In het nieuws

Foto: ANP

Etnisch profileren, wat is dat eigenlijk?

Foto: ANP

Foto van 'Wouter van Loon'

3 JUN 2016

Een storm van kritiek op de politie in Zwolle, nadat zij rapper Typhoon aan de kant van de weg hadden gezet omdat hij in een dure auto reed. Wat is er precies aan de hand?

Waarom werd Typhoon aan de kant gezet?

Het was een doorn in het oog van de politie: criminelen die in hun dure auto door stadscentra paraderen. Criminaliteit mag niet lonen, zo was de gedachte en die criminelen moeten dus worden aangepakt.

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De politie kan wel een vermoeden hebben dat iemand crimineel is, maar zo lang die niet is veroordeeld valt er niet zo veel tegen te beginnen. Iemand kan namelijk ook lang gespaard hebben voor zo'n dure auto.

Daarom hanteren veel gemeenten een zogenaamde 'patseraanpak': ze zetten vaak jonge gasten die met een dure auto rondrijden aan de kant, en vragen hoe hij die heeft kunnen betalen. Door een maas in de wet kan de auto ook in beslag worden genomen als er geen veroordeling is. Daar begon Amsterdam in 2005 mee, maar al snel pakten ook andere plaatsen het op. Met die aanpak worden jaarlijks voor honderden miljoenen aan auto's en andere dure spullen in beslag genomen.

Wat is het probleem?

Het was niet de eerste keer dat hij aan de kant werd gezet, zo stelt Typhoon in een bericht op Facebook. „Dit is helaas de zoveelste keer dat dit mij overkomt en dan ben ik nog 'bekend' en is de sfeer na herkenning minder gespannen", aldus de rapper. „Velen hebben dat voorrecht niet."

Volgens Typhoon heeft dat te maken met zijn huidskleur. En hij is niet de enige. Gerald Roethof, een Amsterdamse advocaat met Surinaamse roots, werd ook al eens aan de kant gezet omdat hij een dure auto heeft. „Vrijwel alle agenten kennen mij, ze laten me met rust. Maar onlangs werd ik aangehouden door twee nieuwe agenten. Ik was verdacht, een zwarte man in een chique auto", vertelde hij in de Volkskrant.

'Etnisch profileren' is volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty Internernational een groot probleem in Nederland. „Etnische minderheden worden in Nederland vaker onderworpen aan politiecontroles dan 'witte' Nederlanders", staat op de site te lezen.

Amnesty deed een paar jaar geleden een testje, waarin drie blanke en drie donkere jongens de straat op gaan met verborgen camera's, om te kijken op welke groep de politie het eerst reageert. Bekijk de video hier:

Waarom wordt het dan toch gedaan?

Volgens European Network Against Racism (ENAR), een netwerk van organisaties als het Overlegorgaan Caribische Nederlanders en Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), is etnisch profileren toegenomen sinds de aanslagen van 11 september 2001. De zorgen over terroristen die in Nederland zijn geboren, campagnes tegen illegale immigratie en xenofobisch gedrag zouden etnisch profileren in de hand werken. Het zou voor de politie een manier zijn om 'effectiever' te werken.

Agenten zeggen bovendien dat minderheden in de samenleving, om wat voor reden dan ook, vaker betrokken zijn bij criminaliteit. Dat zou dan ook de reden zijn waarom minderheden vaker langs de kant van de weg worden gezet.

ENAR stelt dat er nauwelijks bewijs is dat etnisch profileren effect heeft. Veel onderzoek zou zelfs uitwijzen dat het zijn doel voorbijschiet, omdat criminelen hun tactieken snel aanpassen.

Hoe groot is het probleem?

De omvang van het probleem is moeilijk vast te stellen, onder meer omdat de regering haar veiligheidsbeleid graag geheim houdt. De Universiteit van Leiden deed in 2014 onderzoek naar etnisch profileren door de Haagse politie. De conclusie was dat het profileren niet structureel gebeurt.

Maar het onderzoek wordt flink bekritiseerd. Buro Jansen & Janssen, een onderzoeksbureau dat zich richt op politie en justitie, kreeg interne communicatie over het onderzoek in handen. Daaruit blijkt dat het onderzoek grotendeels is gebaseerd op masterstudenten die een paar maanden met de politie zijn meegelopen. Zij concluderen dat de meeste controles te rechtvaardigen waren, maar onderbouwen niet waarom dat het geval zou zijn.

Ook blijkt uit notulen van de politie Haaglanden dat ze bang waren voor de conclusies van het onderzoek. Dat „afbreukrisico" werd vooraf besproken met hoogleraar criminologie Joanne van der Leun, de scriptiebegeleider. „Zij begrijpt de onwenselijkheid hiervan en heeft aangegeven dat zij [...] dit punt expliciet zal bespreken met de studenten en dat zij hierop zal letten bij de tussentijdse besprekingen van de (concept)scripties", staat in de notulen van de politie.

Wat nu?

De politie stelt dat etnisch profileren alleen incidenteel voorkomt, maar het korps probeert het wel te bestrijden. De politie in Amsterdam zet bijvoorbeeld ambassadeurs in die met agenten moeten praten om ze zo bewuster te maken van het fenomeen.

Amnesty International wil daarnaast dat de politie een formulier in moeten vullen als ze iemand controleren. Nu is dat niet nodig; dat hoeft alleen als er bijvoorbeeld een boete wordt uitgedeeld. Volgens Amnesty moet dat dus bij elke controle gebeuren. Op die manier zou een agent een controle beter gaan afwegen, en zou het risico op etnisch profileren afnemen.


Views

500+

Speelse hond neergeschoten door politieagent Canada

De neergeschoten Missty. / Lucas Murphy

Foto van 'Daisy Heyer'

1 UUR

Een Canadese hond is gereanimeerd en kan haar been verliezen nadat ze woensdag door een politieagent is neergeschoten.

Hondentraining

Het gaat om Missty, een Amerikaanse Staffordshire Bull Terrier. Ze werd neergeschoten door een officier uit Regina op een terrein waar officieren hondentraining deden in een gesloten honkbalveld op de luchthaven.


Views

100+

Vermist meisje (3) dood aangetroffen in Duinrell

Ingang Duinrell. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

3 UUR

Een urenlange zoektocht naar een meisje van 3 dat zondagmiddag vermist raakte in Duinrell, is dramatisch geëindigd. Het meisje is dood aangetroffen op de camping bij het attractiepark. De familie heeft het slechte nieuws te horen gekregen.

Zoekgeraakt

Het gezin waar het meisje bij hoorde verbleef op de camping van Duinrell. Rond 13.00 uur werden alle hulpdiensten ingeschakeld omdat het meisje verdwenen was. De familie kon haar nergens vinden.


Views

400+

Enkhuizen zorgde voor start Gouden Eeuw

Enkhuizen zorgde voor start Gouden Eeuw

Jeroen C. Molenaar en Willemijn tijdens de voorstelling / De Ontdeckingh

Foto van 'Anne Kersten'

VANDAAG, 13:30

Verhalen van Michiel de Ruyter kennen we wel: de heldhaftige zeeheld, die bekend staat als de grootste admiraal van zijn tijd. Toch zijn er ook nog veel onvertelde verhalen te zijn. Uit Enkhuizen bijvoorbeeld. De stad blijkt een rol te hebben gespeeld in het starten van de Gouden Eeuw en de onafhankelijkheid van Nederland.

Spannend jongensboek

In de theatervoorstelling de Ontdeckingh wordt de geschiedenis van Enkhuizen verteld, en dan specifiek het verhaal van Jan Huygen van Linschoten en Dirck China. De twee waren zeevaarders, vrienden en hebben er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat er een Gouden Eeuw in Nederland startte.


Views

200+

Dodental brugramp Genua officieel op 43

Dodental brugramp Genua officieel op 43

Auto's staan stil voor het gat / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 12:55

Het dodental van de brugramp in het Italiaanse Genua staat officieel op 43. Daarmee zijn de niet-officiële cijfers van zaterdag bevestigd. Negen mensen liggen momenteel nog in het ziekenhuis, vier in kritieke toestand.

Doorzoeken

Lokale brandweer laat weten dat alle opgegeven vermisten gevonden zijn, maar ze blijven voor de zekerheid zoeken. Daarmee willen ze zeker weten dat er niemand meer onder het puin ligt.


Views

400+

Van der Weijden zit er mentaal doorheen

Van der Weijden had een zware nacht, maar zwemt door

Van der Weijden in het waterbed waar hij vannacht in sliep / mvdw foundation

Foto van 'Anne Kersten'

VANDAAG, 11:10

Update 11:00: Wil jij de persoonlijke held van Maarten van der Weijden worden? De zwemmer heeft honger en heeft om een pizza Funghi gevraagd. Met ham, kaas en champignons. En die eet hij graag voor hij in Bolsward is.

Pizzeria Ponte Vecchio uit Bolsward gaf onmiddellijk gehoor aan de oproep en vertelde aan Metro bezig te zijn met een uitzonderlijk lekkere pizza Funghi. „De bakker is bezig met bakken en gaat hem zo langs brengen."


Views

2k+

Het gaat iets beter met Nouri

Het gaat iets beter met Nouri

Grote muurschildering van 'Appie' in Amsterdam / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 10:25

Op neurologisch vlak is er een kleine vooruitgang te zien in de situatie van Abdelhak Nouri (21), zijn gezondheidssituatie is stabiel. Dat zegt de broer van Nouri, Abderrahim, in een interview met de NOS.

'Zwaar gehad'

Lichamelijk gezien is het echter moeilijk. „Er is achteruitgang, dat is puur omdat hij niet beweegt. Hij is bedlegerig en kan niet op eigen kracht zijn lichaam bewegen. Alleen zijn hoofd", vertelt Abderrahim. Toch gaat het op dit moment beter dan een paar maanden geleden.


Views

600+

Lombok opgeschrokken van nieuwe aardbevingen

Lombok opgeschrokken van nieuwe aardbevingen

Man loopt langs eerder ingestort huis op Lombok / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 08:59

Het Indonesische eiland Lombok is weer opgeschrikt door een stevige aardbeving. Deze had een kracht van 6,3 op de schaal van richter en kwam na een lichtere aardbeving van 5,2.


Views

600+

Geloei uit je voortuin; koeien aan de wandel

Geloei uit je voortuin; koeien aan de wandel

Koeien in de voortuin / Paul Buijs

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Je kijkt toch wel even raar op als je geloei uit je voortuin hoort komen, vooral als je in een stad woont. Om acht uur 's morgens ging vanmorgen niet de wekker, maar de koe in Breda. Een zevental koeien was uitgebroken en vermaakte zich prima in de Overkroetenlaan.

Geloei uit je voortuin; koeien aan de wandel

Koeien op de oprit / Paul Buijs

Tocht van tien kilometer


Views

1k+

Van der Weijden gaat gestaag met elfstedenzwemtocht

Van der Weijden gaat gestaag met elfstedenzwemtocht

Van der Weijden aan het zwemmen / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Maarten van der Weijden zwemt nog altijd door in Friesland. In ieder dorpje waar hij doorheen zwemt staat een grote, toegestroomde menigte luid te juichen.

Hallucinaties

Als alles volgens planning loopt, komt de Olympisch kampioen om 23 uur aan in Stavoren. Vervolgens zwemt hij de hele nacht door en dat is waar het volgens zijn woordvoerder zwaar zal worden. „Hij krijgt dan hallucinaties. Daarom vaart er dan vlak voor hem een boot met een verlichte klok om hem te helpen in het hier en nu blijven."


Views

1k+

Dief gepakt met schoenen ter waarde van 3300 euro

Dief gepakt met schoenen ter waarde van 3300 euro

De schoenen die de dief mee wilde nemen / Wijkagente via twitter

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Snel een zakcentje verdienen dat er helaas niet in voor een man in Rotterdam. Hij probeerde ervandoor te gaan met een paar schoenen van maar liefst 3300 euro, maar werd gepakt door beveiligers.

Achterna rennen


Views

1k+

Half miljard voor afwikkeling ramp Genua

Half miljard voor afwikkeling ramp Genua

Een brandweerman kijkt naar de overblijfselen van de brug / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De exploitant van de brug die afgelopen dinsdag in Genua instortte, heeft een half miljard toegezegd voor de afwikkeling van de ramp, dat zegt het bedrijf.

Compenseren voor leed

„We zullen alles op alles zetten om de slachtoffers en nabestaanden van de ramp met de ingestorte brug te compenseren voor hun leed", aldus Fabio Cerchiai en Giovanni Castellucci, hoofden van het bedrijf. Tijdens een persconferentie uitte het duo van Autostrade per I'Italia diepe bedroefdheid voor de slachtoffers en kondigden ze aan een fonds voor de nabestaanden op te richten.


Views

1k+

Balkonspringen is léúk? Bizarre posters in Barcelona

Foto: Twitter @LEscorpiMetxa

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Veel ‘oorspronkelijke bewoners’ van steden waar veel toeristen komen, zitten daar niet altijd op te wachten. De drukte en overlast in het straatbeeld zijn daar vaak genoemde redenen voor.

Maar dat de anti-toerismelobby ook veel en veel te ver kan doordraven, bewijzen de posters die in het straatbeeld van Barcelona zijn opgedoken. Op de posters worden toeristen toegejuicht om van een balkon te springen.

#Balconingisfun


Views

1k+

Slachtoffers brugramp Genua geëerd met lang applaus

Nabestaanden rouwen om slachtoffers. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Bij de staatsbegrafenis van de slachtoffers van de ingestorte snelwegbrug nabij Genua werd zaterdagmiddag langdurig geapplaudisseerd toen de namen van de 38 bevestigde slachtoffers werden voorgelezen. Ook verschillende ministers en voetballers van de lokale eersteklassers woonden de plechtigheid bij.

Het applaus werd weer ingezet toen de slachtoffers genoemd werden die pas vanochtend tussen het puin gevonden werden en toen aartsbisschop Angelo Bagnasco van Genua de inspanningen van de reddingswerkers prees.

De wond is diep


Views

1k+

Heftig: fokker verwaarloost 56 honden in smerig hok

Een van de pups van de fokker. Foto: Dierenbescherming

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Ruim 50 honden, waaronder puppy’s, zijn door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming deze week aangetroffen in een schuur onder „erbarmelijke omstandigheden.”

De verwaarloosde honden in de regio IJsselland lagen in veel gevallen in hun eigen uitwerpselen, op vervuild beton, soms zonder water. Er werden ook puppy’s gevonden in kale bakken, die in hun eigen vuil lagen. Tegen de eigenaar is een proces-verbaal opgemaakt. Ook moest hij de hokken voor het weekend schoonmaken.

Inspectie


Views

4k+

Meisje gevonden onder puin, dodenaantal Genua nu 42

Reddingswerkers zetten zich met man en macht in. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het aantal dodelijke slachtoffers van het verschrikkelijke brugongeluk in Genua is opgelopen tot 42.

De Italiaanse hulpdiensten vonden nog vier doden onder het puin van de Morandi-brug. Het gaat om een meisje van negen en haar ouders, en een 30-jarige man.

Niet geïdentificeerd


Views

1k+

Oud-VN-topman Kofi Annan (80) overleden

Oud-VN-topman Kofi Annan (80) overleden

Oud-VN-topman Kofi Annan (80) overleden. Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan (80) is overleden. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zaterdag bekendgemaakt. Annan is tachtig jaar geworden en overleed in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen.

Tien jaar lang

De Ghanees Annan werd geboren op 4 april 1938. De diplomaat bekleedde tien jaar lang, van 1997 tot en met 2006, de hoogste positie bij de Verenigde Naties. Zijn ambtsperiode werd gedomineerd door Irak, maar hij heeft ook veel gedaan voor het door oorlogen, hongersnood, vluchtelingenproblematiek en ziekten geteisterde Afrika. Ook slaagde hij erin fondsen bijeen te brengen voor de bestrijding van de aidsepidemie. Het lukte hem veel landen te overtuigen van de grote bedreiging die aids en hiv-besmetting vormt en van de noodzaak de strijd daartegen aan te binden.


Views

1k+

Moeder van Hugo Borst overleden

Moeder van Hugo Borst (89) overleden

Hugo Borst tijdens de presentatie van zijn nieuwe boek Ach, moedertje. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De moeder van schrijver en AD-columnist Hugo Borst is overleden. Ze leed aan alzheimer en was onderwerp in de boeken 'Ma' en 'Ach moedertje'. Ze was 89 jaar oud en overleed in het verpleeghuis waar ze woonde.

'Scherp op ouderenzorg'

Hugo Borst schreef over hoe het er in zijn moeders verpleeghuis aantoe ging, waardoor er uiteindelijk betere zorg in verpleeghuizen kwam. Hij stelde samen met onderzoeker Carin Gaemers het manifest 'Scherp op ouderenzorg' op. Het kreeg meer dan 100.000 steunbetuigingen en leidde ertoe dat het kabinet 2,1 miljard euro aan extra geld voor verpleeghuiszorg beschikbaar stelde voor de komende jaren. Een deel van die investeringen wordt mogelijk weer teruggedraaid.


Views

1k+

It giet oan: Maarten van der Weijden is gestart

It giet oan: Maarten van der Weijden is gestart

Maarten van der Weijden aan de start van zijn Elfstedenzwemtocht waarmee hij zoveel mogelijk geld wil inzamelen voor kankeronderzoek. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

It giet oan! Maarten van der Weijden is zaterdagochtend om 04.30 uur in Leeuwarden aan zijn Elfstedenzwemtocht begonnen. De 37-jarige zwemmer wil zo veel mogelijk geld inzamelen voor kankeronderzoek. Het is de bedoeling dat hij maandagavond finisht.

Live uitgezonden


Views

1k+

Duits pretpark bouwt drop tower van 120 meter hoog

Foto: Hansa-park

Foto van 'metronieuws'

17 AUG 2018

Waaghalzen opgelet! Een pretpark in Duitsland pakt uit met een recordbrekende attractie: Hansa-Park opent volgend jaar een drop tower van maar liefst 120 meter hoog, en daarmee wordt het de hoogste vrijevaltoren van Europa. Dat heeft het park vanavond bekendgemaakt.

De dare devils onder ons worden eerst langzaam omhoog getakeld. Vervolgens kantelen de stoelen 30 graden voorover en zakken passagiers met 120 kilometer per uur de diepte in. Je moet het maar durven...

Amerikaanse Six Flags


Views

2k+