In het nieuws

Dagboek Ebru Umar

Camera videoDagboek: 9 bewogen dagen van Ebru Umar

'De hele wereld belt.' / ANP

Foto van 'Ebru Umar'

2 MEI 2016

Ebru Umar schreef zondag een dagboek over haar dagen in Turkije. ,,Ook nu vertrouwen we op het rechtssysteem en ga je geen domme dingen doen”, zeggen haar ouders.

Donderdag 21 april

Zodra ik lees over de kliklijn die het Turkse consulaat in Rotterdam heeft geopend, bel ik Lodewijk Asscher vanuit Turkije. Hij vraagt of ik me zorgen maak. Ja! En spreekt de legendarische woorden: ,,Ach, het zou wel ontzettend stom zijn als ze een Nederlandse journalist zouden oppakken.”

Ik schrijf er een column over voor Metro. Daarna boek ik een ticket terug. De echo van Asschers woorden galmt in mijn hoofd. Ik wil ze geloven en in plaats van een ticket op vrijdag naar Nederland, boek ik voor zondag. Mooi op tijd voor de nieuwe werkweek.

Vrijdag 22 april

Mijn column voor Metro over NSB-Turken, inmiddels omgedoopt tot klikturken, draait overuren. Het consulaat heeft gemeld dat het een foutje was. Een eenmansactie. Ach, rot toch op met je eenmansactie. ,,De enige relevante vraag is wat er met de doorgegeven namen gebeurt. Wat de gevolgen zijn voor degenen die genoemd zijn op de kliklijn. Eenmansactie, my ass.”

Dagboek Ebru Umar

Illustratie: Linda Zoon

Zaterdag 23 april

Het is kinderfeest in Turkije. Overal zingende en dansende kindjes, in het hele dorp hangt de vlag uit. Als ik over de boulevard loop, begint het volkslied. Auto’s stoppen, agenten salueren, iedereen zingt uit volle borst mee; niets mis met nationalisme. Zouden wij wat meer van moeten hebben. Ik wijd er een tweetje aan. En ook dat er stukken minder vlaggen hangen dan vorig jaar. Later op de dag ga ik naar de kapper. Als ik morgen in Nederland ben, is het best fijn als mijn haar goed zit. Er komen wat boze tweets binnen. Turkjes vinden dat ik Turkije en de president beledig, Ik verwijs ze door naar de kliklijn met “ik denk niet dat je me trending krijgt maar succes ermee!” #fuckebru

Om 23.00 uur wordt er op de deur gebonkt. Ik doe de deur open en de rest is geschiedenis. Dankzij een tweet: ,,Oke. Politie voor de deur timeline. Geen grap.”

Zondag 24 april

Rond 4.00 uur ben ik naar het politiebureau in Davutlar gebracht om de nacht door te brengen. Hels was ik toen ik de agenten hoorde zeggen dat zij naar huis gingen en een ander team me zou wegbrengen: ,,Jij denkt toch niet dat ik om 4.00 uur ‘s ochtends bij twee wildvreemde mannen in de auto stap om 30 kilometer te gaan rijden?!” Mijn Turks mag dan dramatisch zijn, mijn intentie is duidelijk. Zuchtend brengen de mannen me weg. ,,Wij willen dit ook niet Ebru, wij voeren alleen orders uit.” Ja, dat deden de nazi’s ook vertel ik ze.

Rond 16.00 uur loop ik de rechtszaal uit. De rechter heeft besloten dat er een zaak tegen mij wordt aangespannen, ik een uitreisverbod heb en mij twee keer per week moet melden. Buiten wachten mijn vader, mijn jeugdvrienden Dizar en Mustafa en Turkse journalisten. Ik geef die mannen mijn nummer ,,Please call, I’ll be happy to talk to you.” Mijn telefoon staat roodgloeiend. De hele wereld belt.

Maandag 25 april

In tijden niet zo goed geslapen, het uitzicht over de Egeïsche zee geeft geen hint van wat ik achter de rug heb; laat staan van wat me te wachten staat. Totdat de telefoon gaat. Daan, mijn buurman. ,,Fijn dat het beter gaat Ebru, maar ik heb slecht nieuws voor je: er is bij je ingebroken, de deur is geforceerd, gewoon stuk. Ik loop nu naar boven… Wat raar. Alles ligt er nog, maar het is een bende. Alle kasten zijn opengetrokken en je hele kleedkamer is ondersteboven gehaald.”

Ik blijf kalm, informeer wie ik moet informeren en bel mijn moeder. ,,Mama, maak je geen zorgen, met mij gaat het goed. Het slechte nieuws is alleen dat er is ingebroken in Amsterdam. Het wordt allemaal geregeld door Metro, dus je hoeft je geen zorgen te maken.”

Mijn moeder reageert met één zin: ,,Dit is pure intimidatie door Nederturken. Laat je niet gek maken.” Ik laat me niet gek maken. Natuurlijk niet. Ik laat de wereld weten dat ik in mei 46 jaar Ebru Umar ben. En de rest van mijn leven Ebru Umar zal blijven. En schrijf een column - dat is wat Ebru Umar doet.

Mijn vader komt en blijft de hele dag bij me. Ik heb geen kans om ook maar één woord met hem te spreken. Niet alleen Nederlandse pers maar ook Turkse, Russische, Israëlische, Britse, Franse, Italiaanse, Griekse, Duitse en zelfs Amerikaanse probeert me te pakken te krijgen. Het stemt mijn vader niet gerust; hij is 73 en ziet maar één scenario voor zich: dat zijn oudste dochter wegrot in een Turkse cel, terwijl hij sterft. ,,Ik ben zo trots op je, Ebru.”

Dagboek Ebru Umar

Ebru en haar advocaat. / AFP

Dinsdag 26 april

Powned en EenVandaag zijn er. Ik heb bij ze in het hotel geslapen, ik wil niet alleen zijn. Midden op de dag krijg ik te horen dat ik naar de openbaar aanklager moet. De openbaar aanklager vraagt naar m’n tweets. Het is een herhaling van zetten. De Nederlandse ambassadeur belt. Hij heeft besloten dat ik 24/7 begeleiding krijg, ’noem het een babysit als je wilt’. Nooit eerder was ik zo blij met een babysit. En of ik alsjeblieft voorzichtig wil zijn in mijn uitingen op social media. ,,Weet dat we met man en macht aan je terugkeer werken.” Dat weet ik. En dat beloof ik.

Woensdag 27 april

Mijn moeder is er. Die hield het niet uit in Nederland en is hierheen gekomen. ’s Ochtends spreek ik mijn ouders toe - of zij mij. ,,Ebru, we hebben ons ons hele leven aan de wet gehouden, in Nederland én in Turkije. Ook nu, ook onder deze omstandigheden vertrouwen we op het rechtssysteem en ga je geen stomme dingen doen.”

De consulair medewerker is een topper, het klikt meteen. We eten bij het visrestaurant – gewoon alsof er niets aan de hand is. O jawel, toch: álle adresjes waar ik al jaren kom en waar ik al jaren mijn naam niet prijsgaf, zeggen als we er langskomen: ‘mevrouw Ebru, we vinden het zó verschrikkelijk wat u wordt aangedaan’. Kusadasi. Westkust Turkije. Dit zijn Europeanen.

Donderdag 28 april

Een sms van mijn advocaat. De politie zoekt me. Waar ik ben en of ik me wil melden. Nu! Nou, nee. Ik ben elders, ik ben druk en ik wil me niet melden. Ik wil shoppen. Het lijkt indruk te maken, maar de politie gaat niet akkoord. De consulair medewerker wordt geïnformeerd en zij sommeert me om te gaan. ,,En dan kun je meteen kennismaken met de politie-liaison van de ambassade.” Er moet een risico-analyse worden opgesteld, mijn veiligheid in NL staat onder druk en daarom is hij hier. TeamUmar zit met vijf man tegenover TeamPolitie van vier. Er is ‘niets’ aan de hand. De Turkse politie heeft opdracht gekregen van de politie-liaison om mijn veiligheid te waarborgen en de Turken vragen of ik me zorgen maak. Tja, wat zal ik zeggen?

In de middag ontmoeten de consulair medewerker en ik ambassadeur Van Rij op het vliegveld. Bij het afscheid krijg ik twee zoenen. ’s Avonds belt Thomas Schlijper die me vertelt dat er nog veel meer is gekalkt op de muren van mijn Amsterdamse huis. Het wordt duidelijk dat ik daar niet meer naartoe terug zal kunnen keren. Ik ben toe aan een cocktail.

Dagboek Ebru Umar

Uitwaaien op een Turks strand. / ANP

Vrijdag 29 april

Vandaag dient mijn advocaat het bezwaarschrift tegen mijn landarrest in. De consulair medewerker en politie-liaison vertrekken, ik maak een roadtrip met mijn neef. Op de heenweg val ik in slaap, op de terugweg zet ik de auto aan de kant, als er mensen bellen die ik wil spreken. Er moeten dingen in Nederland geregeld worden, het is hartverwarmend hoe vrienden en familie alle zorgen uit handen nemen. De nieuwe consulair medewerker arriveert, een Rotterdamse. Alle leuke Nederturkse vrouwen zitten in Turkije laat ik Mark Rutte weten, terwijl we een ijsje halen.

Zaterdag 30 april

Ik kan niet anders dan afwachten. Bij de kapper val ik in slaap.

Zondag 1 mei

Mijn ouders en ik ontbijten aan het water. Mijn advocaat is er ook. Nog geen drie minuten later komt de hele politiemacht aanzetten. Ze zijn vriendelijk. Als ze weggaan, fluistert een van de mannen uit het gezelschap me toe: ,Mevrouw Ebru, u moet heel voorzichtig zijn."


Views

200+

Elton John speelt hoofdrol in Britse kerstreclame

De kerstcommercial speelt zich eind jaren tachtig af en we zien de zanger zijn hit Your Song spelen. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

1 UUR

Langzaam poppen de kerstcommercials weer overal op. Voor in Groot-Brittanië is het elk jaar weer de vraag welk bedrijf de mooiste kerstcommercial maakt. Het Britse warenhuis John Lewis heeft al vaker prachtige reclames gemaakt. Dit jaar hebben ze zanger Elton John in de hoofdrol.

Your Song

Op het eerste gezicht lijkt de reclame een ode aan Elton John. De kerstcommercial speelt zich eind jaren tachtig af en we zien de zanger zijn hit Your Song spelen. Ondertussen komen alle hoogtepunten van zijn carrière voorbij en uiteindelijk eindigen we bij een kleine Elton.


Views

60

Chinese hotels in problemen na beelden schoonmakers

Het Chinese Crowne Plaza. / AFP

Foto van 'metronieuws'

1 UUR

Na het uitlekken van camerabeelden van schoonmakers zijn enkele grote hotels in China ernstig in verlegenheid gebracht. Het filmpje werd gister gepost op Weibo, de Chinese variant van Twitter. Te zien is dat de schoonmakers hygiëne niet heel hoog in het vaandel hebben staan.

De schoonmakers maken glazen en wastafels schoon met vuile doekjes. En wisselen tot overmaat van ramp na het schoonmaken van het toilet niet van doekje voor het poetsen van de glazen.

Een incident


Views

100+

De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Camera videoDe ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Langverwacht onder de mobil gamers: de ROG Phone.

In samenwerking met ASUS

VANDAAG, 06:30

Gamen op het mobieltje neemt zo’n grote vlucht, dat sterke smartphones meer dan nodig zijn. Nu is daar de ROG Phone op de markt, waarvan een test vanmiddag live op Metro's Facebook te zien is (zie onderaan).

In Azië weten ze al helemaal niet anders meer: als er een online game wordt gespeeld, gebeurt dat vooral op de smartphone. Maar ook in Nederland weten we het inmiddels: die persoon in de trein die, na het lezen van z’n dagelijkse Metro uiteraard, met z’n duimen vingervlug z’n mobieltje bedient, speelt een game. Onderzoeken lieten onlangs zien dat mobiel gamen op nummer drie staat als het om online activiteiten gaat. Video’s kijken en zoeken naar informatie over muziek, entertainment en vrije tijd, doen we nog net iets meer. Maar: mobiel gamen is hot.

De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Views

600+

Na akkoord brexit mogelijk motie van wantrouwen May

Theresa May in het parlement. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 UUR

Na het bereiken van het akkoord over de brexit is de uitgangspositie van Theresa May in het Britse parlement aanzienlijk verslechterd. De Britse premier kreeg woensdagavond na urenlang beraad haar kabinet achter zich wat betreft het akkoord met de EU. Meteen volgden echter de berichten dat niet alle leden van het kabinet zich konden vinden in het akkoord. Nu blijkt dat de conservatieve pro-brexit parlementariër Jaboc Rees-Mogg een motie van wantrouwen gaat indienen tegen Therese May als leider van de Conservatieve Partij.

Opstand binnen de partij

Donderdag kwam het Britse parlement bijeen om te praten over het akkoord. Na het aftreden van Dominic Raab, de minister voor brexitzaken - volgens hem vormen de gemaakte afspraken „een gevaar voor de integriteit van Groot-Britannië”- volgden minister Esther McVey ( Arbeid en Pensioenen) en de onderministers Suella Braverman (brexitzaken) en Shailesh Vara (Noord-Ierse zaken). Britse media speculeren dat er sprake is van een opstand binnen de Conservatie partij van May.


Views

100+

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Camera videoChauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Jeroen: Ik kom met energie thuis en ben trots op het mooie en belangrijke werk dat ik heb gedaan.

In samenwerking met Olympia Nederland

12 NOV 2018

Jeroen (38) is vrachtwagenchauffeur via Olympia en gaat genietend over de wegen. Waarom is zijn energie toegenomen, waar is hij trots op en hoe betekenisvol is zijn werk?

„Tien jaar lang was ik steigerbouwer. Er was veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs en ik kom uit een familie in de transport, dus ik dacht: waarom niet? Nu rijd ik voor een groot bouwbedrijf.”

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Views

2k+

Je mobiel gebruiken op de fiets? ‘Doe het niet’

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

VANDAAG, 13:30

Uit onderzoek van Deloitte is gebleken dat bijna de helft (49 procent) van alle Nederlandse consumenten hun mobiele telefoon gebruikt tijdens het fietsen. In de leeftijd van 18 tot 24 jaar is dat zelfs driekwart. De ANWB en 40 andere bedrijven en organisaties ondertekenden in 2017 een gedragscode tegen het gebruik van mobieltjes in het verkeer. Daarbij leek de boodschap misschien vooral gericht aan automobilisten, maar niets was minder waar: de gedragscode gold ook voor het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets.

In september 2018 kwam er dan eindelijk een doorbraak: vanaf 2019 zal er een appverbod op de fiets gaan komen.

Nog steeds legaal


Views

3k+

Deze internationale studenten houden van Holland

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 13:03

Nog nooit waren er zóveel internationale studenten in ons land. In 2017 waren er ruim 112.000 uit alle windstreken en dat is dit jaar alleen maar meer geworden. Deze week wordt de week van de Internationale Student gevierd om die student die volgens Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs. zo veel bijdraagt aan onze samenleving, eens in de spotlights / der Scheinwerfer / à l’honneur te zetten. Metro doet dat met Indiase 'AJ' en Bulgaarse Slavena!

Study hard, dance hardstyle


Views

200+

Doodstraffen geëist in zaak Khashoggi

Doodstraffen geëist in zaak Khashoggi

Waar het lichaam van de journalist is, is nog altijd onbekend / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 12:41

Tegen een deel van de verdachten van betrokkenheid op de moord op journalist Jamal Khashoggi wordt de doodstraf geëist. Dat laat de openbaar aanklager in Saudi-Arabië weten.

Doodstraf

In totaal zijn elf mensen beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van de journalist. Tegen vijf van hen wordt nu de doodstraf geëist. 21 mensen zijn opgepakt in verband met de zaak.


Views

300+

'Onze vriendin ligt voor iedereen klaar'

Aan boord gebeurt het

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 12:16

Op de MS De Jordaan drink je een pikketanissie en ga je aan de zwier, op de boot vol plezier. Hier is het altijd feest, en ideaal tegen een potentiële winterdip!

In vol ornaat

Jordanese huiskamer


Views

500+

Dertig jaar wachten op sociale huurwoning

Dertig jaar wachten op sociale huurwoning

'Er zou geïnvesteerd moeten worden in tijdelijke oplossingen voor dit probleem' / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 10:50

Dat je je beter bijtijds in kan schrijven op Woningnet is algemeen bekend. De wachttijden voor sociale huurwoningen zijn hoog, zo hoog dat de gemiddelde wachttijd rond de negen jaar ligt. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De mensen die in het afgelopen jaar een woning kregen via Woningnet, hadden gemiddeld een wachttijd van bijna negen jaar. Met soms uitschieters naar zelfs dertig jaar.

29 jaar gewacht


Views

1k+

Brexit-minister Dominic Raab stapt op

Brexit-minister Dominic Raab stapt op

Raab voerde de onderhandelingen namens Groot-Brittanië / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 10:30

De Britse minister voor brexitzaken is afgetreden. Politicus Dominic Raab laat weten zich niet te kunnen vinden in de afspraken over Noord-Ierland die in het akkoord staan. De afspraken zijn volgens Raab „een gevaar voor de integriteit van Groot-Brittanië".

Kettingreactie

Meerdere ministers hebben zich negatief uitgelaten over het principe-akkoord, Raab is dan ook niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste die afzwaait. Raab was de opvolger van David Davis, die eerder ontslag nam uit protest voor premier Theresa May's brexitplannen.


Views

300+

47 miljoen euro voor collectie koninklijke juwelen

47 miljoen euro voor collectie koninklijke juwelen

Het topstuk van de collectie was een hanger met een parel en diamanten van Marie-Antoinette. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 07:15

Een koninklijke collectie met onder meer juwelen van Marie-Antoinette van Oostenrijk, heeft woensdag op een veiling in het Zwitsere Genève omgerekend 47 miljoen euro opgebracht.

Het topstuk van de collectie was een hanger met een parel en diamanten die in de 18e eeuw in bezit was van Marie-Antoinette, de vrouw van de Franse koning Lodewijk XVI. Nog nooit eerder is er zoveel betaald voor een parel, meldt het veilinghuis.

Tien minuten


Views

400+

We blijven telefoon gebruiken in verkeer

We blijven telefoon gebruiken in het verkeer

„Het gebruik van mobiele telefoons is steeds meer verweven in allerlei dagelijkse bezigheden."

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 06:32

Ondanks alle waarschuwingen blijven we het lastig vinden om onze mobiele telefoon met rust te laten in het verkeer. 38 procent van de Nederlanders gebruikt 'm in de auto. En onder fietsers ligt dat percentage nog veel hoger.

Verweven

Dat meldt RTL Nieuws. De helft van de Nederlanders (49 procent) gebruikt z'n mobiele telefoon terwijl ze fietsen. Jongeren van 18 tot 24 jaar doen het zelfs nog vaker. 75 procent van hen blijft fietsend bellen en appen, blijkt uit onderzoek van Deloitte.


Views

400+

'Test peuters van 2 jaar al op stress'

'Test peuters van 2 jaar al op stress'

Het centrum wil het stresshormoon opsporen bij kinderen onder de drie jaar om eerder te kunnen ingrijpen. Foto: Unsplash.

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 06:15

Peuters van één en twee jaar zouden al moeten worden getest op stress. Want kinderen die in hun eerste levensjaren last hebben van chronische stress, hebben op latere leeftijd grotere kans op gezondheidsklachten, zoals een burn-out.

Dat schrijft het AD. „We leven op een tijdbom", stelt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Het centrum wil het stresshormoon opsporen bij kinderen onder de drie jaar om eerder te kunnen ingrijpen.

Lengte en gewicht


Views

700+

Lees de krant van morgen nu al online

Lees de krant van morgen nu al online

Lees de krant van morgen nu al online

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Ook zo nieuwsgierig naar wat er in die kersverse Metro van donderdag staat? Wacht niet langer en lees de krant van morgen nu alvast online.

Je wist vast al wel dat het Britse kabinet het principe-akkoord van de brexit steunt. In de krant van morgen kun je lezen over wat de brexit nu eigenlijk voor jou betekent. Kun je bijvoorbeeld nog wel studeren in het Verenigd Koninkrijk of heb je daar in de toekomst een visum voor nodig? Metro beantwoordt al je vragen in deze nieuwe rubriek.

En nu we toch in de studentensferen zitten: Nederland heeft er zijn eerste universiteitskat bij. Het dier, genaamd Doerak, is te vinden op de campus van de RUG en is sinds een kort de trotse bezitter van een collegekaart.


Views

500+

Lion-Air bruid alleen op trouwfoto's na dood partner
Likeability of 3

Lion-Air bruid alleen op trouwfoto's na dood partner

Bloemen worden uitgestrooid op de rampplek / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

In plaats van een trouwfoto met haar kersverse echtgenoot, poseerde een Indonesische vrouw alleen op de foto. Haar verloofde is namelijk omgekomen in de Lion Air vliegramp.

Bij de vliegramp kwamen alle 189 inzittenden om het leven, zo ook Intan Syari's verloofde. Het stel zou op 11 november in het huwelijksbootje stappen, maar het vliegtuig waarmee haar verloofde terug naar huis zou komen stortte eind oktober neer in zee.

Lion-Air bruid alleen op trouwfoto's na dood partner

Haar verloofde / Instagram


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

2k+

Brits kabinet stemt in met Brexit-akkoord

Brits kabinet stemt in met brexit-akkoord

Het Britse kabinet staat achter het principe-akkoord / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het Britse kabinet steunt het principeakkoord over de brexit. Dat heeft de Britse premier Theresa May bekend gemaakt. Dat deed ze na urenlang overleg met haar ministerraad achter gesloten deuren.

Beste belang

De BBC schrijft dat ze even naar buiten kwam voor een statement en vervolgens weer naar binnen te verdwijnen. „Ik geloof met mijn hoofd en mijn hart dat dit een beslissing is in het beste belang van het volledige Verenigd Koninkrijk", zegt May. „Dit is een deal die aansluit op de belofte van het referendum."


Views

1k+

Brandt-Corstius laat 'verkrachtingszaak' vallen

Brandt-Corstius laat 'verkrachtingszaak' vallen

Brandt-Corstius had van Dam in 2017 aangeklaagd / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Jelle Brandt-Corstius staakt de juridische strijd tegen tv-product Gijs van Dam. Dat schrijft het Algemeen Dagblad naar aanleiding van een bevestiging van zijn advocaat Nico Meijering: „Mijn cliënt heeft zijn doel bereikt."

Punt erachter zetten

Brandt-Corstius kon een artikel-12-procedure starten om alsnog vervolging af te dwingen, maar ziet hier volgens zijn advocaat van af. „Hoewel er zowel juridisch als inhoudelijk alle reden toe was, heeft mijn cliënt ervoor gekozen geen artikel-12-procedure te starten. In het kader van #metoo heeft mijn cliënt met zijn publicatie zijn doel bereikt en wenst hij verder een punt te zetten achter deze kwestie."


Views

1k+

Doerak krijgt collegepas van universiteit Groningen

Met de universiteitspas hoort Doerak er nu officieel bij ©Ekko Ros

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De zevenjarige Doerak uit Groningen mag zich officieel de hoogst opgeleide kat van Nederland noemen, nu de Rijksuniversiteit Groningen hem een officiële collegekaart heeft gegeven.

Het poezenbeest is al sinds een jaar of vijf een graag geziene gast in het Harmoniekwartier waar onder meer rechtsgeleerdheid en letteren gegeven wordt. Zijn baasje, de 39-jarige Ekko Ros, is apetrots op zijn huistijger. Metro besloot eens te bellen met de eigenaar van de eerste officiële Nederlandse universiteitskat.

Wassen is belangrijk ©Ekko Ros


Views

2k+