, en dan ineens.. spot je een nieuwe!

Botanicus Theo Damen heeft tussen alle begroeiing een nieuwe tropische plant ontdekt, de Dracaena Bushii. Helaas is het wel iets minder spannend dat hen het klinkt: de plant zat waarschijnlijk al in de dracaena-collectie die Burgers' Zoo in 1999 kreeg van de Universiteit van Wageningen.

De dracaena's lijken kennelijk niet op elkaar, want Damen spotte tussen alle planten een aantal exemplaren die anders groeiden en kwam er toen achter dat een aantal exemplaren nooit eerder een naam hadden gekregen. Die heeft hij nu bedacht.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Twee doden bij vliegtuigcrash in Zuid-Holland

Twee doden bij vliegtuigcrash in Zuid-Holland

Hulpdiensten bij het neergestorte vliegtuigje in het buitengebied tussen Bergambacht en Stolwijk. Bij de crash zijn twee doden gevallen. ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een vliegtuigongeluk dinsdagochtend vlakbij Stolwijk in Zuid-Holland zijn twee doden gevallen. Dat heeft de brandweer bekend gemaakt.

Rij bomen

Het sportvliegtuigje was opgestegen vanaf Rotterdam The Hague Airport. Het toestel kwam vlakbij het dorpje Stolwijk in aanraking met een rij bomen, zegt een woordvoerder van de brandweer. Het wrak ligt deels in een weiland en deels in een sloot.

De brandweer gaat ervan uit dat de twee slachtoffers ook de enige twee inzittenden waren. Maar duikers zoeken voor alle zekerheid nog in de sloot.

Looping

De oorzaak van het ongeluk, dat gebeurde in de buurt van de Benedenheulseweg, is nog onduidelijk. De brandweer meldde vlak na het ongeluk dat het vliegtuigje een looping had gemaakt, maar dat is niet bevestigd.

Getuigen die het toestel, een Cessna hebben gezien, wordt gevraagd zich te melden bij de politie, die nu onderzoek doet. Over de identiteit van de slachtoffers is ook nog niks bekend.

Het vliegtuigje zou volgens het AD in het verleden ook betrokken zijn bij een andere ongeluk. Dat liep toen goed af.

BEKIJK OOK


Views

1k+

'Zie je een wolf? Juichen en foto maken!'

'Zie je een wolf? Juichen en foto maken!'

De wolf is al meerdere keren gezien / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Als alles goed gaat, is Nederland binnenkort een bewoner rijker. De afgelopen maanden is er namelijk meerdere keren een wolf gezien en als dat om hetzelfde dier gaat, is het volgens Staatsbosbeheer een teken dat de wolf zich in Drenthe wil gaan vestigen.

Compliment

Wolvendeskundige Maurice La Haye moedigt de komst van de wolf alleen maar aan: „Het geeft aan dat we in Nederland goed bezig zijn met het verbinden van onze natuurgebieden. En het is ook gewoon goed nieuws in een periode waarin er bijvoorbeeld minder vogels en bijen zijn." Hij ziet de komst van de wolf als een compliment naar Rijkswaterstaat, die hard werkt aan bijvoorbeeld ecoducten om te voorkomen dat dieren doodgereden worden.

Hoewel de wolf meerdere keren in een woonwijk is gespot, is hij volgens La Haye geen gevaar voor de mens. „Nederland is dicht bebouwd, natuurlijk loopt hij eens een wijk in. Ze willen dat liever niet en gaan juist zo snel mogelijk weer weg."

De enigen die echt wat merken van de komst van de wolf zijn de schapenhouders. Die moeten volgens La Haye werken aan de bescherming van de schapen: „Ze moeten zo snel mogelijk een wolfwerende omheining regelen. Schrikdraad van 1.10 meter hoog met voltage erop. En de onderste draad vlak boven de grond zodat ze er niet onderdoor kunnen." La Haye denkt dat de wolf geleerd kan worden dat schapen 'off limit' zijn en dat ze zich dan op ander wild zullen richten.

Maak een foto!

Mocht er iets gebeuren waardoor je ineens oog in oog staat met een wolf, dan adviseert La Haye dat je je telefoon in de aanslag houdt: „Spring eerst een gat in de lucht en maak dan gelijk een foto! Als je hem in levenden lijve ziet, is dat een heel bijzonder moment. Ze zijn namelijk erg schuw."

Geef de wolf in ieder geval geen eten, daar loopt namelijk voldoende van rond in het wild.

BEKIJK OOK


Views

1k+