In het nieuws

Consumentenbond maakt officieel bezwaar tegen Vinkje

Foto van 'Metro'

26 APR 2016

De Consumentenbond heeft een officieel bezwaar ingediend tegen het Vinkje, een logo dat op verschillende voedingsproducten staat in supermarkten. Het bezwaar richt zich op het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om de goedkeuring van het logo per 1 mei met een jaar te verlengen.

Het ministerie moet dit bezwaar nu in behandeling nemen, laat de Consumentenbond dinsdag weten. Minister Edith Schippers heeft vorige maand al laten weten dat ze in het najaar gaat beslissen hoe het verder moet met het logo.

'Onbegrijpelijk'

De Consumentenbond noemt het logo onbegrijpelijk. „In de Warenwet staat onder meer dat een logo begrijpelijk moet zijn voor consumenten. Het Vinkje voldoet overduidelijk niet aan deze voorwaarde”, aldus de organisatie.

Er zijn twee verschillende Vinkjes in omloop: een blauw vinkje in een groene cirkel staat voor ‘een gezondere keuze’ binnen een productgroep en een blauw vinkje in een blauwe cirkel staat voor ‘een bewuste keuze’ binnen een productgroep, het gaat dan om producten die je wat minder vaak zou moeten eten, zoals snacks en snoep.

Geld

Een van de problemen met het Vinkje is volgens de Consumentenbond dat voedingsbedrijven tegen betaling het logo op hun product krijgen. Het Vinkje staat op het Albert Heijn-huismerk cola light en niet op hetzelfde product van bijvoorbeeld Pepsi of Coca-Cola.

Het Voedingscentrum beaamt dat. „Niet alle voedingsmiddelen in de winkel die voldoen aan de criteria voor het Vinkje hebben een Vinkje, omdat niet alle producenten van levensmiddelen zich hebben aangesloten bij stichting Ik Kies Bewust.”

Ongezond

Een ander probleem is dat ook producten met veel zout, suiker of verzadigd vet het logo kunnen krijgen. Chocomelk bijvoorbeeld, waar maar liefst zes suikerklontjes in zitten, worden een 'gezondere keuze' genoemd.

De Consumentenbond voert al langer actie tegen het logo en is vorige maand een campagne gestart. Ook voedselwaakhond foodwatch ageert al langer tegen het Vinkje.

BEKIJK OOK


  Likeability of5

  Kinderopvang mag niet-gevaccineerd kind afwijzen

  De meerderheid van de Tweede Kamer is alsnog voor het initiatiefwetsvoorstel van D66. /Unsplash

  Foto van 'Elselotte Smink'

  1 UUR

  Kinderen die niet zijn gevaccineerd kunnen door kinderdagverblijven toch geweigerd worden in de toekomst. De meerderheid van de Tweede Kamer is alsnog voor het initiatiefwetsvoorstel van D66. 

  Een blije Paul van Meenen (D66): „Dit is van groot belang voor kinderen en ouders die zo een geïnformeerde keus kunnen maken.”

  Niet ingeënt


  love
  user_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avatar

  Jan Smit zat met burn-out in Spaanse kliniek

  Eenmaal terug in Volendam heeft Smit een appartement gehuurd waarin hij verblijft als de drukte van zijn gezin hem te veel wordt. /ANP

  Foto van 'Metro'

  1 UUR

  Jan Smit is afgelopen najaar een maand lang in een kliniek in Spanje behandeld voor een burn-out.

  Dat bevestigt de manager van de volkszanger maandag tegenover Privé. Half november maakten Smit en zijn management bekend dat de zanger de rest van het jaar niet meer zou optreden.

  Keelklachten


  Boete voor ouders van messendragende jongeren

  Ahmed Aboutaleb. /ANP

  Foto van 'Elselotte Smink'

  2 UUR

  Rotterdamse ouders van een kind dat voor de tweede keer wordt betrapt met een mes, kunnen binnenkort een flinke boete krijgen. Zo moet het messengeweld in de stad bestreden worden. 

  Dat kondigde burgemeester Ahmed Aboutaleb aan. Ook wil hij jongeren een gebiedsverbod opleggen. Die mogen dan bijvoorbeeld alleen de weg van school naar huis afleggen.

  Laconieke reactie


  De Uitvaart Pop-Up: zachte lijkwades en andere troostende schoonheid

  Comfi lijkwade op links, duurzame rieten kist/mand op rechts en uitvaartondernemer Anneloes Kokshoorn in het midden, met pastelkleurige urn / De Uitvaart Pop-Up van Anneloes met Aandacht is nog tot en met 23 februari elke dag open van 11 – 19 uur, Gerard Doustraat 76 in Amsterdam.

  Foto van 'Iris Hermans'

  3 UUR

  Pop-up waar je alvast kunt shoppen voor ‘later, als ik dood ben’ en waar je ziet hoe het ook kan: duurzaam en persoonlijk.

  Een stap over de drempel in de Uitvaart Pop-Up in de Pijp en die nog tot en met zondag open is, en je waant je in een oase van rust, tussen de uitvaartproducten in veelal pastelkeuren. Een rieten kist, of eigenlijk mand, met een dekentje onderin, urnen in bijzondere vormen, sieraden waar je de as in kunt verwerken, een zachtroze lijkwade die er uitnodigend bij ligt en doet denken aan een riante hotelbadjas, in een bijna haute couture jasje. „Ik heb m’n vriend hier gisteren even ingerold, hij vond het heel lekker zacht, en veel minder claustrofobisch dan een kist.” Anneloes Kokshoorn is zelfstandig uitvaartondernemer en met haar bedrijf ‘Anneloes met Aandacht’ begeleidt ze mensen die weten dat ze komen te overlijden en nabestaanden om die laatste reis zo persoonlijk mogelijk te maken.


  ‘Max Verstappen, ga maar over zee naar Zandvoort’

  ‘Max Verstappen, ga maar over zee naar Zandvoort’

  Eind januari reed Red Bull met toestemming al op het strand (in Scheveningen) voor een promotiefilm. | Foto: ANP / Sem van der Wal

  Foto van 'Erik Jonk'

  GISTEREN

  Formule 1-teams die door een strandreservaat naar circuit Zandvoort rijden? „Mesjogge, bizar.”

  Discussies over hagedissen, rugstreeppadden en aantallen geluidsdagen zijn de revue al gepasseerd als het om de Formule 1 in Zandvoort gaat. Tot aan de rechter aan toe. Nu zijn de zeehonden en zeldzame broedvogels aan de beurt. Wat is er aan de hand?

  Heen en weer pendelen


  Wat is bewezen feit en virale fictie bij de coronavirus-epidemie?

  Chinese hulpverleners maken zeer lange dagen, 1700 van hen raakten al besmet /AFP

  Foto van 'Jelmer Visser'

  GISTEREN

  57 miljoen Chinese burgers zitten al wekenlang in quarantaine, stukje bij beetje komen knappe koppen van over de hele wereld meer te weten over de infectieziekte, de impact op de wereldeconomie is al goed merkbaar en de virale berichten volgen elkaar in rap tempo op.

  Hoe zit de vork exact in de steel een kleine maand nadat de eerste berichten over een wereldwijde epidemie naar buiten kwamen?

  De ontwikkeling van het aantal besmettingen vanaf januari /ANP


  Burgemeesters roepen op tot landelijk messenverbod

  Burgemeesters roepen op tot landelijk messenverbod

  Messenverbod lijkt nog ver weg / ANP

  Foto van 'Vincent Smit'

  GISTEREN

  Ridderkerk, Amsterdam, Drachten; door het hele land hebben de afgelopen maanden steekincidenten plaatsgevonden. Een landelijk messenverbod lijkt nog ver weg. 

  De burgemeesters van Nissewaard, Foort van Oosten, en Ridderkerk, Anny Attema, riepen maandag op tot een messenverbod voor minderjarigen. In een brief in het Algemeen Dagblad nemen de twee stelling in. „De wet weerspiegelt wat wij als maatschappij vinden. Als wij het niet normaal vinden dat jongeren met een mes op zak lopen, laat dat dan uit de wet blijken.”

  Een stille tocht ter nagedachtenis aan de neergestoken Roan uit Drachten /ANP


  Proces Weinstein nadert ontknoping

  Proces Weinstein nadert ontknoping

  Proces Weinstein nadert ontknoping

  Foto van 'Vincent Smit'

  GISTEREN

  Twaalf juryleden gaan vanaf dinsdag beslissen over het lot van de van verkrachting en seksueel misbruik verdachte hollywoodmagnaat Harvey Weinstein (67).

  De afgelopen weken hebben zowel de openbaar aanklager en de verdediging van Weinstein alles op alles gezet om aan de jury te laten zien dat Weinstein schuldig of niet schuldig bevonden moet worden.

  In Amerika werkt het rechtssysteem net even anders dan in Nederland. In het geval van Weinstein beoordeelt een twaalfkoppige jury de zaak. De rechter is het best te vergelijken met een scheidsrechter, hij beslist uiteindelijk de straf die Weinstein wellicht krijgt. De jury bestaat uit 'gewone' Amerikanen, zij zijn verplicht om te komen.


  Likeability of6

  Sudoku

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

  +3


  Woensdag weer boerenprotesten, mogelijk verkeershinder

  Woensdag weer boerenprotesten, mogelijk verkeershinder

  Eerder protesteerden boeren ook al meerdere keren / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Als je woensdag de weg op moet, houd dan rekening met verkeershinder. Mogelijk duizenden boeren trekken per tractor naar Den Haag.

  Maar hoe groot de overlast zal zijn, en waar de problemen het grootst zijn, dat is vooraf moeilijk in te schatten, zeggen ANWB en Rijkswaterstaat.

  Farmers Defence Force (FDF) wil met ongeveer 7500 mensen demonstreren. Het protest is op de Koekamp, naast station Den Haag Centraal. Boeren kunnen hun tractoren parkeren op drie wegen in de buurt van het Malieveld.


  Smeltwater uit Groenland wordt straks geëxporteerd

  Smeltwater uit Groenland wordt straks geëxporteerd

  Een ijsberg in Groenland / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het klinkt als een marketingtruc, maar blijkt toch wel wat noodzakelijker dan dat. Groenland gaat namelijk smeltwater exporteren.

  Groenland wordt zwaar getroffen door klimaatverandering. Het land is grotendeels bedekt door sneeuw en heeft daardoor veel last van de opwarming van de aarde. Veel sneeuw en ijs smelt, waardoor Groenland meer smeltwater heeft dan het zelf gebruikt.

  Zuiver water


  Carrièreswitch? NASA zoekt astronauten

  Carrièreswitch? NASA zoekt astronauten

  Zweef jij straks ook zo rond? / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Loop je vast in je carrière? Is het tijd voor een nieuwe uitdaging? Dan hebben we misschien wel een leuke vacature voor je gevonden. NASA is namelijk op zoek naar nieuwe astronauten.

  Waar de meesten van ons niet dichterbij ruimtereizen komen dan tijdens het kijken van science fiction films, kan deze droom voor een paar mensen wel waarheid worden. Volgende maand houdt het agentschap de eerste sollicitatierondes. De gelukkigen mogen naar de maan.

  Jubileum


  Verminderde zelfstandigheid ProRail stap dichterbij

  Verminderde zelfstandigheid ProRail stap dichterbij

  Minister Stientje van Veldhoven in een trein / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De inperking van de zelfstandigheid van spoorbedrijf ProRail is weer een stap dichterbij. Verantwoordelijk minister Stientje van Veldhoven heeft daarvoor maandag een wetsvoorstel ingediend.

  Vanaf 1 januari komend jaar moet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat meer zeggenschap over de spoorbeheerder krijgen.

  Belastinggeld


  Zes jaar gevangenis voor vader die baby dood schudde

  Zes jaar gevangenis voor vader die baby doodschudde

  Beeld ter illustratie / Pixabay

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een 23-jarige man uit Domburg moet zes jaar de gevangenis in, omdat hij zijn vier maanden oude zoontje zo hard door elkaar heeft geschud dat de baby hersenletsel opliep waaraan hij drie dagen daarna overleed. Doodslag, zo oordeelde de rechtbank in Middelburg maandag.

  In de avond van 20 mei 2016 was de verdachte alleen thuis. Er was niets aan de hand toen zijn moeder en vriendin weggingen, maar het kindje is er opeens slecht aan toe toen zij 's nachts weer thuiskwamen. Het jongetje was suf, schijnbaar bewusteloos, had stijve armpjes en beentjes en huilde ongewoon schel.

  Niet direct hulp


  Een zus hebben maakt je blijer en optimistischer

  Een zus hebben maakt je blijer en optimistischer

  Een zus hebben maakt je (meestal) gelukkig / Pexels

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Waarschijnlijk dacht je er als kind heel anders over, maar het hebben van een zus maakt je echt blijer en optimistischer. 

  Twee Noord-Ierse universiteiten deden onderzoek naar het zusterschap en kwamen tot deze conclusie. De mensen met een zus waren over het algemeen gelukkiger dan de mensen zonder, weet The Mirror.

  Gevoelens


  Peking bouwt razendsnel mondkapjesfabriek

  Peking bouwt razendsnel mondkapjesfabriek

  Beeld ter illustratie / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De autoriteiten in de Chinese hoofdstad Peking willen in minder dan een week tijd een fabriek laten neerzetten waar mondmaskers worden geproduceerd. De vraag naar dergelijke beschermende hulpmiddelen is omhoog geschoten door de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

  De fabriek moet in zes dagen worden gebouwd en dagelijks 250.000 mondmaskers gaan afleveren, bericht staatspersbureau Xinhua. De werkzaamheden begonnen op maandag en moeten zaterdag worden afgerond. Het is de bedoeling dat een bestaand industrieel pand wordt omgebouwd.

  Vraag tien keer hoger


  Werkgevers lokken niet-afgestudeerde mbo'ers met goed salaris

  Werkgevers lokken niet-afgestudeerde mbo'ers met goed salaris

  Werkgevers lokken niet-afgestudeerde mbo'ers met goed salaris / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Als je een mbo-opleiding doet, hoef je je over een baan waarschijnlijk geen zorgen te maken. Bedrijven zijn namelijk druk bezig om mbo'ers te vinden.

  In 2014 werd in 36 procent van de vacatures een mbo’er gezocht, nu ligt dat percentage al op 52 procent. Inmiddels proberen werkgevers de mbo’ers al voor hun slagen weg te lokken, schrijft het AD.

  Onmisbare groep


  'Geen grote gevolgen MH17-zaak reorganisatie OM Oekraïne'

  'Geen grote gevolgen MH17-zaak reorganisatie OM Oekraïne'

  Het OM verwacht geen grote gevolgen / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het Openbaar Ministerie (OM) verwacht niet dat de reorganisatie bij justitie in Oekraïne grote invloed zal hebben op het MH17-proces in Nederland dat in maart begint. NRC meldt dat alle Oekraïense MH17-aanklagers uit hun functie zijn ontheven.

  Ook zijn de twee officieren vervangen die namens Oekraïne zitting hadden in het Joint Investigation Team (JIT), het internationale samenwerkingsverband dat de ramp onderzoekt.

  Geen officier meer


  Duur IT-project Defensie lijkt te mislukken

  Duur IT-project Defensie lijkt te mislukken

  Duur IT-project Defensie lijkt te mislukken / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een nieuw IT-project van Defensie lijkt een stuk duurder uit te pakken dan gepland. De ontwikkeling van het cruciale informatiesysteem is op een dood spoor beland.

  Technologiebedrijf IBM heeft gedreigd honderden miljoenen euro’s aan gemaakte kosten op het ministerie te verhalen, vanwege de problemen en vertraging bij de aanbesteding van dit project. De krijgsmacht moet zo nog langer wachten op deze noodzakelijke vernieuwing, het ‘wapen van de toekomst’.

  Getouwtrek