Tientallen buschauffeurs staken om veiligheid

5 april 2016 om 10:13 door Anne-Fleur Pel
Tientallen buschauffeurs staken om veiligheid
Foto: ANP

Meer dan veertig buschauffeurs in Almere hebben dinsdagochtend gestaakt om de veiligheid in de bussen te verbeteren. In Apeldoorn vond tegelijkertijd een wilde staking plaats. Aanleiding was een gewapende overval een dag eerder.

De chauffeurs zijn de overvallen en bedreigingen zat. De bestuurders van Connexxion in Almere willen dat de gemeente de veiligheidsvoorwaarden in het toekomstige contract met de busvervoerder aanscherpt. Belangrijkste eis is geen contant geld meer aan boord.

 

Tot half tien reden er geen bussen in Almere en geen streekbussen naar Amsterdam, Hilversum en Utrecht. De staking is volgens vakbondsbestuurder Jan Heilig van FNV Streekvervoer goed verlopen ,,Het hele management is er ook”, zegt Heilig. „De sfeer is goed. We wisten dat er bereidheid was om te staken en dat blijkt uit de opkomst.”

Gedupeerd

Heilig heeft deze ochtend nog niets van de verantwoordelijk wethouder gehoord. Mocht hier geen verandering in komen dan wil hij volgende week woensdag of donderdag weer actie voeren. Connexxion had maandag in een kort geding nog geprobeerd om de staking in de ochtendspits te verbieden, maar de rechter gaf FNV Streekvervoer gelijk. De vervoerder is van mening dat de reizigers te veel gedupeerd worden.

 

Ook in Apeldoorn werd het werk dinsdagochtend enige tijd stilgelegd. Dit betrof een wilde staking na een overval op een Syntus-bus maandagavond. Twee gewapende verdachten bedreigden de bestuurder en eisten de geldcassette op. Ook deze chauffeurs eisen extra veiligheidsmaatregelen. Zij dreigen dinsdagmiddag opnieuw te staken als er geen toezeggingen komen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!