Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 2 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

’Antisemitisme op school en voetbalveld stijgt’

Het aantal geregistreerde antisemitische incidenten op Nederlandse scholen is in de afgelopen tien jaar nog nooit zo hoog geweest als in 2015. Ook het aantal incidenten op en rond het voetbalveld is in een jaar tijd verdubbeld.

Dit blijkt uit de Monitor Antisemitische Incidenten 2015 van het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI). CIDI registreerde zestien incidenten op scholen, van de basisschool tot de universiteit. Het is voor het derde achtereenvolgende jaar dat incidenten in en rond scholen stijgen.

Leertraject

Het centrum dringt aan op maatregelen om het antisemitisme op onderwijsinstellingen terug te dringen. „Antisemitische incidenten brengen de veilige leeromgeving van leerlingen in gevaar en een stijging voorspelt weinig goeds voor de toekomst”, zegt CIDI-directeur Hanna Luden die spreekt over een „zorgelijke trend”. „Er dient een antidiscriminatie leertraject op te worden gezet dat alle leerlingen al vanaf jonge leeftijd doorlopen en waarin ook Nederlandse kernwaarden als democratie en respect voor elkaar worden bijgebracht.”

Spreekkoren

In de wereld van sport verdubbelde het aantal incidenten vorig jaar. Er waren tien incidenten tegen vijf een jaar eerder. 90 procent betrof antisemitische spreekkoren in het voetbal. Luden: „Anders dan gedacht, gaat het in ruim de helft van de gevallen niet om scheldkoren bij wedstrijden tegen Ajax.” Dit jaar hebben de eredivisieclubs een betere aanpak afgesproken met de KNVB en eredivisie.

Totaal

CIDI registreerde in 2015 in totaal 126 incidenten, dat is ruim een kwart minder dan in het piekjaar 2014, „maar nog steeds boven het ’normale’ niveau”. De daling van het totale aantal incidenten wordt vooral verklaard door minder gescheld op straat en door de afname van het aantal verstuurde haatmails.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.