Dit is de vroege stem op Radio 1

13 juni 2016 om 07:47 door John van Schagen
Dit is de vroege stem op Radio 1

De wekker van radio 1-presentator Jurgen van den Berg rinkelt iedere ochtend om vier uur. 

De afgelopen maanden na het wakker worden wel eens gedacht: waarom doe ik dit? 

Nee, dat valt wel mee eigenlijk. Het is wel de meest gestelde vraag die ik krijg: vier uur, is dat niet achterlijk vroeg? Ik presenteer nu sinds januari het NOS Radio 1 Journaal, maar het is niet de eerste keer dat mijn werkdag zo vroeg begint. Zo was ik eerder jarenlang de nieuwsstem bij Giel Beelen en Rob Stenders. Bij de regionale omroep heb ik ook de ochtendshow gedaan. Ik kan er vrij goed tegen. 

Je arriveert rond vijf uur op de redactie in Hilversum. Wat ga je doen?

De avond ervoor is er door de redactie al veel klaargezet voor het programma. Ik check de verhalen, lees de teksten en pas hier en daar wat aan, blader door de kranten die binnenkomen en overleg met redacteuren. Ook mag ik het eerste half uur zelf een plaatje uitzoeken, maar die keuze heb ik bij binnenkomst vaak al gemaakt. 

Dan begint om zes uur de uitzending. Is het veel improviseren? 

Als bijvoorbeeld één van de kranten een nieuwsverhaal heeft waar we aandacht aan willen schenken, dan gaat een redacteur daar een reactie bij zoeken. Een correspondent, een politicus of een andere deskundige bijvoorbeeld. Ik zie de teksten dan pas op het laatste moment. Maar echt improviseren wordt het pas als er breaking news is. Zo zat ik er ook op de dag dat in Brussel de bommen afgingen. Ik ben die ochtend in één ruk tot twaalf uur doorgegaan. 

Is dat als nieuwsman dan toch een soort kick die je beleeft?

Er is op dat moment enorm veel hectiek. Als presentator vind ik dat je dan juist rustig moet blijven en zo mensen door het nieuws heen loodst. Een kick is dan ook niet het goede woord. Maar je zit wel in een soort rush. Ik weet nog dat ik na de uitzending thuiskwam, de televisie aanzette en op dat moment weer die beelden uit Brussel zag. Toen pas kwam de emotie van het verhaal bij me binnen. Tot die tijd had ik steeds in een professionele modus gezeten.

Het is een hele rits aan korte gesprekken die je doet. Wanneer is een interview voor jou geslaagd?

Dat ligt helemaal aan het onderwerp. Laatst had ik de verkeerswoordvoerder van de VVD in de uitzending en die zat ergens enorm omheen te draaien. Zo iemand moet je dan even hard aanpakken. Die spanning kan een interview maken. Maar er zijn ook gesprekken waarbij je jezelf moet wegcijferen, waar het veel meer gaat om het verhaal. Het is dus steeds schakelen en zoeken naar de juiste toon.

Dus als je Jan Roos spreekt op de dag van het Oekraïne-referendum, dan vraag je hem… 

…Of hij die ochtend is wakker geworden met een lichte erectie. Dan ben je als presentator een beetje aan het uitdagen. Dat kon hij wel hebben, vond ik. Al was daar trouwens niet iedereen even enthousiast over. Maar zo’n vraag stel ik natuurlijk niet aan Geert Wilders.

Al zoveel jaren ben je te horen op de radio, droom je wel eens van een carrière op televisie?

Ik heb me onlangs laten verleiden om mee te doen aan ‘De Slimste Mens’ en eerder was ik wel eens te gast bij ‘Dit was het nieuws’. Maar in de kern ben ik een echte radionerd. Ik verzamel jingles, luister veel naar muziek en als ik naar mijn moeder in het noorden rij, luister ik gerust een Amerikaanse radioshow terug van iemand die ik heel goed vind. Als er een fantastisch voorstel komt voor een kook- of muziekprogramma, dan ga ik daar serieus over nadenken. Maar radio helemaal opgeven? Dat zeker niet. 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d