Meer boetes voor hard rijden, verkeershufter vrijuit

16 april 2016 om 16:54 door Wouter van Loon
Meer boetes voor hard rijden, verkeershufter vrijuit
Foto: ANP

Grove verkeersovertreders gaan steeds vaker vrijuit, terwijl mensen die te hard rijden door flitspalen en trajectcontroles juist vaker een prent krijgen. Dat meldt RTL Nieuws op basis van gegevens van de politie.

Het afgelopen jaar daalde het uitgeschreven boetes voor zware verkeersovertredingen met liefst 42 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het is heel onwaarschijnlijk dat het aantal zware overtredingen ook zo hard is gedaald. Experts stellen dat de politie andere prioriteiten heeft, en dat verkeershufters dus vaker vrijuit gaan.

Vaker de flitspaal

Snelheidsovertredingen worden juist vaker beboet. Dat komt omdat er meer flitspalen langs de weg staan en er meer trajectcontroles zijn. De overtredingen die agenten handmatig moeten constateren zijn dus minder vaak beboet. En dat zijn vaak de gevaarlijkste overtredingen, zoals bumperkleven, of bellen achter het stuur.

In 2010 werd nog 10,3 procent van de verkeersboetes door agenten gegeven. Dat percentage was in 2014 gedaald naar 5,9 - en in 2015 was dat weer gehalveerd naar 3 procent.

Andere prioriteiten

,,Als duidelijk wordt dat de pakkans voor verkeerszondaars kleiner wordt, zullen mensen eerder de gok wagen", aldus hoogleraar transportbeleid Bert van Wee tegenover RTL. ,,En dat is zeer ongunstig voor de verkeersveiligheid."

De politie stelt dat de prioriteiten het afgelopen jaar zijn verlegd. Ook de keuzes van de burgemeesters speelt daarin mee, omdat zij bepalen hoeveel aandacht besteed aan verkeersovertredingen. ,,Als verkeer binnen een regio niet wordt benoemd als een prioriteit, zal de burgemeester hier dus ook niet veel politiecapaciteit op inzetten. Met mogelijk gevolg dat ook het aantal boetes dat wordt uitgeschreven daalt."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!