In het nieuws

Dagboek Ebru Umar

Camera videoDagboek: 9 bewogen dagen van Ebru Umar

'De hele wereld belt.' / ANP

Foto van 'Ebru Umar'

2 MEI 2016

Ebru Umar schreef zondag een dagboek over haar dagen in Turkije. ,,Ook nu vertrouwen we op het rechtssysteem en ga je geen domme dingen doen”, zeggen haar ouders.

Donderdag 21 april

Zodra ik lees over de kliklijn die het Turkse consulaat in Rotterdam heeft geopend, bel ik Lodewijk Asscher vanuit Turkije. Hij vraagt of ik me zorgen maak. Ja! En spreekt de legendarische woorden: ,,Ach, het zou wel ontzettend stom zijn als ze een Nederlandse journalist zouden oppakken.”

Ik schrijf er een column over voor Metro. Daarna boek ik een ticket terug. De echo van Asschers woorden galmt in mijn hoofd. Ik wil ze geloven en in plaats van een ticket op vrijdag naar Nederland, boek ik voor zondag. Mooi op tijd voor de nieuwe werkweek.

Vrijdag 22 april

Mijn column voor Metro over NSB-Turken, inmiddels omgedoopt tot klikturken, draait overuren. Het consulaat heeft gemeld dat het een foutje was. Een eenmansactie. Ach, rot toch op met je eenmansactie. ,,De enige relevante vraag is wat er met de doorgegeven namen gebeurt. Wat de gevolgen zijn voor degenen die genoemd zijn op de kliklijn. Eenmansactie, my ass.”

Dagboek Ebru Umar

Illustratie: Linda Zoon

Zaterdag 23 april

Het is kinderfeest in Turkije. Overal zingende en dansende kindjes, in het hele dorp hangt de vlag uit. Als ik over de boulevard loop, begint het volkslied. Auto’s stoppen, agenten salueren, iedereen zingt uit volle borst mee; niets mis met nationalisme. Zouden wij wat meer van moeten hebben. Ik wijd er een tweetje aan. En ook dat er stukken minder vlaggen hangen dan vorig jaar. Later op de dag ga ik naar de kapper. Als ik morgen in Nederland ben, is het best fijn als mijn haar goed zit. Er komen wat boze tweets binnen. Turkjes vinden dat ik Turkije en de president beledig, Ik verwijs ze door naar de kliklijn met “ik denk niet dat je me trending krijgt maar succes ermee!” #fuckebru

Om 23.00 uur wordt er op de deur gebonkt. Ik doe de deur open en de rest is geschiedenis. Dankzij een tweet: ,,Oke. Politie voor de deur timeline. Geen grap.”

Zondag 24 april

Rond 4.00 uur ben ik naar het politiebureau in Davutlar gebracht om de nacht door te brengen. Hels was ik toen ik de agenten hoorde zeggen dat zij naar huis gingen en een ander team me zou wegbrengen: ,,Jij denkt toch niet dat ik om 4.00 uur ‘s ochtends bij twee wildvreemde mannen in de auto stap om 30 kilometer te gaan rijden?!” Mijn Turks mag dan dramatisch zijn, mijn intentie is duidelijk. Zuchtend brengen de mannen me weg. ,,Wij willen dit ook niet Ebru, wij voeren alleen orders uit.” Ja, dat deden de nazi’s ook vertel ik ze.

Rond 16.00 uur loop ik de rechtszaal uit. De rechter heeft besloten dat er een zaak tegen mij wordt aangespannen, ik een uitreisverbod heb en mij twee keer per week moet melden. Buiten wachten mijn vader, mijn jeugdvrienden Dizar en Mustafa en Turkse journalisten. Ik geef die mannen mijn nummer ,,Please call, I’ll be happy to talk to you.” Mijn telefoon staat roodgloeiend. De hele wereld belt.

Maandag 25 april

In tijden niet zo goed geslapen, het uitzicht over de Egeïsche zee geeft geen hint van wat ik achter de rug heb; laat staan van wat me te wachten staat. Totdat de telefoon gaat. Daan, mijn buurman. ,,Fijn dat het beter gaat Ebru, maar ik heb slecht nieuws voor je: er is bij je ingebroken, de deur is geforceerd, gewoon stuk. Ik loop nu naar boven… Wat raar. Alles ligt er nog, maar het is een bende. Alle kasten zijn opengetrokken en je hele kleedkamer is ondersteboven gehaald.”

Ik blijf kalm, informeer wie ik moet informeren en bel mijn moeder. ,,Mama, maak je geen zorgen, met mij gaat het goed. Het slechte nieuws is alleen dat er is ingebroken in Amsterdam. Het wordt allemaal geregeld door Metro, dus je hoeft je geen zorgen te maken.”

Mijn moeder reageert met één zin: ,,Dit is pure intimidatie door Nederturken. Laat je niet gek maken.” Ik laat me niet gek maken. Natuurlijk niet. Ik laat de wereld weten dat ik in mei 46 jaar Ebru Umar ben. En de rest van mijn leven Ebru Umar zal blijven. En schrijf een column - dat is wat Ebru Umar doet.

Mijn vader komt en blijft de hele dag bij me. Ik heb geen kans om ook maar één woord met hem te spreken. Niet alleen Nederlandse pers maar ook Turkse, Russische, Israëlische, Britse, Franse, Italiaanse, Griekse, Duitse en zelfs Amerikaanse probeert me te pakken te krijgen. Het stemt mijn vader niet gerust; hij is 73 en ziet maar één scenario voor zich: dat zijn oudste dochter wegrot in een Turkse cel, terwijl hij sterft. ,,Ik ben zo trots op je, Ebru.”

Dagboek Ebru Umar

Ebru en haar advocaat. / AFP

Dinsdag 26 april

Powned en EenVandaag zijn er. Ik heb bij ze in het hotel geslapen, ik wil niet alleen zijn. Midden op de dag krijg ik te horen dat ik naar de openbaar aanklager moet. De openbaar aanklager vraagt naar m’n tweets. Het is een herhaling van zetten. De Nederlandse ambassadeur belt. Hij heeft besloten dat ik 24/7 begeleiding krijg, ’noem het een babysit als je wilt’. Nooit eerder was ik zo blij met een babysit. En of ik alsjeblieft voorzichtig wil zijn in mijn uitingen op social media. ,,Weet dat we met man en macht aan je terugkeer werken.” Dat weet ik. En dat beloof ik.

Woensdag 27 april

Mijn moeder is er. Die hield het niet uit in Nederland en is hierheen gekomen. ’s Ochtends spreek ik mijn ouders toe - of zij mij. ,,Ebru, we hebben ons ons hele leven aan de wet gehouden, in Nederland én in Turkije. Ook nu, ook onder deze omstandigheden vertrouwen we op het rechtssysteem en ga je geen stomme dingen doen.”

De consulair medewerker is een topper, het klikt meteen. We eten bij het visrestaurant – gewoon alsof er niets aan de hand is. O jawel, toch: álle adresjes waar ik al jaren kom en waar ik al jaren mijn naam niet prijsgaf, zeggen als we er langskomen: ‘mevrouw Ebru, we vinden het zó verschrikkelijk wat u wordt aangedaan’. Kusadasi. Westkust Turkije. Dit zijn Europeanen.

Donderdag 28 april

Een sms van mijn advocaat. De politie zoekt me. Waar ik ben en of ik me wil melden. Nu! Nou, nee. Ik ben elders, ik ben druk en ik wil me niet melden. Ik wil shoppen. Het lijkt indruk te maken, maar de politie gaat niet akkoord. De consulair medewerker wordt geïnformeerd en zij sommeert me om te gaan. ,,En dan kun je meteen kennismaken met de politie-liaison van de ambassade.” Er moet een risico-analyse worden opgesteld, mijn veiligheid in NL staat onder druk en daarom is hij hier. TeamUmar zit met vijf man tegenover TeamPolitie van vier. Er is ‘niets’ aan de hand. De Turkse politie heeft opdracht gekregen van de politie-liaison om mijn veiligheid te waarborgen en de Turken vragen of ik me zorgen maak. Tja, wat zal ik zeggen?

In de middag ontmoeten de consulair medewerker en ik ambassadeur Van Rij op het vliegveld. Bij het afscheid krijg ik twee zoenen. ’s Avonds belt Thomas Schlijper die me vertelt dat er nog veel meer is gekalkt op de muren van mijn Amsterdamse huis. Het wordt duidelijk dat ik daar niet meer naartoe terug zal kunnen keren. Ik ben toe aan een cocktail.

Dagboek Ebru Umar

Uitwaaien op een Turks strand. / ANP

Vrijdag 29 april

Vandaag dient mijn advocaat het bezwaarschrift tegen mijn landarrest in. De consulair medewerker en politie-liaison vertrekken, ik maak een roadtrip met mijn neef. Op de heenweg val ik in slaap, op de terugweg zet ik de auto aan de kant, als er mensen bellen die ik wil spreken. Er moeten dingen in Nederland geregeld worden, het is hartverwarmend hoe vrienden en familie alle zorgen uit handen nemen. De nieuwe consulair medewerker arriveert, een Rotterdamse. Alle leuke Nederturkse vrouwen zitten in Turkije laat ik Mark Rutte weten, terwijl we een ijsje halen.

Zaterdag 30 april

Ik kan niet anders dan afwachten. Bij de kapper val ik in slaap.

Zondag 1 mei

Mijn ouders en ik ontbijten aan het water. Mijn advocaat is er ook. Nog geen drie minuten later komt de hele politiemacht aanzetten. Ze zijn vriendelijk. Als ze weggaan, fluistert een van de mannen uit het gezelschap me toe: ,Mevrouw Ebru, u moet heel voorzichtig zijn."


Views

100+

Geen debat voor Baudet 'beneden zijn waardigheid'

Geen debat voor Baudet 'beneden zijn waardigheid'

Baudet tijdens het debat van vrijdag / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 UUR

De gemoederen in de Tweede Kamer zijn vrijdag flink opgelopen, toen Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet aankondigde debatteren „beneden zijn waardigheid" te vinden. Hij wil niet „zinloze argumentaties afsteken", hij denkt dat er toch niet naar hem wordt geluisterd.

Scherpe kritiek

Zijn uitspraken konden op scherpe kritiek vanuit de Kamer rekenen. De coalitiefracties VVD, CDA, D66 en Christenunie haalden naar hem uit. Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver deed een duit in het zakje: hij zei het niet vaak eens te zijn met PVV-leider Geert Wilders, maar „hij staat hier tenminste".


Views

200+

Kan een smartphone je digitale zakelijke partner zijn?

Een smartphone die ook je digitale zakenpartner is

In samenwerking met Huawei

18 SEP 2018

Speciaal ontwikkeld voor de ambitieuze young professional: de nieuwste Mate 20 lite smartphone van Huawei. De vraag of je smartphone ook je digitale zakenpartner kan zijn kan met deze serie direct met ‘ja’ worden beantwoord. Die young professionals hebben uiteraard te maken met tal van zakelijke partners in levenden lijve, maar zij hebben er nu ook een digitale ‘collega’ bij.

Nu al in Nederland

Werd eerder dit jaar de Huawei P20 Pro gelanceerd (de smartphone met tal van bijzondere fotografiemogelijkheden), onlangs was het op consumentenelektronicabeurs de beurt aan de Mate 20 lite. Met de woorden ‘ideale combinatie van beauty & brains, met kracht, functionaliteit en fotografie in een strak en eigentijds zakenjasje’ werd het nieuwe pronkstuk uit Azië gelanceerd.


Views

2k+

'Een biertje minder' Nederland drinkt minder alcohol

'Een biertje minder' Nederland drinkt minder alcohol

Studenten proosten met bier / Getty Images

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 UUR

Hoewel Nederlanders minder zijn gaan drinken, is alcohol jaarlijks voor meer dan drie miljoen mensen de doodsoorzaak. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Drankprobleem

Vooral mannen overlijden door alcohol. Toch is Nederland een van de landen waar schadelijk alcoholgebruik het minst voorkomt, stelt de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA). „Nederland staat in de top 3", stelt STIVA. Anderhalf procent van de Nederlanders heeft een drankprobleem, maar „in vergelijking met het Europees gemiddelde van 8,8 procent is dit een gunstig resultaat. Maar onze ambities gaan verder."


Views

200+

‘We moeten iets doen’ Al 45000 euro voor Oss
Likeability of 5

‘We moeten iets doen’ Al 45000 euro voor Oss

Leraren bij de gedenkplaats bij de spoorwegovergang in Oss / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

„Mijn hart brak toen ik het nieuws hoorde.” Nick Nietveld zat in de auto met zijn vriendin toen hij de eerste berichten over het treindrama in Oss binnenkreeg. „Ik wilde helpen. Die mensen komen straks in zulk zwaar weer terecht”, vertelt Nietveld. „Ik moet iets doen.” Dus startte hij een inzamelingsactie.

Anonieme donaties

„De nabestaanden en familie hebben nu al zo’n zware klap te verduren, en dan moet de financiële klap nog komen.” Nietveld ziet grote uitgaven. „Er moet een begrafenis betaald worden, of een rolstoel of aanpassingen in huis gedaan worden.” Volgens hem kan een begrafenis algauw vijftienduizend euro kosten en „je weet niet hoe die mensen uit zo’n situatie komen”.


love
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

400+

Vaker incidenten met stins op spoorwegovergangen

Vaker incidenten met stints op spoorwegovergangen

De spoorwegovergang waar het ongeluk gebeurde / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Na het drama in Oss, waarbij een stint en een trein met elkaar in botsing kwamen en vier kinderen kwamen te overlijden, komen vanuit het hele land berichten over stints die (tijdelijk) niet meer gebruikt worden. RTL Nieuws schrijft dat er vaker incidenten met stints zijn geweest.

Kinderen gered

Een buitenschoolse opvang in Baarn heeft twee keer met een stint stilgestaan op het spoor, waarbij er één keer kinderen door de bestuurder en omstanders uit de stint zijn gehaald.


Views

700+

Verkeersveiligheid stint werd in twijfel getrokken

Verkeersveiligheid stint werd in twijfel getrokken

Illustratie van een stint / Stint Urban Mobility

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In het verleden zijn er kanttekeningen geplaatst bij de verkeersveiligheid van de stint. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) laat weten dat de toelatingsprocedure voor de elektrische bolderkar tegen het licht wordt gehouden. Ze ziet overigens geen reden om stints op de openbare weg nu ineens te verbieden.

Te breed

In 2011 toonden de RDW, de overheidsdienst die over voertuigregistraties gaat, en de Stichting voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zich kritisch tegenover de stint. De RDW merkte op dat het vervoersmiddel te breed is: de stint heeft een breedte van 110 centimeter, terwijl het maximum voor een voertuig in die categorie 75 centimeter is. Dat werd echter niet als een onoverkomelijk bezwaar gezien, bakfietsen van 150 centimeter mogen de weg namelijk ook gebruiken.


Views

400+

Studentenleven: ‘Al mijn geld geld gaat op aan huur'

Studentenleven: ‘Al mijn geld gaat op aan huur'

Studentenkamer. Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Heb je moeite met het betalen van je huur? Raap je iedere euro bij elkaar om je collegegeld te betalen? Ga je helemaal niet studeren omdat het te duur is? Let op: vanaf volgend jaar hebben studenten nóg minder te besteden. Studenten gaan er vanaf 2019 gemiddeld twee procent op achteruit.

Dat meldt het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA, in een vrijdag verschenen rapport. „We hebben in Nederland het ‘leven lang leren’ vervangen door een ‘leven lang lenen’ en tegelijkertijd het onderwijs voor een groter wordende groep in onze samenleving nog minder toegankelijk gemaakt”, staat er in het rapport beschreven.

Studenten vissen achter het net


Views

600+

Lerares ontslagen na misplaatste berichten over Oss

Lerares ontslagen na misplaatste berichten over Oss

Bloemen worden neergelegd bij de spoorwegovergang in Oss / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een lerares van de Haagse basisschool CBS De Spiegel is ontslagen naar aanleiding van uitingen op social media. De juf reageerde op grove wijze op de treinvertragingen door het ongeluk in Oss.

Lerares ontslagen na misplaatste berichten over Oss

Bericht van de inmiddels ontslagen leraren / Screenshot

Ontslag


Views

700+

Hoe kunnen de kinderen in Oss omgaan met verlies?

Rouwtherapeut Leoniek van der Maarel legt uit hoe de kinderen op de bassichool de Koreanar het beste met dit verdriet om kunnen gaan. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Het tragische ongeval met de elektrische bakfiets en trein in Oss houdt vele mensen bezig. Bij het ongeluk kwamen vier kinderen om het leven. Een vijfde meisje van elf ligt zwaargewond in het ziekenhuis, net als de volwassen bestuurster van de zogenoemde stint. Bekende mensen en politici delen hun medeleven op sociale media.

Volgens Leoniek van der Maarel, rouwtherapeut bij Stichting Achter de Regenboog kunnen we spreken van nationaal medeleven. ,,Zodra er kinderen bij betrokken zijn, betrekken we een ongeluk sneller op ons zelf. We kunnen -ook als je geen kinderen hebt- snel voelen hoe verschrikkelijk het is als je een kind verliest. De kinderen die zijn omgekomen zijn nog zo jong, ze hebben het leven nog niet kunnen proeven. Dat is tegen de natuur in. Je voelt de kwetsbaarheid.”

'Je wilt iets doen'


Views

400+

Grote protestdag publieke sector op 2 oktober

Grote protestdag publieke sector op 2 oktober

Leraren protesteren / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Op 2 oktober moet het druk gaan worden in Den Haag: werknemers uit de zorg, onderwijs, politie en defensie worden opgeroepen om dan naar de stad te gaan voor een protestbijeenkomst. Wie zich aangesproken voelt, mag aansluiten.

Dividendbelasting

De protestbijeenkomst wordt georganiseerd door vakbond FNV en beroepsverenigingen uit de publieke sector. Het protest richt zich tegen de hoge werkdruk, achterblijvende lonen en groeiende personeelstekorten. Vorig jaar rond deze tijd vroeg het onderwijs ook al massaal aandacht voor deze punten. De basisschoolleraren zijn van mening dat ze een veel te hoge werkdruk moeten combineren met een te laag salaris. Afgelopen jaar werd duidelijk dat hun eisen voor een deel ingewilligd worden, maar daar zijn ze nog niet tevreden mee.


Views

300+

Na volgende week herdenkingsbijeenkomst Oss

Na volgende week herdenkingsbijeenkomst Oss

Er worden bloemen bij de spoorwegovergang in Oss gelegd / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De gemeente Oss zal een algemene herdenkingsbijeenkomst organiseren voor de overleden kinderen van het ongeluk met de elektrische bakfiets van donderdag. Die bijeenkomst zal pas na volgende week plaatsvinden, volgende week vinden de uitvaarten plaats.

Condoleance

Over de aard van de herdenkingsbijeenkomst wordt nog overlegd met de ouders van de overleden kinderen en andere nabestaanden. Daarna wordt ook pas meer duidelijk over de datum en de manier van herdenken. De gemeente liet vrijdagmiddag weten veel vragen te krijgen over een gezamenlijke plechtigheid.


Views

500+

Meer kinderopvangorganisaties houden stints binnen

Een dag na het dodelijke ongeval met een stint in Oss hebben meer kinderopvangorganisaties besloten om de elektrische voertuigen voorlopig niet meer te gebruiken, zolang er geen duidelijkheid is over de oorzaak.Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Een dag na het dodelijke ongeval met een stint in Oss hebben meer kinderopvangorganisaties besloten om de elektrische bakfietsen voorlopig niet meer te gebruiken, zolang er geen duidelijkheid is over de oorzaak.

De sprinter van Den Bosch naar Nijmegen botste op een bakfiets met daarin een groep kinderen. Vier van de kinderen komen te overlijden. Een raakt zwaar gewond net zoals de begeleidster.

Onder meer Partou laat de stints voorlopig staan. Partou heeft meer dan driehonderd locaties en is daarmee een van de grootste organisaties van Nederland. Ook Doomijn, dat ongeveer tweehonderd locaties in het noorden en het oosten heeft, houdt de stints binnen.


Views

400+

Camera videoLeerlingen De Korenaer in Oss weer naar school

Mensen leggen bloemen neer bij de spoorwegovergang aan de Braakstraat in Oss waar vier kinderen omkwamen bij een ongeluk tussen een trein en een elektrische bakfiets. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Basisschool De Korenaer in Oss heeft vrijdagmorgen de deuren weer geopend voor de leerlingen. De school heeft vrijdag een aangepast programma, dat begint met een gezamenlijke bijeenkomst voor alle ouders en de ongeveer vierhonderd schoolkinderen. Op de school is slachtofferhulp aanwezig.

Alle vijf kinderen die donderdag betrokken waren bij het ongeluk met de elektrische bolderkar zaten op De Korenaer. Bij de school hangt de vlag halfstok. Op het schoolplein zijn bloemen en knuffels neergelegd. Ouders en kinderen trotseren de stromende regen om daar even stil te blijven staan.


Views

2k+

Efteling mag uitbreiden, ondanks bezwaren omwonenden

Efteling mag uitbreiden, ondanks bezwaren omwonenden

Efteling mag uitbreiden, ondanks bezwaren omwonenden. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Na vier jaar is er eindelijk groen licht voor De Efteling. Het park mag uitbreiden en daarmee doorgroeien van vijf naar zeven miljoen bezoekers per jaar in 2030. Inderdaad: er komen dus nieuwe attracties bij!

Omwonenden

Niet iedereen is even blij met de groei van het pretpark in Kaatsheuvel, met name de omwonenden. Dit komt onder andere door de toenemende verkeersdrukte die het pretpark met zich meeneemt.


Views

1k+

Kom je de dood van je kind ooit te boven?

Foto: Colourbox

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Kom je ooit de klap te boven als je kind sterft? Dat hangt van het rouwproces af, vertelt rouwcoach Ed van der Vight.

Over een tijdje

‘Wat verschrikkelijk!’, schoot het donderdagochtend door het hoofd van Ed van der Vight en miljoenen andere Nederlanders. Maar ook: ik hoop dat de families over een tijdje goed kunnen rouwen, ,,alleen dan kun je ooit op een dag weer verder na de dood van je kind.” Over een tíjdje, benadrukt hij. Nu zeker nog niet, ,,nu is een tijd van een onvoorstelbaar groot verdriet, de families zijn in een rollercoaster terechtgekomen waar ze helemaal niet in willen zitten.”


Views

900+

Koopakte onbegrijpelijk, maar we tekenen toch

Koopakte onbegrijpelijk, maar we tekenen toch

Slechts één derde van de consumenten zegt juristentaal te begrijpen. Foto: Colourbox

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Stel je voor. Je hebt maanden gezocht naar een koophuis en bent éindelijk het perfecte stekkie tegengekomen. Je bent zó blij, dat je in alle enthousiasme direct een krabbel zet onder je koopakte. Jij met ‘al je verstand’ denkt dat het wel goed zit, dus gaat een contract aan zonder dat je weet wat al dat juridisch jargon nou eigenlijk betekent.

Juristentaal

Bijna de helft van alle consumenten zet zijn handtekening onder een koopakte, hypotheekakte of arbeidsovereenkomst zonder te snappen wat daar staat. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit onderzoek van de juridische dienstverlener DAS en enquêtebureau Ipsos. Slechts één derde van alle ondervraagden zegt juristentaal te begrijpen.


Views

500+

Lees de krant van morgen nu al online

Foto van 'metronieuws'

20 SEP 2018

Het is bijna weekend en de laatste krant van deze week, de krant van vrijdag 21 september, vind je morgen op onder andere de grote stations. Wie niet kan wachten, of morgen een dagje thuis blijft, kan de krant hier alvast lezen.

Natuurlijk besteden we veel aandacht aan wat ons allemaal sinds gisterochtend bezighoudt: het hartverscheurende ongeluk met een elektrische bolderkar in Oss, waarbij vier kinderen omkwamen. We vragen aan rouwcoach Ed van der Vight hoe, en of de ouders en de familieleden de dood van de kinderen te boven kunnen komen. Van der Vight verloor zijn zoontje en weet dat wisselende emoties erbij horen. Ook besteden we aandacht aan de reacties op het ongeluk, en de bijzondere herdenking die spontaan werd georganiseerd.

Verder schrijven we over de ‘bizarre’ oproep van een moeder om een mazelenfeestje te organiseren om kinderen doelbewust te besmetten. Zo zou er ‘een sterke generatie ontstaan’. De Facebookoproep kon rekenen op veel woede. Ook lees je onder andere het laatste nieuws over Jos Brech, het leven van Glennis Grace na America’s Got Talent, het nieuwe album van Mumford & Sons en reistips voor Zuid-Spanje.


Views

600+

Veel doden bij gekapseisde veerboot op Victoriameer

Een stuk van het Victoriameer. Afbeelding ter illustratie: Getty

Foto van 'metronieuws'

20 SEP 2018

Honderden mensen worden vermist nadat een veerboot is gekapseisd op het Victoriameer in het noorden van Tanzania. Ruim veertig doden zijn al geborgen. De Tanzaniaanse regering vreest dat er meer dan tweehonderd mensen zijn verdronken.

Lokale autoriteiten melden aan de BBC dat het schip overbelast was en meer dan vierhonderd mensen aan boord had. Ruim honderd opvarenden zouden zijn gered. Inwoners zouden helpen bij de reddingsoperatie.


Views

1k+

'Elkaar vinden in verdriet' bij herdenking drama Oss

Honderden mensen waren aanwezig bij de herdenking. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

20 SEP 2018

Bijzonder: honderden mensen zijn donderdagavond in Oss samengekomen voor een spontane herdenking voor de slachtoffers van het noodlottige ongeluk.

Er zijn veel kinderen aanwezig. Donderdag werd de bijeenkomst op Facebook ‘georganiseerd’ door oproepen. Massaal kwamen mensen bloemen neerleggen en steun betuigen aan de nabestaanden.

Een zee met bloemen


Views

1k+