’Wees ook alert op geweld in eerste ochtendtreinen’

Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

19 MEI 2016

Bij het terugdringen van agressie en geweld tegen conducteurs moeten de ochtendtreinen niet vergeten worden. Nu ligt de focus alleen op avond- en nachttreinen op uitgaansavonden. „Maar de eerste ochtendtreinen vormen een extra probleem. Hierin zitten de echte late stappers tussen de forensen”, zegt Stientje van Veldhoven van D66.

Het Tweede Kamerlid gaat tijdens het spoordebat donderdag onder meer pleiten voor dubbele bezetting op de avond- en nachttreinen op alle dagen. De reguliere ochtendtreinen moeten hierbij betrokken worden. „Te beginnen bij de risicotrajecten”, zegt Van Veldhoven. „10 procent van de conducteurs heeft het afgelopen jaar meer dan twintig keer spoorgeweld meegemaakt. Ze worden bespuugd, geschopt en geslagen. De meerderheid van het rijdend personeel meldt geweldsincidenten niet eens meer, omdat ze denken dat het toch niets uithaalt.”

Veiligheid & Service

In plaats van een extra conducteur kan er volgens Van Veldhoven ook een extra NS-veiligheidsmedewerker in de trein aanwezig zijn. „Deze medewerker Veiligheid & Service heeft extra training gehad en extra bevoegdheden. Een conducteur moet bijvoorbeeld altijd op de trein blijven, terwijl een V&S-medewerker een een geweld- of overlastpleger de trein uit kan begeleiden.”

Oplossing

Dit zou volgens het Kamerlid ook kunnen bijdragen aan het conducteurstekort waardoor het nu niet mogelijk is om twee personen tegelijk te laten werken. Want Van Veldhoven’s inzet is om op termijn alle avonddiensten door twee medewerkers te laten draaien. Zij het een extra conducteur of extra V&S-medewerker. Nu gebeurt dat alleen op uitgaansavonden. „Dit kan echt bijdragen aan de oplossing en moet onderzocht worden”, zegt Van Veldhoven. „In gesprekken die ik onlangs had met conducteurs over veiligheid blijkt dat dit echt kan helpen. En zij kunnen het weten. Er zijn situaties waarin een conducteur het niet alleen aan kan. Ze kunnen alleen bellen en wachten tot het volgende station voor hulp.”

Agressie

Zo vertelde een van de conducteurs Van Veldhoven over een incident met een agressieve reiziger. „Een andere reiziger probeerde hem te helpen, maar werd vervolgens ook aangevallen. De conducteur moest toen ook hierbij inspringen. Je schrikt als je hoort hoe het er aan toe kan gaan. Ook in de ochtend. Een stapper die lekker lang doorgaat en na lang wachten op het station chagrijnig in de eerste trein stapt tussen de normale reizigers levert extra spanning op.”

Extra geld

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu (I&M) heeft voor dit jaar 10 miljoen euro extra vrijgemaakt om dubbele bemensing mogelijk te maken. Dit heeft geresulteerd in 140 extra conducteurs. „Maar na dit jaar zijn de problemen niet opgelost. Wij willen dat er structureel 10 miljoen euro vrijgemaakt wordt in de voorjaarsnota om geweld in de trein en op stations tegen te gaan. Zo kunnen de 140 extra conducteurs behouden worden en op termijn alle avonddiensten met dubbele bezetting rijden.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Leden van de Poolse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Op het bord de tekst „Vrees het monster niet!" / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

1 UUR

Een man die lid is van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mag tijdens zijn promotiezitting geen piratenpak aan en geen vergiet op zijn hoofd hebben. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld.

Normalerwijs dragen promovendi tijdens de zitting bij de TU Delft een traditioneel zwart rokkostuum. De man, Michael Afanasyev, wilde echter door zijn geloof in een piratenkostuum en met een vergiet op zijn hoofd komen, omdat zijn religie zou voorschrijven dat hij bij officiële gelegenheden zo gekleed is. De universiteit verbood dat echter en daarom diende hij een klacht in bij het CvRM.

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

2 UUR

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

3 UUR

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 17:59

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

VANDAAG, 17:47

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 16:12

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP. 

'Ik denk dat we nog gelukkiger kunnen worden'

Wat is geluk? Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 15:14

In de afgelopen 25 jaar is onze kwaliteit van leven over het algemeen beter geworden. We worden ouder, hebben een hoger opleidingsniveau en meer te besteden. We voelen ons gelukkiger, blijkt uit de cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau: 85 procent van de Nederlanders noemt zichzelf gelukkig en welvarend.

Maar wat is geluk nu eigenlijk en verschilt de definitie van dit begrip per generatie? Aan het woord een 22-jarige, een 48-jarige en een 75-jarige die er verstand van hebben.