In het nieuws

Dagboek Ebru Umar

Camera videoDagboek: 9 bewogen dagen van Ebru Umar

'De hele wereld belt.' / ANP

Foto van 'Ebru Umar'

2 MEI 2016

Ebru Umar schreef zondag een dagboek over haar dagen in Turkije. ,,Ook nu vertrouwen we op het rechtssysteem en ga je geen domme dingen doen”, zeggen haar ouders.

Donderdag 21 april

Zodra ik lees over de kliklijn die het Turkse consulaat in Rotterdam heeft geopend, bel ik Lodewijk Asscher vanuit Turkije. Hij vraagt of ik me zorgen maak. Ja! En spreekt de legendarische woorden: ,,Ach, het zou wel ontzettend stom zijn als ze een Nederlandse journalist zouden oppakken.”

Ik schrijf er een column over voor Metro. Daarna boek ik een ticket terug. De echo van Asschers woorden galmt in mijn hoofd. Ik wil ze geloven en in plaats van een ticket op vrijdag naar Nederland, boek ik voor zondag. Mooi op tijd voor de nieuwe werkweek.

Vrijdag 22 april

Mijn column voor Metro over NSB-Turken, inmiddels omgedoopt tot klikturken, draait overuren. Het consulaat heeft gemeld dat het een foutje was. Een eenmansactie. Ach, rot toch op met je eenmansactie. ,,De enige relevante vraag is wat er met de doorgegeven namen gebeurt. Wat de gevolgen zijn voor degenen die genoemd zijn op de kliklijn. Eenmansactie, my ass.”

Dagboek Ebru Umar

Illustratie: Linda Zoon

Zaterdag 23 april

Het is kinderfeest in Turkije. Overal zingende en dansende kindjes, in het hele dorp hangt de vlag uit. Als ik over de boulevard loop, begint het volkslied. Auto’s stoppen, agenten salueren, iedereen zingt uit volle borst mee; niets mis met nationalisme. Zouden wij wat meer van moeten hebben. Ik wijd er een tweetje aan. En ook dat er stukken minder vlaggen hangen dan vorig jaar. Later op de dag ga ik naar de kapper. Als ik morgen in Nederland ben, is het best fijn als mijn haar goed zit. Er komen wat boze tweets binnen. Turkjes vinden dat ik Turkije en de president beledig, Ik verwijs ze door naar de kliklijn met “ik denk niet dat je me trending krijgt maar succes ermee!” #fuckebru

Om 23.00 uur wordt er op de deur gebonkt. Ik doe de deur open en de rest is geschiedenis. Dankzij een tweet: ,,Oke. Politie voor de deur timeline. Geen grap.”

Zondag 24 april

Rond 4.00 uur ben ik naar het politiebureau in Davutlar gebracht om de nacht door te brengen. Hels was ik toen ik de agenten hoorde zeggen dat zij naar huis gingen en een ander team me zou wegbrengen: ,,Jij denkt toch niet dat ik om 4.00 uur ‘s ochtends bij twee wildvreemde mannen in de auto stap om 30 kilometer te gaan rijden?!” Mijn Turks mag dan dramatisch zijn, mijn intentie is duidelijk. Zuchtend brengen de mannen me weg. ,,Wij willen dit ook niet Ebru, wij voeren alleen orders uit.” Ja, dat deden de nazi’s ook vertel ik ze.

Rond 16.00 uur loop ik de rechtszaal uit. De rechter heeft besloten dat er een zaak tegen mij wordt aangespannen, ik een uitreisverbod heb en mij twee keer per week moet melden. Buiten wachten mijn vader, mijn jeugdvrienden Dizar en Mustafa en Turkse journalisten. Ik geef die mannen mijn nummer ,,Please call, I’ll be happy to talk to you.” Mijn telefoon staat roodgloeiend. De hele wereld belt.

Maandag 25 april

In tijden niet zo goed geslapen, het uitzicht over de Egeïsche zee geeft geen hint van wat ik achter de rug heb; laat staan van wat me te wachten staat. Totdat de telefoon gaat. Daan, mijn buurman. ,,Fijn dat het beter gaat Ebru, maar ik heb slecht nieuws voor je: er is bij je ingebroken, de deur is geforceerd, gewoon stuk. Ik loop nu naar boven… Wat raar. Alles ligt er nog, maar het is een bende. Alle kasten zijn opengetrokken en je hele kleedkamer is ondersteboven gehaald.”

Ik blijf kalm, informeer wie ik moet informeren en bel mijn moeder. ,,Mama, maak je geen zorgen, met mij gaat het goed. Het slechte nieuws is alleen dat er is ingebroken in Amsterdam. Het wordt allemaal geregeld door Metro, dus je hoeft je geen zorgen te maken.”

Mijn moeder reageert met één zin: ,,Dit is pure intimidatie door Nederturken. Laat je niet gek maken.” Ik laat me niet gek maken. Natuurlijk niet. Ik laat de wereld weten dat ik in mei 46 jaar Ebru Umar ben. En de rest van mijn leven Ebru Umar zal blijven. En schrijf een column - dat is wat Ebru Umar doet.

Mijn vader komt en blijft de hele dag bij me. Ik heb geen kans om ook maar één woord met hem te spreken. Niet alleen Nederlandse pers maar ook Turkse, Russische, Israëlische, Britse, Franse, Italiaanse, Griekse, Duitse en zelfs Amerikaanse probeert me te pakken te krijgen. Het stemt mijn vader niet gerust; hij is 73 en ziet maar één scenario voor zich: dat zijn oudste dochter wegrot in een Turkse cel, terwijl hij sterft. ,,Ik ben zo trots op je, Ebru.”

Dagboek Ebru Umar

Ebru en haar advocaat. / AFP

Dinsdag 26 april

Powned en EenVandaag zijn er. Ik heb bij ze in het hotel geslapen, ik wil niet alleen zijn. Midden op de dag krijg ik te horen dat ik naar de openbaar aanklager moet. De openbaar aanklager vraagt naar m’n tweets. Het is een herhaling van zetten. De Nederlandse ambassadeur belt. Hij heeft besloten dat ik 24/7 begeleiding krijg, ’noem het een babysit als je wilt’. Nooit eerder was ik zo blij met een babysit. En of ik alsjeblieft voorzichtig wil zijn in mijn uitingen op social media. ,,Weet dat we met man en macht aan je terugkeer werken.” Dat weet ik. En dat beloof ik.

Woensdag 27 april

Mijn moeder is er. Die hield het niet uit in Nederland en is hierheen gekomen. ’s Ochtends spreek ik mijn ouders toe - of zij mij. ,,Ebru, we hebben ons ons hele leven aan de wet gehouden, in Nederland én in Turkije. Ook nu, ook onder deze omstandigheden vertrouwen we op het rechtssysteem en ga je geen stomme dingen doen.”

De consulair medewerker is een topper, het klikt meteen. We eten bij het visrestaurant – gewoon alsof er niets aan de hand is. O jawel, toch: álle adresjes waar ik al jaren kom en waar ik al jaren mijn naam niet prijsgaf, zeggen als we er langskomen: ‘mevrouw Ebru, we vinden het zó verschrikkelijk wat u wordt aangedaan’. Kusadasi. Westkust Turkije. Dit zijn Europeanen.

Donderdag 28 april

Een sms van mijn advocaat. De politie zoekt me. Waar ik ben en of ik me wil melden. Nu! Nou, nee. Ik ben elders, ik ben druk en ik wil me niet melden. Ik wil shoppen. Het lijkt indruk te maken, maar de politie gaat niet akkoord. De consulair medewerker wordt geïnformeerd en zij sommeert me om te gaan. ,,En dan kun je meteen kennismaken met de politie-liaison van de ambassade.” Er moet een risico-analyse worden opgesteld, mijn veiligheid in NL staat onder druk en daarom is hij hier. TeamUmar zit met vijf man tegenover TeamPolitie van vier. Er is ‘niets’ aan de hand. De Turkse politie heeft opdracht gekregen van de politie-liaison om mijn veiligheid te waarborgen en de Turken vragen of ik me zorgen maak. Tja, wat zal ik zeggen?

In de middag ontmoeten de consulair medewerker en ik ambassadeur Van Rij op het vliegveld. Bij het afscheid krijg ik twee zoenen. ’s Avonds belt Thomas Schlijper die me vertelt dat er nog veel meer is gekalkt op de muren van mijn Amsterdamse huis. Het wordt duidelijk dat ik daar niet meer naartoe terug zal kunnen keren. Ik ben toe aan een cocktail.

Dagboek Ebru Umar

Uitwaaien op een Turks strand. / ANP

Vrijdag 29 april

Vandaag dient mijn advocaat het bezwaarschrift tegen mijn landarrest in. De consulair medewerker en politie-liaison vertrekken, ik maak een roadtrip met mijn neef. Op de heenweg val ik in slaap, op de terugweg zet ik de auto aan de kant, als er mensen bellen die ik wil spreken. Er moeten dingen in Nederland geregeld worden, het is hartverwarmend hoe vrienden en familie alle zorgen uit handen nemen. De nieuwe consulair medewerker arriveert, een Rotterdamse. Alle leuke Nederturkse vrouwen zitten in Turkije laat ik Mark Rutte weten, terwijl we een ijsje halen.

Zaterdag 30 april

Ik kan niet anders dan afwachten. Bij de kapper val ik in slaap.

Zondag 1 mei

Mijn ouders en ik ontbijten aan het water. Mijn advocaat is er ook. Nog geen drie minuten later komt de hele politiemacht aanzetten. Ze zijn vriendelijk. Als ze weggaan, fluistert een van de mannen uit het gezelschap me toe: ,Mevrouw Ebru, u moet heel voorzichtig zijn."


VVD: 'Vrijheid van onderwijs niet voor salafisten'

VVD: 'Vrijheid van onderwijs niet voor salafisten'

Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD. / ANP

Foto van 'Metro'

51 MIN

Volgens Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD, moet de vrijheid van onderwijs zoals hij nu geldt in Nederland worden beperkt. Dijkhoff schrijft in een discussiestuk over de koers van zijn partij dat hij vindt dat er geen salafistische scholen mogen worden opgericht met een beroep op de vrijheid van onderwijs.

Daarmee gaat de VVD-voorman lijnrecht in tegen het beleid van coalitiepartners CDA en ChristenUnie, die vóór de vrijheid van onderwijs zijn. De vrijheid van onderwijs is sinds 1917 opgenomen in de grondwet als artikel 23 en zorgt ervoor dat niet alleen openbare scholen, maar ook scholen met een religieuze grondslag gefinancierd worden door de overheid.

Toch vindt Dijkhoff dat we het taboe moeten doorbreken en artikel 23 van de grondwet ter discussie moeten stellen: „ Als de vrijheid van onderwijs als ongewenst neveneffect heeft dat er scholen worden opgericht die dienstbaar zijn aan segregatie en het in stand houden van parallelle samenlevingen, moeten we dat stoppen", schrijft hij.


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

17 APR 2019

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


Het gaat beter met van balkon gegooide jongen (5)

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

1 UUR

Natuurlijk is hij nog lang niet de oude, maar gelukkig gaat het iets beter met Landen Hoffman, het vijfjarige jongetje dat meer dan een week geleden van een balkon in een winkelcentrum in Minnesota werd gegooid.

De man die hem van het balkon van de derde verdieping gooide, was niet bekend bij Landen. Het jongetje viel 13 meter naar beneden, hij brak zijn armen en benen en liep ernstig hoofdletsel op.

Op intensive care blijven


Ga met je 3 beste vrienden naar DGTL!

Foto van 'Metro'

17 APR 2019

Zin in een bruisend paasweekend? Ga komende zaterdag met je vrienden naar DGTL, met de beste house- en techno-DJ’s en live-acts zoals Disclosure en Maceo Plex. Tijdens dit meest duurzame georganiseerde festival ter wereld introduceert Lipton Ice Tea haar nieuwe festivalflesje gemaakt van 100% gerecycled plastic. Daar wil je natuurlijk bij zijn! Metro en Lipton geven 4 zaterdag-tickets voor DGTL en een Lipton Ice Tea festivalpakket weg. Vul hieronder jouw gegevens in en maak kans.

Vrijdagmiddag is de winnares op de hoogte gesteld. De prijsvraag is gesloten. Heb je niet gewonnen? Helaas! Dank allemaal voor het meedoen.


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Jonge verdachten aangehouden na dood journaliste

Politiemannen op de plek waar de journaliste werd doodgeschoten. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De Noord-Ierse politie heeft twee mannen aangehouden in verband met de dood van de 29-jarige journaliste Lyra McKee. Het gaat om twee jonge mannen van 18 en 19 jaar, maakte de politie zaterdagmorgen bekend via Twitter.

De journaliste kwam donderdag om het leven bij opstoten in de Noord-Ierse stad Londonderry. De politie beschouwt de fatale schietpartij als een terroristisch incident.

Gemaskerde schutter


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


Zonnig tot wel 26 graden, Koningsdag 'normaal'

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:34

Trek je korte broek maar uit de kast, want al vroeg zaterdagochtend is het warm en zonnig. Zo rond het middaguur ligt de temperatuur al rond de twintig graden.

Het wordt maximaal zo’n 23 tot 26 graden. Aan zee wordt het door de wind een stukje koeler, maar ook daar hoef je niet te bibberen.

Afkoelen


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Melvin met z'n vrienden naar SLAM! Koningsdag 2019!

Melvin met z'n vrienden naar SLAM! Koningsdag 2019!

Foto van 'Metro'

8 APR 2019

Melvin uit Hoogvliet gaat met zijn crew van 19 vrienden en vriendinnen naar SLAM! Koningsdag 2019. Metro en Arriva hadden deze week een unieke prijs in de aanbieding: samen met 19 vrienden als VIP naar het festival op 27 april inclusief een busreis heen en terug! Melvin stuurde onderstaande foto met zangeres Famke-Louise in, één van de artiesten voor 30.000 festivalgangers in Alkmaar. Hij was een van de drie kanshebbers die meer dan duizend stemmen trokken en is uitgekozen als de Koningsdag-winnaar. Binnenkort zie je de vrienden uit Hoogvliet terug in een aftermovie.

Melvin met z'n vrienden naar SLAM! Koningsdag 2019!

Melvin en Famke-Louise.

Mede mogelijk gemaakt door:


Buurpreventie: Mensen voelen zich verantwoordelijk

Buurpreventie: Mensen voelen zich verantwoordelijk

Steeds vaker worden burgers ingezet bij veiligheidskwesties doormiddel van buurtpreventieteams en app-groepen. Foto: ANP

Foto van 'Femke van Rooijen'

VANDAAG, 08:59

Van Burgernet tot buurtpreventieteams. Steeds vaker worden burgers ingezet bij veiligheidskwesties doormiddel van buurtpreventieteams en app-groepen. Gemeenten zien het als een positief burgerinitiatief, maar uit recent onderzoek blijkt ook de keerzijde van buurtpreventie: burgers die zelf ingrijpen en doorgeschoten sociale controle.

Uit een onderzoek van socioloog Vasco Lub in opdracht van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid blijkt dat er in Nederland zo’n 3500 buurtpreventie-apps actief zijn. Vaak stimuleren gemeenten deze app-groepen en surveillanceteams en profiteert de politie van alle extra ogen en oren, maar uit het onderzoek blijkt ook voor het eerst dat er een keerzijde zit aan al deze controlerende netwerken.

Gemeenten hebben vaak geen zicht op wat er in buurtpreventie-apps precies speelt en ondervinden hier de negatieve gevolgen van. Zo blijkt uit het onderzoek dat vrijwilligers soms voor eigen rechter spelen of geweld gebruiken. Ook zijn er signalen van racistische app-groepen en wordt de politie volgens het onderzoek erg vaak gealarmeerd naar aanleiding van zaken die besproken worden in buurt-apps.


Baudet te rechts en te ijdel, volgens tweede man FVD

Baudet en Henk Otten. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:41

Met zijn ‘uil van Minerva’ en ‘boreale wereld’ liet Thierry Baudet een hoop wenkbrauwen fronsen tijdens zijn overwinningsspeech na de Provinciale Statenverkiezingen. Ook die van Henk Otten, de tweede man van Forum voor Democratie (FVD).

Otten heeft flinke kritiek op Baudet. Hij zou de aandacht voor zichzelf opeisen en de partij teveel naar rechts optrekken, zegt hij in een interview met NRC Handelsblad. „Je moet een politieke partij niet gebruiken als vehikel voor academische debatten die je zelf leuk vindt.”

Meer nuchterheid


Youtuber Enzo Knol krijgt eigen munt

Enzo Knol signeert de eerste exemplaren van zijn eigen munt. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

YouTuber Enzo Knol krijgt een eigen munt van de Koninklijke Nederlandse Munt. Hij is daarmee de eerste vlogger die wordt geëerd met een eigen uitgifte. Vrijdag signeerde de vlogger de eerste 200 exemplaren van de Knolmunt bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht.

Enzo Knol: „Het is zo’n enorme eer dat ik geëerd wordt met een eigen munt. De Knolmunt is super mooi geworden, heel bijzonder en iets om nooit meer te vergeten!"

Nederlandse vlogger met meer dan twee miljoen abonnees


Er is een kampioenschap papieren vliegtuigjes gooien

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heb je vaak het idee dat je nooit een kampioenschap zult gaan winnen? Omdat er geen wedstrijden zijn waarin jouw talent centraal staat? Dan is het wellicht tijd om een oude skill af te stoffen: papieren vliegtuigjes vouwen. Het wereldkampioenschap komt namelijk naar België.

Vliegtuigen vouwen

Helemaal ideaal als je een droom in de luchtvaart op hebt moeten geven, zo kun je toch nog even het gevoel van een overwinning met een vliegtuig ervaren. Je moet 'm echter wel goed vouwen, de winnaars gooien hun papieren creatie namelijk zo ver, lang of acrobatisch mogelijk door het luchtruim van de wedstrijdplaats. Iedereen ouder dan 18 jaar kan zich opgeven voor het wereldkampioenschap.


Computerstoring mogelijk oorzaak brand Notre-Dame

Brandweermannen inspecteren de kerktorens na de brand. / AFP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De brand die maandag woedde in de Notre-Dame in Parijs zou mogelijk veroorzaakt zijn door een computerstoring. Dat laat rector Chauvet van de kathedraal weten na een gesprek met ondernemers uit de omgeving van de Notre-Dame.

Ook de liften kunnen oorzaak zijn

Om wat voor storing het precies gaat, kon Chauvet niet zeggen. Het kan nog wel twee tot drie maanden duren voordat daar meer duidelijkheid over is. Wel is het volgens onderzoekers van de politie de meest waarschijnlijke oorzaak van de brand.


Rijkswaterstaat komt met droogtemonitor

Droogte in Nederland. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen komen in de loop van volgende week met een droogtemonitor. Dat is nodig omdat het al een tijdje niet heeft geregend en er voorlopig ook geen regen wordt verwacht. In de monitor zal een landelijk beeld worden geschetst van de watertekorten, zegt een woordvoerster van de Unie.

Op verschillende plaatsen is het alweer erg droog, vooral op de hoge zandgronden in Drenthe, Overijssel en Noord-Brabant. Een aantal waterschappen in Brabant heeft vorige week een beregeningsverbod ingesteld.

Droogste zomer ooit


Door warme weer ook muggen verwacht

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Naast dat we dit weekend heerlijk in de buitenlucht op het terras, in de tuin, of in het bos kunnen doorbrengen, heeft het zonnetje ook minder leuke gevolgen. Het is namelijk ook het moment waarop de muggen die de winter overleefden uit hun winterslaap komen. Deze muggen gaan eitjes leggen en op zoek naar bloed.

Nog geen overlast

Volgens muggendeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit komt dit door de hogere temperaturen van de afgelopen maanden. „De muggen gaan daarop reageren, dus hoe warmer het is, hoe eerder ze tevoorschijn komen.” Van Vliet vervolgt dat de natuurkalender laat zien dat de muggen er iets eerder bij zijn dan voorgaande jaren, drie weken om precies te zijn.


Vijf verdachten aanslag Telegraaf langer vast

Het hoofdkantoor van De Telegraaf aan de Basisweg in Amsterdam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag bepaald dat de vijf verdachten van de aanslag op het gebouw van de Telegraaf voorlopig vast blijven zitten. Eén verdachte is door de rechtbank in vrijheid gesteld, maar het Openbaar Ministerie (OM) heeft daar hoger beroep tegen aangetekend.

Op 26 juni reed een bestelauto door de glazen pui van het hoofdkantoor van De Telegraaf aan de Basisweg. Daarna stak de bestuurder jerrycans met benzine in brand. De schade was aanzienlijk. Politie en justitie vermoeden dat de voortvluchtige Ridouan Taghi (41) achter de aanslag zit. Hij staat op de internationale opsporingslijst van de politie als verdachte van een serie onderwereldmoorden.

Twee onderzoeken


Veel Nederlanders hebben last van vakantiestress

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Hoewel op vakantie gaan vaak is bedoeld om echt even ultiem te ontspannen, kan het ook flink wat stress opleveren. Meer dan tweederde van de Nederlanders ervaart stress tijdens de voorbereidingen van de langere vakantie in de zomer. Die vakantie leidt vaak tot ruzie, blijkt uit onderzoek van Amazon.

Niet om de looks

Met de zon flink aanwezig dit weekend is zomervakantie misschien niet het eerste waar je aan denkt, het is immers al zonnig genoeg in ons eigen land. Toch heeft 70 procent van onze landgenoten al flink wat stress van het plannen. Bij 35 procent van de huishoudens zorgt dat ook voor ruzie.