Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 5 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Toegevoegde vitamines zijn eigenlijk ongezond

Meer dan driekwart van de producten in de supermarkt met een ‘rijk aan vitamines’-claim is ongezond. Deze gezondheidsclaim belandt massaal op etenswaren die veel suiker, vet of zout bevatten en draagt daardoor bij aan de obesitasepidemie.

Dit stelt Foodwatch na onderzoek in Nederland en Duitsland. Van de 430 onderzochte producten met een vitamineclaim in Nederland voldoen 325 producten (76 procent) niet aan de criteria voor een evenwichtige voeding van de Wereldgezondheidsorganisatie. In Duitsland is dit zelfs 89 procent. „Ontbijtgranen, frisdrank, ijsjes en energiedrankjes vol suiker zijn gewoon ongezond”, zegt Foodwatch. „En toch schreeuwen de ’gezonde’ vitamineclaims op junkfood je tegemoet.”

Misleid

De Europese regelgeving maakt dit mogelijk. „Door vitamines in hun ongezonde producten te stoppen, mag de voedselindustrie ‘rijk aan vitamines’ op de verpakking zetten”, zegt Foodwatch. Vitamineclaims doen hierdoor het tegenovergestelde dan waarvoor ze bedoeld zijn. „Ze horen een gezonde keuze makkelijker te maken, maar in plaats daarvan verleiden ze consumenten om voor junkfood te kiezen. Ze worden op het verkeerde been gezet.”

Bijvoorbeeld in de categorie dranken voldoet bijna geen enkel product aan de criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie. Van ‘versgeperst’ vruchtensap met toegevoegde vitamine C tot de Karvan Cevitam met 5 vitaminen en Wicky-drankjes met vitamine C voor de kinderen.

Plan op de plank

Al in 2009 lanceerde de Europese Commissie een plan om vitamine-, mineralen- en gezondheidsclaims alleen op producten te vermelden die voldoen aan bepaalde gezondheidseisen, zoals een maximumhoeveelheid suiker. Hier is tot op heden echter niets mee gedaan.

Dit komt volgens Foodwatch door een lobby van de Voedselindustrie die wel zijn vruchten lijkt af te werpen. Half april stemt het Europees Parlement namelijk over een voorstel om de gezondheidseisen definitief te schrappen. „Als dat gebeurt, blijft er dus niets over van het oorspronkelijke plan om ieders gezondheid te beschermen. Door deze vitamineclaims maken mensen onbewust een ongezonde keuze.”

E-mailactie

De voedselwaakhond is een e-mailactie gestart richting de leden van het Europees Parlement. „We willen dat gezondheidsclaims alleen nog bij gezonde producten op de verpakking worden gezet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.