In het nieuws

Foto: Lex van Lieshout / ANP XTRA

‘Loonstrookje ingewikkelder dan drie-sterren-sudoku’

Foto: Lex van Lieshout / ANP XTRA

Foto van 'Jennifer Schoorlemmer'

13 APR 2016

Uit grootschalig loonstrookjesonderzoek blijkt dat veel mensen geen flauw idee hebben hoe hun loonstrookje in elkaar zit. Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen, vindt het maandelijkse afschrift zelfs ‘ingewikkelder dan een drie-sterren-sudoku’. Loonspecialist Marianne Keurhorst legt aan Metro uit wat de loonstrook nu zo moeilijk maakt.

Dit maakt het loonstrookje ingewikkeld

Veruit het moeilijkste van het loonstrookje zijn de termen die erop staan. Het is per werkgever weer verschillend hoe iets genoemd kan worden. „Het zal je verbazen hoe sommige dingen genoemd worden terwijl dat niet de juiste bewoording is”, zegt Keurhorst. Ook hanteren werkgevers soms interne termen.

Dit maakt het extra lastig

Per werkgever verschilt het hoe toeslagen op een loonstrookje vermeld worden. De ene werkgever zet alles simpelweg onder ‘loon’. De ander splitst het uit (overwerktoeslag, toeslag voor een nachtdienst etc.). „Als een werkgever alles onder ‘loon’ schaart, wordt het lastig om na te rekenen of je wel echt de toeslagen krijgt waar je recht op hebt”, legt Keurhorst uit.

Dit moet er veranderen

De werkgever kan een hoop verwarring voorkomen door uitleg te geven. „Dat kan door op de achterkant van het loonstrookje de begrippen toe te lichten. Of door een verhelderende uitleg mee te sturen als er iets verandert in de premies.” Volgens Keurhorst zijn er maar weinig bedrijven die dit doen.

Dit kan je nu doen

Om te beginnen raadt Keurhorst aan al je loonstrookjes te bewaren. Als er dan eens iets niet klopt, kan je daarop terugvallen. Ook zegt ze: „Denk niet: het zal wel goed zijn. Werp elke maand een vluchtige blik op je loonstrookje”. Als je er dan toch niet uitkomt, kan je bij de werkgever aankloppen. Die moet uitleg kunnen geven over je loonstrook.

5x begrippen uitgelegd

1 SVW
Sociale verzekeringswet. Loon waarover de premies worden berekend voor de sociale verzekeringen.

2 PF of OP
Pensioenfonds of Ouderdomspensioen. Hier staat hoeveel pensioenpremie je betaalt.

3 Whk
Werkkostenregeling. Dat kan het jaarlijkse kerstpakket zijn of een bijdrage voor een vakbond. Een werkgever kan hier zelf invulling aan geven.

4 Loon LH
Loonheffing. Dit bedrag wordt ingehouden en overgedragen aan de belastingdienst.

5 ZVW
Zorgverzekeringswet. Iedereen in Nederland betaalt een inkomensafhankelijke bijdrage voor de ziektekosten in Nederland.

BEKIJK OOK


  Flink schrikken: kinderen vinden dode tijdens kamp

  Flink schrikken: kinderen vinden dode tijdens kamp

  De kinderen van groep 6, 7 en 8 waren in het bos toen ze het lichaam ontdekten. Foto ter illustratie. /Unsplash

  Foto van 'Metro en ANP'

  13 MIN

  Leerlingen van een basisschool uit Vlijmen hebben tijdens een schoolkamp in het bos in Son en Breugel een stoffelijk overschot gevonden. Directeur Dominique Habraken van de betrokken school, De Vlechter, bevestigt berichtgeving van het Brabants Dagblad met die strekking.

  'Hevig geëmotioneerd'

  De kinderen van groep 6, 7 en 8 waren in het bos toen twee van hen op het lichaam stuitten. Het ging om iemand die zichzelf van het leven had beroofd. „De kinderen waren hevig geëmotioneerd", aldus Habraken. „Veel kinderen hebben nog nooit met de dood te maken gehad of een dood lichaam van dichtbij gezien."


  René Karst ambassadeur Stichting Lezen & Schrijven

  Volkszanger zet zich in voor laaggeletterden

  De 'Liever te dik in de kist'-zanger gaat zich als kersverse ambassadeur inzetten voor mensen die moeite hebben met lezen schrijven. /ANP

  Foto van 'Metro'

  25 MIN

  De naam René Karst komt je misschien niet bekend voor, maar zijn hit 'Liever te dik in de kist' sowieso wel. De volkszanger is sinds woensdag de nieuwe ambassadeur van Stichting Lezen & Schrijven en hij zal zich inzetten voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

  Karst heeft al eerder regelmatig in het theater gestaan om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. De komende jaren neemt dit een stapje toe en zal de volkszanger zich belangeloos inzetten voor Stichting Lezen & Schrijven om de aanpak van laaggeletterdheid nog bekender te maken bij het Nederlandse publiek.

  'Geen leven zonder taal'


  Moeder koopt ‘moordpop’ voor zoontjevideo icon
  01:47

  In samenwerking met Dutch Film Works

  GISTEREN

  Moeder koopt ‘moordpop’ voor zoontje

  Met de beste bedoelingen heeft een moeder, Karen, een speelgoedpop voor de verjaardag van haar eenzame zoontje gekocht. Ze zijn pas verhuisd en de jonge Andy heeft het er maar wat moeilijk mee. De aankoop blijkt bepaald geen gelukkige. De pop beschouwt zich als beste vriend van het kind gaat gruwelijk los op iedereen die Andy op een of andere manier in de weg zit.

  Horror

  Komt dit verhaal je bekend voor? Klopt: Chucky is back! Donderdag kun je de re-make van de horrorklassieker Child’s Play in de bioscoop zien. De op het oog vriendelijke pop komt net als in 1988 op de verkeerde manier tot leven en zorgt voor bloederige taferelen. De vraag voor velen in Child’s Play: ben ik Chucky’s beste vriend of een grote vijand? Oftewel, vraagt de pop jou Wanna play?

  Child’s Play 2019 geeft de bioscoopganger een totaal vernieuwde kijk op de klassieker van 31 jaar geleden. De makers presteerden dat eerder met de succesvolle reboot van IT.


  Ouders helpen minder op school, bemoeien zich meer
  Likeability of3

  Ouders helpen minder op school, bemoeien zich meer

  Ouders van leerlingen in het basisonderwijs helpen minder op school, maar houden zich wel intensiever bezig met het onderwijs. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Ouders van leerlingen in het basisonderwijs zijn steeds moeilijker enthousiast te maken voor het begeleiden van schoolreisjes, het helpen bij schoolfeestjes en andere activiteiten van de school. Aan de andere kant zijn ouders zich wel meer gaan bezighouden met de wijze waarop de docenten hun kinderen begeleiden.

  Schoolreisjes geschrapt

  Dat blijkt uit een onderzoek door DUO Onderwijsonderzoek & Advies en onderwijsvakblad Didactief onder vijfhonderd leerkrachten in het basisonderwijs. Twee derde van de docenten (66 procent) laat weten dat het de afgelopen vijf jaar moeilijker is geworden ouders te vinden voor het leveren van hand-en-spandiensten. Ruim de helft van de leerkrachten (54 procent) zegt dat daarom weleens projecten, schoolreisjes of andere activiteiten moeten worden geschrapt.


  sad
  user_ea6f18687d4bcd126a7b2feadee879b472a171a8_avatar

  Advies: vaccineer ook jongens tegen HPV

  Advies: vaccineer ook jongens tegen HPV

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  Ook jongens moeten via het Rijksvaccinatieprogramma worden gevaccineerd tegen HPV, een seksueel overdraagbaar virus. Dat adviseert de Gezondheidsraad. HPV kan bij meisjes vooral baarmoederhalskanker veroorzaken en speelt bij jongens en meisjes een rol bij het ontstaan van anus-, mond- en keelkanker. Jongens kunnen ook peniskanker krijgen.

  Tot nu toe geldt het Rijksvaccinatieprogramma, dat in de betaling en de organisatie van de vaccinaties voorziet, alleen voor meisjes waar het HPV betreft.

  Bescherming


  Nieuwe bevindingen in onderzoek MH17-ramp

  Nieuwe bevindingen in onderzoek MH17-ramp

  Wie precies de opdracht gaf voor het afvuren van de Buk-raket is nog onduidelijk. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  Het internationale Joint Investigation Team (JIT) komt woensdag met de nieuwste bevindingen in het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. In het congrescentrum NBC in Nieuwegein worden 's ochtends in beslotenheid eerst de nabestaanden van de 298 omgekomen inzittenden van de vlucht van Malaysia Airlines op de hoogte gesteld. Daarna volgt een openbare presentatie voor onder meer de binnen- en buitenlandse pers.

  Russische leger

  Het JIT, het internationale onderzoeksteam van politie en justitie dat de ramp onderzoekt, meldde vorig jaar tijdens een persconferentie dat „onomstotelijk" vaststaat dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 uit de lucht is geschoten, is afgevuurd uit een installatie van het Russische leger. De raket was in het bezit van de 53e luchtafweerraketbrigade van het Russische leger in Koersk. Ook de namen van de hoofdverdachten zouden bekend zijn bij het onderzoeksteam.


  Trump start herverkiezingscampagne voor 2020

  Trump start herverkiezingscampagne voor 2020

  In de staat Florida trapte de zittende president zijn campagne voor herverkiezing in 2020 af. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  3 UUR

  President Donald Trump heeft officieel bekendgemaakt opnieuw de presidentskandidaat voor de Republikeinen te willen zijn. In de staat Florida trapte de zittende president zijn campagne voor herverkiezing in 2020 af.

  'Keep America great'

  Trump werd geïntroduceerd door zijn vicepresident Mike Pence en door zijn vrouw Melania. In het Amway Center in Orlando kreeg de president een minutenlang applaus. Tijdens een speech van een uur roemde Trump wat hij allemaal had bereikt, ondanks alle tegenwerkingen en de „grootste heksenjacht in de politieke geschiedenis ooit" die hij te verduren heeft gekregen.


  Geregistreerd partnerschap: géén 'Ja, ik wil...'

  Het werd in eerste instantie ingevoerd speciaal voor partners van hetzelfde geslacht / ANP

  Foto van 'Iris Hermans'

  3 UUR

  In eerste instantie werd het speciaal voor homoseksuelen ingevoerd, het wordt vooral op maandagen en dinsdag bezegeld en bestaat nu ruim 20 jaar: het geregistreerd partnerschap.

  Zakelijk

  Voor de een veel te zakelijk, een ander gaat er vol voor, want geen trouwpoespas, terwijl het wel bijna precies dezelfde rechten en plichten als een huwelijk met zich mee brengt. In 1998 werd het geregistreerd partnerschap ingevoerd en waren er 4, 5 duizend paren die hiervoor kozen. In 2018 waren dat er bijna 20.000, blijkt uit een uitgebreid onderzoek van het CBS dat vandaag wordt gepubliceerd. Nog altijd zijn de meeste paren getrouwd, maar hun aandeel is afgenomen. Begin 2018 was bijna 64 procent van de samenwonende paren gehuwd, 2,3 procent had een geregistreerd partnerschap.


  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  En dan ben je dertig

  Foto van 'Jorieke van Noorloos'

  3 UUR

  Zo zat je nog op je studentenkamer met dito lening en zo gaat ineens iedereen om je heen trouwen en moet je toch echt op zoek naar die goedbetaalde baan. Dit, en meer, beschrijven Suzette en Lianne in hun nieuwe boek Lekker Laten Lullen. Terwijl Suzette (nuchter, zorgeloos, oppervlakkig, zo u wilt) over de standaard vraagstukken in het leven struikelt, verdwijnt Lianne (gevoelig, zweverig, piekeraar) steeds dieper in haar burn-out. Het contrast kan niet groter, waardoor je je altijd wel in een van hun levens herkent.

  Hoe zagen jullie vroeger zelf de dertiger?

  Lianne (L): ,,Als een stabiel iemand die het leven begrijpt, van wie alles op rolletjes loopt en een gezin, huis en baan heeft.”


  Kamer vinden: een hel voor internationale studenten

  Kamer vinden: een hel voor internationale studenten

  Het overgrote deel van internationale studenten in Nederland kan moeilijk aan een kamer komen. Foto: Gettyimages

  Foto van 'Naomi Defoer'

  3 UUR

  Een huisbaas die onaangekondigd langskomt en een feestje geeft, een woning waar bemiddelingskosten voor zijn betaald (maar die niet eens bestaat) en een hospiteeravond voor alleen Nederlandse studenten.

  En als er dan een kamer beschikbaar is, blijkt de huur torenhoog. Daar loopt het overgrote deel van de internationale studenten in Nederland tegenaan. Dat blijkt uit het vandaag uitgekomen rapport Housing Hotline van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). „We spreken internationale studenten die geen kamer kunnen vinden en bang zijn om dakloos te worden, heel schrijnend”, aldus LSVb-voorzitter Carline van Breugel.

  Maatregelen


  Lees hier al Dagblad Metro van woensdag 19 juni

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie. De krant van woensdag 19 juni vind je nu hier!

  In de krant vind je onder andere stukken over de hel voor internationale studenten om in Nederland een kamer te vinden. Verder wordt de trend om je als partners te registreren in plaats van te trouwen besproken. Kijken we naar de sportkleding die door Nike en Serena Williams wordt omgetoverd tot fashion en een interview met niemand minder dan Rammstein!


  Rijbewijs 75-plusser in de wacht met jaar verlengen

  ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het kabinet onderzoekt of het rijbewijs van 75-plussers die door de aanhoudende problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zonder rijbewijs zitten, met maximaal een jaar kan worden verlengd. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

  Veel ouderen zitten door de lange wachttijden bij het CBR langdurig zonder rijbewijs, terwijl ze vaak afhankelijk zijn van hun auto. De Kamer dringt al langer aan op een oplossing voor deze groep. De verwachting was dat er eind dit jaar een eind zou komen aan de wachttijden, maar nu is al duidelijk dat dat niet gaat lukken.

  Steeds langer wachten


  Honden hebben sterke oogspier voor zielige blik

  Colourbox

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Heb je de zielige blik van een hond nooit kunnen weerstaan? Je bent niet de enige. Sterker nog, honden zijn er speciaal op getraind. Dat wil zeggen, ze hebben een speciale spier rondom hun ogen.

  Droevige blik

  Met behulp van die spier kunnen ze hun ogen groter kunnen maken en wenkbrauw omhoog trekken. Dit zorgt er voor dat ze een extra droevige blik kunnen trekken. Dit helpt hen ook om contact te maken met mensen, zo denken Britse en Amerikaanse onderzoekers. Het zou de speciale relatie tussen mens en hond nog maar eens extra benadrukken.


  Grieken waarschuwen vakantiegangers voor muggenvirus

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Als je deze zomer naar Griekenland trekt, moet je oppassen voor de muggen. Want het zijn niet de normale muggen die je een jeukend bultje bezorgen. Sommigen dragen het Westnijlvirus met zich mee.

  50 doden

  De Griekse autoriteiten hebben een waarschuwing eruit gegooid. Dat doet het voor de circa 30 miljoen toeristen die er naar het land komen. Vorig jaar had de ziekte 50 dodelijke slachtoffers tot gevolg, nadat er 314 mensen waren geïnfecteerd.


  Boris Johnson stap dichter bij opvolging May

  Boris Johnson/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Boris Johnson heeft opnieuw veruit de meeste stemmen gekregen in een stemming over de opvolging van premier Theresa May. 126 van de 313 parlementariërs van de Conservatieve Partij stemden voor de oud-burgemeester van Londen.

  Johnson kwam bij de eerste ronde van de Conservatieve leiderschapsstrijd ook al als koploper uit de bus. Toen kreeg hij 114 stemmen. De afvalrace gaat door tot nog twee kandidaten over zijn om May op te volgen als partijleider en premier. Dan krijgen circa 160.000 leden van de Conservatieve Partij het laatste woord over wie het land gaat leiden.

  Vijf over


  VN wil onderzoek naar dood oud-Egyptische president

  Mursi/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Verenigde Naties willen een onafhankelijk onderzoek naar de dood van de voormalige Egyptische president Mursi. Volgens De VN-mensenrechtenraad moet het onderzoek alle aspecten van de behandeling van Mursi bestrijken in de bijna zes jaar dat hij gevangen zat.

  Isoleercel

  Daarbij gaat het om de omstandigheden waaronder hij vastzat, zoals de toegang tot medische zorg en contact met zijn advocaten en familie. „Het lijkt erop dat Mursi ook langdurig in een isoleercel heeft gezeten", zei een woordvoerder van de mensenrechtencommissie van de VN.


  Milkshakegooier moet Farage vergoeding betalen

  Nigel Farage/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Brit die Nigel Farage besmeurde met een milkshake, moet betalen voor het schoonmaken van het pak van de prominente pro-brexit-politicus. Milkshakegooier Paul Crowther (32) kreeg van de rechter ook een taakstraf opgelegd van 150 uur voor de domme actie, berichten Britse media.

  Crowther gooide zijn drankje met de smaak banaan en gezouten karamel naar Farage in de aanloop naar de Europese verkiezingen. De leider van de Brexit Party voerde toen campagne in Newcastle. De politicus klaagde in een verklaring dat dergelijke aanvallen het „democratische proces" verstoren. Hij krijgt nu omgerekend 391 euro van de dader.

  Traditie


  Klaver: CO2-belasting is een stap dichterbij

  Jesse Klaver/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een CO2-heffing voor vervuilende bedrijven is een stap dichterbij gekomen, nu het Centraal Planbureau (CPB) heeft vastgesteld dat zo'n maatregel kan helpen de CO2-uitstoot te verminderen, zonder de industrie de nek om te draaien. Dat concludeert Jesse Klaver. De GroenLinks-leider ziet mogelijkheden om tot een breed gedragen CO2-belasting te komen.

  Hoe die heffing er precies uit komt te zien, moet de komende tijd duidelijk worden. Het CPB heeft verscheidene varianten doorgerekend, niet alleen van het kabinet maar ook van GroenLinks en de PvdA.

  Verschillende vormen