’Genoeg bewijs van volle treinen voor zaak tegen NS’

4 april 2016 om 06:00 door Anne-Fleur Pel
’Genoeg bewijs van volle treinen voor zaak tegen NS’
Foto: ANP

ConsumentenClaim heeft met behulp van reizigers voldoende bewijs van overvolle treinen verzameld om een zaak tegen NS te starten. Treinreizigers stuurden in twee weken tijd 4000 foto’s in waarop de overlast die zij dagelijks ervaren is vastgelegd.

„De actie is een succes geweest. We hebben meer dan voldoende bewijs verzameld om aan te tonen dat er een structureel probleem is”, zegt Stef Smit van ConsumentenClaim. Aan reizigers is begin maart gevraagd om twee weken lang elke dag vast te leggen hoe druk het is in de trein, op welk traject ze reizen en het tijdstip van vertrek volgens de dienstregeling.

Fotoreeksen

„We hebben voldoende fotoreeksen binnengekregen”, gaat Smit verder. „De een van twee weken, de ander van een week, maar voldoende om bij de rechter compensatie af te dwingen. We kunnen hiermee aantonen dat het niet sporadisch druk is, maar structureel.” Ook na die twee weken bleven mensen foto’s insturen.

ConsumentenClaim stapt naar de rechter om compensatie te vragen voor ruim 8500 treinreizigers vanwege de overlast die zij ervaren door overvolle treinen. Volgens Smit hebben de forensen recht op 50 procent van de reiskosten tot het probleem van overvolle treinen opgelost is. Het betreft een miljoenenclaim.

Onderzoek I&M

Smit stapt niet meteen naar de rechter. In een gesprek met NS is afgesproken om eerst het onderzoek dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) momenteel uitvoert af te wachten. „I&M evalueert of de maatregelen die NS in december heeft aangekondigd om volle treinen tegen te gaan, afdoende zijn en of NS die naleeft”, zegt Smit. „Ons is ook gevraagd hiervoor input te leveren en dat hebben we gedaan. Over het soort klachten, maar ook over eventuele oplossingen. I&M was erg enthousiast over de enquête die wij onder treinreizigers gehouden hebben.”

Om tafel

Het onderzoek moet in de loop van april afgerond zijn, weet Smit. Met deze resultaten gaat hij weer om tafel met NS. „Om een collectieve procedure in te kunnen stellen moet je aan kunnen tonen dat je er alles aan hebt gedaan om er samen uit te komen”, zegt Smit. „NS heeft aangegeven te willen praten dus dat doen we. Daarna zijn wij vrij om de procedure te starten.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!