In het nieuws

Mbo'ers zijn ontevreden over hun opleiding

Mbo'ers zijn ontevreden over hun opleiding

Leerlingen op het Alberda College in Rotterdam. Afbeelding ter illustratie: ANP

Foto van 'ANP en Metro'

6 JUN 2016

Mbo'ers zijn nog steeds niet erg tevreden over hun opleiding. De boeken, het andere lesmateriaal, het nut van de lessen, de begeleiding en de kantine; slechts ongeveer de helft van de ondervraagde studenten in het middelbaar beroepsonderwijs is hier positief over. De sfeer en veiligheid op scholen wordt beter gewaardeerd, 65 procent van de ondervraagde mbo'ers is hier blij mee.

Dat blijkt uit het tweejaarlijkse tevredenheidsonderzoek van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), de belangenbehartiger van een half miljoen mbo-studenten. Het rapport is maandag aangeboden aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs.

Ongeveer 256.000 studenten vulden de vragenlijst is, dat is meer dan de helft van alle mbo'ers. De studenten gaven hun opleiding gemiddeld het rapportcijfer 7,1 en de instelling een 6,6. Dat is hoger dan het rapportcijfer in 2014, toen gaven studenten hun opleiding gemiddeld een 7 en hun instelling gemiddeld een 6,5.

BEKIJK OOK


  Views

  100+

  47 miljoen euro voor collectie koninklijke juwelen

  47 miljoen euro voor collectie koninklijke juwelen

  Het topstuk van de collectie was een hanger met een parel en diamanten van Marie-Antoinette. Foto: ANP.

  Foto van 'metronieuws'

  2 UUR

  Een koninklijke collectie met onder meer juwelen van Marie-Antoinette van Oostenrijk, heeft woensdag op een veiling in het Zwitsere Genève omgerekend 47 miljoen euro opgebracht.

  Het topstuk van de collectie was een hanger met een parel en diamanten die in de 18e eeuw in bezit was van Marie-Antoinette, de vrouw van de Franse koning Lodewijk XVI. Nog nooit eerder is er zoveel betaald voor een parel, meldt het veilinghuis.

  Tien minuten


  Views

  100+

  We blijven telefoon gebruiken in verkeer

  We blijven telefoon gebruiken in het verkeer

  „Het gebruik van mobiele telefoons is steeds meer verweven in allerlei dagelijkse bezigheden."

  Foto van 'metronieuws'

  3 UUR

  Ondanks alle waarschuwingen blijven we het lastig vinden om onze mobiele telefoon met rust te laten in het verkeer. 38 procent van de Nederlanders gebruikt 'm in de auto. En onder fietsers ligt dat percentage nog veel hoger.

  Verweven

  Dat meldt RTL Nieuws. De helft van de Nederlanders (49 procent) gebruikt z'n mobiele telefoon terwijl ze fietsen. Jongeren van 18 tot 24 jaar doen het zelfs nog vaker. 75 procent van hen blijft fietsend bellen en appen, blijkt uit onderzoek van Deloitte.


  Views

  200+

  De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

  Camera videoDe ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

  Langverwacht onder de mobil gamers: de ROG Phone.

  In samenwerking met ASUS

  3 UUR

  Gamen op het mobieltje neemt zo’n grote vlucht, dat sterke smartphones meer dan nodig zijn. Nu is daar de ROG Phone op de markt, waarvan een test vanmiddag live op Metro's Facebook te zien is (zie onderaan).

  In Azië weten ze al helemaal niet anders meer: als er een online game wordt gespeeld, gebeurt dat vooral op de smartphone. Maar ook in Nederland weten we het inmiddels: die persoon in de trein die, na het lezen van z’n dagelijkse Metro uiteraard, met z’n duimen vingervlug z’n mobieltje bedient, speelt een game. Onderzoeken lieten onlangs zien dat mobiel gamen op nummer drie staat als het om online activiteiten gaat. Video’s kijken en zoeken naar informatie over muziek, entertainment en vrije tijd, doen we nog net iets meer. Maar: mobiel gamen is hot.

  De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

  Views

  200+

  'Test peuters van 2 jaar al op stress'

  'Test peuters van 2 jaar al op stress'

  Het centrum wil het stresshormoon opsporen bij kinderen onder de drie jaar om eerder te kunnen ingrijpen. Foto: Unsplash.

  Foto van 'metronieuws'

  3 UUR

  Peuters van één en twee jaar zouden al moeten worden getest op stress. Want kinderen die in hun eerste levensjaren last hebben van chronische stress, hebben op latere leeftijd grotere kans op gezondheidsklachten, zoals een burn-out.

  Dat schrijft het AD. „We leven op een tijdbom", stelt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Het centrum wil het stresshormoon opsporen bij kinderen onder de drie jaar om eerder te kunnen ingrijpen.

  Lengte en gewicht


  Views

  300+

  Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

  Camera videoChauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

  Jeroen: Ik kom met energie thuis en ben trots op het mooie en belangrijke werk dat ik heb gedaan.

  In samenwerking met Olympia Nederland

  12 NOV 2018

  Jeroen (38) is vrachtwagenchauffeur via Olympia en gaat genietend over de wegen. Waarom is zijn energie toegenomen, waar is hij trots op en hoe betekenisvol is zijn werk?

  „Tien jaar lang was ik steigerbouwer. Er was veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs en ik kom uit een familie in de transport, dus ik dacht: waarom niet? Nu rijd ik voor een groot bouwbedrijf.”

  Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

  Views

  2k+

  Lees de krant van morgen nu al online

  Lees de krant van morgen nu al online

  Lees de krant van morgen nu al online

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Ook zo nieuwsgierig naar wat er in die kersverse Metro van donderdag staat? Wacht niet langer en lees de krant van morgen nu alvast online.

  Je wist vast al wel dat het Britse kabinet het principe-akkoord van de brexit steunt. In de krant van morgen kun je lezen over wat de brexit nu eigenlijk voor jou betekent. Kun je bijvoorbeeld nog wel studeren in het Verenigd Koninkrijk of heb je daar in de toekomst een visum voor nodig? Metro beantwoordt al je vragen in deze nieuwe rubriek.

  En nu we toch in de studentensferen zitten: Nederland heeft er zijn eerste universiteitskat bij. Het dier, genaamd Doerak, is te vinden op de campus van de RUG en is sinds een kort de trotse bezitter van een collegekaart.


  Views

  300+

  Lion-Air bruid alleen op trouwfoto's na dood partner
  Likeability of 3

  Lion-Air bruid alleen op trouwfoto's na dood partner

  Bloemen worden uitgestrooid op de rampplek / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  In plaats van een trouwfoto met haar kersverse echtgenoot, poseerde een Indonesische vrouw alleen op de foto. Haar verloofde is namelijk omgekomen in de Lion Air vliegramp.

  Bij de vliegramp kwamen alle 189 inzittenden om het leven, zo ook Intan Syari's verloofde. Het stel zou op 11 november in het huwelijksbootje stappen, maar het vliegtuig waarmee haar verloofde terug naar huis zou komen stortte eind oktober neer in zee.

  Lion-Air bruid alleen op trouwfoto's na dood partner

  Haar verloofde / Instagram


  sad
  user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

  Views

  1k+

  Brits kabinet stemt in met Brexit-akkoord

  Brits kabinet stemt in met brexit-akkoord

  Het Britse kabinet staat achter het principe-akkoord / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Het Britse kabinet steunt het principeakkoord over de brexit. Dat heeft de Britse premier Theresa May bekend gemaakt. Dat deed ze na urenlang overleg met haar ministerraad achter gesloten deuren.

  Beste belang

  De BBC schrijft dat ze even naar buiten kwam voor een statement en vervolgens weer naar binnen te verdwijnen. „Ik geloof met mijn hoofd en mijn hart dat dit een beslissing is in het beste belang van het volledige Verenigd Koninkrijk", zegt May. „Dit is een deal die aansluit op de belofte van het referendum."


  Views

  700+

  Brandt-Corstius laat 'verkrachtingszaak' vallen

  Brandt-Corstius laat 'verkrachtingszaak' vallen

  Brandt-Corstius had van Dam in 2017 aangeklaagd / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Jelle Brandt-Corstius staakt de juridische strijd tegen tv-product Gijs van Dam. Dat schrijft het Algemeen Dagblad naar aanleiding van een bevestiging van zijn advocaat Nico Meijering: „Mijn cliënt heeft zijn doel bereikt."

  Punt erachter zetten

  Brandt-Corstius kon een artikel-12-procedure starten om alsnog vervolging af te dwingen, maar ziet hier volgens zijn advocaat van af. „Hoewel er zowel juridisch als inhoudelijk alle reden toe was, heeft mijn cliënt ervoor gekozen geen artikel-12-procedure te starten. In het kader van #metoo heeft mijn cliënt met zijn publicatie zijn doel bereikt en wenst hij verder een punt te zetten achter deze kwestie."


  Views

  800+

  Doerak krijgt collegepas van universiteit Groningen

  Met de universiteitspas hoort Doerak er nu officieel bij ©Ekko Ros

  Foto van 'Jelmer Visser'

  GISTEREN

  De zevenjarige Doerak uit Groningen mag zich officieel de hoogst opgeleide kat van Nederland noemen, nu de Rijksuniversiteit Groningen hem een officiële collegekaart heeft gegeven.

  Het poezenbeest is al sinds een jaar of vijf een graag geziene gast in het Harmoniekwartier waar onder meer rechtsgeleerdheid en letteren gegeven wordt. Zijn baasje, de 39-jarige Ekko Ros, is apetrots op zijn huistijger. Metro besloot eens te bellen met de eigenaar van de eerste officiële Nederlandse universiteitskat.

  Wassen is belangrijk ©Ekko Ros


  Views

  1k+

  Wat betekent de Brexit voor jou: studeren in het VK

  Wat betekent de Brexit voor jou: studeren in het VK

  Kunnen we eigenlijk nog studeren in het Verenigd Koninkrijk straks? Foto ter illustratie / Colourbox

  Foto van 'Hester Ramaker'

  GISTEREN

  In deze rubriek gaan we dieper in op wat de Brexit voor jou kan betekenen op verschillende vlakken. Vandaag bespreken we: studeren in het Verenigd Koninkrijk na de Brexit.

  Het is nu zo makkelijk om het vliegtuig te pakken en in Engeland te studeren. Lekker dichtbij, vrienden en familie kunnen makkelijk op bezoek komen en iedereen spreekt ook nog eens Engels. Maar kunnen studenten straks nog in het Verenigd Koninkrijk studeren? Moet er dan een visum komen en is het nog betaalbaar? Metro neemt de huidige, en toekomstige, situatie met je door.

  Hoe zit het met studenten die nu in het Verenigd Koninkrijk (VK) zitten?


  Views

  600+

  Sinterklaasintocht kan toch doorgaan

  Sinterklaasintocht kan doorgaan

  De Sinterklaasintocht van zaterdag 17 november kan doorgaan / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  De landelijke intocht van Sinterklaas kan zaterdag volgens het huidige plan doorgaan en hoeft niet te worden aangepast. Dat heeft de rechter in Haarlem woensdag besloten. Er was een kort geding aangespannen, met als doel de intocht te laten verbieden.

  Racistische elementen

  Onder andere de gemeente Zaanstad en de publieke omroep NTR, die de intocht uitzendt, waren aangeklaagd. De rechter geeft aan dat hij de vorderingen van de stichting niet ontvankelijk vindt, omdat ze niet heeft voldaan aan belangrijke voorwaarden zoals tijdig overleg vooraf met de gedaagden. Hij kan er daarom geen inhoudelijk oordeel over vellen. Maar, voegt hij toe, als hij dat wel had gekund had hij de vorderingen afgewezen.


  Views

  1k+

  Dodental bosbrand Californië loopt op naar 48

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  GISTEREN

  Het aantal mensen dat is omgekomen door de grote bosbrand in het noorden van de Amerikaanse staat Californië is opgelopen tot 48. De meeste doden zijn gevallen in de bijna volledig verwoeste stad Paradise. De brandweerchef in de regio heeft tegen lokale media gezegd dat het dodental tot boven de honderd zou kunnen oplopen.

  5.000 brandweermannen proberen vuur te blussen


  wow
  user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

  Views

  600+

  Lady GaGa verrast slachtoffers bosbranden met pizza

  Lady GaGa besloot pizza's te bezorgen op World Kindness Day ©Lady GaGa, Instagram

  Foto van 'Jelmer Visser'

  GISTEREN

  Californië wordt geteisterd door de ernstigste bosbranden in de geschiedenis. Een gebied vergelijkbaar in grootte met de Flevopolder is sinds begin deze maand verloren gegaan in het allesvernietigende inferno. Niet alleen de omvang, maar ook de locatie van de brandhaarden jaagt velen angst aan en de gevolgen zijn ongekend desastreus.

  Duizenden woningen zijn al verwoest, de ontheemde inwoners worden opgevangen door het Rode Kruis. Ook de plaats Malibu wordt bedreigd door het vuur, veel bekende Amerikanen, waaronder Lady GaGa zijn al geëvacueerd. Lady GaGa besloot haar medeslachtoffers een hart onder de riem te steken door een stapel pizza's en koffie langs te brengen bij een opvanglocatie van het Rode Kruis.

  De vlammenzee vernietigt alles wat op zijn pad komt ©GettyImages


  Views

  1k+

  Dierenambulance rukt uit voor 'slang' in kruipruimte

  De Dierenbescherming kwam af op een melding van een slang ©Dierenambulance

  Foto van 'Jelmer Visser'

  GISTEREN

  Je moet er niet aan denken dat er een slang in je kruipruimte rondkronkelt. Een inwoner van het Brabantse Ravenstein schrok zich zo rot een onbekende kruipende insluiper in zijn woning dat hij direct de dierenambulance belde.

  Toen de vrijwilligers poolshoogte kwamen nemen, bleek de indringer toch iets minder gevaarlijk te zijn. Na een korte zoektocht stuitten ze inderdaad op een glibberige indringer, maar dit bleek een onschuldige naaktslak te zijn, zo meldt Omroep Brabant.

  De indringer is omwille van zijn privacy onherkenbaar gemaakt ©Dierenambulance


  Views

  1k+

  'De bitterbal verdient gewoon een eigen podium'

  Sal Knuvers in zijn Bar Bitterbal, ,,mensen weten precies waarvoor ze hier komen."

  Foto van 'Iris Hermans'

  GISTEREN

  Ineens had hij het: ik ga in de bitterballen! Sal is eigenaar van Bar Bitterbal waar 22 soorten op de kaart staan, and still counting. ,,Zo’n mooi product verdient gewoon een eigen podium.”

  Anti-katervoer

  Laten we aftrappen met een bitterbal!” Sal Knuvers (33) zit in zijn Bar Bitterbal, geopend vanaf negen en waar vanaf tien uur het frituur aangaat. Voor de een veel te vroeg, voor een ander het ideale anti-katervoer. Al wordt dan voornamelijk gekozen voor ‘gewoon rund of kalfs’, weet bardame Myrthe. Zwarte truffel-zwezerik, hert of wild zwijn is tenslotte ook wel wat heftig voor een brakke maag. Maar deze bijzondere ballen staan wel op de kaart, waarop in totaal 22 ballen prijken, and still counting, ,,we krijgen binnenkort een chocoladebitterbal als dessert.”


  Views

  900+

  Prins Charles viert 70e verjaardag

  Prins Charles zit, zo lang zijn moeder koningin Elizabeth leeft, in de wachtkamer voor de Britse troon. Foto: ANP

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  GISTEREN

  Hoera, de Britse prins Charles viert woensdag zijn 70e verjaardag met tal van buitenlandse koninklijke gasten. Namens de Oranjes is prinses Beatrix bij het feest op Buckingham Palace. Behalve prinses Beatrix komen onder anderen de Belgische koning Filip en koningin Mathilde, de Noorse koning Harald en koningin Sonja op verjaarsvisite.

  'In de wachtkamer'


  Views

  400+

  Miranda heeft diabetes: Eten is nooit meer hetzelfde

  Leven met diabetes: 'Eten is nooit meer hetzelfde'

  Een diabetespatiënt meet iedere dag zijn bloedwaarden en injecteert zichzelf met insuline.

  Foto van 'Amarins de Boer'

  GISTEREN

  „Het zal toch niet", dacht Miranda Mosch (30) drie jaar geleden. Ze heeft opeens een enorme dorst, raakt oververmoeid en kan niet meer scherp kijken. Ze gaat naar de huisarts en krijgt al snel de diagnose: diabetes type 1.

  Vandaag is het Wereld Diabetesdag. Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is in Nederland volksziekte nummer één. 1,2 miljoen mensen hebben diabetes. Diabetes type 2 komt verreweg het meest voor; 90 procent van de mensen met diabetes heeft deze vorm die wordt veroorzaakt door overgewicht, ongezond eten of erfelijke aanleg. De cellen in het lichaam zijn bij type 2 ongevoelig voor het hormoon insuline. Bij mensen met diabetes type 1 vernietigt het afweersysteem zelfs de cellen die insuline aanmaken.

  Normaal gesproken maakt ons lichaam insuline aan om de glucose (een vorm van suiker) in het bloed naar de weefsels in ons lichaam te transporteren. Glucose is de brandstof voor je lichaam.


  Views

  700+

  Vier doden na incident in bedrijfspand in Enschede

  De politie kreeg even na 15.00 uur de melding van een incident in het pand aan de Van Leeuwenhoekstraat. Foto: ANP

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  GISTEREN

  In het bedrijfspand in Enschede, waar gisteren een incident plaatsvond, zijn vier dode mannen aangetroffen. Dat ze door geweld om het leven zijn gekomen, staat vast, meldde de politie dinsdagavond laat. Om welke mannen het precies gaat, is nog niet bekend. Ook de doodsoorzaak moet nog worden vastgesteld. De politie zit nog volop in onderzoek.

  Melding van een incident

  De politie kreeg even na 15.00 uur de melding van een incident in het pand aan de Van Leeuwenhoekstraat. In eerste instantie sprak de politie over een schietincident in een woning, later stelde de politie dat bij naar een ,,incident" in een bedrijfspand.


  Views

  1k+