In het nieuws

Foto: Lex van Lieshout / ANP XTRA

‘Loonstrookje ingewikkelder dan drie-sterren-sudoku’

Foto: Lex van Lieshout / ANP XTRA

Foto van 'Jennifer Schoorlemmer'

13 APR 2016

Uit grootschalig loonstrookjesonderzoek blijkt dat veel mensen geen flauw idee hebben hoe hun loonstrookje in elkaar zit. Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen, vindt het maandelijkse afschrift zelfs ‘ingewikkelder dan een drie-sterren-sudoku’. Loonspecialist Marianne Keurhorst legt aan Metro uit wat de loonstrook nu zo moeilijk maakt.

Dit maakt het loonstrookje ingewikkeld

Veruit het moeilijkste van het loonstrookje zijn de termen die erop staan. Het is per werkgever weer verschillend hoe iets genoemd kan worden. „Het zal je verbazen hoe sommige dingen genoemd worden terwijl dat niet de juiste bewoording is”, zegt Keurhorst. Ook hanteren werkgevers soms interne termen.

Dit maakt het extra lastig

Per werkgever verschilt het hoe toeslagen op een loonstrookje vermeld worden. De ene werkgever zet alles simpelweg onder ‘loon’. De ander splitst het uit (overwerktoeslag, toeslag voor een nachtdienst etc.). „Als een werkgever alles onder ‘loon’ schaart, wordt het lastig om na te rekenen of je wel echt de toeslagen krijgt waar je recht op hebt”, legt Keurhorst uit.

Dit moet er veranderen

De werkgever kan een hoop verwarring voorkomen door uitleg te geven. „Dat kan door op de achterkant van het loonstrookje de begrippen toe te lichten. Of door een verhelderende uitleg mee te sturen als er iets verandert in de premies.” Volgens Keurhorst zijn er maar weinig bedrijven die dit doen.

Dit kan je nu doen

Om te beginnen raadt Keurhorst aan al je loonstrookjes te bewaren. Als er dan eens iets niet klopt, kan je daarop terugvallen. Ook zegt ze: „Denk niet: het zal wel goed zijn. Werp elke maand een vluchtige blik op je loonstrookje”. Als je er dan toch niet uitkomt, kan je bij de werkgever aankloppen. Die moet uitleg kunnen geven over je loonstrook.

5x begrippen uitgelegd

1 SVW
Sociale verzekeringswet. Loon waarover de premies worden berekend voor de sociale verzekeringen.

2 PF of OP
Pensioenfonds of Ouderdomspensioen. Hier staat hoeveel pensioenpremie je betaalt.

3 Whk
Werkkostenregeling. Dat kan het jaarlijkse kerstpakket zijn of een bijdrage voor een vakbond. Een werkgever kan hier zelf invulling aan geven.

4 Loon LH
Loonheffing. Dit bedrag wordt ingehouden en overgedragen aan de belastingdienst.

5 ZVW
Zorgverzekeringswet. Iedereen in Nederland betaalt een inkomensafhankelijke bijdrage voor de ziektekosten in Nederland.

BEKIJK OOK


  Cristiano Ronaldo niet vervolgd in verkrachtingszaak

  Cristiano Ronaldo niet vervolgd in verkrachtingszaak

  Vanwege gebrek aan bewijs heeft de openbare aanklager besloten om geen strafzaak te beginnen. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Cristiano Ronaldo hoeft niet langer te vrezen voor vervolging. De openbaar aanklager uit Las Vegas heeft besloten om vanwege gebrek aan bewijs geen strafzaak te starten tegen de Portugese topvoetballer, die in 2009 in het Amerikaans gokparadijs een vrouw zou hebben verkracht.

  Tien jaar geleden, op 13 juni 2009, belde ze de politie met de mededeling dat ze slachtoffer was geworden van een seksueel misdrijf. De Amerikaanse vrouw wilde toen niet zeggen waar het was gebeurd en wie de dader was. Het onderzoek werd daarom al snel gesloten.

  325.000 euro


  Likeability of6

  WIN! Rijksmuseum Escape Game voor 5 personen

  Foto van 'Metro'

  18 JUL 2019

  Ben jij, inventief, scherp en een echte puzzelaar? Heb jij een gevoel voor avontuur en durf jij het gebaande pad te verlaten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 5 tickets voor de compleet vernieuwde Escape Game in het Rijksmuseum. Alleen deze zomer te spelen!

  BEKIJK OOK


  likelol
  user_12b063dd63d6145e8c431f3285b52117f4dddfc8_avataruser_f2973dee4a2ad03b3e38062c064af89acea89d24_avataruser_3c4d955686a4d6a148ca7218aeee91343d4791e6_avatar

  +3


  Massademonstratie tegen gouverneur Puerto Rico

  Massademonstratie tegen gouverneur Puerto Rico

  Honderdduizenden mensen zijn in Puerto Rico de straat opgegaan om het vertrek van de gouverneur te eisen. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Betogers zijn massaal de straat opgegaan in Puerto Rico om het vertrek te eisen van gouverneur Ricardo Rosselló. Het gaat naar schatting om honderdduizenden mensen. Zij trokken onder meer over een snelweg in hoofdstad San Juan.

  De 40-jarige Rosselló ligt onder vuur sinds op 13 juli tekstberichten uitlekten uit een chat met topmedewerkers. Daarin wordt de spot gedreven met slachtoffers van de orkaan Maria, die in 2017 duizenden mensen het leven heeft gekost in het Amerikaanse overzeese gebied. Ook worden homofobe en vrouwonvriendelijke uitspraken gedaan.

  ‘Waardeloze gouverneur’


  Demi gaat nooit zonder oordoppen op pad

  Demi gaat nooit zonder oordoppen op pad

  Demi Peeters.

  In samenwerking met VeiligheidNL

  5 JUL 2019

  Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Demi Peeters (22) uit Oosterhout, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

  Demi, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

  Ik draag sinds mijn eerste concert al oordoppen met muziekfilter, omdat ik het belangrijk vind dat mijn gehoor gewoon optimaal blijft en omdat ik geen schade wil oplopen door te doen wat ik het liefste doe; muziek luisteren.


  'El Chapo' tekent beroep aan tegen uitspraak

  'El Chapo' tekent beroep aan tegen uitspraak

  Afgelopen woensdag werd El Chapo veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf plus nog eens dertig jaar. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán Loera gaat in beroep tegen zijn veroordeling in de Verenigde Staten.

  Afgelopen woensdag werd El Chapo veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf plus nog eens dertig jaar. Uit rechtbankdocumenten blijkt nu dat zijn advocaat een dag later beroep aantekende.

  Alcatraz van de Rocky Mountains


   Politie roept op FaceApp te verwijderen

  Politie roept op FaceApp te verwijderen

  De politie zegt dat Rusland veel gegevens kan verzamelen en adviseert daarom de app te verwijderen. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De politie waarschuwt maandag voor de fotobewerkingsapp FaceApp. De applicatie, waarbij iemand een foto van zichzelf bewerkt met een ouderdomsfilter, is van Russische makelij, wat betekent dat de Europese privacywetgeving hier niet van toepassing is.

  Verwijderen

  De politie zegt dat Rusland veel gegevens kan verzamelen en adviseert daarom de app te verwijderen. Er zouden foto's, IP-adressen, en smartphonegegevens worden opgeslagen.


  Ajax verplaatst open dag vanwege extreme hitte

  Ajax verplaatst open dag vanwege extreme hitte

  Ajax verplaatst de open dag van komende donderdag vanwege de extreme hitte die voorspeld wordt. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Ajax gaat de open dag die voor komende donderdag op het programma stond verplaatsen vanwege de extreme hitte die voorspeld wordt.

  Donderdag kan de temperatuur oplopen tot ruim boven de 35 graden. Daarom heeft Ajax in overleg met verschillende overheidsinstanties en de leiding van de Johan Cruijff ArenA besloten om de open dag te verplaatsen. De Amsterdamse club zoekt nog naar een alternatieve datum.

  Handtekeningensessie


  Sekswerkers gaan campagne voeren in Amsterdam
  Likeability of3

  Sekswerkers gaan campagne voeren in Amsterdam

  'De maatschappij moet sekswerk als gewoon werk zien' is de boodschap van de campagne. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De maatschappij moet sekswerk als gewoon werk zien. Dat is de boodschap van een nieuwe campagne die Amsterdamse sekswerkers vanaf woensdag twee weken lang voeren. Op elektronische borden bij bus- en tramhaltes vragen zij aandacht voor hun werk. De boodschap is iedere minuut tien seconden te zien op verschillende plekken in de binnenstad.

  Overlast op de Wallen

  De campagne komt op het moment dat het stadsbestuur van Amsterdam iets wil doen aan de misstanden in de prostitutie en de overlast op de Wallen. Burgemeester Femke Halsema stelt de raad onder meer voor om de raambordelen te verplaatsen naar elders in de stad. Een andere mogelijkheid is juist meer werkplekken op de Wallen en rond het Singel. Ook een optie is de gordijnen van de ramen te sluiten, zodat de sekswerkers niet meer te zien zijn vanaf de straat.


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  18 JUL 2019

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  Nieuwe leider voor Britse partij Liberal Democrats

  Nieuwe leider voor Britse partij Liberal Democrats

  De 39-jarige Jo Swinson is de eerste vrouwelijke leider van de anti-brexitpartij. Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Britse anti-brexitpartij Liberal Democrats heeft een nieuwe leider. De 39-jarige Jo Swinson won een interne leiderschapsstrijd met ruime meerderheid. Zij kreeg ongeveer 48.000 stemmen van partijgenoten, circa 20.000 meer dan haar rivaal Ed Davey.

  Swinson neemt het stokje over van de 76-jarige Vince Cable. Het is de eerste keer dat een vrouw aan het hoofd komt te staan van de ‘LibDems’. Die beschikken momenteel over 12 van de 650 zetels in het Lagerhuis, veel minder dan de 62 die ze op hun hoogtepunt in 2005 hadden.

  Pro-Europees


    Zoekactie naar drenkelingen in Dordrecht

  Twee personen naar ziekenhuis na val uit rubberboot

  Foto ter illustratie. Foto: ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Hulpdiensten rukten maandag massaal uit vanwege twee drenkelingen in Dordrecht. Er zouden vier opvarenden zijn, maar dat bleek niet te kloppen. In totaal zijn er twee mensen naar het uit een rubberboot gevallen en uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht.

  Rubberboot

  De zoekactie naar de twee vermeende drenkelingen werd direct gestaakt toen duidelijk werd, dat er maar twee personen in de rubberboot zaten.


  Zeker 23 mensen omgekomen bij luchtaanval Syrië
  Likeability of5

  Tientallen mensen omgekomen bij luchtaanval Syrië

  Bij de luchtaanval op een markt in het Syrische Maarrat al-Numan zijn zeker 23 omgekomen. Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Bij luchtaanvallen op een markt en woonwijken in Maarrat al-Numan, in het noordwesten van Syrië, zijn maandag tientallen mensen om het leven gekomen. Zeker honderd anderen raakte gewond.

  Lokale bronnen spreken over 35 doden onder wie enkele kinderen en een hulpverlener van de Witte Helmen. Twee van de slachtoffers zijn nog niet geïdentificeerd.

  Russische gevechtsvliegtuigen


  like
  user_90a376f076465d5da419a2a99c14ccccabf0a714_avatar

  Likeability of5

  Opkomst Noord-Koreaanse verkiezing bijna 100 procent

  Kim Jong-un eerder dit jaar. Ook hij bracht zijn stem uit / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  In Noord-Korea hebben bij lokale verkiezingen bijna alle stemgerechtigde kiezers hun stem uitgebracht. Ook regerend leider Kim Jong-un heeft gestemd, melden staatsmedia. De communistische leiding liet volksvertegenwoordigers op het niveau van provincie, stad en gemeente kiezen.

  Formaliteit

  Net als de verkiezingen voor het Noord-Koreaanse parlement worden de om de vier jaar gehouden gemeenteraadsverkiezingen in de geïsoleerde staat als een formaliteit beschouwd. Kiezers kunnen in elke gemeenschap alleen ja of nee stemmen voor een kandidaat van de Arbeiderspartij. „Eén kandidaat voor elke stoel en één naam bij elke stemming", schreef de Britse ambassadeur Colin Crooks in Pyongyang op Twitter.


  like
  user_90a376f076465d5da419a2a99c14ccccabf0a714_avatar

  Pas op met hitte ontvluchten in natuurwater

  Niet overal staat een bord dus check altijd online of je veilig kunt zwemmen / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Mocht je de komende dagen verkoeling willen zoeken in zoet natuurwater, dan is het slim toch even te checken of dat wel een goed idee is. Veel zwemplassen, riviertjes en beken kampen al met blauwalg, een alg die giftig is voor mensen en dieren.

  Op zwemwater.nl kun je zien of je plaatselijke zwemparadijs nog wel zo paradijselijk is. Naast blauwalg komen er ook dode vissen en botulisme voor, waarschuwen waterschappen en provincies.

  Droogte de oorzaak


  Let op: 'code rood' bij ProRail vanwege hitte

  Bij ProRail geldt code rood de komende dagen / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Nederland is druk bezig zich voor te bereiden op een nieuwe hittegolf die eraan lijkt te komen. Woensdag en donderdag lijken de temperaturen ver boven de dertig graden uit te komen. Spoorwegbeheerder ProRail bereidt zich ook vast voor en binnen het bedrijf geldt daarom code rood.

  Meer kans op storingen

  Deze code wordt van kracht wanneer er kans is op extra storingen op het spoor als gevolg van bijvoorbeeld extreme temperaturen. Zo gaat ProRail deze week extra verkeersleiders en storingsploegen inzetten om problemen snel op te lossen.


  Wietproductie topprioriteit voor Thaise regering

  Wietplanten / Beeld ter illustratie, ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Voor de nieuwe regering is de ontwikkeling van een industrie voor medicinale cannabis een topprioriteit. Dat blijkt uit een zondag vrijgegeven beleidsdocument. Donderdag zal minister-president Prayuth Chan-ocha, de voormalige leider van de junta die na de verkiezingen van maart een burgerregering leidt, het nieuwe beleid in het parlement uiteenzetten.

  Studie bespoedigen

  Het ontwikkelen van een medische cannabisindustrie was een belangrijke eis van de Bhumjaithai-partij, een van de grootste partijen in de negentienpartijencoalitie van Prayuth. „De studie en de technologische ontwikkeling van marihuana, hennep en andere medicinale kruiden moeten worden bespoedigd voor de medische industrie om economische kansen en inkomsten voor de mensen te creëren", aldus het beleidsdocument.


  Consument heeft steeds meer vertrouwen

  We willen weer meer kopen / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Nederlandse consument ziet het consumeren steeds rooskleuriger in. De stemming onder consumenten is namelijk ook in juli weer verbeterd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  We zijn als consumenten positiever over het economische klimaat én onze koopbereidheid is volgens het statistiekbureau minder negatief geworden.

  Hoogtepunt in 2000


  'Droogte zorgt voor uitsterven planten en dieren'

  De droogte van vorige zomer is nog niet gecompenseerd / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het lekkere weer mag voor veel mensen genieten geblazen zijn, de natuur is er iets minder blij mee. Door de aanhoudende droogte wordt de natuur onherstelbaar beschadigd, stellen Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

  De organisaties trekken deze conclusie op basis van waarnemingen in hun gebied, is vandaag te lezen in NRC. Vooral in het oosten van het land staan plant- en diersoorten op uitsterven als gevolg van de huidige droogte en die van vorig jaar.

  Vlindersoorten in Drenthe


  André Rieu speelt 100e concert op het Vrijthof

  André Rieu tijdens zijn 100e concert op het Vrijthof / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  André Rieu is waarschijnlijk Nederlands meest bekende violist en onder een breed publiek ook onwijs geliefd. Steeds geliefder, zo blijkt. Afgelopen dagen gaf hij weer zijn beroemde Vrijthofconcerten in Maastricht en vestigde een nieuw publieksrecord.

  Prijs

  De violist en orkestleider trad deze editie op voor 150.000 liefhebbers van klassiek uit 99 landen. Afgelopen zondag was het helemaal feest: Rieu speelde zijn 100e concert en op deze avond kwam ook de miljoenste bezoeker het oor ten luister leggen in de Limburgse stad.