In het nieuws

Foto: Colourbox

Feiten en fabels over het leed dat leren heet

Foto: Colourbox

Foto van 'Jennifer Schoorlemmer'

7 APR 2016

Met de tentamens voor de deur (of misschien zit je er al middenin) kan je wel een opfrisser gebruiken. Want hoe werk je zo goed mogelijk die stapels boeken weg? En aan welke wijsheden heb je helemaal niets? Metro legt zes stellingen voor aan huiswerkcoach Madelène Schippers van Voorbeeldigleren. Is het een feit of een fabel?

1 In de ochtend leren is beter dan in de avond

Feit, omdat je dan veel frisser bent. Mensen die zeggen dat ze geen ochtendmens zijn, hebben een verkeerde instelling. Je lijf en je hersenen kunnen het juist beter aan in de ochtend. Zelf hou ik van de avonden. Maar als ik iets moet doen, gaat dat in de ochtend een stuk makkelijker. Alleen in de ochtend heb ik er gewoon geen zin in. Ze zeggen wel dat als je vlak voor het slapengaan nog leert, je dan tijdens je slaap nog informatie gaat verwerken. Het is dus niet zo dat je dan alles weer vergeet zodra je slaapt.”

2 Het markeren van de tekst helpt met onthouden

„Je wild arceren in een tekst, daar wordt niemand beter van. Echter, als je een structuur gebruikt met verschillende kleurtjes werkt het wel. Roze is voor het onderwerp van de tekst, geel is voor bijzaken, enzovoorts. Als je het zo doet, is het wel een feit.”

3 Muziek luisteren tijdens het leren is goed voor je

Fabel én feit. Het hangt af van de muziek. Je hebt een bepaalde frequentie of hersengolf nodig om goed te kunnen leren. Klassieke muziek is dan goed. Mozart, Bach en Vivaldi zijn voorbeelden van muziek met de juiste frequentie. House- of popmuziek daarentegen… niet zo verstandig. Dat heeft te maken met de frequentie, maar ook met het gesproken woord. Je hersenen stellen zich erop in dat je naar die tekst gaat luisteren en dat wil je natuurlijk niet.”

4 Vrouwen zijn beter in multitasking dan mannen

Fabel, multitasking bestaat niet! Je kan namelijk maar één ding voor 100 procent goed doen. Het is wel zo dat vrouwen beter uitgerust zijn om meerdere dingen in de gaten te houden. Dat heeft alles te maken met de evolutie. De man ging met een knuppel het bos in en de vrouw deed eigenlijk de rest.”

5 Onder druk presteer/leer je beter

Fabel en feit, dit hangt af van jezelf. Het kan zijn dat je stress ervaart en dichtslaat door de druk. Er zijn mensen die zeggen beter te presteren onder druk. Dat zou kunnen zijn omdat ze zich eindelijk ertoe kunnen zetten om iets te doen, maar dat is niet hetzelfde als beter presteren.”

6 Je onthoudt beter als je blijft herhalen

Feit. Alleen is dit wel de saaiste manier. Gemiddeld moet je iets 200 keer herhalen voor je het voor altijd opslaat. Als je een stuk tekst 200 keer leest, zal je daar zeker veel van onthouden. Maar er zijn veel leukere en efficiëntere manieren om te leren.”

Met deze tips leer je wél beter:

Maak het leuk voor jezelf
Maak het leuk voor jezelf. Zorg voor een goed humeur want zonder ben je niet ontvankelijk voor nieuwe informatie. Blijf tussendoor in beweging en neem regelmatig pauze.

Fantaseer
Fantaseer over de lesstof. Je brein is namelijk gek op beelden. Door een soort film in je hoofd af te spelen, onthoud je de stof beter.

Kauwgom kauwen
Dit lijkt een fabeltje, maar het helpt echt, volgens onderzoekers. Al hoef je niet per se op kauwgom te kauwen. Het gaat om de beweging van je kaken. Hierdoor stroomt er extra bloed naar je hoofd en dus ook je hersenen. Hierdoor werken je hersenen beter.

Geen energiedrankjes of Dextro
Het geraffineerde suiker dat in energiedrankjes en snoep zit, zorgt misschien voor een tijdelijke boost, maar kort erna krijg je weer honger. Je kan zelfs verwarder worden. Er zijn genoeg gezondere alternatieven zoals: bananen of ander fruit, koffie (niet te veel natuurlijk) of een volkoren boterham (zonder zoet beleg).

BEKIJK OOK


Views

100+

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Ze was een minuut te laat. Foto: Printscreen YouTube / Omroep Gelderland

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Ze was een minuut te laat, Ingrid van Ballegooij uit Haren. En ja, omdat regels nu eenmaal regels zijn, mag ze morgen niet opnieuw verschijnen aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse.

'Ik wil niet stoppen'

Van Ballegooij werd gediskwalificeerd. „Als ik dit had geweten, was ik vanmorgen al niet meer gestart", zegt ze al huilend vlak na de finish tegen Omroep GelderlandZe werd het laatste stukje gedragen door omstanders, maar eenmaal bij de finish - om 17.01 - bleek dat helaas voor niets te zijn geweest. „Vanochtend dacht ik bij m'n eigen: Ik wil niet stoppen, ik ga door. Nu mag ik morgen alsnog niet starten. Dat is gewoon balen."


Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 09:14

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

600+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

3 UUR

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

400+

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

De strooiwagens rijden in de Geldermalsen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het is een gek gezicht, maar in de Gelderse gemeente Geldermalsen zijn voor even de strooiwagens uit de schuur gehaald.

Gesmolten asfalt

Door de aanhoudende droogte en hitte dreigt er namelijk schade te ontstaan aan het asfalt. Gesmolten asfalt blijft kleven aan autobanden en laat overal sporen na. En daarom wordt er gestrooid met zout, want dat helpt daar tegen. Het strooien heeft dus niets te maken met eventuele gladheid.


Views

1k+