In het nieuws

Foto: Lex van Lieshout / ANP XTRA

‘Loonstrookje ingewikkelder dan drie-sterren-sudoku’

Foto: Lex van Lieshout / ANP XTRA

Foto van 'Jennifer Schoorlemmer'

13 APR 2016

Uit grootschalig loonstrookjesonderzoek blijkt dat veel mensen geen flauw idee hebben hoe hun loonstrookje in elkaar zit. Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen, vindt het maandelijkse afschrift zelfs ‘ingewikkelder dan een drie-sterren-sudoku’. Loonspecialist Marianne Keurhorst legt aan Metro uit wat de loonstrook nu zo moeilijk maakt.

Dit maakt het loonstrookje ingewikkeld

Veruit het moeilijkste van het loonstrookje zijn de termen die erop staan. Het is per werkgever weer verschillend hoe iets genoemd kan worden. „Het zal je verbazen hoe sommige dingen genoemd worden terwijl dat niet de juiste bewoording is”, zegt Keurhorst. Ook hanteren werkgevers soms interne termen.

Dit maakt het extra lastig

Per werkgever verschilt het hoe toeslagen op een loonstrookje vermeld worden. De ene werkgever zet alles simpelweg onder ‘loon’. De ander splitst het uit (overwerktoeslag, toeslag voor een nachtdienst etc.). „Als een werkgever alles onder ‘loon’ schaart, wordt het lastig om na te rekenen of je wel echt de toeslagen krijgt waar je recht op hebt”, legt Keurhorst uit.

Dit moet er veranderen

De werkgever kan een hoop verwarring voorkomen door uitleg te geven. „Dat kan door op de achterkant van het loonstrookje de begrippen toe te lichten. Of door een verhelderende uitleg mee te sturen als er iets verandert in de premies.” Volgens Keurhorst zijn er maar weinig bedrijven die dit doen.

Dit kan je nu doen

Om te beginnen raadt Keurhorst aan al je loonstrookjes te bewaren. Als er dan eens iets niet klopt, kan je daarop terugvallen. Ook zegt ze: „Denk niet: het zal wel goed zijn. Werp elke maand een vluchtige blik op je loonstrookje”. Als je er dan toch niet uitkomt, kan je bij de werkgever aankloppen. Die moet uitleg kunnen geven over je loonstrook.

5x begrippen uitgelegd

1 SVW
Sociale verzekeringswet. Loon waarover de premies worden berekend voor de sociale verzekeringen.

2 PF of OP
Pensioenfonds of Ouderdomspensioen. Hier staat hoeveel pensioenpremie je betaalt.

3 Whk
Werkkostenregeling. Dat kan het jaarlijkse kerstpakket zijn of een bijdrage voor een vakbond. Een werkgever kan hier zelf invulling aan geven.

4 Loon LH
Loonheffing. Dit bedrag wordt ingehouden en overgedragen aan de belastingdienst.

5 ZVW
Zorgverzekeringswet. Iedereen in Nederland betaalt een inkomensafhankelijke bijdrage voor de ziektekosten in Nederland.

BEKIJK OOK


  Londense politie gaat klimaatactivisten harder aanpakken

  De activisten van Extinction Rebellion in Londen. / ANP

  Foto van 'Metro'

  47 MIN

  De Britse politie gaat harder optreden tegen klimaatactivisten van de actiegroep Extinction Rebellion (ER) in Londen na een week van confrontaties tussen betogers en de politieagenten.

  Activisten die de straat op gaan kunnen worden opgepakt. „Elke bijeenkomst die in verband staat met de opstand van Extinction Rebellion in Londen moet worden gestaakt", is te lezen in de verklaring van de politie.

  Meer dan 1400 mensen


  Man vindt levend begraven baby bij begrafenis eigen kind

  Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

  Foto van 'Elselotte Smink'

  1 UUR

  In Noord-India heeft een vader een afgrijselijke vondst gedaan. Op de uitvaart van zijn doodgeboren dochter ontdekte hij op dezelfde plek een bloempot, waarin een baby zat. Wonderbaarlijk: het kindje leefde nog. 

  De Indiase politie noemt de vondst ‘onmenselijk’ en spreekt over een poging tot kindermoord. In het land zijn in de afgelopen jaren veel kinderen vermoord, vooral jonge meisjes.

  Leven gered


  Terugkeer van IS-kinderen is 'bespreekbaar' voor VVD

  Turkije is Syrië binnengevallen. Afbeelding ter illustratie. / ANP

  Foto van 'Metro'

  2 UUR

  Voor de VVD is het bespreekbaar om kinderen van IS-strijders terug te halen uit Syrië als hun ouders niet meekomen. Dat zei het VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz maandagavond in Pauw.

  „Als het heel kleine kinderen zijn dan kunnen we het daar over hebben omdat zij er ook niks aan kunnen doen", zei Yesilgöz. Het gaat dan volgens haar om kinderen tot een „jaar of vijf, zes".

  Volgens het Kamerlid hebben ouders van IS-kinderen op dit moment nog het recht om met hun kinderen naar Nederland te komen. Maar „als die ouders geen recht hebben om terug te keren" is het repatriëren van jonge kinderen bespreekbaar, zei ze.


  Wie zijn onze mensen in Europa? (1): Kim van Sparrentak van GroenLinks

  Wie zijn onze mensen in Europa? (1): Kim van Sparrentak van GroenLinks

  Foto's: Benoît Bourgeois / European Union 2019

  In samenwerking met het Europees Parlement

  2 UUR

  In een vierdelige reeks worden nieuwe en onlangs begonnen Nederlandse leden en gezichten van het Europees Parlement voorgesteld. Wie zijn zij en wat drijft hen? Deel 1: Kim van Sparrentak van GroenLinks.

  Opeens zit ze in de EU-vergaderbanken in Brussel en Straatsburg. De Zeeuwse Kim van Sparrentak, 29 nog maar en daarmee de jongste Nederlander. Zevende stond ze dit voorjaar op de GroenLinks-lijst voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Kansloos zou je zeggen, maar door een grote berg voorkeursstemmen mocht zij haar koffers pakken om een van de drie partijzetels te ‘bemannen’. „En dat bevalt goed! Maar ik had het natuurlijk nooit verwacht. Ik had een baan waarbij het ging om eerlijke energietransitie en dacht dat nog wel even te blijven doen. Nu werk ik aan dezelfde waarden, maar op een heel ander niveau. In de plenaire zaal denk ik nog wel ‘wow’… En wat mooi dat ik dit mag doen.”

  Wie zijn onze mensen in Europa? (1): Kim van Sparrentak van GroenLinks

  'Meeste Nederlanders ervaren hogere vaste-lastendruk'

  Het leven wordt steeds duurder / ANP

  Foto van 'Metro'

  3 UUR

  Nederlanders besteden gemiddeld de helft van hun bruto inkomen aan vaste lasten. Zo'n 94 procent ervaart een hoge vaste-lastendruk, blijkt uit onderzoek.

  Het kost veel Nederlanders in 2019 meer moeite om de vaste lasten te betalen dan vorig jaar. De grote meerderheid (83%) geeft aan dat dit komt door toegenomen vaste lasten. In januari van dit jaar werd al een toename van de vaste lasten van 10 procent voorspeld.

  Voor slechts 13 procent is een lager inkomen de oorzaak. De Nederlander besteedt gemiddeld de helft van zijn inkomen aan vaste lasten. Dit blijkt uit onderzoek door veldwerkorganisatie Panel Inzicht onder duizend mensen, in opdracht van online consumentenadviseur Pricewise.


  Van vrouw kun je wisselen en van huis ook, maar van club niet

  De logo’s van de voormalige profclubs, zoals de turfkruier van Veendam.

  Foto van 'Iris Hermans'

  VANDAAG, 05:55

  Betaald voetbal bestaat 65 jaar. Geen feestje voor de profclubs voor wie het doek viel. Behalve dinsdagavond dan, op De Avond van de Verdwenen Profclubs.

  Van vrouw kun je wisselen, van huis ook, maar van club wissel je niet. Het credo van de diehard voetbalsupporter die eerder geld opzijzet voor de seizoenskaart dan de ziektekostenverzekering en om de week in het stadion zit, bij voorspoed en ziekte, bij weer en onweer. Wanneer je dan afscheid moet nemen van jouw cluppie, doet dat pijn. Een understatement. Vanavond lanceert sportjournalist Martijn Schwillens zijn 'Verdwenen Profclubs' (Staantribune Media), over de zeven voetbalclubs die failliet gingen en een groot gat sloegen in menig voetbalhart, van SC Veendam tot VC Vlissingen/VCV Zeeland. ,,De pijn slijt na verloop van tijd, maar wrang blijft het wel.”

  Vincken als Van Dale Woord?


  'Niet-gevaccineerde kinderen mogen worden geweigerd door opvang'

  Foto van 'Ingelise de Vries'

  GISTEREN

  Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een initiatiefwetsvoorstel van D66'er Rens Raemakers dat kinderopvangcentra het recht geeft om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren.

  Het voorstel krijgt in elk geval steun van VVD, CDA, PvdA en GroenLinks. De partijen bevestigen berichtgeving van RTL Nieuws. Op dit moment is het volgens Ramakers nog onduidelijk of de kinderopvang deze kinderen mag weigeren.

  Norm stellen


  'Tulpenbollen Bloemenmarkt bloeien bijna niet'

  Foto van 'Ingelise de Vries'

  GISTEREN

  Kopers van tulpenbollen op de Bloemenmarkt in Amsterdam en de zogenoemde Bloembollenboulevard langs de N208 in Lisse worden structureel misleid. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente Amsterdam en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB).

  Van de voor het onderzoek gekochte tulpenbollen bleek dat slechts 1 procent (Amsterdam) en 2 procent (Lisse) tot bloei komt. Bovendien bleek dat in Amsterdam geen tulp overeenkomt met de foto op de verpakking.

  De gemeente Amsterdam, de KAVB en de gemeente Lisse hebben maandag een brief gestuurd naar de Autoriteit Consument en Markt (ACM) met het verzoek de misstanden te onderzoeken en aan te pakken. De gemeente Lisse staat achter de melding.


  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  1 UUR

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  Vliegvelden Madrid en Barcelona geblokkeerd door betogers

  Seperatisten belaagden het vliegveld van Barcelona / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Veel betogers zijn naar het vliegveld van Barcelona gegaan om daar te demonstreren tegen het vonnis van het Spaanse hooggerechtshof tegen twaalf voormalige leiders van de separatistische regering in de regio. Ze kregen celstraffen tot 13 jaar door hun rol in de organisatie van een illegaal en chaotisch referendum in Catalonië in oktober 2017.

  De politie heeft betogers uit een luchthavengebouw van het vliegveld Barcelona-El Prat verdreven, maar buiten is een groeiend aantal demonstranten aanwezig. Om meer betogers te weren, zijn er door agenten wegen afgezet en is het openbaar vervoer naar de luchthaven enige tijd stilgelegd.

  Het is een chaos geworden door vele te voet toegestroomde betogers, zeggen waarnemers. De politie voert charges uit in een poging het vliegveld weer toegankelijk te maken.Tientallen vluchten werden gecanceld omdat de piloten niet op tijd hun vliegtuigen konden bereiken.


  Te weinig plek voor fietsen in de trein

  Te weinig plek voor fietsen in de trein

  De NS wordt opgeroepen om snel maatregelen te nemen. /Unsplash

  Foto van 'Ista van Galen'

  GISTEREN

  Er zijn te weinig plekken voor fietsen om de groei van het aantal ov-reizigers met een fiets bij te houden. De NS wordt opgeroepen om snel maatregelen te nemen.

  Wil je met de fiets in de trein? Dan mag dit alleen buiten de spits op de speciaal daarvoor bestemde plekken in de trein. Is er geen ruimte, dan kan je fiets dus niet mee in desbetreffende trein. En dat is voor heel veel reizigers vaak het geval. Er zijn namelijk veel te weinig plekken voor fietsen in de trein, waardoor veel reizigers tot hun frustratie moeten achterblijven op het perron.

  Het begon allemaal met een open brief die werd gestuurd naar de NS. Nico Salm uit Amsterdam vroeg de NS in deze brief om meer capaciteit te maken voor fietsen in de trein. De Fietsersbond en reizigersvereniging Rover zetten zich achter deze klacht. Dat vertelt Martijn van Es van de Fietsersbond. Hij heeft in de bijna tien jaar dat hij bij de bond werkt, nog nooit zo veel klachten voorbij zien komen als afgelopen zomer.


  Amsterdam Centraal is jarig: 'Hier komt oud en nieuw samen'
  Likeability of5

  Het is feest: station Amsterdam Centraal bestaat 130 jaar

  Amsterdam Centraal is jarig: 'Hier komt oud en nieuw samen' / ANP

  Foto van 'Anne Kersten en Ista van Galen'

  GISTEREN

  Het is dinsdag precies 130 jaar geleden dat station Amsterdam Centraal haar deuren opende. Een blik op het ontwerp van het bijzondere gebouw.

  Met ruim de 190.000 reizigers die zich per dag over de 11 perronsporen haasten is Amsterdam Centraal het op één na drukste station van Nederland. Utrecht Centraal staat op nummer één. „Het is mooi monumentaal station, met alle gemakken van nu”, zegt Carola Belderbos. De woordvoerder van NS kan niets anders dan lovend zijn over de plek waar ze zelf al dertig jaar werkt. „Amsterdam Centraal is een goed voorbeeld van hoe een heel oud monument mee ontwikkelt naar de moderne tijd.”

  Onze hoofdstad is dé plek waar het treinverkeer in Nederland begon, namelijk al in 1839 met de eerste trein tussen Haarlem en Amsterdam. Pas vijftig jaar later stond er ook een station. “Eerst stonden er oude houten gebouwen aan de rand van de stad, ter hoogte van de Westergasfabriek”, vertelt Belderbos. Het Centraal Station van Amsterdam is één van de oudste van Nederland.


  like
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Aantal provincies komt boeren tegemoet

  Boeren bij een protest in Drenthe / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een aantal provincies heeft het stikstofbeleid nog voor de invoering ervan weer losgelaten onder druk van demonstrerende boeren maandag. In Drenthe en Overijssel ging het provinciebestuur in op de eisen van de demonstrerende boeren.

  De provincie Gelderland gaat samen met de boeren nieuwe stikstofregels opstellen. Het protest in Groningen liep korte tijd uit de hand. Vrijdag ging Friesland al overstag: ook daar werd onder druk van de actievoerders als eerste besloten een streep te zetten door de stikstofregels.

  Nieuwe regels


  Verdachte van moord op advocaat Wiersum langer vast

  De plaats delict / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum blijft vastzitten. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft maandag zijn voorarrest met negentig dagen verlengd, meldde een woordvoerder.

  De verdachte werd dinsdag 1 oktober opgepakt. Politie en het Openbaar Ministerie hebben nog geen details bekendgemaakt.

  Geen details


  Boeren dringen provinciehuis Groningen binnen, ME paraat

  Boeren bestormden het provinciehuis in Groningen / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Boze boeren zijn in Groningen het provinciehuis binnengedrongen. Ze hebben de deur van het provinciehuis met een tractor eruit geduwd en zijn het gebouw binnengegaan. In het provinciegebouw is gevochten.

  De boeren hadden zich in groten getale voor het provinciehuis in Groningen verzameld en waren in afwachting van overleg tussen het provinciebestuur en een afvaardiging. Omstreeks half vijf 's middags waren de boeren het zat en drongen ze het gebouw binnen. Inmiddels verlaat een deel van de boeren de stad.

  Een deel van de tractors rijdt inderdaad weg vanuit de binnenstad. Op de Grote Markt en voor het Provinciehuis staan nog wel tientallen tractors.


  ‘De vraag is niet of IS zich herpakt, maar in welke mate’

  ‘De vraag is niet of IS zich herpakt, maar hoe’

  Nadat Turkije het noordoosten van Syrië binnenviel, hebben bijna 800 IS-aanhangers kunnen ontsnappen. Is de kans dat IS zich herpakt vergroot? /ANP

  Foto van 'Roos Ravensbergen'

  GISTEREN

  Nadat Turkije het noordoosten van Syrië binnenviel, hebben bijna 800 IS-aanhangers kunnen ontsnappen. Is de kans dat IS zich herpakt vergroot?

  Volgens de Koerdische autoriteiten zijn 785 buitenlanders en familieleden die zich bij de terreurbeweging hadden aangesloten, ontsnapt. Autoriteiten zeggen dat het kamp in Ain Issa werd aangevallen door „huurlingen”. De aanhangers van IS die werden vastgehouden, vielen de bewakers daarna aan en vluchtten. Tot zover bekend zijn er geen Nederlandse IS’ers ontsnapt.

  „De vraag is niet of IS zich herpakt, maar hoe”, vertelt Liesbeth van der Heide, terrorismedeskundige van Instituut Clingendael en de Universiteit Leiden. „Ze zullen zeker niet terugkomen in de vorm die ze in 2014 hadden, toen het kalifaat werd uitgeroepen. In de afgelopen jaren zijn veel strijders, inclusief leiders en commandanten gedood. Ook hebben ze de controle over gebieden verloren en zijn gebouwen gebombardeerd.”


  Conservatieve partij wint verkiezingen Polen

  PiS-partijleider Jaroslaw Kaczynski/ ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  In Polen heeft de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) de parlementsverkiezingen gewonnen. De partij kreeg bijna 44 procent van de stemmen, zo bleek toen bijna alle stemmen geteld waren.

  Premier Mateusz Morawiecki noemde het de grootste verkiezingsoverwinning sinds de val van het communisme in 1990. Zijn partij won vier jaar geleden ook en regeert het land van circa 40 miljoen inwoners sindsdien.

  Verhoudingen met EU stroef


  Britse koningin: Brexit op 31 oktober is prioriteit

  Britse koningin: Brexit op 31 oktober is prioriteit

  De Britse koningin Elizabeth II heeft maandag haar troonrede gehouden. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Britse koningin Elizabeth II heeft maandag haar troonrede gehouden. De 93-jarige vorstin deed de ambities van de regering voor de komende periode uit de doeken.

  De koningin reed in een koets vanuit Buckingham Palace naar het parlementsgebouw. Daar las ze vanaf haar troon een toespraak voor die is opgesteld door de regering. Elizabeth noemde het onder meer een prioriteit van de regering om te zorgen dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober de Europese Unie verlaat.

  In totaal zijn 26 voorstellen uiteengezet, waarvan er meerdere betrekking hadden op de brexit. Het is echter de vraag of premier Boris Johnson zijn plannen kan uitvoeren. Hij heeft geen meerderheid in het parlement, waar hij sinds zijn aantreden in juli een reeks nederlagen leed. Ook wordt rekening gehouden met vervroegde verkiezingen.


  EU-landen stoppen met leveren wapens aan Turkije
  Likeability of5

  EU-landen stoppen met leveren wapens aan Turkije

  De 28 EU-landen leveren voorlopig geen wapens meer aan Turkije die in Syrië kunnen worden ingezet. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De 28 EU-landen leveren voorlopig geen wapens meer aan Turkije die in Syrië kunnen worden ingezet. Daarover hebben de ministers van Buitenlandse Zaken een akkoord bereikt in Luxemburg, melden diplomaten. De 28 lidstaten spreken bovendien hun veroordeling uit over de Turkse militaire operatie Noord-Syrië.

  Een aantal EU-landen, waaronder Nederland, Duitsland en Frankrijk, hadden hun wapenleveranties al opgeschort zolang Ankara zijn offensief niet stopzet. De landen roepen Turkije opnieuw op dat „onmiddellijk" te doen. De inval vormt een ernstige ondermijning van de regionale stabiliteit en veiligheid, staat in een goedgekeurde conceptverklaring.

  Steeds meer burgers zijn het slachtoffer en moeten hun huis verlaten en de operatie hindert humanitaire hulpverlening, aldus de EU. Bovendien is succes bij vredesbesprekingen „veel moeilijker" geworden en is de winst die op terreurgroep IS is geboekt ondermijnd.


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar