In het nieuws

'Vraag naar freelancers groeit flink'

Foto: ANP

Foto van 'Sophie Moerman'

11 APR 2016

De vraag naar freelancers en flexwerkers blijft maar toenemen. Dat meldt payrollbedrijf Tentoo maandag op basis van eigen onderzoek onder zo’n 10.000 freelancers en flexwerkers.

In de eerste drie maanden van dit jaar steeg het aantal bedrijven dat gebruik maakt van flexkrachten met ruim 11 procent. Daarbij zetten de bedrijven die gebruikmaken van flexwerkers gemiddeld meer flexkrachten in dan een jaar geleden.

Jongeren

Vooral jongeren freelancen relatief veel. Het aantal freelancers onder de 24 steeg begin dit jaar met ruim 60 procent. ,,Het komt steeds vaker voor dat jonge professionals na de studie als freelancer of flexwerker aan de slag gaan. Een vaste baan wordt veel minder gebruikelijk", verklaart Tentoo-directeur Paul den Ronden de cijfers.

VAR-verklaring

Veel bedrijven sorteren volgens Den Ronden bovendien voor op de nieuwe wetgeving, waardoor de VAR-verklaring verdwijnt en plaatsmaakt voor modelovereenkomsten per sector. Volgens Den Ronden vergroot die wetswijziging de aantrekkelijkheid van payrollconstructies. ,,Bedrijven die zzp’ers inhuren, lopen voortaan het risico op naheffingen en boetes als ze niet conform de regels handelen. Over die regels bestaan nog veel onduidelijkheden. Door freelancers en flexwerkers via payrolling in te huren, sluiten zij de financiële risico’s uit.’’

BEKIJK OOK


  Spaanse Julen nog steeds niet uit put gehaald

  Spaanse Julen nog steeds niet uit put gehaald

  Heel Spanje leeft mee met het drama / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het is nog steeds niet gelukt om de tweejarige Julen uit de put te halen. Het jongetje zit daar al sinds vorige week zondag in vast. Het gaat om een put van 110 meter diep en 25 centimeter breed.

  Dinsdag


  Ijsmeesters hopen op schaatsmarathon op natuurijs

  De eerste schaatsers stonden vanmorgen al op het ijs / ANP

  Foto van 'Anne Kersten'

  GISTEREN

  Wie had het gedacht, dat er nog een 'echte' winter aan zou komen. De afgelopen dagen zijn er minuscule laagjes sneeuw te zien en met de aanhoudende vorst worden ook de eerste schaatsen weer van zolder gehaald. Reden voor schaatsfanatici om te speculeren over de eerste schaatstochten op natuurijs.

  Optimistisch

  Volgens de schaatsbond KSNB zijn lokale ijsmeesters optimistisch. Ze achten de kans groot dat binnenkort de eerste schaatsmarathon kan worden gereden. Op natuurijs welteverstaan. De Ijsmeesters in Haaksbergen en Noordlaren hebben hoop. Op die plekken worden maandagochtend de eerste ijsmetingen uitgevoerd. Indien nodig brengt de KSNB-inspecteur ook een bezoekje aan Nieuw-Buinen om daar de ijsdikte te meten.


  Tientallen migranten overleden tijdens oversteek

  Tientallen migranten overleden tijdens oversteek

  Het schip van Sea Watch / AFP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Afgelopen weekend zijn tientallen migranten omgekomen bij de oversteek op de Middellandse Zee. Ze probeerden Europa te bereiken. Zeker 170 mensen zijn tijdens de oversteek verdronken, tientallen anderen raakten op zee in de problemen.

  Gered

  Meer dan vijftig migranten zijn om het leven gekomen toen hun boot kapseisde tussen Marokko en Spanje. Eén migrant werd door een vissersboot opgepikt, meldt vluchtelingenorganisatie UNHCR. De man dobberde toen al een dag op zee, hij wordt in Marokko verzorgd.


  Dodental explosie Mexico loopt op

  Dodental explosie Mexico loopt op

  Metershoge vlammen na de explosie / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het dodental bij een explosie in een pijpleiding in Mexico loopt nog altijd op. Inmiddels zijn er al 79 mensen overleden. Volgens de Mexicaanse minister van Gezondheid liggen er nog 66 mensen in ziekenhuizen.

  Metershoge vlammen

  Een leiding met brandstof zou zijn gescheurd. Toen mensen probeerde containers met brandstof te vullen bij het lek, explodeerde de leiding. Op de Mexicaanse televisie was te zien dat vlammen meters hoog de lucht in schoten. Veel mensen liepen door de explosie brandwonden op.


  Tips om je sportvoornemen vol te houden

  Tips om je sportvoornemen vol te houden

  Foto's: Colourbox

  In samenwerking met Global Savings Group

  18 JAN 2019

  Goede voornemens hebben (of hadden?) we, zo blijkt uit verschillende onderzoeken, in alle soorten en maten. Zo werd rond de jaarwisseling bijvoorbeeld duidelijk dat vier op de vijf Nederlanders 2019 wil benutten om wat meer tijd in de natuur door te brengen. Een kwart van je landgenoten en wie weet ook jijzelf wel, heeft gezonder eten bovenaan het goede voornemens-lijstje staan. ‘Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden’, is ook zo’n veelgehoorde.

  Meer sporten

  Maar het belangrijkste in het nieuwe jaar is voor veel mensen toch ‘meer sporten’. We zijn al halverwege de maand, dus zaken als ‘de sportschool even een dagje overslaan’ of je voornemen alweer laten varen, wordt voor velen – helaas, zo vinden zij vast ook zelf – bijna werkelijkheid.


  Paus Franciscus lanceert zijn eigen app

  Naast de app heeft paus Franciscus ook al een tijdje een account op Twitter en Instagram. Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Paus Franciscus heeft zijn eigen app. Dat meldt het Vaticaan zondag. De applicatie Click To Pray moet mensen met elkaar verbinden en gebruikers kunnen ook gebeden met elkaar uitwisselen.

  Gebeden delen

  De app is beschikbaar in zes verschillende talen. De app heeft drie secties: bid met de paus(voor de maandelijkse gebeden van de paus), bid elke dag (met een gebedsritme van drie dagelijkse momenten) en bid met het netwerk (ruimte waar gebruikers hun gebeden kunnen delen).


  Bloedmaan op blauwe maandag perfect te zien

  Maandagochtend om 3:30 uur begint de maan door de schaduw van de aarde te bewegen. Foto: ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Komende nacht is het uitstekend weer om naar de maansverduistering te kijken. Het is helder en daardoor is de bloedmaan op blauwe maandag perfect zichtbaar. Ga je vannacht naar buiten? Trek warme kleding aan want het kan zo'n -6 tot -9 graden worden.

  Waar komt de rode kleur vandaan?

  Bij een maansverduistering staat de aarde tussen de zon en de maan. De schaduw van de aarde valt op de maan, waardoor deze niet meer te zien is. Een volledige maansverduistering wordt ook wel bloedmaan genoemd vanwege de rode kleur die de maan krijgt. Die rode kleur wordt veroorzaakt doordat rood zonlicht door de aardatmosfeer wordt afgebogen. Met andere kleuren licht gebeurt dit niet. Het rode licht valt op de maan en weerkaatst terug naar de aarde. Daardoor lijkt de maan rood.


  Foto peuter Julen (2) bewijs dat hij in put viel

  Met man en macht wordt er naar de 2-jarige peuter gezocht. Foto: ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Een week geleden zou het Spaanse jongetje Julen in een 110 meter diepe put in Spanje zijn gevallen. Er werd een grote bevrijdingsactie op touw gezet, maar toch vroeg de politie zich even af of het jongetje wel écht was gevallen.

  Foto: ANP

  Twijfel aan val


  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  11 DEC 2018

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  Politie zoekt gevluchte gewonde na ongeluk.

  Politie zoekt gevluchte gewonde na ongeluk

  Politie zoekt gevluchte gewonde na ongeluk. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  In het Zuid-Hollandse Voorburg is de politie op zoek naar een man die mogelijk zwaargewond is geraakt bij een ongeluk. De man, vermoedelijk een 21-jarige Hagenaar, liep na het ongeluk weg en sindsdien wordt hij vermist. De politie zegt zondag zich ernstig zorgen te maken om de gewonde.

  Het ongeluk gebeurde rond 19.00 uur op de Parkweg. Een auto met drie inzittenden klapte op een informatiebord en een boom. Het ongeval vond vermoedelijk plaats doordat de auto na een inhaalmanoeuvre een stoeprand raakte. Twee gewonden zijn met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Een van hen heeft meerdere botbreuken opgelopen.

  Onderdelen vlogen in het rond


  Het dashboard van een auto.

  Spotify nog dit jaar in iedere auto te beluisteren

  Het dashboard van een auto. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Spotify zal dit jaar een accessoire uitbrengen waarmee iedereen in zijn auto muziek kan luisteren via de populaire muziekdienst.

  Het bedrijf is bezig met het ontwikkelen van een mediaspeler, speciaal voor auto’s. Dit hebben bronnen laten weten aan de Financial Times. Eerder al was het bestaan van het apparaatje uitgelekt. Op dit moment is het voor Spotify al mogelijk deel uit te maken van het infotainmentsysteem van de auto, maar het gaat dan voornamelijk om nieuwe en duurdere auto’s met een internetverbinding. Het apparaat welke nu in ontwikkeling is zal ook in oudere auto’s geplaatst kunnen worden.

  Koppelen aan jaarabonnement


  Theresa May onderweg naar het parlement.

  May voert crisisoverleg over brexit

  Theresa May onderweg naar het parlement. / EPA

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Zondagmiddag zal de Britse premier Theresa May in conclaaf gaan met haar kabinet over de impasse in haar brexitbeleid. Zo meldt Sky News. Maandag zou May het parlement een alternatief moeten voorleggen voor haar overeenkomst met Brussel over het vertrek uit de EU op 29 maart. Afgelopen dinsdag stemde het Lagerhuis haar overeenkomst met een vrijwel ongekend grote meerderheid weg.

  Een 'no-dealbrexit'

  May overleefde vervolgens ternauwernood een vertrouwensstemming. Ze is daarna partijleiders van de oppositie gaan polsen, met uitzondering van de belangrijkste, Labour-leider Jeremy Corbyn. Corbyn wil niet in gesprek met de premier, zo lang die niet eerst garandeert dat er geen 'no-dealbrexit' komt.


  Een schaatser kijkt bij de Ryptsjerksterpolder of het ijs sterk genoeg is.

  Er kan weer geschaatst worden op natuurijs

  Een schaatser kijkt bij de Ryptsjerksterpolder of het ijs sterk genoeg is. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Goed nieuws voor alle schaatsliefhebbers! Na de vorst in de nacht van zaterdag op zondag hebben verschillende ijsbanen in het land zondag de deuren kunnen openen. Onder meer in het Utrechtse Doorn, het Zuid-Hollandse De Lier en het Groningse Noordlaren kunnen schaatsliefhebbers hun hart ophalen.

  Eerste marathon

  Bij de Doornsche IJsclub zijn schaatsers zondag sinds 8.00 uur welkom op het natuurijs in Doorn. De eerste schaatser daar was de burgemeester. Volgens de ijsclub waren er een uur na opening al behoorlijk wat liefhebbers.


  Humberto Tan.

  Humberto Tan keert terug als presentator

  Humberto Tan. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Humberto Tan keert zondag terug aan de talkshowtafel. Een half jaar geleden nam hij afscheid als presentator van RTL Late Night. Zijn comeback maakt hij als presentator van het nieuwe voetbalprogramma VTBL op RTL 7.

  VTBL moet de opvolger worden van het naar Talpa vertrokken programma Voetbal Inside, dat tegenwoordig door het leven gaat als Veronica Inside. En dat is niet de enige concurrent: zo'n beetje elke zendergroep heeft tegenwoordig zijn eigen voetbalshow. Zo heeft NPO 1 Studio Voetbal met Tom Egbers, Ziggo Sport heeft Rondo met Jack van Gelder en FOX Sports De Tafel van Kees met Kees Jansma.

  Handicap


  Vrouw haalt stoeptegel weg, krijgt 1000 euro boete

  Foto ter illustratie. / Colourbox

  Foto van 'Daisy Heyer'

  19 JAN 2019

  Een spontane actie kan je nog heel wat geld kosten. Dat blijkt wel uit het verhaal van Lizzie van Dam uit Den Haag. Ze haalde een halve stoeptegel uit de grond in de Bomenbuurt in de stad, om daar een plant meer ruimte te geven om te groeien. Uiteindelijk leverde dat haar meerdere boetes op met een totaalbedrag tot wel duizend euro. Dat bevestigde de gemeente aan De Telegraaf.

  De zaak loopt al sinds juni 2017. Toen zag Van Dam naar eigen zeggen ,,een sprietje omhoogschieten tegen het elektriciteitshuisje", naast haar appartementencomplex. Ze verwijderde een halve stoeptegel, om het stuk groen meer ruimte te geven om te kunnen groeien. Een buurtbewoner zag dat en klaagde bij de gemeente.

  Scootergeklaag


  Omslagpunt Brexit-stemming: VK nu tegen verlaten EU

  ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  19 JAN 2019

  In Groot-Brittannië is het omslagpunt bereikt, waardoor meer stemgerechtigden tegen dan voor een brexit zijn. Dat meldt de Britse krant The Independent zaterdag op basis van een onderzoek van YouGov.

  Samenstelling bevolking

  Dit omslagpunt is volgens het onderzoek niet eens zozeer bereikt doordat er nu anders over een brexit wordt gedacht, maar op basis van de samenstelling van de bevolking. Zelfs als iedereen die in juni 2016 zijn stem bij het referendum heeft uitgebracht hetzelfde zou stemmen, dan is de stemming in het Verenigd Koninkrijk van pro-brexit omgeslagen in anti-brexit.


  Nederlands misbruikslachtoffer klaagt paus aan

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  19 JAN 2019

  Niemand is roomser dan de paus. Nou niet als het aan Theo Bruyns ligt. De 74-jarige Nederlander heeft de paus aangeklaagd, omdat hij vroeger als 13-jarig jongetje seksueel misbruikt werd in het seminarie van Helmond.

  Niet alleen de paus heeft het te verduren. Ook de Nederlandse bisschoppen en de kerk zijn beschuldigd door Bruyns. Zijn doel van deze grote aanklacht is duidelijk.

  Criminele organisatie


  Douaniers Rotterdamse haven verdacht van corruptie

  ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  19 JAN 2019

  Rijksrecherche en FIOD doen onderzoek naar drie douaniers in het Rotterdamse havengebied wegens onder meer witwassen. Zij kwamen in beeld door opvallende contante opnamen en stortingen op de bankrekeningen van verdachten. Die geldstromen stonden niet in verhouding tot hun legale inkomsten, meldt het Openbaar Ministerie zaterdag.

  155.000 euro cash

  De douaniers van 31, 34 en 37 jaar zijn afkomstig uit Schiedam, Den Haag en Rotterdam. Ze zijn niet opgepakt, maar invallen bij de verdachten thuis en in een bedrijfspand leverden 155.000 euro aan contant geld, sieraden en dure horloges op. Verder werden twee kluizen doorzocht. Op het geld, rekeningen en goederen is beslag gelegd. Mobiele telefoons zijn eveneens in beslag genomen.


  Verduurzamen vaak lastig door besluitvorming VvE

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  19 JAN 2019

  Je woning verduurzamen. Het klinkt makkelijk, maar in de praktijk valt dat nog wel eens vies tegen. Vereniging van Eigenaren zitten bij dergelijke besluitvorming namelijk meer dan eens in de weg.

  (Grote) meerderheid

  Dit omdat er voor dit soort besluiten een (grote) meerderheid van de vereniging aanwezig moet zijn en dan ook nog eens een (grote) meerderheid voor zo'n plan moet stemmen. In de praktijk blijkt dat vaak vies tegen te vallen.