Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 4 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

‘Herdenk-lessen’ op 5000 basisscholen

Tweehonderdduizend basisscholieren krijgen maandag het ‘Denkboek’ om te leren over 4 en 5 mei.

Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei presenteert het 4 en 5 mei Denkboek. Dit educatieve boek zal de komende tijd op vijfduizend basisscholen in Nederland en op de Antillen worden uitgedeeld. Zo’n tweehonderdduizend kinderen doen zo mee aan het grootste onderwijsproject op het gebied van herdenken, vieren en herinneren in Nederland. Het voorwoord in het 4 en 5 mei Denkboek is geschreven door koning Willem-Alexander.

Jongste burgervader

De jongste burgemeester van ons land, de 16-jarige Noah van Meekeren van Madurodam, neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Hij krijgt deze van Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 Mei. Het comité meldt dat docenten vaak op zoek zijn naar lesmateriaal over herdenken en vieren. Dat blijkt ook wel, nu duidelijk is dat duizenden scholen de kleurige boekjes vol opdrachten hebben aangevraagd.

Gerdi Verbeet: „Het Denkboek stimuleert kinderen om bewust na te denken over leven in vrijheid en leven in oorlog. Er staan verhalen in over verzet, vervolging, de hongerwinter, Nederlands Indië en oorlogsheld George Maduro (Maduro zou dit jaar 100 zijn geworden en dat wordt gevierd in Madurodam, red.).”

Denkboek 4 en 5 mei
De cover van het 4 en 5 mei Denkboek.

Kinderen in oorlog

Het lesmateriaal bevat ook verhalen van kinderen die op dit moment in oorlog leven. „Zij vertellen bijvoorbeeld hoe het is om te moeten vluchten”, zegt Verbeet. „Of hoe het is om te moeten strijden om naar school te mogen gaan. Ik hoop van harte dat kinderen met dit boekje in de hand ook thuis meer vragen gaan stellen over de oorlog. Het is van belang dat het verhaal ook binnen de familiekring verteld blijft.”

Tweehonderd basisscholieren zijn maandag in Madurodam bij de presentatie van het 4 en 5 mei Denkboek aanwezig. Behalve dit ‘nationale uitpakmoment’ vertonen docenten van groep 7 in het hele land een lanceringsfilmpje.

Op 4 mei verschijnt Metro’s traditionele themakrant die in het teken staat van herdenken en het vieren van de vrijheid.

Denkboek 4 en 5 mei
Gerdi Verbeet. / Lex van Lieshout | ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.