Kinderen tweedegraads brandwonden door bereklauw

Pas op: tweedegraads brandwonden door bereklauw

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Carolien Tsao'

Carolien Tsao

14 JUN 2016

Als spelend kind werd je er al voor gewaarschuwd: berenklauw. Je kon er, net zoals bij brandnetels, maar beter bij uit de buurt blijven. Maar hoe gevaarlijk is het eigenlijk? De zoons van Zamarra Kok liepen vorig weekend tweedegraads brandwonden op door de plant. De bezorgde moeder waarschuwt.

Het lijkt een onschuldige groene plant als elke andere, inclusief lieflijke witte bloemknopjes als-ie in bloei staat, zoals nu. Niets blijkt minder waar: komt de huid in aanraking met het sap van de bereklauw, dan kun je er heftige brandwonden aan overhouden.

Niet bewust

Ziggy (7) en Bink (9) overkwam het. De twee jongens van Zamarra waren zaterdag aan het buitenspelen tot ze iets te dichtbij de gevaarlijke bereklauw kwamen en even later hun hele lichaam onder de pijnlijke blaren zaten. De moeder plaatste direct foto’s van de heftige wonden op Facebook met daarbij de woorden dat ze zich er niet bewust van is hoe gevaarlijk de plant is. „Bij inname is het dodelijk, als het in je oog komt ben je blind”, schrijft ze. „Heel veel mensen weten dit niet.”

Dat blijkt, want het bericht van de vrouw is al meer dan 1.300 keer gedeeld. Ook door onbekenden van de vrouw die de foto's onder ogen zijn gekomen; onder het bericht wordt gereageerd dat het gedeeld wordt om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de gevaren van bereklauw. „De gevolgen van een aanraking met de plant zijn heel erg, dus het is zorgelijk dat weinig mensen ervan afweten", vertelt Robert Buisman – bioloog en lid van de Utrechtse Biologen Vereniging – aan Metro. „Mensen zien het als een mooie plant die vrij onschuldig is."

Echter, er zitten bepaalde stoffen in waar de mensenhuid heftig op reageert, namelijk cumarinen en furocumarinen. Een klein beetje daarvan is al gevaarlijk. „Deze maken de huid overgevoelig voor de zon; als je veel in de zon loopt, is het eigenlijk al gedaan. De effecten van de plant zijn echter niet gelijk zichtbaar. Soms duurt het een dag voor de symptomen te zien zijn", zegt Buisman. „Als je weet dat je in aanraking bent gekomen met bereklauw, kun je het best direct naar binnen gaan en de komende dagen de zon vermijden. De plek die de plant heeft aangeraakt, moet je direct afspoelen met water en zeep om de stoffen van de plant zo min mogelijk een kans te geven."

Zonnestralen

De blootstelling aan zonlicht zorgt voor de blaren of brandwonden. „Blaren verdwijnen op een gegeven moment wel, al kun je daar wel een litteken aan overhouden die een paar jaar blijft zitten", aldus de bioloog. Echte brandwonden veroorzaakt door de plant, kun je behandelen als een 'normale' brandwond. „Met brandwondenzalf bijvoorbeeld, je moet het zien als een brandwond. Het is verstandig ook naar de dokter te gaan, vooral als je het per ongeluk hebt ingeslikt of het sap in je ogen krijgt."

Niet alleen voor mensen is de plant schadelijk, ook voor dieren gelden de gevaarlijke gevolgen. „Ga je wandelen met de hond, dan moet je dus ook oppassen."

Wilde plant

De bereklauw is een plant die van nature in Nederland voorkomt, vertelt Buisman. „Hij komt vaak voor in vochtige, open gebieden. Daar is veel ruimte voor kinderen om te spelen of om de hond uit te laten, en juist daarom is het zo gevaarlijk. Kinderen zijn vaak gewoon lekker aan het spelen en hebben niet gauw door dat ze de plant hebben aangeraakt en blijven vervolgens nog in de zon spelen."

Hij komt bovendien voor in parken, stelt Zamarra. „Ik zie die krengen gewoon staan in het Amsterdamse Vondel- en Rembrandtpark, en nog op veel meer plekken waar kinderen en honden kunnen komen", zegt ze. „Bij brandnetels merk je tenminste nog dat het foute boel is. Bij bereklauw duurt het 24 tot 48 uur voor de eerste blaren ontstaan. Na vijf dagen beginnen de blaren kapot te gaan en ontstaan er rauwe open wonden. Ik ben per kind anderhalf uur bezig met het verschonen van het verband. Ze gillen het uit van de pijn en kunnen er niet van slapen."

Beschermd

De plant heeft een grote bos met bloemen, wat betekent dat-ie zich snel verspreid. „Heb je er één in de tuin staan, haal hem dan met handschoenen, bril en bedekte kleding aan weg", adviseert hij. „Zie je er eentje langs de weg, dan kun je het best contact opnemen met de gemeente." Zij zijn overigens niet verplicht bereklauwen te verwijderen; sommige gemeenten doen er wel wat aan.

Bereklauw komt heel veel voor in Nederland en kan tot maar liefst vier meter hoog worden. Nog tot ongeveer juli staat de plant in bloei en is het dus zaak uit te kijken voor de levensgevaarlijke plant.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

4

Broodje kebab blijft bestaan

Fosfaat mag toch worden toegevoegd aan bevroren kebab. (Foto: EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

45 MIN

Je hoeft niet langer bang te zijn dat je favoriete snack na het stappen verdwijnt. Het broodje kebab blijft verkrijgbaar in snackbars en eethuizen. Aan döner kebab mag namelijk toch gewoon fosfaat toegevoegd worden.

Verbieden van fosfaat

Personeel eet chocoladeletters voor gehandicapten op

Letters van chocoladefabrikant Baronie de Heer in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

2 UUR

Een vrijwilligster die de gehandicapte bewoners van een zorginstelling wilde verrassen met 25 chocoladeletters, is erachter gekomen dat zij ze nooit hebben gekregen. Het personeel heeft de sinterklaastraktatie zelf opgegeten.

De 70-jarige Miep Broeren is vrijwilligster bij de Senioren Vereniging Dinteloord / Steenbergen in Brabant. Albert Heijn was zo gul geweest om haar 250 chocoladeletters te schenken die ze daar kon uitdelen. Toen ze er een aantal over had, besloot ze de gehandicapten bij de Stichting Dag- en Woonvoorzieningen Dinteloord te verrassen.

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer kondigt zijn vertrek aan. Foto: ANP.

Foto van 'ANP'

ANP

VANDAAG, 11:35

Emile Roemer stapt begin januari op als leider van de SP in de Tweede Kamer. Hij heeft dat woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in restaurant Dudok in Den Haag, waarbij ook de andere SP-Kamerleden, zijn vrouw en zijn kinderen aanwezig waren.

Hij maakte verder bekend dat de 32-jarige Lilian Marijnissen zijn opvolger wordt. Marijnissen zit sinds maart in de Tweede Kamer en is de dochter van Jan Marijnissen, onder wiens leiding de partij groot werd.

Deze woning wordt alleen verhuurd aan Nederlanders
Likeability of 5

Huisbaas verhuurt woning alleen aan Nederlanders

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 10:34

„De eigenaar heeft ervoor gekozen alleen aan mensen van Nederlandse afkomst te willen verhuren.” Dit stond in een mailtje, gericht aan een huiszoekend Marokkaans echtpaar.

60 tot 100 miljoen gaat Duits tolplan ons kosten

Duits tolplan gaat ons 60 tot 100 miljoen kosten

Demonstratie tegen Duitse tolplannen Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 09:24

Tussen de 60 en 100 miljoen gaat het Nederlandse automobilisten kosten als het Duitse plan om tolheffing voor personenwagens in te voeren, doorgaat.

Dit blijkt uit een onderzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. Vooral voor de bewoners in de grensstreek zou het flink oplopen, 40 procent van de kosten van de tol zou voor de rekening komen voor bewoners en bedrijven hier.

De gekste kerstpakketten: chocodildo's en glijmiddel

Zo af en toe duikt er een dildo op in een kerstpakket. Foto: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

VANDAAG, 08:51

Ho, ho, ho! De kerstman zal ook dit jaar ongetwijfeld weer een paar vreemde verrassingen in kerstpakketten stoppen. Uit onderzoek van Acties.nl blijkt namelijk dat er regelmatig opvallende voorwerpen opduiken in de verrassingen van bedrijven voor hun werknemers. „Sommige werkgevers maakten het wel heel bont”, zegt Vince Franke van Acties.nl. „Een van de ondervraagden kreeg condooms en glijmiddel in zijn kerstpakket. Drie kregen een dildo, waarvan eentje van chocolade.”

Camera video'Anders hadden we nu rekenen gehad'

'Meester Frank', Mila, Quinten en Florine met de snoepjes (ergo: leraren zijn net zo belangrijk voor hen als snoepjes) / Pepijn Arends

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

VANDAAG, 08:30

Reclamebureau organiseert originele BSO slash snuffelstage voor creatieve leerlingen met als doel: een reclamespot maken om de leraren een hart onder de riem te steken.